Zobacz pełną wersję : klimatyzacja
january :
Jak nic luz na sprzęgle do regulacji.
W zależności od umiejętności , i dostępnych narzędzi , oraz tego jak dobrze pamiętam potrzebne czynności.
1. Zdjęcie osłony pod silnikiem
2. Odkręcenie nakrętkni na sprzęgle klimy (Jeśli nie ma miejsca na odkręcenie nakrętki należy zdjąć Zderzak + Zbiornik spryskiwacza ),
potrzeba klucz do przytrzymania sprzęgła pasują klucze od małego diaksa, ewentualnie inne kreatywne podejscia, lub klucz do tego typu sprzęgieł.
Do kreatywnych podejść zaliczamy przytrzymanie tarczy dużym francuzem :D
3. Zdjęcie tarczy sprzęgła , zdjęcie małej podkładki , sprawdzenie jej grubości , oczyszczenie powierzchni pracy , i sprawdzenie czy potrzeba innej podkładki czy też jej zdjęcie da nam luz w limicie
Podkładka ma za zadanie regulację dystansu, nie jest do niczego innego potrzebna, ja od roku mam bez :)
4. Złożenie w całość i tyle.
Do pomiaru luzu potrzebne blaszki szczelinomierza , suwmiarka by się przydała (do pomiaru podkładki), ale nie jest wymagana.
ArdianFK2 :
Włącz silnik, ustaw AC-OFF
Przełącz na AC-ON
1. Czy Wentylator skraplacza załączył się
2. Czy było wachnięcie obrotów silnika (jeśli tak to czy w górę , czy w dół)
3. Czy było słychać pyknięcie od załączającego się sprzęgła klimy
Jak odpowiesz na te pytania to będziemy dalej diagnozować.
ArdianFK2 :
Włącz silnik, ustaw AC-OFF
Przełącz na AC-ON
1. Czy Wentylator skraplacza załączył się
2. Czy było wachnięcie obrotów silnika (jeśli tak to czy w górę , czy w dół)
3. Czy było słychać pyknięcie od załączającego się sprzęgła klimy
Jak odpowiesz na te pytania to będziemy dalej diagnozować.
Wentylator skraplacza to ten obok alternatora i obok chłodnicy ? Tak, załącza się.
Było wahnięcie obrotów. Przy włączeniu AC ON idą do góry na sekundę i spadają do tych co było (delikatnie wyżej).
Niestety nie jestem wstanie określić czy jest pyknięcie bo sam sprawdzałem bez pomocy drugiej osoby. Jutro rano sprawdzę.
o pyknięcie jest dobrze słyszalne na wolnych obrotach i wyłączonym radiu
Wentylator skraplacza to ten obok alternatora i obok chłodnicy ? Tak, załącza się.
Było wahnięcie obrotów. Przy włączeniu AC ON idą do góry na sekundę i spadają do tych co było (delikatnie wyżej).
Niestety nie jestem wstanie określić czy jest pyknięcie bo sam sprawdzałem bez pomocy drugiej osoby. Jutro rano sprawdzę.
Miałem dokładnie taki sam problem na początku tego lata, wentylator się włączał, obroty lekko drgnęły ale sprężarka się nie załączała. Przyczyną był walnięty przekaźnik. Wymieniłem z fabrycznego Omrona na poprawiony przekaźnik Mitsuba i klima ożyła. Koszt przekaźnika w ASO to coś w okolicy 100zł.
P.S. Tak jak napisał kolega irecki26 "cyknięcie" załączającej się sprężarki jest wyraźnie słyszalne. Wystarczy wyciszyć radyjko, otworzyć drzwi, ewentualnie jeszcze maskę i nie ma bata żeby tego nie usłyszeć.
Czyli sprężarka się nie załącza ? Bardzo możliwe. Gość od kilmy kazał mi zmienić czujnik ciśnienia klimatyzacji, ale nie pomogło.
Jakie kroki dalej ?
Czyli sprężarka się nie załącza ? Bardzo możliwe. Gość od kilmy kazał mi zmienić czujnik ciśnienia klimatyzacji, ale nie pomogło.
Jakie kroki dalej ?
Należy odrzucić możliwość uszkodzenia cewki sprzęgła.
Pierwszą część sprawdzenia - tj cewka sprzęgła robimy przy wyłączonym silniku , nie jest nam on do niczego potrzebny.
Nad alternatorem masz zestaw przewodów , jeden z nich to pojedyńczy cienki przewód z wtyczką.
Na poniższym zdjęciu jest to przewód najbliżej chłodnicy. (Czarna wtyczka i przewód)
http://lh6.googleusercontent.com/-_7XXuuGXY5U/UdQi-Z2_4NI/AAAAAAAAAG4/VJErWO12vjU/w1207-h905-no/20130703248.jpg
Należy rozpiąć ten przewód, znaleść z 1.5 metra przewodu , jeden koniec przewodu podłączyć do "+" akumulatora , a drugi na krótką chwilę podłączyć do wtyczki z przewodem biegnącym w dół.
Ten przewód biegnie do cewki kompresora - powinno być słychać "kliknięcie sprzęgła".
Przy zabawie przewodem uważać aby nie dotknąć do czegoś z masą , i aby tego pinu w środku wtyczki nie pogiąć :)
Natomiast jak chcesz sprawdzić czy masz działający przekaźnik , należy wziąć żarówkę 12 V na przewodach, jeden koniec podłączyć do "-" aku , a drugi do tej drugiej wtyczki (przewód z wiązki).
I przy włączeniu na AC-ON powinna się zaświecić zarówka.
A teraz krótkie wytłumaczenie tego co się dzieje.
Objaw pod tytułem AC-ON i wachnięcie obrotów w górę , świadczy to tym że układ klimatyzacji i sterowania jest w 95 % sprawny.
I to jest dobrze, bo resztę napraw można zrobić samemu , bez potrzeby oddawania do warsztatu , czy też wymiany czujników.
Te 5 % niedziałającego układu to - sam układ sprzęgła. Cos padło i nalezy znaleść co.
Są 4 możliwości , cewka, termik, przekaźnik, przewody z uwzględnieniem szczególnym przewodu masy.
Zaczynamy diagnozę od tego co pada u większości , czyli cewki i przekaźnika. :)
Należy rozpiąć ten przewód, znaleść z 1.5 metra przewodu , jeden koniec przewodu podłączyć do "+" akumulatora , a drugi na krótką chwilę podłączyć do wtyczki z przewodem biegnącym w dół.
Ten przewód biegnie do cewki kompresora - powinno być słychać "kliknięcie sprzęgła".
Przy zabawie przewodem uważać aby nie dotknąć do czegoś z masą , i aby tego pinu w środku wtyczki nie pogiąć :)
Natomiast jak chcesz sprawdzić czy masz działający przekaźnik , należy wziąć żarówkę 12 V na przewodach, jeden koniec podłączyć do "-" aku , a drugi do tej drugiej wtyczki (przewód z wiązki).
I przy włączeniu na AC-ON powinna się zaświecić żarówka.
wtyczki z przewodem biegnącym w dół - czyli do czego ? bo nie rozumiem :D
tak samo
drugi do tej drugiej wtyczki (przewód z wiązki) - czyli gdzie ten "+" ma iść bo nie wiem :D
Grr , ok już zaraz dam specjalny tutorial , tylko pojde zrobie zdjęcia :P
http://lh4.googleusercontent.com/-4SLdFu9UQO8/U8QHnVP-SBI/AAAAAAAAAfQ/V5zQmNEt8qc/w1358-h813-no/IMAG0412.jpg
Wtyczka z przewodem biegnącym w dół :)
Tam trzeba podłączyć kabelek połączony z "+" akumulatora w celu sprawdzenia czy działa sprzęgło klimy.
http://lh5.googleusercontent.com/-iD3foQGxSWU/U8QHn62oQsI/AAAAAAAAAfU/rp_W9q-FJBI/w506-h845-no/IMAG0413.jpg
Tu mamy tą drugą wtyczkę :)
Do niej trzeba podłączyć przewód z żarówką 12 V w celu sprawdzenia przekaźnika :)
Zarówka jednym kabelkiem podłączona do "-" akumulatora , a drugim do tej wtyczki.
Czy teraz wystarczająco jasne :) ?
Witajcie, mam problem z klimatyzacją, raz działa, raz nie działa, jadę gdzieś, klimatyzacja działa chociaż wydaje mi się, że nie chłodzi na maxa, w kazdym razie działa. Wracam, odpalam klimę i zamiast zimnego powietrza, leci ciepłe i dość nieprzyjemne w zapachu powietrze, po jakimś czasie znów chłodzi. o co tu może chodzić ? :P pozdrawiam
butler.gdansk
15-07-14, 06:18
Na pierwszy ogień wymień często się psujący przekaźnik Omron G8HL-H71 na Mitsuba 39794-SDA-A05 (w puszcze pod maską). Jak to nie pomoże to poczytaj trochę ten wątek bo drugi raz powtarzać wszystko to bez sensu trochę.
Prawdopodobnie zagadka rozwikłana. Zasługa szczepara bo dzięki niemu poradziłem sobie z tym na ile umiałem :) WIELKIE DZIĘKI i polecam tego Pana bardzo pomocny :)
Najpierw sprawdzałem cewkę i okazało się, ze wszystko jest dobrze - iska była i kliknięcie też. Następnie wziąłem się za przekaźnik i metodą na żarówkę, a później miernikiem wyszło, że nic się nie dzieje. Po podłączeniu miernika napięcie zmieniło się z -0.00 na 0.01 :) Wychodzi na to, że przekaźnik jest do wymiany :)
Teraz kwestia co kupić. Taki: http://allegro.pl/przekaznik-12v-30a-samochodowy-no-i4421920801.html Czy może kupić w ASO ten co polecacie ? Tylko do ASO mam 100 km a do tego z allegro za 15 PLN mam z 15km :D
Jeszcze jak ktoś może wskazać w którym miejscu jest to cudo :)
Pozdrawiam:)
Prawdopodobnie zagadka rozwikłana. Zasługa szczepara bo dzięki niemu poradziłem sobie z tym na ile umiałem :) WIELKIE DZIĘKI i polecam tego Pana bardzo pomocny :)
Najpierw sprawdzałem cewkę i okazało się, ze wszystko jest dobrze - iska była i kliknięcie też. Następnie wziąłem się za przekaźnik i metodą na żarówkę, a później miernikiem wyszło, że nic się nie dzieje. Po podłączeniu miernika napięcie zmieniło się z -0.00 na 0.01 :) Wychodzi na to, że przekaźnik jest do wymiany :)
Teraz kwestia co kupić. Taki: http://allegro.pl/przekaznik-12v-30a-samochodowy-no-i4421920801.html Czy może kupić w ASO ten co polecacie ? Tylko do ASO mam 100 km a do tego z allegro za 15 PLN mam z 15km :D
Jeszcze jak ktoś może wskazać w którym miejscu jest to cudo :)
Pozdrawiam:)
Strona 11 tego wątku, masz opisane, skrzynka z przekaźnikami pod maską.
Tylko który to ? 1 czy 2 ?
Tylko który to ? 1 czy 2 ?
1 - to od wentylatora
2 - od sprzęgła klimy
Zadzwoń do hapartsu :) niech ci ściągną przekaźnik i wyślą :)
Tylko upewnij się czy : wyjęcie przekaźnika i włożenie na miejsce nie pomoże (może coś zaśniedziało) , oraz sprawdź bezpiecznik od klimy w skrzynce , aby nie okazało się że to.
witam.
miałem padnięty przekaźnik omron.... poszukałem trochę po złomowcu i znalazłem taki sam z corolli ale firmy denso. Jest trochę wyższy, po zamianie z moim omronem klima działa od strzała i nie szaleje... pytanie... czy szukać dalej oryginału czy zostawić jak jest?
http://thumbs1.ebaystatic.com/d/l225/m/mCdFEaTK0JsmhDb13zep-QQ.jpg
taki dokładnie przekaźnik włożyłem.
pozdro
Darek
pytanie... czy szukać dalej oryginału czy zostawić jak jest?
jak działa to zostaw i ciesz się chłodkiem :D
witam. Po zgaszeniu silnika ktory jest goracy slychac gdzies przy klimie takie "sssssss" jak by gdzies uciekala na goracy silnik woda czy jakis plyn. Jest goraco wiec jezdze na klimie ktora dziala bez zarzutow. Plyn chlodzacy jest w normie,ubytku niema,temperatura w normie i tak przychodzi mi do glowy jak wiele osob pisalo ze z klimy powinna kapac woda a u mnie zawsze jest sucho pod wozem,wiec moze to ta woda ktora ma sie skraplac odrazu paruje opadajac na gorace elementy silnika? Trwa to z 10-15 min, potem cisza
barteksquall
24-07-14, 20:54
U mnie też syczy po zgaszeniu przez jakiś czas.
Plyn chlodzacy jest w normie,ubytku niema,temperatura w normie i tak przychodzi mi do glowy jak wiele osob pisalo ze z klimy powinna kapac woda a u mnie zawsze jest sucho pod wozem,wiec moze to ta woda ktora ma sie skraplac odrazu paruje opadajac na gorace elementy silnika?
woda z klimy skrapla się i wypływa przez przewód pod autem i nie pada na żadne elementy silnika czy osprzętu,także nie może odparować zanim spadnie,wg mnie to zły znak ,że po użyciu klimy nie masz śladów wody pod autem
wlasciwie to panna mi powiedziala ze widziala nie raz plame wody pod autem,wiec niby ok. Ja mam inny silnik i ciekawe czy z ta rurka ktora odprowadza wode jest tak samo. Zauwazylem dzis te syczenie na goracym silniku dluzszy czas meczonym w miescie i upale,z pewnoscia dobrze nagrzalo sie wszystko dookola w komorze silnika,na zdrowy rozum sobie pomyslalem ze jaki kolwiek kontakt z metalem tej wody przy silniku,dal by taki objaw dzwieku gotowania wody naplywajacej w minimalnych ilosciach na kuchenna maszynke elektryczna :) no ale jesli odprowadza ja gumowe wąż to nie powinno byc slychac
no ale jesli odprowadza ja gumowe wąż to nie powinno byc slychac
leci zimne powietrze ,więc olej sprawe,kałuża pod autem jest ,więc jeśli nie pachnie benzyna to jest ok :D,ja kiedyś za młodego pytalem u mechanika co to za dzwięki po wyłączeniu silnika i okazało się:p ,że silnik stygnie po prostu :o także wiele różnych dźwięków,w każdym aucie jest normalne
ze 3 miesiace temu bylem w serwisie klimy podlaczal gosc jakies zegary wszystko sprawdzal i powiedzial na koniec tez jesli chlodzi dobrze to jezdzic i cieszyc sie latem. Dzieki za odpowiedzi
Witam,
Po przeczytaniu całego tematu o klimatyzacji nie znalazłem rozwiązania mojego problemu, a mianowicie:
Klimatyzacja oraz zwykły nawiew działają ale tylko w trybie zimne bądź gorące powietrze tj. gdy ustawie temperaturę na "LOW" leci zimne powietrze i tak samo jest aż do temperatury 28st C. na wyświetlaczu, nic się kompletne nie zmienia, cały czas leci zimne powietrze dopóki nie ustawie temperatury na "HI", wtedy zaczyna lecieć gorące powietrze na klimatyzacji i na zwykłym nawiewie. Wygląda na to że jest jakiś problem z regulacją temperatury. Gdyby ktoś znał rozwiązanie problemu z góry dziękuję za info. Dodam że klimatyzacja jest jednostrefowa i niema z nią innych problemów. Pozdrawiam
moze sprawdz czujniki temperatury klimatronika.Są 3 ;temp zewnętrzna ,wew i nasłonecznienia.Nie wiem jak w Hondzie ale w poprzednim aucie mialem mozliwość zrobienia diagnozy klimatronika ,odpowiednią kombinacją przyciskow.
pzdr
Pożyczyłem bratu Hondzię na trasę w góry, po powrocie Hondzia chodzi niczym rasowy traktor - tak coś burczy pod maską po lewej stronie stojąc na wprost hondy.. no i klima przestała działać - czy jest to związane ze sprężarką od klimy a konkretnie z tym sprzęgiełkiem ?
Jaki jest orientacyjnie koszt nowej sprężary bo przekaźnik wykluczam skoro zaczeła tak burczeć...
