Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Luzne silentblocki(cukierki)

rcmaniak
10-07-15, 18:37
Wlasnie wymienilem tuleje w swoim 6genie na poliuretanowe z olkusza i mam problem, poniewaz duze cukierki w wahaczu wzdluznym nie sa tak mocno wcisniete jak bym sie tego spodziewal, posiadaja one mozliwosc obrotu w wahaczu i podczas ostrzejszych zakretow slychac jak to robia. Jest jakis sposob zeby je unieruchomic? Myslalem o wbiciu malych stalowych klinow pomiedzy wahacz a tuleje lub przyspawaniu punktowo tulei do wahacza(troche druciarnia ale moze zadziala). Za porady z gory dziekuje ;).

kamil39
10-07-15, 19:37
Wbijajac kliny zniszczyc kompletnie wahacze, dziwne ze to Ci sie obraca,
wolalbym chyba obspawac.

Karpiczek
11-07-15, 16:31
Ja bym zareklamował tuleje. Widocznie mają za małą średnicę. Jazda z takimi tulejami jest niedopuszczalna.

ma1ster
11-07-15, 18:42
Ewidentnie problem jest z nie odpowiednim pasowaniem w wahaczu, po prostu jest w nim za duży otwór. Jedynie co Cię ratuje to wymiana lub potocznie zwane, zrobienie punktu automatem spawalniczym...

And84
11-07-15, 20:09
Też jestem tego zdania co Karpiczek że tuleje metalowe są wymiarowo nieprawidłowe swoją drogą też miałem problem z tulejami z olkusza do tylnych wahaczy poprzecznych tylko dla odmiany były za dużo w plusie (+0,3) że na prasie się nie dało wcisnąć .
Masz 2 wyjścia albo reklamować tylko musiał byś przemierzyć otwór i tuleje albo pochewtać .

kamil39
11-07-15, 21:04
3 dziesiate mm i nie mogles zamontowac? Dziwne..
Mozliwe ze juz gniazdo w wahaczu wyrobione, trzeba pomierzyc tuleje, ale jak jest minimalna roznica to pochewtac mozna.

Słowik
11-07-15, 21:10
Jeśli nie chcesz robić druciarni to albo reklamacja albo musisz wybuksować wahacze czyli wytoczyć cieniutkie tuleje które wprasujesz w wahacz i w nie wprasujesz silentblocki. Pytanie tylko czy masz tokarnie bo może sie okazać ze kupno "nowego" wahacza lub odpowiednich silentblocków bedzie tańsze niż toczenie dodatkowych tulei.

And84
11-07-15, 22:51
3 dziesiate mm i nie mogles zamontowac? Dziwne..
0,3 w plusie przy średnicy fi 30 to dla Ciebie mało ? :D

siara87
12-07-15, 02:35
a duzo? cukierek do zamrazarki i a wachacz pod opalarke i nie ma opcji ze nie wejdzie, a w przypadku autora watku najpierw bym dokladnie pomierzyl srednice starych i nowych cukierkow jesli beda takie same to znaczy ze wachacz ma juz pare takich wymian za soba i albo spawac albo zmieniac wachacze

wiesko1261
12-07-15, 05:46
:) my robimy pasowanie na wciski + 0,05-0.08 mm(0.3 to tuleja z aluminium ,bo się podda)
łożyska mają zazwyczaj na zero :)
ja bym też reklamował :)

rcmaniak
12-07-15, 19:17
Dziekuje Wszystkim za porady :) . Wiem ze najlepsza opcja jest reklamacja, ale juz mam wszystko poskladane a troche sie z tym nameczylem. Mysle ze na dniach sprobuje je spawnac tylejke do wahacza, bo nie maja one luzow na tyle zeby wykonac ruch inny niz obrot o jakis kat.