Pożyczyłem bratu Hondzię na trasę w góry, po powrocie Hondzia chodzi niczym rasowy traktor - tak coś burczy pod maską po lewej stronie stojąc na wprost hondy.. no i klima przestała działać - czy jest to związane ze sprężarką od klimy a konkretnie z tym sprzęgiełkiem ?
Jaki jest orientacyjnie koszt nowej sprężary bo przekaźnik wykluczam skoro zaczeła tak burczeć...
Burczy jedynie jak załącza się klima , czy cały czas ?
Sprawdziłeś czy czasem napinacz paska osprzętu nie jest poza zakresem pracy ?
Ja bym zaczął jednak od sprawdzenia sprzęgła a nie kupna nowej sprężarki :)
Burczy jedynie jak załącza się klima , czy cały czas ?
Cały czas burczy... nawet jak AC jest OFF czyli sprzęgło od sprężarki najprawdopodobniej ??
Jak AC OFF - to nie sprzęgiełko - a raczej rolka/pasek od osprzętu :)
I jak rozumiem lewa strona - mam rozumieć że to ta od pasazera ? czy to ta od kierowcy ?
Wyciąg przekaźnik od sprężarki i sprawdź czy dalej buczy.
strona od pasażera... tam gdzie idzie ten pasek... jutro wyjmę przekaźnik i obadam czy dalej buczy i dam znać...
Wyciąg przekaźnik od sprężarki i sprawdź czy dalej buczy.
ten przekaźnik wyjąłem https://plus.google.com/u/0/102917288202955164308/posts/gbrVxixSPrW?pid=6042299957815055378&oid=102917288202955164308 i dalej to samo chyba że to zły przekaźnik ? jakieś inne pomysły ?
W 5D (więc pewnie i u ciebie) to nie jest ten przekaźnik co zaznaczyłeś, tylko ten bardziej z lewej - zaraz koło tych szczypczyków do bezpieczników.
Napisałem o przekaźniku, bo przyszło mi do głowy, że może ma na stałe zwarte styki i przez to wygotował czynnik z układu a teraz kompresor chodzi na sucho i hałasuje.
Aby nie rozwlekać kolejno -
Wyciagaj przekaźnik jak Trafo mówi - jak przestanie hałasować - to prawdopodobnie zwarty przekaźnik i możliwe ze związane z tym problemy.
Przy czym nie pisałbym takich czarnych scenariuszy jak trafo ponieważ kompresor ma separator oleju wbudowany - wiec na sucho by nie chodził ;)
Ale wracając do tematu :
2-3 strony wcześniej masz wytłumaczone jak sprawdzić czy cewka działa oraz parę innych rzeczy. :)
Natomiast jak dla mnie to bez sensu jest ci pomagać jeśli nie zrobisz następujących czynności :
1. Sciągniesz i nie uruchomisz serwisówki - jak masz z tym problemy to pisz w szybkich pytaniach - ktoś pomoże - tylko na litość boską nie pisz skąd sciągnąć serwisówkę.
2. Nie sprawdzisz czy pasek od osprzętu nie jest wyciągnięty
3. Odczepisz się od tego sprzęgła i zaczniesz kolejno diagnozę - przeczytaj sobie ostatnie 4 strony tam było tłumaczone co i jak.
Tak samo jeśli twój kolejny post będzie krótszy od mojego to też nie pomogę :P
Przy czym nie pisałbym takich czarnych scenariuszy jak trafo ponieważ kompresor ma separator oleju wbudowany - wiec na sucho by nie chodził ;)
Dobrze wiedzieć.
Byłem pewny że czynnik jest zmieszany z olejem i jak zawór bezpieczeństwa się otwiera, to i jedno i drugie wylatuje z układu
Człowiek całe życie się uczy :)
Nie wiem gdzie jest zawór o którym mówisz :)
Ale wiem że sprężarka ma separator aby zatrzymywać olej w sprężarce :)
Gdzieś kiedyś o tym w serwisówce czytałem.
Nie wiem gdzie jest zawór o którym mówisz :)
Serwisówka:
HVAC...->Układ sterujący klimatem ->Opis układu sterującego klimatem (L13A/R18A)->Rysunek z opisem przy sprężarce:
"ZAWÓR NADMIAROWY (Redukuje ciśnienie w sprężarce A/C, jeśli jest za wysokie)"
Teraz zauważyłem, że jest tam też opisany ten separator o którym mówiłeś :)
Zgadza sie zatrzyma olej w sprężarce ale olej w sprężarce to nie cały olej który jest w układzie :) tylko jego część
Panowie,
w telegraficznym skrócie :
z racji faktu iż moja sprężarka umarła śmiercią nagłą i jak sądzę naturalną - skutecznie ,,zanieczyszczając" cały układ,
potrzebna nowa sprężarka klimy - wymieniał ktoś na takową i może polecić na jakiej poszukiwania ograniczyć ?
(jako ciekawostka dla potomnych dodam, że koszt nowej w ASO 3700)
Ewentualnie jakieś godne polecenia destynację gdzie ogarną mi całą tą zabawę (czyszczenie/wymiana)?
Temat nie cierpiący zwłoki z racji powiększającej się we wrześniu rodziny - pomagających zapraszam na pępkowe ;)
znany portal aukcyjny - w szukacza wpisz - sprężarka ufo
i wyskoczą ci ceny używek - szukaj takiej do której masz blisko - tak abyś po stanie sprzęgła był w stanie ocenić jej stan.
szukanie po modelu trse07 - jest mniej efektowne - na portalu znanym ;P aledrogo przyjeło się że ten Civic to UFO i tak też najłatwiej cokolwiek znaleść.
Używka wyjdzie ci najtaniej ale nie wiesz gdzie leżała i ile pociagnie a koszt ponownego czyszczenia nie jest mały tym bardziej ze teoretycznie musisz wymienić skraplacz i zawór rozpręzny bo dośc cięzko jest je wyczyścić .
http://www.e-sklep-laser-sinex.pl/pl/p/Kompresor-Klimatyzacji-Naprawa-Sprezarek-Samochodowych-SANDEN-TRSE07-Systemu-Klimatyzacji-Samochodow-HONDA/2202
Od tej firmy moge ci smiało polecic :)
BodzIo: czyszczenie osuszacz i zawór rozprezny to kalkulowalem.serwis upiera się że skraplacz doczyszcza i nie jest konieczna wymiana. Jak to jest? w laser sinex twierdzą ze zależy od modelu. Da się bez czy lepiej z? :) (bez podtekstów rzecz jasna) mowa o skraplaczu ;)
Fakt jak sa szerokie lamelki to sie da ale osobiście zawsze go wymieniam bo nawet gdy jest model który mozna wypłukac to i tak jest juz poobijany od kamieni i za poł roku trzeba by go wymieniać :-)
przy prywatnym aucie jak bym miał robic ,nawet bym sie nie zastanawiał tylko zakładal nowy i juz :)
ok. dziękuję za info. temat z bólem ogarniam całościowo
dla potomnych wspomnę, że podczas zakupu auta poza standardowymi wymianami filtrów/płynów ustrojowych, warto zadbać nie tylko o nabicie i sprawdzenie klimy,
a i czyszczenie kompleksowe co by uniknąć niepotrzebnych wcale nie małych kosztów.
zgodnie z ustaleniami odwdzięczę się w czasie odpowiednim ;)
Pozdrawiam
Witam panowie. Chcę zrobić przegląd klimy po kupnie Civica. Polecacie jakiś serwis klimatyzacji w Gdańsku?
butler.gdansk
12-08-14, 15:25
Ja mogę polecić serwis na Kartuskiej 323. To jakby boczna odnoga tej ulicy, za reklamę służy im jakiś dostawczak przy głównej drodze.
magicjerzyk
17-08-14, 21:00
Panowie,
Może trochę przesadzam, ale odnoszę wrażenie że w mojej Hani nie mam klimatyzacji tylko zamrażalnik :) Gdy w lecie ustawię klimatyzację na 20 stopni C w funkcji Auto to odczuwam praktycznie cały czas (trasa ok. 50 minut) uderzenie bardzo zimnego powietrza. Mi to w sumie nie przeszkadza, ale żonie już niekoniecznie :) Miałem wcześniej Audi i tam nie było takich problemów tzn. po wybraniu temperatury w funkcji auto klimatyzacja w kilka minut intensywnej pracy ochładzała wnętrze do ustalonej temperatury (wówczas też można było odczuć powiew polarnego powietrza) i później nieodczuwalnie utrzymywała temperaturę.
Praca klimatyzacji w Hani przypomina tą z Audi w pierwszym etapie schładzania wnętrza.
jest na to prosta metoda...ja nastawiam na 23 i jest ok:cool:
pzdr
mareckiabc
17-08-14, 21:32
ok. dziękuję za info. temat z bólem ogarniam całościowo
dla potomnych wspomnę, że podczas zakupu auta poza standardowymi wymianami filtrów/płynów ustrojowych, warto zadbać nie tylko o nabicie i sprawdzenie klimy,
a i czyszczenie kompleksowe co by uniknąć niepotrzebnych wcale nie małych kosztów.
zgodnie z ustaleniami odwdzięczę się w czasie odpowiednim ;)
Pozdrawiam
Jakie kompleksowe czyszczenie klimatyzacji masz na myśli? Bo chętnie bym pojechał z moją klimką, żeby zadbać o nią?
W poprzednim aucie przy serwisie klimy wymieniałem dławik osuszacz i dławik. Czy w Civic też wymieniacie?
Jakie kompleksowe czyszczenie klimatyzacji masz na myśli? Bo chętnie bym pojechał z moją klimką, żeby zadbać o nią?
W poprzednim aucie przy serwisie klimy wymieniałem dławik osuszacz i dławik. Czy w Civic też wymieniacie?
coś takiego miałem na myśli : link (http://www.kokar.pl/?klima-pod-kontrola,38)
witam
mam civica 1,8 z 2006 roku i mnie nie działa klima tzn.nie załącza się spręzarka, przekaznik był uszkodzony wymieniłem na sprawny, sprzęgło spręzarki po zetknięciu z plusem akumulatora tyka ,po włączeniu climy na on nic się nie dzieje, przekaznik od sprzegiełka
nie dostaje napięcia sterującego co by można jeszcze sprawdzić ?
Dziękuję i Pozdrawiam.
A korzystał ktoś z Was z grouponowych "ofert" na serwis klimy itp? Cenowo wygląda ciekawie, pytanie jak faktycznie się to sprawdza. Np. pierwsze z brzegu: 99,90 zł zamiast 250 zł za serwis z napełnieniem czynnika chłodzącego do pełna (maks. 1000 g), odgrzybianie/ozonowanie, sprawdzenie efektywności chłodzenia i skraplacza.
A pytam się bo po kupnie auta jeszcze mi tylko ogarnięcie nawiewów z klimą pozostało. Jak wyłączę klimę i leci przez chwilę cieplejsze powietrze to czuć lekko duszący zapach.
Chyba że macie jakieś polecane miejsce w Warszawie na Ursynowie?
godles1991
31-08-14, 21:06
a mógłby ktoś właśnie powiedzieć jaka jest orientacyjna cena całkowitego nabicia klimatyzacji włącznie z odgrzybieniem i ozonowaniem auta ( najlepiej osoby z woj. Podlaskiego) ale będe wdzięczny za wszelkie informacje
witam
mam civica 1,8 z 2006 roku i mnie nie działa klima tzn.nie załącza się spręzarka, przekaznik był uszkodzony wymieniłem na sprawny, sprzęgło spręzarki po zetknięciu z plusem akumulatora tyka ,po włączeniu climy na on nic się nie dzieje, przekaznik od sprzegiełka
nie dostaje napięcia sterującego co by można jeszcze sprawdzić ?
Dziękuję i Pozdrawiam.
Pierwsze co to uzupełnić profil przynajmniej o podstawowe dane dot samochodu :P - to tak na marginesie :)
Czy przy włączaniu klimy na ON następuje lekkie zafalowanie obrotów silnika (tzn czy obroty lecą na chwile w górę) , i czy włącza się wentylator chłodnicy.
Jeśli odpowiedź na oba jest NIE - to albo czujnik ciśnienia , albo zwyczajnie nie ma czynnika , albo jakiś inny powód dla którego sterownik klimy jej nie włącza.
Wtedy zaczynamy od czytania błędów klimatyzacji - Tu pomocna będzie serwisówka dostępna na forum. - A później świadomi braku poważnych błędów (modlimy się o to sprawdzając błędy ;P )i mając nadzieję że to tylko czynnik/czujnik jedziemy do serwisu klimy.
nie wiem jak w Hondzie ale powodem nie włączania wentylatora ,po starcie klimy moze byc padniety rezystor na wentylatorze.
pzdr
Tu nie chodzi o to że wentylator się nie włącza :)
Tu chodzi o wykorzystanie wentylatora jako diagnozy czy sterownik klimy uznaje klimę za sprawną czy nie. :)
Dzisiaj jadąc autem uruchomiłem w pewnym momencie klimę. Jak mi smrodem walnęło to aż niedobrze się zrobiło. Po minucie smród zniknął i już wiało bezzapachowo. Po krótkim parkingu po odpaleniu auta i załączniu klimy znowu to samo. Smród i po czasie bezwonny nawiew.
Nie wiem co mogło spowodować ten smrodek (autem przez tydzień nie jeździłem a w zeszłym tygodniu nic takiego nie wyczułem), stoi w parkingu podziemnym więc raczej nic tam nie wlazło, z resztą po powrocie szukałem czy czegoś pod maską nie ma i było pusto.
Chyba szybciej niż później będę musiał ogarnąć serwis klimy.
masz zagrzybiona klime. Tu na forum koledzy polecili mi "crc airco cleaner" bardzo dobry prepara,taka pianka w sprayu, wyjmujesz filtr,wpsikujesz tego do oporu w miejsce filtra pyłkowego,zamykasz i po sprawie,minuta roboty. Potem samochod musi stac 15min a nastepnie uruchomic na 10-20min na wolnych obrotach klima i nadmuchy na full. Na koniec wlozyc nowy filtr i smrodek znika :)
Takimi rzeczami to już będę się bawił w przyszłości. Teraz po zakupie auta i tak muszę sprawdzić klimę, żeby nie było niespodzianek i "profesjonalnie" go odgrzybić.
A tydzień temu filtr kabinowy wymieniałem ... ;)
pamietam wpisy ze po odgrzybianiu w punkcie smrod byl dalej,a po tym "siuwaksie" jak reka odjal :) to nic skomplikowanego a jak sam zrobisz masz pewnosc ze zrobiles dobrze :) no i jakis grosz w kieszeni. Filtr oczywiście mozesz zalozyc ten co masz skoro ma tydzien
Jak zrobisz pianka crc to będzie bardziej profesjonalnie niz ozonem lub ultradzwiękami :) w "warsztacie " tylko mała korekta , pianka no oporu zamknąć i odczekać potem dodać i po ok15 min wlączyc nawiew na 2 i bez klimy :)
no ja mam na tym napisane wlaczyc klime. Juz nie pamietam czy to mialo byc na maxa nawiew czy nie,wlaczalem na maxa :). Jak sie zrobi i tak bedzie dobrze :) a zeby dolozyc po odczekaniu pianki to moze i dobry pomysl
jeśli dobrze pamiętam to na opakowaniu jest napisane psikać w kratki nawiewów ;) a to bzdura , cala pianka i tak na raz ci tam nie wejdzie bo na raz wtrysniesz tam ok 1/3 puszki
znam tylko jedna pianke ktora na opakowaniu ma prawidłowy opis ale jest dostępna raczej dla warsztatów :)
to moze moja jest dla warsztatow :) cyt- wyjmij filtr kurzu/pylkow i w razie potrzeby inne systemy filtrow,aby calkowicie otworzyc kanal wlotowy klimatyzatora.wtrysnij crc airco cleaner do kanalu wlotowego (stosowac stopniowo,aby uniknac zamoczenia elementów elektrycznych lub elektronicznych) i pozostaw na 15min. Wlacz silnik i pozostaw na wolnym biegu na 10 do 20min z klimatyzacja i wentylacja ustawiona na maksimum. W czasie calej operacji czyszczenia i odparowywania aktywnej piany pomieszczenie/samochod musi byc wentylowane poprzez otwarcie drzwi i okien. Maska samochodu powinna byc otwarta. Zawartosc aerozolu wystarcza do calkowitego oczyszczenia systemu klimatyzacji
aa widzisz czyli zmienili to juz ;) nie czytałem tego juz od przynajmniej 4 lat :D i jak będe w garażu to se poczytam :) ciekawe czy ktos z piszących ulotke sprawdzał co dzieje sie z piana gdy włączymy wentylator na maxa ;) pewnie po to każa maske otwierać bo boja sie ze wyjdzie przy silniku :D
Ok koniec żartów , zrób którym sposobem chcesz tak czy siak będzie efekt ,ja od x lat zajmowania sie klima robie swoim i jest git :)
No to jutro zamawiam piankę w takim razie ;)
Z tymże najpierw i tak zajadę na serwis klimy doładować ją do pełna i sprawdzić szczelność.
ja kupilem ten srodek normalnie na allegro z rok temu,czyli dostepna dla wszystkich :) niewiem jakim cudem pianka miala by wyjsc przy silniku,ja maski nie otwieralem,prawidlowe chlodzenie silnika jest przy masce zamknietej,zadbala o to fabryka
Pianki do klimy to pudrowanie strupa.Najlepszy efekt daje prawdziwa chemia .Za 60 zl oddaje do szpeca, ktory małą buteleczkę z chemią wkręca w urządzenie rozprowadzające opary po kanałach .Wszystko trwa okolo 30 min ,przy zamkniętym obiegu.Efekt na minimum 6 miesięcy.
nie zgodze sie z toba bo ja przy piance tez mam efekt na min pol roku,po tym czasie czynnos powtorzylem ale nie dlatego ze sie smrod pojawial tylko przed wyjazdem na urlop. Pianka tez operacja trwa z pol godziny i jest w niej najprawdziwsza chemia :)
to nie chodzi o zgodę a o fakty.Pianką walczysz ze skutkiem a nie z przyczyną.Metoda o ktorej napisalem lub tzw ultradzwięki niszczą przyczynę czyli pleśń i grzyby.One wlasnie odpowiadają za "smrodek" z klimy.Smrodek jest juz koncowym efektem a wczesniej i tak wdychasz grzybki.Piszesz ,ze w piance jest prawdziwa chemia hmm ...dozując ponownie przed urlopem nie ufasz jej :)
p.s.Pianko to tzw PLACEBO :)Jak zastosujesz w/w metodę to wtedy ocenisz skuteczność.Kiedyś takze stosowałem pianki i po chemii,ultradzwiękach nie wracam do niej bo szkoda $.
zastosowalem ja ponownie bo minelo pol roku,nie dlatego ze jej nie ufam tylko dlatego ze ufam:) jak kupilem auto rok temu z klimy smierdzialo,chcialem cos z tym zrobic,poczytalem forum i widzac w wypowiedziach takie przypadki ze bylo robione ozonowanie,ultradzwieki a smrod pozostal. Wtedy polecana byla wlasnie pianka crc ktora zalatwiala problem. U mnie zdala egzamin wiec polecam innym,pisze o efekcie jaki widze-czuje,bo nie znam sie na tym zeby sie madrzyc. Z pewnascia sa lepsze srodki ale ja ich zwyczajnie nie potrzebuje,niewiem co bylo by tansze od pianki wilorazowego uzytku i uslugi ktora sami sobie robimy wiec raczej zaoszczedzilem $
Jesli ktos pisze ,ze utradziki są do bani to ja dziękuję...Chcialem podpowiedzieć.Podobnie jest z ozonowaniem bo jesli ktoś kupi śmieszny ozonator z Allegro, za kilka zlotych to nie dziwie sie ,ze nie działa.Potem jest marudzenie na forach.Piszę o profesjonalnych "maszynach"do odgrzybiania .
pzdr
czy utradziki to sa oswojone dziki?.......................bez urazy,taki zart :)
Pierwsze słyszę o ultradzwiękach stosowanych przy czyszczeniu klimy :)
- znam wiele zastosowań ich gdzie są przydatne, ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić zastosowania ich do czyszczenia klimy.
Ktoś może mi jaśniej opisać o co chodzi z tym czyszczeniem ultradzwiękami.
Edytka :
Juz znalazłem - ultradzwiękowe gnerowanie mgły z preparatu.
Jak dla mnie i tak wszystko rozchodzi się o to czy i jak skuteczny środek rozpylimy.
bingo trafiłes:).I jak pewnie wiesz, skuteczność dotarcia do pleśni, grzyba jest podstawą do jej eliminacji.Co bys nie zastosował ,to jak nie dotrze w odpowiednie miejsce nie spełni swojego zadania.Jak tak rozumiem skuteczność.Nie ma szans aby pianka dotarła tam gdzie dotrze "mgła"-diabeł tkwi w szczegołach.
pzdr
p.s.Cisze sie,ze dotarłes do sedna sprawy bo ja mało obrazowo wyjasniłem pojęcie ultradzwiękow.Po pierwszej czesci Twojego posta widze ,ze na dzien dobry stwierdziles ,ze nie ma czegos takiego a jednak okazuje sie ,ze jest...Ja spotkalem sie z generatorami ultradziekowymi nascie lat temu w ASO (Niemcy)
Pierwsze słyszę o ultradzwiękach stosowanych przy czyszczeniu klimy :)
- znam wiele zastosowań ich gdzie są przydatne, ale jakoś nie mogę sobie wyobrazić zastosowania ich do czyszczenia klimy.
Ktoś może mi jaśniej opisać o co chodzi z tym czyszczeniem ultradzwiękami.
Edytka :
Juz znalazłem - ultradzwiękowe gnerowanie mgły z preparatu.
Jak dla mnie i tak wszystko rozchodzi się o to czy i jak skuteczny środek rozpylimy.
W pierwszej części stwierdziłem że nie słyszałem o czymś takim :) , a nie że coś takiego nie istnieje.
Bo stwierdzenie "czyszczenie ultradzwiękami" jednoznacznie kojarzy mi się z - efektem kawitacji w nieściśliwym płynie poddanym działaniu ultradzwięków
I jak wyobraziłem sobie że traktuję samochód jak element wkładany do myjki ultradzwiękowej - no cóż :D , jakoś nie mogłem sobie tego technicznie wyobrazić.
Dlatego też poszukałem dokładniej aby zrozumieć "co autor miał na myśli pisząc" bo wizja całego samochodu w myjce nie przemawiała do mnie.
Natomiast generowanie mgły wodnej ultradzwiękami - jest mi znane z mojego pokoju - kosztowało mnie 120 PLN w markecie :)
Natomiast uważam że jest to pudrowanie trupa jak to potocznie się mówi powód :
Bo odkażanie bez usunięcia pożywki dla grzybów jest rozwiązaniem połowicznym.
Po wyjęciu filtra kabinowego popatrzyłem sobie na stan parownika - i jest on zwyczajnie zasyfiony.
Teraz zastanawiam się czy dało by się go sensownie wymyć bez demontażu wszystkiego.
Cholpaki pomozcie, chyba padla mi klima, nastawiona na LO dmucha powietrzem o temp na zewnatrz, a nie chlodzikiem jak przed usterka, mialem juz tak kilka razy , ale po 2-3 dniach zaczynala dzialac, teraz od 2tyg jest martwa, serwis, czy cos da sie zaradzic-civic 2008r?
Cholpaki pomozcie, chyba padla mi klima, nastawiona na LO dmucha powietrzem o temp na zewnatrz, a nie chlodzikiem jak przed usterka, mialem juz tak kilka razy , ale po 2-3 dniach zaczynala dzialac, teraz od 2tyg jest martwa, serwis, czy cos da sie zaradzic-civic 2008r?
mozę być uszkodozony przekaźnik, czujnik ciśnienia, cewka sprężarki
tak jak uniu1 napisał. jeżeli dotychczas nie wymieniałeś przekaźnika, to na 99% padł - praktycznie w ciemno go możesz wymienić.
tak jak uniu1 napisał. jeżeli dotychczas nie wymieniałeś przekaźnika, to na 99% padł - praktycznie w ciemno go możesz wymienić.
a ja bym w ciemnow wolal niczego nie wymieniac tylko przeczytac kilka proprzednich stron tego tematu, postawic trafna diagnoze i nie dzialac po omacku, bo mozna tylko pieniadze w bloto wyrzucic.
ale jesli sie nie chce poczytac to oczywiscie mozna wymieniac w ciemno..
Zamiennik przekaźnika kosztuje ok. 20zł i jak działa stary to ten będzie mógł na przyszłość robić na zamiennik.
Tak przynajmniej testowałem swój jak miałem problemy z klimą:
http://trafo.strefa.pl/honda/odnosniki/naprawy/sprezarka_klimatyzacji/m_nowy_przek2.jpg
Witam. Z góry przepraszam jeżeli gdzieś temat który poruszam się znajduje, ale przekopałem cały topic i nie znalazłem mojego problemu. Mam Civica 2.2 i-CDTI z końca 2006 przywiezionego z Niemiec, którego kupiłem jakoś w maju tego roku. Przed wakacjami, w czerwcu pojawił się problemem świecenia (mrugania) kontrolki świec żarowych z komunikatem Check Engine. Zawiozłem auto do mechanika, który stwierdził, że pojawia się błąd czujnika ciśnienia układu klimatyzacji. Klimatyzacja została przeczyszczona, nabita, sprawdzona jak twierdził mechanik na wszystkiego strony ale problem przez jakiś tydzień nie dawał spokoju. Dodam że w samochodzie działało wszystko w największym porządku. Klimatyzacja chłodziła, grzała, nie piszczała, nie skrzeczała, nie śmierdziała... Zajrzałem pod maskę ze zwykłej ciekawości, zacząłem oglądać, odkręcać, dokręcać itp. W pewnym momencie przy odkręcaniu jednego z zaworów klimatyzacji coś sykło (jak w starym, zapowietrzonym grzejniku) i kontrolka zgasła. Jeździłem całe wakacje bez najmniejszych problemów. Klimatyzacja doskonale chłodziła, jednak dziś pożyczyłem auto rodzinie i kontrolka świec żarowych znów mruga na przemian z komunikatem Check Engine. I tak jak wcześniej nie zauważyłem żadnych zmian w działaniu czegokolwiek... klimatyzacji, czy tym bardziej silnika.
Chciałbym się spytać, czy ktoś już wcześniej spotkał się z tym problemem, z czym to się wiąże, i czy jedyną opcją jest świecenie oczami przed ASO?
Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
Mrugająca kontrolka świec żarowych nie ma związku z układem klimatyzacji. Prawdopodobnie jest coś nie tak z układem wysokiego ciśnienia odnosnie paliwa. Sczytaj numer błędu i podaj na forum
uni1 : mylisz się bardzo :)
W 2.2 sam samodzielnie u Buriego wywołałem błąd klimy który był sygnalizowany miganiem kontrolki od świec zarowych.
Błąd wywołałem wyciągając przekaźnik od klimy na włączonym silniku i włączonej klimie.
Błąd jak wyskoczył był niewidoczny z poziomu testu na sreberko , a po odczytaniu elm-em wyskoczył "Błąd przekaźnika klimatyzacji"
Po jego skasowaniu znikł problem z konktrolką świec żarowych :)
himsa : kup Elma , zainstaluj na telefonie Torque Lite i przeczytaj błędy jakie masz.
NIe wiedziałem o tym- dzięki za sprostowanie
Czyli teoretycznie jeśli mój oryginalny przkaźnik klimy powie papa to wywali mi mruganiem świec żarówych i CE
Spoko , nas też to bardzo zdziwiło - jakoś trudno nam było uwierzyć w niedziałanie świec - idealnie skorelowane z grzebaniem przy klimie.
Jak dla mnie zrobiono to w jednym zasadniczym celu - przestraszenia użytkownika ;)
Dlatego od tego czasu kupiłem sobie głupiego Elma ;) aby nie mieć tego typu problemów.
Aż tak optymistycznie bym nie podchodził do tego że wykryje ci uszkodzenie przekaźnika (najczęsciej padają styki a nie cewka)
uni1 : mylisz się bardzo :)
Błąd jak wyskoczył był niewidoczny z poziomu testu na sreberko , a po odczytaniu elm-em wyskoczył "Błąd przekaźnika klimatyzacji"
Po jego skasowaniu znikł problem z konktrolką świec żarowych :)
Dokładanie tak samo jak u mnie, kiedy załączam auto "sreberkiem" wyskakuje NO DTS i nie mam co kasować.
Dziś rano w drodze do pracy, po załączeniu klimatyzacji na "Auto" wszystko zgasło i działa bez problemu. Prawdopodobnie jutro podjadę do serwisu i podłączę go do komputera, żeby może wyszukać w historii co tak naprawdę działo się wczoraj (:
Dokładanie tak samo jak u mnie, kiedy załączam auto "sreberkiem" wyskakuje NO DTS i nie mam co kasować.
Dziś rano w drodze do pracy, po załączeniu klimatyzacji na "Auto" wszystko zgasło i działa bez problemu. Prawdopodobnie jutro podjadę do serwisu i podłączę go do komputera, żeby może wyszukać w historii co tak naprawdę działo się wczoraj (:
a nie wolisz dowiedziec sie tego samemu za 1/3 ceny , ktora wezmie od Ciebie ASO?
kup sobie elm327 i sam sobie sprawdzisz a w przyszłości nie będziesz czekał aż błąd zgaśnie, tylko sprawdzisz i skasujesz go sam..
a nie wolisz dowiedziec sie tego samemu za 1/3 ceny , ktora wezmie od Ciebie ASO?
kup sobie elm327 i sam sobie sprawdzisz a w przyszłości nie będziesz czekał aż błąd zgaśnie, tylko sprawdzisz i skasujesz go sam..
Nie, nie jadę do ASO (: Prawdopodobnie Elma będę musiał zamówić kurierem, więc doszłoby to do mnie dopiero po weekendzie i pomyślałem, żeby zyskać na czasie. Ale chyba masz rację, w tej sytuacji dam sobie spokój na chwilę, zamówię kabelek i sam zerknę na to w przyszłym tygodniu (:
Dziękuję wszystkim za informacje (:
kup sobie elm327 i sam sobie sprawdzisz
jaki masz i czy go polecasz?chętnie sobie sprawie ,bo koszt niewielki
zyga :
Ja ci odpowiem bo ja kupowałem sobie i Buriemu
Firma Nexus
Warszawa
"GALERIA ŻOLIBORZ
ul. Władysława Broniewskiego 28
I piętro (obok szkoły tańca Hakiel), box 20"
Koszt 60 PLN , fakt że na allegro są one i po 30 PLN - ale są wysyłane z Chin bezpośrednio i różnie to jest z ich dojściem.
Nam był potrzebny od ręki "na wczoraj" - Po tym jak wywołałem błąd klimy :P
Kupowaliśmy takie małe niebieskie ;)
http://allegro.pl/obd-2-ii-bluetooth-mini-elm327-ver-1-5-elm-327-nb1-i4676846622.html
himsa : Poszukaj na allegro ograniczając wyszukiwanie obszarem - wpisz kod pocztowy i odległość w wyszukiwarkę.
My tak znaleźliśmy firmę nexus. ( miałem do niej 500 m z roboty )
Kupowaliśmy takie małe niebieskie
tylko czy bardziej praktyczne nie będą z kablem?
Nie , bo te z kablem wymagają laptopa ;)
A te na bluetooth/wifi można podłączyć do telefonu z wgraną aplikacją - np Torque.
A do czytania podstawowych błędów ona wystarcza.
Nie , bo te z kablem wymagają laptopa
A te na bluetooth/wifi można podłączyć do telefonu z wgraną aplikacją - np Torque.
A do czytania podstawowych błędów ona wystarcza.
oki namówileś mnie,sprawie sobie taki gadżet :D
oki namówileś mnie,sprawie sobie taki gadżet :D
ja kupilem za 29.99 + 9,9 przesylka :) i tez dziala z torque :) no ale musialem 2-3 dni poczekac na przesylke
filipfm :
Ja kupiłem 2 :P
jeden za podobną cenę co Ty (do dziś nie dotarł , trwa spór na allegro z sprzedającym)
drugi kupiłem już tam gdzie podałem - bo nie chciało mi się czekać kolejnego miesiąca na super tani okaz :P
Ale to w myśl praw Praw Murphy'ego- potrzebujesz na dziś, dostaniesz za miesiąc ;)
kupiłem dziś polecany przez szczepara,ale znalazłem firmę znajdującą się na mojej drodze do pracy ,która robi tylko sprzedaż wysyłkową,poprosiłem grzecznie,udało sie koszt 35zł,sprawdziłem działa :D
leszek kojder
12-10-14, 08:55
Witam, mój kolega kupił civica ufo 1,4 z 2007r i okazało się że ma padniętą pompę klimy.
Na allegro jest dostępnych kilka pomp do 1,4, moje pytanie to: czym się sugerować przy jej doborze?
czym się sugerować przy jej doborze?
Dokładnie taką mam taką sprężarkę jak niżej w linku:
http://screenshooter.net/4572754/ihkkxod
Chciałbym coś dobrać z allegro lecz te co piszą że są do 1,4 mają inne oznaczenia.
Czym mam się sugerować żeby sprężarka pasowała?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ja bym zaczął od sprawdzenia czy odpływ z parownika AC jest drożny.
Ja bez włączonej klimy jeżdżę od 3 mcy , (jedynie czasami aby ruszyc sprężarkę) i nic mi nie paruje przy ustawieniach : 3 Stopien Wentylator , 19 Stopni , nawiew na szybę i nogi.
A nie lepiej sprawdzić filtr kabinowy ? Pewnie jest zapchany + jeździć na klimie. U mnie brak jakichkolwiek problemów z parowaniem/zamarzaniem szyb.
klima nie włącza się poniżej 3°c
Na początku pracy silnika to owszem, się nie włacza.Ale jak się silnik zagrzeje to się włącza.Tak jest u mnie.:)
spreżarka moze nie ale uklad osuszacza to i owszem.
pzdr
spreżarka moze nie ale uklad osuszacza to i owszem.
pzdr
I sprawa wyjaśniona :)
grypsownik
20-02-15, 08:39
Ja bym zaczął od sprawdzenia czy odpływ z parownika AC jest drożny.
Ja bez włączonej klimy jeżdżę od 3 mcy , (jedynie czasami aby ruszyc sprężarkę) i nic mi nie paruje przy ustawieniach : 3 Stopien Wentylator , 19 Stopni , nawiew na szybę i nogi.
A gdzie ten odpływ jest
mareckiabc
20-02-15, 13:07
Czy nabicie klimy teraz zimą to dobry pomysł? Czy jednak czekać aż będzie ciepło?
fireman1014
20-02-15, 20:44
Układ klimatyzacji bez czynnika ulega wewnętrznej korozji, uszczelnienia tracą sprężystośc itd. Trzeba szybko znaleźć nieszczelność bo jak pusto tzn brak nadciśnienia w układzie to wilgoć dostaje się do układu Ja bym nie czekał, tym bardziej, że coraz częściej w ciągu dnia jest > 4*C i można włączyć sprężarkę aby cały układ sie przesmarował.
Układ klimatyzacji bez czynnika ulega wewnętrznej korozji, uszczelnienia tracą sprężystośc itd. Trzeba szybko znaleźć nieszczelność bo jak pusto tzn brak nadciśnienia w układzie to wilgoć dostaje się do układu Ja bym nie czekał, tym bardziej, że coraz częściej w ciągu dnia jest > 4*C i można włączyć sprężarkę aby cały układ sie przesmarował.
ponizej zadanego cisniena (mala ilośc czynnika spręzarka nie włączy się.Jest to rodzaj zabezpieczenia.Jesli jest duży ubytek czynnika to warto dodać kontrast aby zlokalizować ewentualną nieszczelnośc.
pzdr
fireman1014
20-02-15, 22:24
ponizej zadanego cisniena (mala ilośc czynnika spręzarka nie włączy się.Jest to rodzaj zabezpieczenia.
Przeciez kolega @mareckiabc wie że nie ma czynnika skoro chce nabijać układ, to po co mu ta informacja, że sprężarka się nie załączy. Ja proponowałem szybkie nabicie i okresowe włączanie sprężarki aby przesmarować układ
Przeciez kolega @mareckiabc wie że nie ma czynnika skoro chce nabijać układ, to po co mu ta informacja, że sprężarka się nie załączy. Ja proponowałem szybkie nabicie i okresowe włączanie sprężarki aby przesmarować układ
po to kolego aby sie nie martwił:)Wcale nie pisał ,ze nie ma czynnika tylko ,ze chce uzupełnić.Mysle ,ze powoli mozna mysleć o kontrolnym sprawdzeniu i dezynfekcji np;ultradzwiękami.
p.s.Co do informacji to niech on oceni co jest mu przydatne.Nie rob tego za kogoś.
mareckiabc
22-02-15, 11:40
Sprawa wygląda tak, że rok temu kupiłem auto i nie byłem serwisować klimy a nie posiadam informacji kiedy wcześniet była nabijana klima. Latem chłodziła ale zapewne wskazane jest udać się ją nabić. Stąd moje pytanie czy przy temp. na zewnątrz 8 stopni mogę nabić klimę?
jesli ci chlodzi dobrze to nie musisz jej nabijac,podjechac tylko niech sprawdza cisnienie,podlaczaja jakies zegary (facet nie chcial nawet pieniedzy za to sprawdzenie) i jesli wskazania sa ok a klima chlodzi mocno to jezdzic i cieszyc sie chlodem. Dobrze trafic na uczciwy warsztat w ktorym powiedza prawde czy warto nabijac,bo byc moze powiedza ze trzeba to zrobic,tylko po to zeby zarobic :) ja bylem w warsztacie ktory jest po sasiedzku z bratem to raczej uczciwie gosc dopowiedzial :)
Sprawa wygląda tak, że rok temu kupiłem auto i nie byłem serwisować klimy a nie posiadam informacji kiedy wcześniet była nabijana klima. Latem chłodziła ale zapewne wskazane jest udać się ją nabić. Stąd moje pytanie czy przy temp. na zewnątrz 8 stopni mogę nabić klimę?
jesli wjedziesz do przyzwoitego warsztatu to temperatura bedzie mocno na plus:).Podłączą maszynę sprawdzą wysokie i niskie cisnienie,sprawdzą i ewentualnie uzupełnią czynnik.W ciągu roku czynnika moze ubyc nawet przy teoretycznie szczelnej klimie.
pzdr
p.s.Dobra maszyna robi wydruki ,gdzie jest czarno na białym jaka jest ilość czynnika a jaka być powinna.
mareckiabc
22-02-15, 22:01
A sprawdzenie ciśnienia o czym świadczy? Wysokie, niskie?
ogolnie o kondycji ukladu klimatyzacji.Nie trzymanie parametrow jest dla diagnosty (ktory ma pojecie)sygnałem do dzialania.Maszyna o klimy nie tylko wtłacza czynnik .Jest cały cykl ok 30 min.Robi podcisnienie i wysysa czynnik wraz z olejem w obwodzie,itp,próżnia ,szczelność,kontrast itp.Wazna rzecz-jesli masz np;sytuacje ,ze czynnik uciekl przez nieszczelność i do ukladu dostało sie powietrze to osuszacz jest do wymiany.
pzdr
p.s.Warto wiedziec kilka rzeczy bo w trakcie pracy mozesz szpecowi zadać kilka pytan:cool:Znam kilka serwisow gdzie kupili maszyny ,ktore robią robotę ale fachmany nie do konca wiedzą co maszyna robi...:)Do poczytania http://www.autoservicemanager.pl/rozpoznanie-usterek-czyli-abc-diagnostyki-ukladu-klimatyzacji/
Możesz nabijać, nie ma z tym problemu, ale jak się nie pali etc to wygodniej poczekać do wiosny.
Jak dobrze chłodzi to po co nabijać?Wskazane jest jak kiepsko chlodzi.Jak dobrze coś działa to lepiej nie ruszać.Znasz przysłowie że "nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu".I często się to sprawdza niestety.Mnie klima działa bardzo dobrze od zakupu a nie była jeszcze nabijana.I jak na razie nie zamierzam.:)I jeszcze jedno, klima powinna pracować cały rok.Lodówki w domu też nie nabijasz jak odpowiednio chlodzi.I pracuje ona non stop.:)
Jak dobrze chłodzi to po co nabijać?Wskazane jest jak kiepsko chlodzi.Jak dobrze coś działa to lepiej nie ruszać.Znasz przysłowie że "nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu".I często się to sprawdza niestety.Mnie klima działa bardzo dobrze od zakupu a nie była jeszcze nabijana.I jak na razie nie zamierzam.:)I jeszcze jedno, klima powinna pracować cały rok.Lodówki w domu też nie nabijasz jak odpowiednio chlodzi.I pracuje ona non stop.:)
auto masz od nowosci? Tak tylko pytam czy tyle lat bez nabijania i wszystko w normie...
Jacek65:
Lodówka ma układ klimatyzacji zlutowany w miedzi na twardo bez połączeń gumowych, w samochodzie masz uszczelnienia gumowe w postaci oringów, oraz gumowe węże.
Co byś nie robił to guma nie jest idealnym materiałem do zatrzymania środka klimatyzacji w środku - powoli acz systematycznie następuje dyfuzja gazu do atmosfery ok 10-15% rocznie.
Co przy szczelnej instalacji pozwala na wykonywanie serwisu co 2-3 lata bez obaw o działanie klimy.
Dlatego porównanie instalacji lutowanej na twado z instalacją z gumowymi węzami - jest zupełnie nie na miejscu.
Wiesz kto w 35 stopniowy upał stoi w kolejce w serwisie klimatyzacji - ci co naprawiają samochód w myśl zasady czekamy aż się zepsuje - bo po co serwisować.
Dokładnie,od nowości nie nabijałem klimy.:)I nie muszę dawać zarobić skoro wszystko działa dobrze.Niestety znów się nie zgadzamy.Mimo iż o wszystkim wiesz.:D
da sie w jakis sposob sprawdzic czy mam u siebie czynnik jeszcze od nowosci? Ja podejrzewam ze u mnie tak tez jest. Chlodzic mi chlodzi ale nie mialem wczesniej auta z klima i nie mam odnosnika czy mocno czy to juz za slabo, wydaje mi sie ze ok :)
Jacek65:
Każdy ma prawo do swojej opinii :)
Wszystkiego nie wiem, np nie wiem i bardzo mnie to nurtuje sprawa ilości oleju w układzie AC :)
Teoretycznie powinno zostać wszystko wyssane , zważone ile jest gazu , ile oleju - i ponownie załadowane odpowiednio jednego i drugiego.
Natomiast nie jestem pewien czy tak się dzieje - bo większość serwisów AC umie jedynie podłączyć Automat i wcisnąć Start.
W przypadku układów klimatyzacji to nic nie poradzę - temat ten powraca nawet podczas picia wódki jako jeden z tematów z racji tego czym ludzie się zajmują.
Natomiast jako ciekawostkę podam coś zupełnie wesołego.
Sens gaśnicy w samochodzie jeśli zawiera on nowy środek chłodniczy.
Środek ten przy zapaleniu się wydziela fluorowodór (bardzo niebezpieczna substancja) wnikający przez skórę .
Niemiecka straż chce wymóc aby samochody wyposażone w ten środek były specjalnie oznaczone.
Na dobrą sprawę przy pożarze nowego samochodu ostatnią rzeczą jaka powinna być to jego gaszenie - pierwszą jest ucieczka pod wiatr :)
żadna maszyna do klimy nie da rady wyciagnąc z układu oleju :) to tez przy serwisie klimy nie ma co mowić o wymianie oleju w ukladzie .
całkowita wymiana oleju następuje w momencie np zatarcia spręzarki i plukaniu ukł. Przy zwykłym serwisie zostanie odessane 5-30 ml oleju a to zaledwie 1/3 całej zawartośći ,zalezy oczywiśćie od ukł.
Bodzlo:
I na jakiej podstawie automat wie ile oleju powinien dolać ?
Dwa lata temu miałem awarię polegającą na przecieku na dolnym oringu skraplacza - poznałem po wyciekającym oleju.
Sprawa została zrobiona zanim układ przestał działać (tj nie dopuściłem do wycieku całego gazu) - ale na dobrą sprawę kto wie ile oleju tam zostało i ile powinno zostać dolane?
Druga sprawa - czym skutkuje wlanie za dużo oleju ? tym że za rok więcej się odciągnie na serwisie , czy jakimiś bardziej tragicznymi skutkami ?
Nie mówimy o sytuacji gdzie ktoś wlał 0.5L :).
Trzecia sprawa - jeśli co roku serwisuje się klimę (automatem) czy jest sens w zastanawianie się nad stanem i wymianą oleju.
Czy też częściowa wymiana oleju (podczas serwisu automatem) rozwiązuje problemy jego starzenia się w stopniu wystarczającym.
Odwadniacz już wymieniłem w tamtym roku tak na marginesie ;)
powtórka panowie dla tych co maja dylemat http://www.autoservicemanager.pl/rozpoznanie-usterek-czyli-abc-diagnostyki-ukladu-klimatyzacji/
O oleju w ukladzie takze jest:)
artax :
Wszystko fajnie czytałem to.
"Optymalnym rozwiązaniem przy diagnostyce układu klimatyzacji w samochodzie jest wykorzystanie stacji klimatyzacji wraz z testerem diagnostycznym, które możliwości diagnostyczne opisano już wcześniej."
Ja jako laik - nie wiem czym się różni i czy się różni automat od "stacji klimatyzacji wraz z testerem diagnostycznym" czy to jedno i to samo.
"By móc otrzymać miarodajne wyniki kontroli temperatury i ciśnienia powinniśmy:
– skierować sondę termometru w środkową dyszę nawiewową
- [...]"
Reasumując serwis klimy powinien mierzyć temperaturę nawiewów a nie tylko odbębnić "serwis".
"Prawidłowo przeprowadzoną obsługę z wykorzystaniem stacji należy zainicjować od rozpoczęcia pracy układu klimatyzacji przez około trzydzieści minut, co pozwoli na wymieszanie czynnika z olejem."
Nie ma sensu serwisować klimy jak nie da się jej uruchomić do dłuższej pracy. :P
Już sobie przypomniałem czemu to mimo podania artykułu męczyłem ludzi na forum:
Ten sam Autor, Ta sama strona , Inny artykuł o klimatyzacji :
"Klimatyzacja w swoim działaniu chłonie wilgoć. Chcąc chronić przed korozją wnętrze kompresora klimatyzacji, w układzie znajduje się pochłaniacz wilgoci. Wedle zaleceń producentów optymalnie raz na dwa lata należy go wymienić. Filtr-osuszacz powinno wymieniać się standardowo w samochodach powypadkowych, w których układ klimatyzacji został rozerwany, a pojazd stał przez kilka czy kilkanaście dni na otwartej powierzchni."
Gdzieś mi się obiło o uszy 5-6 lat - ale nie 2 lata - bo w samej książce serwisowej nie ma nic na temat interwału wymiany.
I bądź tu mądry i zastanawiaj się czy :
- źle ci się usłyszało
- czy źle się panu napisało
- czy źle panu się nauczyło ;P
Dlatego męczę Bodzi-a ;)
Teoria jedna a praktyka drugie :D i na prawdę bywa róznie a juz tym bardziej gdy na dworze ok 30* to cisnienia strasznie szaleją nawet gdy czynnika jest 100g :D
tak według zaleceń producentów osuszacz wymieniamy co 2-3 lata w praktyce róznie to bywa i niestety większość serwisów przy corocznych serwisach nawet tego nie proponuje bo to zawsze generuje dodatkowe koszta a sami wiecie ze 33/4 klientów szuka tanszej opcji i tam gdzie drożej to naciągają :)
z praktyki moge powiedzieć ze japońcą jakoś nie są straszne braki w wymianie osuszacza :) i sprężarki zacierają sie naprawde rzadko w porównaniu do marek np. niemieckich :D
Jeśli chodzi o olej to tak naprawde przy używanym aucie z drugiej ręki nigdy nie wiadomo ile jest tego oleju więc przyjmuje się że trzeba dodać to co maszyna odessie i oddzieli od czynnika + 10-20ml w zaleznośći od układu więc dobry serwis zawsze posiada jakiś katalog ilości czynnika i oleju no i oczywiście jaki w danym układzie olej powinien byc bo nie wszędzie jest ten sam
Zbyt dużo oleju najczęście skutkuje wariowaniem cisnień i zmniejszeniem wydajnośći klimy ale to musi być sporo za dużo :)
Nie ma sensu zastanawianie się nad wymiana oleju w calośći bo to są większe koszta , ewentualnie jak ktos juz bardzo chce to można zdemontowac sprężarke zlać z niej olej ( w niej jest najwięcej ) i powiedzmy że będzie wymieniony częściowo bo niestety ale sporo tez zostaje go w każdym innym elemencie układu :)
Gdzieś mi się obiło o uszy 5-6 lat - ale nie 2 lata - bo w samej książce serwisowej nie ma nic na temat interwału wymiany.
to wyjasnie w książce serwisowej Forda miałem rubryki o serwisie klimy co 2 lata.Takze cos w tym jest.Ja mam teorię jak dbasz tak masz:cool:
pzdr
p.s.Osuszacz co dwa lata to bym sobie darował.Tak jak piszesz ,wskazane przy uszkodzeniu instalacji np po dzwonie.
BMW czy np Mercedes tez nie przewidują wymian oleju w skrzyniach automatycznych ale juz producent skrzyni tak :p to tak dla porównania :D
Witam. Parę dni temu kupiłem civica 1.4 i-dsi z 2007 r. Jestem bardzo zadowolony z tego autka tylko mam mały problem, a mianowicie niedziałającą klimę. Po wciśnięciu przycisku nie dzieje nic. Obroty silnika nie spadają, wentylator nie włącza sie, sprzęgło na pompie również się nie obraca. Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i wymieniłem przekaźnik bo po wyjęciu coś w nim latało. Czy może posiada ktoś wiedzę w tym temacie i mógłby coś podpowiedzieć? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Paluch_tcw
07-04-15, 19:38
Sprawdź czy jest gaz w środku - jeśli jest za mało to też klima się nie załączy. Odkręć korki od napełniania i naciśnij wentylek i zobacz czy jest ciśnienie ( tylko odsuń twarz)
Wygląda na handlarskie "klima jest - do napełnienia" ale skoro gaz uciekl to moze byc gdzies nieszczelnosc
Wlasnie to zrobiłem. Odkręciłem korek na przewodzie wysokiego ciśnienia nacisnąłem wentyl i dmuchnęło przez 3 sekundy tak że ledwo poczułem to na palcach po czym w ogóle przestało dmuchać. Następny krok nabicie klimy a jeśli to nie pomoże będę głowił się dalej. Wielkie dzięki za podpowiedź chłopaki! PZDR
Wlasnie to zrobiłem. Odkręciłem korek na przewodzie wysokiego ciśnienia nacisnąłem wentyl i dmuchnęło przez 3 sekundy tak że ledwo poczułem to na palcach po czym w ogóle przestało dmuchać. Następny krok nabicie klimy a jeśli to nie pomoże będę głowił się dalej. Wielkie dzięki za podpowiedź chłopaki! PZDR
to popros od razu od dodanie barwnika UV, zeby mozna bylo ew szukac ubytku
tylko czy wentylator od klimy nie powinien sie zalaczyc mimo ze nie ma gazu? Umnie z winy przekaznika nie dzialala ale wentylator po wlaczeniu przycisku "auto" zaczynal hulac
tylko czy wentylator od klimy nie powinien sie zalaczyc mimo ze nie ma gazu? Umnie z winy przekaznika nie dzialala ale wentylator po wlaczeniu przycisku "auto" zaczynal hulac
Brak gazu = Awaria = Włączenie czegokolwiek zabronione.
Co do twojego przekaźnika - jedyną rzeczą jaką sprawdza system to czy przekaźnik ma sprawną cewkę.
(przynajmniej w 2.2 to sprawdza - znamy to z Burim z autopsji :D )
Auto diagnostyki dot. sprzęgła, stanu styków cewki , samej cewki nie ma.
no to by tlumaczylo bo ja mojego nawet nie wymienilem,mocowalem sie z wyciagnieciem az uslyszalem "czyk" a to pekla obudowa tego przekaznika,udalo mi sie go wyjac,ale styki mimo to byly jak nowki,juz nie pamietam czy cos na nie psiknalem,ale wlozylem z powrotem i po wlaczeniu-auto, do zalaczania wentylatora doszedl pstryk sprezarki,poczekalem troche i z kratek polecial lód. Wiedzialem ze musze wymienic ten przekaznik,ale klima dzialala to nie ruszalem do konca
Zamiast najpierw nabijac niepotrzebnie z barwnikiem proponuje sprawdzić szczelność azotem bo wyjdzie taniej :) często auta ściagane z zachodu nie maja czynnika ale warto najpierw sprawdzić szzczelność .
panowie, mamy gdzieś może jakąś instrukcję demontażu kompresora klimatyzacji w R18A2?
panowie, mamy gdzieś może jakąś instrukcję demontażu kompresora klimatyzacji w R18A2?
Tzn jak go rozebrac na części ?
Czy jak zdemontować z samochodu ?
Jeśli to drugie, to znajdziesz to w serwisówce w temacie powiązanym z wymianą cewki sprzęgła.
Bo wg. serwisówki wymiana cewki wymaga wyjęcia cewki. (co jest półprawdą - w małpiej pozycji da się wymienić cewkę na samochodzie :P )
Natomiast jeśli chcesz rozebrać kompresor na części pierwsze - to nie wiem czy jest to dobrze opisane w serwisówce.
Możesz napisac po co chcesz go demontować/rozbierać (jeszcze nie wiem która opcja jest poprawna) ?
generalnie to chcę go zdemontować ale nie mam na czym odpalić serwisówki
generalnie to chcę go zdemontować ale nie mam na czym odpalić serwisówki
Na Win7 serwisówka idzie pod IE tylko nie wolno zgodzić się na zamknięcie karty przez przeglądarkę.
(Włączamy w IE , wyskakuje komunikat że nie tylko pod IE , potwierdzamy, wyskakuje drugi komunikat od przeglądarki że strona chce zamknąć przeglądarkę i czy jej pozwolić - klikamy Nie , i działa )
1. Jeśli sprężarka A/C działa słabo, uruchomić silnik i pozostawić na biegu jałowym, włączyć klimatyzację na kilka minut, następnie wyłączyć silnik.
2. Odzyskać czynnik chłodniczy, wykorzystując urządzenie do odzysku/napełniania czynnika chłodniczego.
3. Wymontować osłonę przedniego emblematu.
4. Odgiąć zatrzask (A), aby zwolnić blokadę, a następnie wymontować złączkę (B) sprzęgła sprężarki klimatyzacji (B). Odłączyć złączkę sprzęgła sprężarki klimatyzacji, a następnie odpiąć spinki (C) złączki.
(To należy rozumieć jako odłączenie przewodu prowadzącego do cewki od Wiązki )
5. Wymontować osłonę dolną silnika.
6. Wykręcić śrubę i nakrętkę, następnie odłączyć przewód ssawny (A) i tłoczny (B) od sprężarki klimatyzacji. Zakorkować lub zakryć przewody niezwłocznie po odłączeniu, aby uniknąć dostania się kurzu i wilgoci do układu.
(momenty dokręcania 9.8 Nm - 2 śruby każda na jednym przewodzie)
7. Wykręcić śruby mocujące i wymontować sprężarkę A/C (A). Uważać, by nie uszkodzić ożebrowania chłodnicy podczas wymontowywania sprężarki A/C.
(4 długie śruby widoczne od czoła samochodu, moment dokręcający 22 Nm)
Na Win7
ipad :D
dzięki za instrukcję, idę w takim razie walczyć
Serwisówka nie wspomina o czymś tak oczywistym jak zdjęcie paska osprzętu.
Magicznie im sam się zdjął ;)
Mam nadzieje że wiesz gdzie jest napinacz i wiesz jak się do zdjęcia w/w paska zabrać:)
Serwisówka nie wspomina o czymś tak oczywistym jak zdjęcie paska osprzętu.
Magicznie im sam się zdjął ;)
Mam nadzieje że wiesz gdzie jest napinacz i wiesz jak się do zdjęcia w/w paska zabrać:)
nie bardzo :|
Teoretycznie jest to proste zajęcie - ale już parę osób miało problem z zlokalizowaniem napinacza. :P
Niestety pisemnie nie bardzo da się to wytłumaczyć , potrzeba zdjęcia - dziś już jest za ciemno aby ładnie wyszły zdjęcia.
Jak nie znajdziesz nigdzie dobrze pokazanego tego to daj jutro znać to postaram się zrobić poglądowe zdjęcia.
Jak by dało radę jakieś zdjęcie z neta ze strzałką w paincie i drobnym opisem skombinować był bym bardzo wdzięczny ponieważ właśnie siedze w kanale w tshircie i zaraz mnie krew zaleje :D
czy to normalne ze przy włączonej klimie troche falują obroty? zauważam to przede wszystkim na światłach, w korkach. jest np 800-900 nagle spada na 600 ale po 2sec podbija do normy. Czy np. sprężarka chodzi cały czas czy załącza się i to mogłoby powodować takie skoki? czy to może wentylator? bez klimy jest wszystko ok
czy to normalne ze przy włączonej klimie troche falują obroty? zauważam to przede wszystkim na światłach, w korkach. jest np 800-900 nagle spada na 600 ale po 2sec podbija do normy. Czy np. sprężarka chodzi cały czas czy załącza się i to mogłoby powodować takie skoki? czy to może wentylator? bez klimy jest wszystko ok
W 1.8 i 1.4 Normalne że falują.
Sprężarka jest odpalana co jakiś czas - w momencie jej załączenia obroty falują.
Czy spadaja do 600, to nie powiem - bo zwyczajnie przyzwyczaiłem sie i już nie zwracam uwagi na wachania obrotów na postoju z AC.
Panowie, mam dalszy problem ze swoją klimatyzacją i czuję, że pomożecie (Szczepar na pewno coś wymyśli;)
Swego czasu miałem problem z łożyskiem klimy. Łożysko zostało w końcu wymienione na nowe, jest sprawne i działa. Wymieniłem również uszkodzony wcześniej czujnik temperatury zewnętrznej - obecnie pokazuje już dobrą temperaturę. Nabiłem gazu i...klima podziałała przez 5 minut. Później znowu przestała.
Byłem już u mechanika, który montował mi łożysko - jest sprawne, klima jest nabita i przy podłączeniu "na krótko" klimatyzacja normalnie działa. Problem w tym, że w normalnych warunkach nie chce się włączyć. Czy macie jakiś pomysł co może być przyczyną? Czy jakiś przekaźnik/włącznik nie chce włączyć klimatyzacji?
Sprawdź przekaźnik sterujący cewką sprzęgła kompresora - często pada w VIIIgenie
Zacznij jak napisał piter7766 : od sprawdzenia przekaźnika :)
Proponuje jedynie wymieniać przekaźnik przy wyłączonym samochodzie - wyjecie przekaźnika przy działającej (próbującej) klimie - skoczy się sypnięciem błędami. :)
To że nie ma błędów nie znaczy że przekaźnik działa - był nawet biuletyn serwisowy mówiący o g.. przekaźniku :D
Ok dzięki. Próbuję poszukać jakiegoś przekaźnika na allegro, ale nie wiem który przekaźnik służy akurat do klimy.
Witam
Panowie Pacjent civic 1.8 2006, kupiony w grudniu 2014, więc w zasadzie klimatyzacji nie używałem (nie było potrzeby) jak tylko zaczęło robić się ciepło na dworze stwierdziłem, że klimatyzacja nie działa, więc standardowo klima do nabicia. Przy nabijaniu okazało się że czynnika jest tyle co ma być.
Po przekopaniu tego tematu, zacząłem od sprawdzenia przekaźnika ( u mnie siedzi jeszcze omron) szczęśliwie ojciec ma CRV'ke, szybko przekładka przekaźników, okazało się, że mój jest ok.
Następnie ( dzięki Szczepar :D ) sprawdziłem cewkę podłączając ją pod + na akumulatorze i tutaj klops cewka nie załącza sprzęgła. No i z prawie na 99% zdiagnozowaną usterką pojechałem do serwisu. I faktycznie okazało się, że cewka jest kopnięta, niestety przy wymianie cewki sprzęgła klimatyzacji w grę wchodzą tylko oryginalne części (brak zamienników). Koszt cewki w serwisie to 530 zł. Po wymianie cewki wszystko śmiga klima chłodzi aż miło.
a propos uzywania klimy , lepiej używać jej cały rok a nie tylko gdy ciepło na dworze -powód , smarowanie. ale jak kto woli :cool:
Witam
[...] I faktycznie okazało się, że cewka jest kopnięta, niestety przy wymianie cewki sprzęgła klimatyzacji w grę wchodzą tylko oryginalne części (brak zamienników). Koszt cewki w serwisie to 530 zł. Po wymianie cewki wszystko śmiga klima chłodzi aż miło.
Nie prawda :P
Pasuje zamiennik (po drobnych modyfikacjach przewodu - dokładnie co tam nie pasuje nie pamiętam) sam go mam od 2 lat.
Zamawiany na http://www.swiftautoklimatyzacja.pl/ - Honda - Cewka sprężarki Sanden TRSE 07
Ewentualnie laser-sinex już powinien mieć w końcu oferują sprzęgła to możliwe że już i cewki się dorobili.
A usunięty został najbardziej prawdopodobny powód padania cewki - za duży luz na sprzęgle ?
PS. Cieszy mnie że komuś się moje posty przydają , i że opis jest wystarczająco czytelny do diagnozy. :)
Zgadza sie cewka pasuje od sprężarek z 6gena bo sam jeżdziłem jakiś tydzień na takiej gdyz nie miałem czasu naprawić swojej :) w orginalnej wystarczy wymienić bezpiecznik termiczny i będzie śmigać robota podobna do naprawy przekażnika lusterka składanego :)
Powodów padania może być kilka i luz na sprzęgiełku to jeden z nich :)
Zgadza sie cewka pasuje od sprężarek z 6gena bo sam jeżdziłem jakiś tydzień na takiej gdyz nie miałem czasu naprawić swojej :) w orginalnej wystarczy wymienić bezpiecznik termiczny i będzie śmigać robota podobna do naprawy przekażnika lusterka składanego :)
Powodów padania może być kilka i luz na sprzęgiełku to jeden z nich :)
Masz może zdjęcia z naprawy takiej cewki ? - bo jak popatrzyłem na cewkę i ten popękany epoksyd to stwierdziłem że dłubać w tym nie będę , nawet nie myślałem że jeszcze da się ją naprawić.
Chciało ci się 2 razy wymieniać cewkę :) ?
Poza luzem i przyspawanym przekaźnikiem jakie są jeszcze inne powody ?
Oczywiście pomijam upalenie tranzystora w centralce sterującej (upalenie z zwarciem)
Niestety zdjęć nie mam bo rzadko je robie przy pracy :) ale z tego co pamietam to akurat w tej cewce nie jest problemem znalezienia miejsca gdzie trzeba to wydłubac i wstawić nowy termik a po wstawieniu wystarczy jakis silikon no wyższych temp.
Czy mi sie chciało ;) nie jest to wielki problem a ze robiłem to wieczorem i na drugi dzień jechałem nad morze to chciałem mieć klime a sprężarke od 6 gena mialem akurat od starego auta :D
Wszystko przez co sprężarka ma cięzej niż przy normalnej pracy czyli każdy jej większy opór powoduje większe nagrzewanie sie cewki czyli , np zapchany skraplacz ,mniejsze jego schładzanie ,uszkodzony wentylator , nie wymieniany osuszacz i wilgoć w układzie :)
Witam panowie, sorry jeżeli odpowiedz jest gdzies wczesniej ale jestem na wakacjach aktualnie, 30 stopni i klima mi wlasnie przestała działać. Ot tak, podczas jazdy, do dzisiaj działała normalnie, chłodziła jak należy, serwis miała rok temu z grubsza.
Z tego co moge ocenić to nie załącza sie sprężarka.
Co moge sprawdzić w warunkach polowych?
Przekaźnik i cewkę możesz sprawdzić.
Możesz wyciągnąć i spiąć na krótko miejsca na styki w skrzynce bezpieczników - to ci pokaże czy to wina przekaźnika czy cewki.
civicstart
02-06-15, 18:53
Cześć,
Problem dotyczy nalotu, tłustawego na przedniej szybie od środka, skąd to się może brać ?
Zaczęło się pod koniec zeszłego sezonu letniego, ale to olałem. Teraz znowu o sobie przypomniało. Po jeździe z włączoną klimą, dość szybko pojawia się tłusty nalot/zabrudzenie na przedniej szybie od środka. Ciężko to g.. zetrzeć. Dodam, że zimą tego efektu nie było, natomiast pojawia się po jakimś czasie jeżdżenia z włączoną klimą.
Filtr kabinowy wymieniłem parę dni temu, wtedy też odgrzybiłem układ nawiewów ozonem.
Nie mam mokrej wykładziny w okolicach nóg kierowcy ani pasażera,
Nie wożę żadnych płynów mogących parować w bagażniku.
Mimo to szyba brudzi się dość szybko. Guglowanie zwraca mi tylko "problemy z nagrzewnicą", ale tego efektu nie miałem zimą... Ma ktoś jakieś doświadczenia z takim problemem ?
analyzer64
02-06-15, 19:01
Weź na palec i zobacz czy to słodkie, być może poci się nagrzewnica, sprawdź też odpływ z klimy. To bym zrobił na początek.
civicstart
02-06-15, 19:11
Dzięki, to z palcem znałem i nie czuję słodkości, a boją się zebrać "garścią" i próbować ;) Dziwne jest to, że przez zimę, kiedy nagrzewnica działa najmocniej, tego efektu nie ma.
Co do odpływu z klimy, to gdzie tego szukać i którędy ?
Dzięki, to z palcem znałem i nie czuję słodkości, a boją się zebrać "garścią" i próbować ;) Dziwne jest to, że przez zimę, kiedy nagrzewnica działa najmocniej, tego efektu nie ma.
Samochód na kanał, osłona pod silnikiem zdjąć i szukać gumowej pionowej rurki o srednicy ok 8 mm. (chyba nie da się tego zlokalizować bez zdjęcia osłony, ale mogę się mylić).
Będze pomiedzy zbiornikiem a komorą silnika (od dołu). Rurka biegnie pionowo w dół z okolic dna obudowy gdzie jest filtr kabinowy (to aby sobie wyobrazić gdzie to jest).
Ewentualnie wyjąć filtr kabinowy , położyć się w "wygodnej pozycji" na podłodze i zerkając w otwór po filtrze (przyświecając sobie jakoś latarką) zobaczyć jak wygląda dno pomiędzy "aluminiową kratownicą" a poziomym plastikowym ogranicznikiem - jeśli jest tam pełno syfu to odpływ pewnie zatkany i wtedy trzeba od dołu przez rurkę odetkać, a później zając się syfem. :)
civicstart
03-06-15, 09:48
Dzięki Szczepar, w łikend popatrze na to o czym piszesz.
mozna ją wymacac od prawej strony tuz nad osloną, zaraz za przednim kolem, ale mozna wtedy sie poharatac o oslone, wiec wygodniej bedzie zdjac
Klima przestała chłodzić (FK2 2007).
Plan jest taki:
- wymieniam przekaźnik mam już zakupiony (pytanie który to dokładnie w skrzynce bezpieczników?)
- jeśli jak wyżej nie pomoże jadę obojętnie gdzie nabić / sprawdzić szczelność
- jeśli obydwa powyżej nie pomogą ASO lub zakład specjalizujący się w klimach
Klima przestała chłodzić (FK2 2007).
Plan jest taki:
- wymieniam przekaźnik mam już zakupiony (pytanie który to dokładnie w skrzynce bezpieczników?)
- jeśli jak wyżej nie pomoże jadę obojętnie gdzie nabić / sprawdzić szczelność
- jeśli obydwa powyżej nie pomogą ASO lub zakład specjalizujący się w klimach
Przeszukać ten wątek, zrobić diagnozę wg. podanego tu sposobu. (podawałem go juz minimum 2 razy - nawet zdjęcia są)
Określić przyczynę niedziałania i wykonać :
- wymianę przekaźnika
- wymianę cewki sprzęgła
- nabić klimę
- inne niestandardowe problemy
Ewentualnie oddać do ASO/Zakłądu gdzie robią klimy i :
- za cewkę zapłacić 600 + wymiana - gdzie zamiennik jest za 150
- za sprzęgło cewki zapłacić z 500 gdzie zamiennik jest za 300
- 150 za podłączenie do automatu klimatyzacji
- inne niestandardowe koszty
Decyzja należy do ciebie :)
na początek w gorący dzień włącz klimę i zobacz czy po kilku minutach masz kałużę pod autem(na postoju).:rolleyes:Jesli tak to odpływ jest drożny.Jesli nie to faktycznie trzeba nurkować pod auto.Ten nalot pojawia się jak ustawisz klimę na auto czy jak jest nawiew na szyba-nogi?
Przekaźnik i cewkę możesz sprawdzić.
Możesz wyciągnąć i spiąć na krótko miejsca na styki w skrzynce bezpieczników - to ci pokaże czy to wina przekaźnika czy cewki.
Dzieki Trafo, wychodzi na to ze to cewka.... Z tym ze Włosi twierdza ze cały kompresor musza wymienić... Miejscowe ASO wyglada jak szopa, polskie ASO to przy tym laboratoria NASA. Chyba szykuje mi sie bardzo długa podróż w upale bez klimy i naprawa w domu.
Włoscy mechanicy nie naprawiają, oni tylko wymieniają na nowe... ze wszystkim tak jest. I cenią sie przy tym jakby pracowali w rzeczonym laboratorium NASA :) Za wymianę sprężyn krzyknęli 150e...
Czy po nacisnieciu srobokretem zaworu na przewodzie powinno byc duze ciesnienie?
Jutro jednak serwis klimy mnie czeka.
Dzieki Trafo, wychodzi na to ze to cewka.... Z tym ze Włosi twierdza ze cały kompresor musza wymienić... Miejscowe ASO wyglada jak szopa, polskie ASO to przy tym laboratoria NASA. Chyba szykuje mi sie bardzo długa podróż w upale bez klimy i naprawa w domu.
Po 3 dniach przyzwyczaisz się:D
Mi cewka padła w połowie drogi na Chorwację - jedynie spowodowało to zmianę godzin wyjazdowych z rannych na bardzo wczesno-ranne :D , parkowanie w centrach handlowych (pod dachem), i powroty o 21 :D
Witam, jak wygląda sprawa klimatyzacji w CIVICU VIII 1.8 Type S, mam na myśli czy załączy się jakaś kontrolka jeśli będzie brak płynu iyp? Kupiłem auto nie dawno, dostałem info że jest nabita i odgrzybiona obecnie chłodzi bardzo dobrze ;)
vnv_nation
06-06-15, 08:32
Brak jakiego płynu?
U mnie wystarczylo nabic. Jakby ktos potrzebowal to mam zapasowy przekaznik. Dzieki szczepar za instrukcje sprawdzenia cewki i przekaznika, trafo za opis prawidlowego luzu sprzegielka.
SeniorFranio
12-06-15, 09:44
Witam, tydzień temu przestała mi działać klimatyzacja na trasie i pojawiło się stukot/rzężenie po prawej stronie w okolicach paska zaraz po uruchomieniu samochodu lub gdy jest na niskich obrotach. Sprawdziłem przekaźnik i bezpieczniki i są ok. Byłem u 3 mechaników i dwóch stwierdziło, że kompresor się zatarł i jest do wymiany a jeden twierdzi, że winne jest łożysko kompresora i też trzeba cały kompresor wymienić. Powiem szczerze, że wymiana kompresora mi się średnio uśmiecha ze względu na cenę, czy przy takich objawach problem może być z czymś innym bo odnoszę wrażenie, że w warsztatach najlepiej jest zaproponować najdroższą naprawę? :)
Witam, tydzień temu przestała mi działać klimatyzacja na trasie i pojawiło się stukot/rzężenie po prawej stronie w okolicach paska zaraz po uruchomieniu samochodu lub gdy jest na niskich obrotach. Sprawdziłem przekaźnik i bezpieczniki i są ok. Byłem u 3 mechaników i dwóch stwierdziło, że kompresor się zatarł i jest do wymiany a jeden twierdzi, że winne jest łożysko kompresora i też trzeba cały kompresor wymienić. Powiem szczerze, że wymiana kompresora mi się średnio uśmiecha ze względu na cenę, czy przy takich objawach problem może być z czymś innym bo odnoszę wrażenie, że w warsztatach najlepiej jest zaproponować najdroższą naprawę? :)
Jeśli stukot/rzężenie masz przy Wyłączonej klimie to prawdopodonie padło łożysko znajdujące się nie w klimie a w kole pasowym na klimie.
Natomiast jeśli odgłosy pojawiają się po włączeniu klimy - to wszystko jest możliwe.
Jest jeszcze 3 -a opcja - miałeś wymienianą cewkę sprzęgła i została z.. robota.
SeniorFranio
12-06-15, 10:42
Hałas pojawia się niezależnie czy klima jest włączona czy wyłączona. Cewki nie miałem wymienianej ale jeszcze raz się przyjrzałem paskowi i zauważyłem, że sprzęgiełko się nie kręci. Hałas i zachowanie sprzęgiełka jest identyczne jak na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=ArjIWRBSasc
Czyli punkt nr.1
Łożysko w kole pasowym znajdującym się na sprężarce.
Koszt to jakies 350 PLN za nowe koło pasowe z łożyskiem (jest zaprasowane, nie ma możliwości dobrze tego wymienić) + Robocizna.
Można zrobić to samemu, ale wymaga to trochę pracy i umiejętności - obowiązkowo kanał.
Na twoim miejscu robiłbym to najszybciej jak się da, bo może się to skończyć uszkodzeniem kompresora.
Druga bieżnia łozyska jest mocowana na aluminiowym elemencie kompresora i może się to skończyć jej uszkodzeniem.
A wtedy dojdzie wymiana kompresora.
łożysko można spokojnie wymienić i ograniczyć koszt do ok100 ,wciskasz na prasie i zabijasz jak w ori :)
Na klimie się nie znam ale może ktoś miał coś podobnego.
W trasie klima zaczęła mi hałasować tak jak by sprężarka od powietrza się uruchomiła taki specyficzny dźwięk. Później po paru minutach przestał chłodzić powoli. Na tą chwilę dmucha tylko ciepłym powietrzem.
Ktoś jest w stanie coś zdiagnozować?
Witam Panowie (Panie również;)),
mój przekaźnik klimatyzacji Omron G8HL-H71 zakończył swój żywot (przy temperaturach rzędu +30*C jest to dość bolesne doświadczenie. Jako alternatywę do oryginalnego Mitsuby 39794-SDA-A05, można zastosować przekaźnik A727 46520422, 12 V, 30A. W sklepie motoryzacyjnym proponowali mi przekaźnik A727 46520421, 12V, 20A. Numer jest praktycznie identyczny, różni się jedynie cyfrą na końcu (1 zamiast 2) i jest słabszy - 20A (tak jak stary Omron). Cena identyczna, 25 zł każdy. Ponadto mam możliwość zakupu używanego Mitsuby za około 30 zł.
Proszę o podpowiedź, który z wymienionych przekaźników będzie najlepszym wyborem?
Panowie, czy do naszej hondy sa rozne cewki sprzegla kimy?
Proszę o bardziej rozwinięte pytanie bo nie rozumiem co autor miał na myśli zadając to konkretne:)
Ciezko mi namierzyc odpowiednia czesc w Niemczech, wszyscy twierdza ze wystepuje tylko w komlecie z kompresorem - w necie nie znalazlem zbyt wielu informacji - po VINie nie da sie nigdzie tego wyszukac, wiec jak na cos trafie to chcialbym wiedziec czy w naszym modelu wystepowaly rozne wersje cewki sprezarki klimatyzacji, zeby nie kupic czegos co nie bedzie pasowalo.
Moje auto to FK2 1.8 rok 2008
Ciezko mi namierzyc odpowiednia czesc w Niemczech, wszyscy twierdza ze wystepuje tylko w komlecie z kompresorem - w necie nie znalazlem zbyt wielu informacji - po VINie nie da sie nigdzie tego wyszukac, wiec jak na cos trafie to chcialbym wiedziec czy w naszym modelu wystepowaly rozne wersje cewki sprezarki klimatyzacji, zeby nie kupic czegos co nie bedzie pasowalo.
Moje auto to FK2 1.8 rok 2008
Więc tak :
- było to już opisywane :) , ale napiszę jeszcze raz w jednym poscie.
Zespół kompresora składa się z :
- kompresora właściwego
- cewki
- koła pasowego z sprzęgłem sprężarki.
Kompresor można kupić remontowany w laser-sinex
Koło pasowe + sprzęgło stanowi całośc - tzn wymienia się oba na raz - dostępne w laser-sinex
Cewka - teoretycznie nie ma zamiennika pozostaje OEM - co nie jest prawdą :P - OEM cewka była dostępna jako pojedyńcza część tego jestem pewien - Buri u siebie zakładał nówkę sztukę z ASO :)
Zamiennikiem (po drobnej modyfikacji przewodu, a dokładniej wtyczki) jest cewka ta : http://www.swiftautoklimatyzacja.pl/ - Honda - Cewka sprężarki Sanden TRSE 07
Modyfikacja polega na obcięciu wtyczki z przewodem od starej cewki, i przylutowaniu do przewodu nowej cewki - ewentualnie rozkuciu wtyczki ect, ect.. jak kto lubi.
Robiłem to 2 lata temu i od 2 lat spokojnie śmigam z tą cewką i nic się nie dzieje.
Ewentualnie możesz próbować naprawić starą cewkę - kolega Bodzlo mówi że się da.
Co do samej cewki i tego że teoretycznie jest ona w komplecie z kompresorem - bo tak jest najdrożej :)
Jak masz dostęp do kanału to cewkę można wymienić samemu bez wyciągania kompresora - fakt jest to trudne/żmudne/długie i wymaga narzędzi , ale jest wykonalne.
Mam nadzieję że moja odpowiedź wyczerpuje wszystkie twoje problemy :)
Dodam jeszcze, że cewka nie pada bez powodu, jednym z powodów to brak w tabelce czynności serwisowych sprawdzania luzu na sprzęgle klimatyzacji.
Ludzie więc nie sprawdzają bo nie wiedzą że muszą, luz wzrasta i kończy się to zdechnięciem cewki.
Dzieki Szczepar za wyczerpujaca odpowiedz!
Jeśli będziesz to robić w warsztacie to zalecam robić to na rachunek z wyszczególnionym co zostało zrobione, ewentualnie warsztat który robi Hondy.
Trudność wymiany polega na :
- nie używaniu młotka
- umiejętności wkładania łożyska które ma tendencję do kleszczenia (patrz punkt pierwszy)
- pamiętaniu że pierścienie osadcze potrafią być asymetryczne i MA ZNACZENIE w jakiej pozycji się je włoży.
przesadzasz z tym młotkiem :D bez młotka nie ma roboty :)
w poniedziałek robiłem klientowi więc zrobiłem kilka fotek z naprawy cewki i wymiany łozyska ,bedzie czas to wkleje :)
Panowie, jaki jest mniej więcej koszt wymiany sprężarki klimatyzacji?
Witam
Co może być przyczyną słabego chłodzenia w upalne dni? Powietrze leci chłodne ale nie zimne. Klima po uzupełnieniu (nabita) załącza się prawidłowo. Czytałem w wątku że może to być przyczyna silniczka otwierającego ciepłe powietrze w układzie, ewentualnie przekaźnik.. może ktoś miał podobny problem?
Witam
Co może być przyczyną słabego chłodzenia w upalne dni? Powietrze leci chłodne ale nie zimne. Klima po uzupełnieniu (nabita) załącza się prawidłowo. Czytałem w wątku że może to być przyczyna silniczka otwierającego ciepłe powietrze w układzie, ewentualnie przekaźnik.. może ktoś miał podobny problem?
A luz sprzęgła klimy sprawdzony :) ?
Zaprowadziłem dziś hanke do mechanika właśnie zadzwonił i mówi że mam do wymiany cewkę klimy. Trochę już późno na sklepy samochodowe i pytanie. Czy dostane to bez problemu od ręki czy raczej na zamówienie i jaki koszt tego. Może ktoś już wymieniał i ma numery czy coś :D
Zaprowadziłem dziś hanke do mechanika właśnie zadzwonił i mówi że mam do wymiany cewkę klimy. Trochę już późno na sklepy samochodowe i pytanie. Czy dostane to bez problemu od ręki czy raczej na zamówienie i jaki koszt tego. Może ktoś już wymieniał i ma numery czy coś :D
Czytasz coś dalej niż ostatnią stronę tematu, czy od razu walisz pytanie nawet nie zadając sobie trudu ?
Czytasz coś dalej niż ostatnią stronę tematu, czy od razu walisz pytanie nawet nie zadając sobie trudu ?
Od razu wale pytanie na gębę :D
Od razu wale pytanie na gębę :D
To zadaj sobie trud :)
Zadałem i rozumiem że do diesla 2.2 jest to samo ?
Tak, cewki wyglądają identycznie od 1.8 i 2.2, tak samo jak zestawy koła pasowego/docisku sprzęgła.
(oba miałem w rękach - moje stare z 1.8i i jego nowe z 2.2 i porównywałem do siebie jak walczyliśmy z Burim u niego w sadzomiocie z wymianą)
Jak zrobisz pochwal się ile mechanik za to wziął. :)
CzepekLidera
21-07-15, 17:27
witam Panowie,
w gorące dni zauwazylem ze moj civic 1.8 przy wlaczonej klimatyzacji cos nie bardzo chce jechac, słabo przyspiesza, przy zmienie biegu dziwne szarpniecia a na postoju tak jakby przygasal. Bez wlaczonej klimy jest petarda a z klima czuje jakbym jechal jazzem 1.2.. Czuje ewidentny spadek mocy.
nadmienie, ze nabijalem klime przed sezonem letnim i wszystko bylo spoko. Moglby mi ktos doradzic co robic? auto z 2011 roku, przebieg ponad 30 tysi.
Tak, cewki wyglądają identycznie od 1.8 i 2.2, tak samo jak zestawy koła pasowego/docisku sprzęgła.
(oba miałem w rękach - moje stare z 1.8i i jego nowe z 2.2 i porównywałem do siebie jak walczyliśmy z Burim u niego w sadzomiocie z wymianą)
Jak zrobisz pochwal się ile mechanik za to wziął.
Oczywiście w hurtowniach typu 4cars intercars jc auto nic takiego nie mają.
Tu mam coś niedaleko ale od tej podanej przez ciebie różni się zupełnie wymiarami
a wygląd ten sam
http://www.swiftautoklimatyzacja.pl/?page=shop&run=det&ru=list&kat1=35&order=1&id=416
http://www.inter-instal.com/produkt/12040123-cewka-sanden-honda
Wstrzymaj się z zakupem do Póżnego wieczora. Bo :
1. Ta co ja podawałem to pasuje, ale wymaga poprawek przewodu, plus nigdy nie mówiłem że ona ma identyczne wymiary co do 0.1 mm - mówiłem że wchodzi i działa :D
2. Ta co ty znalazłeś ma przewód a dokładniej wtyczkę taką jak powinna mieć OEM , i może się okazać że wymiarowo wcale nie jest tak tragicznie jak ci się wydaje.
Ja mam gdzieś w garażu starą cewkę OEM, jest szansa ze znajdę i zmierzę wymiary rzeczywiste.
Różnice wymiarowe obu z nich nie muszą powodować problemów - ja zaeksperymentowałem i kupiełem wtedy tą 1-szą ;) bo innych zamienników nie było.
A miałem spaloną pod ręką to mogłem porównać i ewentualnie odesłac (kocham zakupy na odległość :P )
Może okazać się że ta którą znalazłeś jest identyczna wymiarowo z OEM.
Ale najpierw muszę z Teściowej Vectry wyrwać całe tylnie zawieszenie wieczorem (i nie mogę użyć do tego piły, palnika i wyciągarki :P ), dlatego cewka musi poczekać do 22 :P
Znalazlem stara OEM, ma wymiary i wyglad jak at którą ty znalazłeś.
Jak chcesz mogę ci poźniej zdjęcia zrobić.
Bierz ta http://www.inter-instal.com/produkt/12040123-cewka-sanden-honda
Nie bedzie kombinowania z przewodem :)
Właśnie jestem po delikatnej awarii klimatyzacji. Nie odpalała się.
1. Wymieniony przekaźnik - problem pozostał.
2. Dzisiaj wymieniona cewka. Kupiłem ją w firmie AC MAX dokładnie ta: http://acmax.pl/pl/p/130402/292 . Koszt z wysyłką 103 zł, wymiana w FeuVert Katowice 150 zł.
Klima działa :)
Więc tak :
- było to już opisywane :) , ale napiszę jeszcze raz w jednym poscie.
Zespół kompresora składa się z :
- kompresora właściwego
- cewki
- koła pasowego z sprzęgłem sprężarki.
Kompresor można kupić remontowany w laser-sinex
Koło pasowe + sprzęgło stanowi całośc - tzn wymienia się oba na raz - dostępne w laser-sinex
Cewka - teoretycznie nie ma zamiennika pozostaje OEM - co nie jest prawdą :P - OEM cewka była dostępna jako pojedyńcza część tego jestem pewien - Buri u siebie zakładał nówkę sztukę z ASO :)
Zamiennikiem (po drobnej modyfikacji przewodu, a dokładniej wtyczki) jest cewka ta : http://www.swiftautoklimatyzacja.pl/ - Honda - Cewka sprężarki Sanden TRSE 07
Modyfikacja polega na obcięciu wtyczki z przewodem od starej cewki, i przylutowaniu do przewodu nowej cewki - ewentualnie rozkuciu wtyczki ect, ect.. jak kto lubi.
Robiłem to 2 lata temu i od 2 lat spokojnie śmigam z tą cewką i nic się nie dzieje.
Ewentualnie możesz próbować naprawić starą cewkę - kolega Bodzlo mówi że się da.
Co do samej cewki i tego że teoretycznie jest ona w komplecie z kompresorem - bo tak jest najdrożej :)
Jak masz dostęp do kanału to cewkę można wymienić samemu bez wyciągania kompresora - fakt jest to trudne/żmudne/długie i wymaga narzędzi , ale jest wykonalne.
Mam nadzieję że moja odpowiedź wyczerpuje wszystkie twoje problemy :)
Dodam jeszcze, że cewka nie pada bez powodu, jednym z powodów to brak w tabelce czynności serwisowych sprawdzania luzu na sprzęgle klimatyzacji.
Ludzie więc nie sprawdzają bo nie wiedzą że muszą, luz wzrasta i kończy się to zdechnięciem cewki.
Wymienilem cewke i sprzeglo z kolem pasowym, klima znowu dziala, dzieki za rady.
siema, jak jezdze bez wlaczonej klimy to wydaje mi sie ze z nawiewow leci cieplejsze powietrze niz na dworzu , spotkal sie ktos z takim problemem nawet na dworze jak jest 17 - 18 to musze wlaczac klime bo w aucie robi cie cieplo a nie powinno auto honda civic 8 gen executive wersja
pzdr
siema, jak jezdze bez wlaczonej klimy to wydaje mi sie ze z nawiewow leci cieplejsze powietrze niz na dworzu , spotkal sie ktos z takim problemem nawet na dworze jak jest 17 - 18 to musze wlaczac klime bo w aucie robi cie cieplo a nie powinno auto honda civic 8 gen executive wersja
pzdr
co rozumiesz robi sie ciepło?, wg . mnie masz wszystko ok
Hej na mysli ze z nawiewow leci cieple powietrze tak jak by zasysal nawiew z silnika cieple powietrze, sprawdzalem termometrem to z nawiewu leci cieplejsze powietrze o ok 4 -5 stopni niz na dworzu
To moze byc problem z niedomykającą sie klapką od powietrza (ciepłe -zimne) w nagrzewnicy lub z czujnikami temp. Zrób test na sreberko i sprawdz czy sypnie jakimis błędami
A luz sprzęgła klimy sprawdzony :) ?
Wyjąłem podkładkę chyba 0.6mm i nie widzę poprawy.
To moze byc problem z niedomykającą sie klapką od powietrza (ciepłe -zimne) w nagrzewnicy lub z czujnikami temp. Zrób test na sreberko i sprawdz czy sypnie jakimis błędami
Interesuje mnie właśnie problem niedomykającej się klapy.. jak zrobić ten test?
Tu jest wszystko pokazane
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2444358.html
witam Panowie,
w gorące dni zauwazylem ze moj civic 1.8 przy wlaczonej klimatyzacji cos nie bardzo chce jechac, słabo przyspiesza, przy zmienie biegu dziwne szarpniecia a na postoju tak jakby przygasal. Bez wlaczonej klimy jest petarda a z klima czuje jakbym jechal jazzem 1.2.. Czuje ewidentny spadek mocy.
nadmienie, ze nabijalem klime przed sezonem letnim i wszystko bylo spoko. Moglby mi ktos doradzic co robic? auto z 2011 roku, przebieg ponad 30 tysi.
Witam,
Mam bardzo podobny problem co kolega. Mianowicie przy włączonej klimie czuć że silnik ma mniej mocy, gorsze przyśpieszenie, przyhamowania przy zmianie biegów itp. Ktoś wie co to może być ?
Witam,
Mam bardzo podobny problem co kolega. Mianowicie przy włączonej klimie czuć że silnik ma mniej mocy, gorsze przyśpieszenie, przyhamowania przy zmianie biegów itp. Ktoś wie co to może być ?
Tak po prostu ma być. Klimatyzacja to krótko mówiąc złodziej mocy i momentu obrotowego z tego co pamiętam to potrafi w zakresie najczęściej używanych obrotów zabrać około 10-15 KM i 20 Nm, co oznacza stratę ok. 15% mocy i momentu obrotowego.
No niestety, w doładowanych silnikach jest to nieodczuwalne, w naszych 1.8 niestety bardzo dokuczliwe....nie ma momentu ten 1.8, kompletnie nie ma i z klimą nie chce jechać już totalnie, upały też zabijają moc - nie ma intercoolera, to wszystko powoduje owe szarpnięcia, przyhamowania :(
No niestety, w doładowanych silnikach jest to nieodczuwalne, w naszych 1.8 niestety bardzo dokuczliwe....nie ma momentu ten 1.8, kompletnie nie ma i z klimą nie chce jechać już totalnie, upały też zabijają moc - nie ma intercoolera, to wszystko powoduje owe szarpnięcia, przyhamowania
niestety potwierdzam
Spadek mocy jest , ale bez dramatu - dramat jest jedynie jak ktoś chce klime na maxa , i jednocześnie niskie obroty silnika.
W obu jednostkach spadek mocy jest podobny (pomijam 2.2 z wirusem) - jedynie większość osób jeżdżących wolnossącym nie redukuje biegów tylko ciśnie na wysokim biegu.
A w 2.2 od tego jest automatyka sterująca turbiną - zwiększy ilość powietrza, dawkę paliwa i ma większą moc mimo tej samej prędkości obrotowej.
Artur mysle ,ze 350 Nm w serii robi jednak swoje(2,2) .W 1,8 jednak jest bardziej odczuwalny spadek mocy.
Dla mnie to auto z odpalaloną klimą traci chyba z 40 kucy.
Dziś jeżdżąc po Bieszczadach po serpentynach musiałem wyłączyć klime bo auto nie chciało jechać, dopiero po wyłączeniu jak ręką odjął.
Nm na silniku nie mają się w żaden sposób żadnego wyznacznika - od tego jest skrzyna biegów i inne przełożenie , alby te mniejsze Nm na silniku przy jednocześnie wysokich obrotach przełożyć na równie duże Nm na kołach.
Gdyby same Nm silnika miały tak wielkie znaczenie to przyspieszenie do 100 1.8 i 2.2 było by dramatycznie inne a jest jedynie 0.2 s różnicy.
Dlatego też 2.2 i 1.8 mają ciut różniące się kompresory - ponieważ w 2.2 kompresor musi pracować przy niższych obrotach (uzyskując tą samą wydajność).
Główny problem 1.8 i użytkowników tego silnika to "paniczne dbanie o słuch" - więcej jak 3k rpm nie pojadę bo wyje :P
Jak ktoś nie boi się pocisnąć do czerwonego pola to nie ma problemów z ospałym 1.8 czy to klima jest włączona czy nie.
Jadąc w 4 osoby z bagażem nie miałem żadnych problemów z jazdą drogami np DW 781 Andrychów-Żywiec gdzie masz ostrzeżenia o zjazdach/podjazdach 10 %. Tylko wtedy nie próbowałem nawet wbijać wyższego biego jak 2 ;)
Główny problem 1.8 i użytkowników tego silnika to "paniczne dbanie o słuch" - więcej jak 3k rpm nie pojadę bo wyje :P
Jak ktoś nie boi się pocisnąć do czerwonego pola to nie ma problemów z ospałym 1.8 czy to klima jest włączona czy nie.
Mój wyje cały czas, ale problem jest ewidentny - żeby dojść do wysokich obrotów muszę zaczynać od niskich, na których szarpnie czy przyhamuje, w upale to mi się nieraz wydaje, że autko ma 90 KM.
Mój wyje cały czas, ale problem jest ewidentny - żeby dojść do wysokich obrotów muszę zaczynać od niskich, na których szarpnie czy przyhamuje, w upale to mi się nieraz wydaje, że autko ma 90 KM.
Aby dojść do wysokich obrotów należy zmienić bieg na niższy a nie piłować na 4 biegu w mieście i dziwić się że mocy nie ma ;)
Chyba że masz problem na 1 biegu przy ruszaniu (bo tylko tam można mieć problemy z niskimi obrotami ;P )
Nawet moja koleżanka w genie 9 stwierdziła że po zmianie na Hondę w końcu może wystartować z pod świateł na 1-ce (czytaj ciśnie do 6k rpm).
Plus podstawowe pytania bardziej pasujące do wątku szybkie pytania :
- gaz jest ?
- adaptacja przepustnicy robiona ?
- olej powyżej połowy stanu ?
- zawory ustawione ?
- sprawdzone czy nie ma błędów na komputerze ?
Gdyby same Nm silnika miały tak wielkie znaczenie to przyspieszenie do 100 1.8 i 2.2 było by dramatycznie inne a jest jedynie 0.2 s różnicy.
wieksza masa diesla i tylko 0,2 sek.W zakresie prędkości 50-100 juz jest wyraznie dla 2,2 .1,8 wącha sadzę:D
Z tą klimą w 1,8 to bazuje na swoich spostrzeżeniach .Niedawno jechałem kolegi 1,8 i wyraznie wiecej musiałem deptać aby furmanka się odpychała.Punktem odniesienia był moj 2,2.Oba auta na klimie (auto 22*C)
pzdr
Przejedź się autostradą jednym i drugim w upale z włączoną klimą i raz na zawsze zapomnisz o różnicy 0,2 s do setki, bo akurat ona nie ma żadnego znaczenia.
Tony74:
Fizyki nie oszukasz i tyle.
Jeśli przy włączonej klimie 1.8 odstaje o więcej niż 0.2 s od nie chipowanego 2.2 to wytłumaczenia są dwa :
1. Kierowca w 1.8 nie zmienia biegów optymalnie (w celu uzyskania największego przyspieszenia)
2. Kompresor w 1.8 jest wydajniejszy i kradnie więcej mocy niż w 2.2
Inne opcje nie wchodzą w grę bo zwyczajnie fizyki nie oszukasz.
Większość z posiadających 1.8 nigdy w życiu nie wydusiła z tego silnika więcej jak 120KM bo zwyczajnie nie ciśnie tego silnika na takie obroty.
Dlatego jak ktoś pisze "czuję że ten silnik nie ma więcej jak 90KM" - to świadczy jedynie że ten silnik nie był wkręcony na więcej jak 4k rpm.
Jeszcze raz Ci powtarzam, że przyspieszenie do setki nie ma żadnego znaczenia, po Twoich wpisach widać niestety że nie wiesz o czym piszesz, więc przejedź się i sam się przekonasz, a Twoje wkręcanie też nie ma nic do rzeczy bo cały czas kręcę, a i tak różnica w stosunku do doładowanego jest spora, tym bardziej w upale z włączoną klimą. "Kompresor w 1.8 jest wydajniejszy"...proszę Cię....
To wrzuć logi z swojego przejazdu - tak aby była tam prędkość, obroty, i położenie pedału gazu :)
Może rzeczywiście diagnozować należy nie kierowcę który nie umie jeździć a silnik i układ AC.
Ale należy zacząć od wykluczenia najbardziej subiektywnego czynnika czyli kierowcy.
Może ktoś miał już taki przypadek.
Spaliła mi się cewka w sprężarce kupiłem używaną sprężarkę od Uniu1 i przełożyłem cewkę i po około 900km znów to samo. Mechanik zatem wymienił całą sprężarkę wraz z cewką i po 40 km znów to samo nie chłodzi. Już nie wiem gdzie szukać?
1. Czy wymieniałeś tylko samą cewkę, czy też cewkę + koło pasowe
2. Czy ustawiony został odpowiedni luz na sprzęgle ?
Plus : Pokaż zdjęcie uszkodzonej cewki tej co padła po 900 km - szczególnie boczną część cewki.
Obstawiam zły montaż polegający na złym założeniu cewki i zeskoczeniu jej z jej miejsca , i przytarcia o koło pasowe.
Będzie to widać jako ordynarne wydarcie farby z boku cewki.
(mi mniej więcej tyle wytrzymała zle założona cewka - co tobie :P )
Lub zwyczajnie nie ustawieniu luzu.
1. Czy wymieniałeś tylko samą cewkę, czy też cewkę + koło pasowe
2. Czy ustawiony został odpowiedni luz na sprzęgle ?
Plus : Pokaż zdjęcie uszkodzonej cewki tej co padła po 900 km - szczególnie boczną część cewki.
Obstawiam zły montaż polegający na złym założeniu cewki i zeskoczeniu jej z jej miejsca , i przytarcia o koło pasowe.
Będzie to widać jako ordynarne wydarcie farby z boku cewki.
(mi mniej więcej tyle wytrzymała zle założona cewka - co tobie :P )
Lub zwyczajnie nie ustawieniu luzu.
1. Przy pierwszej naprawie przełożyłem z innej sprężarki cewkę wraz z kołem pasowym ponieważ u mnie już trochę hałasowało łożysko.
2. Tego akurat nie wiem bo to robił mechanik
3. Przy kolejnej naprawie przełożona została nowa sprężarka + kupiona nowa cewka a koło pasowe zostało od oryginalnej sprężarki
Foty starej cewki
http://imageshack.com/a/img538/4475/Ho1IoR.jpg
http://imageshack.com/a/img673/6268/UOqHhQ.jpg
http://imageshack.com/a/img538/248/RmamnR.jpg
http://imageshack.com/a/img661/640/WfgUIL.jpg
http://imageshack.com/a/img910/5246/5nhKm9.jpg
Jeżeli na zdjęciach jest fotografia cewki która przejechała 900 km i się zepsuła - to nie mam więcej pytań.
Zdjęcie nr.2 wyrazie pokazuje że cewka tarła o koło pasowe.
Jeśli wrzuciłbyś te informacje zanim pochopnie wymieniłeś kompresor to mechanik na własny koszt by wymieniał ci cewkę drugi raz.
Tu mamy przykład niepoprawnego montażu cewki, a dokładniej złe założenie pierścienia oporowego który zeskoczył z powodu nieprawidłowego montażu.
Pierścień podczas montażu wygląda na założony poprawnie, ale z powodu swojej asymetrii i działających sił ześlizguje się (ma powierzchnie w kształcie klina)
Montaż został przeprowadzony nieprawidłowo bo pan partacz założył pierścień odwrotnie - ten pierścień jest niesymetryczny i ma duże znaczenie czy założy się go prawa czy lewą stroną do kompresora.
Wkładając kompresor dołożyłeś jeszcze dodatkowych nowych potencjalnych problemów... ale pomijam to na tą chwilę.
Prawdopodobnie kolejna cewka zdechła bo spadła z mocowania, bo prawdopodobnie kolejny raz pierścień założony jest niepoprawnie.
Kolejność jaka powinieneś zrobić to :
1. Pojechać do mechanika
2. Zareklamować 1 , i 2 naprawę , zjebać na czym świat stoi. (ostatni element wg. temperamentu...)
3. Kazać mu rozebrać sprzęgło patrząc na ręce, i po zdjęciu przez niego koła pasowego wejść pod samochód i poprosić go o poruszenie cewką.
4. Cewka nie ma prawa się poruszyć powinna siedzieć mocno na swoim miejscu bez możliwości poruszenia, jak się poruszy albo ma ślady wytarcia powtórzyć 3 częśc punktu 2. (wg. temperamentu ;P )
5. A następnie jak przyjdzie zamówiona przez mechanika (na jego koszt oczywiście) cewka , patrzyć mu na ręce w celu poprawnego montazu.
6. To jak ma być zamontowany pierścień mógłbym wygrzebać w starych zdjęciach (jak robiliśmy samochód z Buri-m)
7, 8, 9 - nie chce mi się pisać o suchym pysku :P
P.S 1- tak to jest jak się człowiek sraczy i zamiast z decyzją poczekać 1 dzień, to wymienia na upartego bo mu g... mechanik tak powiedział.
A tłumaczyłem , ostrzegałem - wymianę cewki tylko u mechaników co robili ten model - bo szansa ze sp... wynosi 50 %.
Ale nie przejmuj się nie ty pierwszy w tej sprawie jesteś na forum - złego założenia cewki (inni zwyczajnie walili na PW do mnie :P )
Największą głupotą jaką zrobiłeś była wymiana kompresora.
P.S 2 - Wiedzę o możliwości zj... tej naprawy mam po samodzielnej wymianie cewki i złym założeniu pierścienia :D
Tylko że ja przy drugiej naprawie usiadłem i sprawdziłem wszystko 3 razy - bo zeskoczenie pierścienia osadczego nie jest normalnym zjawiskiem.
Ale mi amatorowi można wybaczyć taką wpadkę - mechanik powinien za nią zwyczajnie zapłacić.
Witam wracając do tematu o klimatyzacji nie chcę zakładać nowego tematu, jak zaczeły się upały mam problem z klimatyzacją kiedy silnik jest zimny to kliama działa bez zarzutu jak była niska temperatura powietrza również nie maiłem takiego problemu teraz jak ujadę kilkanaście kilometrów klima przestaje działać tzn. wyłącza mi się kompresor i dmucha ciepłym powietrzem. Klimatyzacja ostatnio sprawdzona uzupełniona odczynnikiem tyle ile powinno być w układzie, na zimnym sprężarka załącza się i wyłącza bez problemu wentylatory chodzą, przeszukałem internet i posty i jeżeli chodzi o przekaźnik w skrzynce bezpieczników to mam ten mocniejszy Mitsuba. Doczytałem się w postach że najczęściej ludzie jak mają taki sam problem to ustawienie luzu na sprzęgle pomaga ale nigdzie nie mogę znaleźć jak ten luz się ustawia wiem że ma być w przedziale 0,35-0,65mm, ale od czego jest mierzony od wałka do sprzęgłą? Czy jest gdzieś opis gdzie są te podkładki, ile ich jest, lub ile powinno być. Z wymontowaniem sprężarki nie będę miał problemu mam kolegę który odciągnie mi maszyną freon a później nabije, tylko nie wiem czy poradzimy sobie z tymi podkładkami, od czego ten luz prawidłowy ma być
Pozdrawiam
Luz ustawia się prz pomocy następujacych narzedzi :
- klucz do sprzęgieł klimy , ewentualnie improwizujemy kluczem łancuchowym do filtrów oleju :D , ewentualnie czyms innym
- klucz oczkowy/zwykły o odpowiedniej wielkości - nie pamiętam jakim :D
- szczelinomierz
Nie ma potrzeby wyciagania kompresora.
Jedynie trzeba zdjąc osłone i dostac sie pod silnik.
To jak ustawić - jest albo bezpośrednio albo pośrednio opisane w tym temacie - fakt może byc nawet 2 lata temu.
Jak nie chce ci się szukać to ściągnij i uruchom serwisówkę, i tam masz to opisane.
Podkładki znajdują się na ośce kompresora POD tarczą sprzegła, dystansuja one tarcze sprzęgła od koła pasowego.
Luz mierzymy pomiędzy tarczą sprzęgła a kołem pasowym.
Podkładki się zdejmuje/zmieniana mniejsze.
U mnie wywaliłem całkiem podkładkę aby było w zakresie ;)
Reszta do znalezienia w temacie, na stronie uzytkownika TRAFO, w serwisówce.
Dzięki zapomniałem całkowicie o serwisówce już sprawdziłem jak to trzeba zrobić spróbuję się dzisiaj pobawić, zacznę od sprawdzenia wartości luzu, fajnie że nie trzeba wymontowywać sprężarki zaoszczędzi to trochę czasu, dam znać co uda mi się zrobić.
W upały padła klima - spaliła się cewka sprężarki. Po wymianie cewki klima działa ale tylko w dolnym zakresie obrotów silnika. Po weryfikacji okazuje się, że przy wyższych obrotach (ponad 3 tys) zaczyna się slizgać sprzęgiełko (luz odpowiedni) aż lecą iskry i po chwili odcina sprężarkę (prawdopodobnie termik lub za duże ciśnienie i komp odcina) Pomiar ciśnienia wskazuje ponad 20bar. Wstępna diagnoza przypchany osuszacz, powodujący opory w układzie. Czy ktoś z Was miał coś podobnego a może cewka za słaba i nie trzyma sprzęgła ( różniła się trochę wymiarami zewnętrznymi, wewnętrzne idealnie pasowały, zgadała się też jej oporność).
Wentylatory działają ?
Poczytaj sobie
http://www.autoservicemanager.pl/rozpoznanie-usterek-czyli-abc-diagnostyki-ukladu-klimatyzacji/
[...]
Jeżeli docelowe wskaźniki nie zostały osiągnięte warto przyjrzeć się następującym czynnikom:
Wynik manometru HP: 25- 34 bary
Efekt: Niedostateczne oddawanie ciepła – temperatura w dyszy nawiewowej nie schodzi do optymalnego poziomu.
Przyczyna:
– niepracujące wentylatory: wzrost ciśnienia i temperatury powodują, iż ciepło pozostaje w systemie.
Zalecenie: sprawdzić układ zasilania i sterowania wentylatora
– uszkodzony lub zanieczyszczony skraplacz: zabrudzenia blokują przepływ powietrza powodując, iż ciepło pozostaje w układzie.
Zalecenie: dokładnie oczyścić skraplacz i chłodnicę ze wszelkich naleciałości, jeśli z uwagi na zmniejszenie powierzchni czynnej skraplacz uznamy za wyeksploatowany należy wymienić na nowy
[...]
Wentylatory działają i odbiór ciepła jest. Odpalony na wolnych obrotach chłodzi aż miło (zmierzone termometrem w nawiewach 7st. C) , nawet jak auto nie stoi. Dopiero jak się potrzyma większe obroty przez dłużą chwilę zaczynają się problemy.
W praktyce można emerycko jeździć i klima jest. Wystarczy ostrzej przyspieszyć albo wjechać na dwupasmówkę i klima przestaje chłodzić.
Teoretycznie osuszacz/odwadniacz powinno się wymienić chyba po 2 latach, praktyka to :
- jak zdechnie kompresor
- jak rozszczelni się układ na dłuższy czas
- jak serwis klimy powie że trzeba wymienić ;)
- jak ktoś się uprze aby mu wymienić :P
Natomiast nowy odwadniacz OEM kosztował w 2014 roku - 150 PLN w haparts i tyle w temacie kosztów części.
To czy trzeba czy nie , i czy 2 czy 4 lat , a może wcale to oddzielny temat do dyskusji dla tych co lubią wymieniać prewencyjnie/zajeździć na śmierć.
Natomiast jak dobrze pamiętam co przeczytałem to gdzieś w okolicach 25 barów jest awaryjne wyłączenie klimatyzacji.
Co do jazdy emeryckiej - wg. mnie naprawiać, to tylko kwestia czasu kiedy coś zapcha się mocniej i zdechnie całkiem, ewentualnie szlag trafi sprzęgło/koło pasowe , sprężarkę , lub szybciej rozszczelni się układ.
Ja na klimatyzacji znam się tyle ile muszę z napraw swojego samochodu (nie zajmuję się tym na co dzień).
Możesz próbować złapać kolegę Bodzlo , wydaje mi się że w typowych usterkach jego kompetencja jest o wiele wyższa niż większości z nas tu na forum. :)
http://www.civicklub.pl/forum/member.php?2963-Bodzlo
Naprawiać będę, chciałem tylko potwierdzić czy ktoś miał podobny przypadek, bo nie ma 100% gwarancji że to wina osuszacza.
Z osób na forum , to do wymiany osuszacza przyznają się z 2 osoby ;)
Z czego jedna wymieniła go bo się uparła że 6 lat i wymienić trzeba. - czytaj Ja. ;)
A od 2 lat nikt nie pisał w tym wątku o przypadku takim jak ty, można powiedzieć że przecierasz nowe szlaki.
no to będę przecierał:) myślałem że może ktoś miał podobny przypadek a nie był temu winien osuszacz. Jeszcze jedna opcja to podobno zawór rozprężny.
Padla klima. Po napelnieniu pochodzila 2 tyg i padla.
Wiatrak sie zalacza, rorki nie sa zimne, przekaznik jest ok(ten czarny). Nie slychac charakterystycznego cykniecia przy zalaczaniu sie klimy. Instalacja szczelna, po napelnieniu.
Silniczki sterujace powietrzem dzialaja ( slychac jak pracuja jak sie kreci pokretlem od temperatury).
Dmucha powietrzem cieplym, jak sie podkreci temperature to dlugo nic i na samym koncu skali dopiero grzeje.
Niestety niebardzo mam czas - bardzo duzo jestem w podrozy za granica zostawic samochod do elektryka. Macie moze pomysl co moglo sie stac? Co moge sam sprawdzic?
Pozdrawiam
Lukasz
A po czym poznałeś że przekaźnik jest OK?
Na szybko możesz sobie sobie sprawdzić czy cewka załącza sprężarkę.
Kiedyś szczegółowy opis zrobił Szczepar, inna opcja sprawdzenia od strony styków przekaźnika jest gdzieś w połowie strony opisane na żółto TUTAJ (http://www.trafo.za.pl/honda/odnosniki/naprawy/sprezarka_klimatyzacji.htm).
Sprawdzil mi znajomy elektryk. W dodatku mialem obok druga civic, podmienilem przekazniki i klima nie wystartowala. Zobacze link ktory podales, moze uda mi sie cos samemu sprawdzic.
CzepekLidera
28-08-15, 20:40
Panowie, jak to jest z ta klimatyzacja, nabijamy czy nabijaja nas w butelke?
Witam,
osuszacz wymieniony, ciśnienia są w normie ale nadal powyżej 3.000 obr. sprzęgiełko klima się ślizga i iskrzy. Macie jakieś pomysły?
witam ja mam problem takiego rodzaju pojechalem na serwis klimy bo niedzialala okazalo sie ze przekaznik padl wymienili go napelnili klime wszystko fajnie dzialalo nastepnego dnia odpalam samochod klima wylaczona a tu slysze strzaly z pod maski i bialy dym i syczenie z okolicy kompresora klimy do tego auto niemoze utrzymac wolnych obrotow wyjolem przekaznik i wszystko wrocilo do normy czyli auto nie gasnie na wolnych obrotach pojechalem znowu to mechanika i stwierdzil ze jakis filtr przy chlodnicy klimy jest zapchany i dlatego robilo sie cisnienie i stad te wystrzaly,aha przekaznik ktory wlozyli to jakas uzywka z volvo i nawet jak mam wylaczona klime auto gasnie na wolnych obrotach np.dojezdzajac do swiatel czy skrzyzowania a tylko wyjme ten przekaznik samochod pracuje idealnie myslicie ze przekaznik od innego auta moze byc przyczyna w/w objawow?
W zasadzie przy jeździe z wyłączoną klimatyzacją nie powinno być żadnych problemów.
Sam przekaźnik raczej nie ma wpływu (pod warunkiem że ma taki sam układ końcówek). Jeżeli już to coś jest nie tak to napęd kompresora.
Przekaźnik włącza cewkę, która włącza sprężarkę który obciąża silnik. Brak przekaźnika = brak sprężarki = brak obciążenia.
dzieki za odp. dziwne jest to ze nawet jak klima jest wylaczona to gasnie na wolnych obrotach a tylko wyjme przekaznik to wszystko wraca do normy mechanik twierdzi ze wszystko jest ok
Możliwe że przekaźnik ma inny rozkład nóżek lub się "skleił" i cały czas przepuszcza prąd bądź robi zwarcie na cewce. Załatw sobie najpierw inny przekaźnik
wlozyli mi przekaznik z volvo ktory niewyglada na nowy jutro sprobuje zalatwic inny tak jak pisalem wyzej nawet na wylaczonej klimie auto dziwnie chodzi i gasnie dojezdzajac do swiatel czy skrzyzowania a tylko wyjme przekaznik wszystko wraca do normy
Problem rozwiazany wziolem ze szrotu przekaznik z civica zalozylem i wszystko dziala jak trzeba auto juz niegasnie ,powiem wam ze ciezko w szkocji o dobrego mechanika zalozyli jakis spaprany przekaznik i jeszcze chcial mnie naciagnac na wymiane chlodnicy klimy bo twierdzil ze jest tam jakis filterek zapchany i dla tego te problemy a do tego niewiem czy przez te wystrzaly gazu nie rozstrzelnilo klimy narazie wszystko dziala ok chyba ze jest jakis zawor ktory upuszcza cisnienie?