PDA

Zobacz pełną wersję : Uszczelka pod głowicą

felootno
05-07-15, 00:17
Witam.
Wczoraj miałem dziwny przypadek-zagotowalem płyn w zbiorniku wyrównawczych. Jechałem na lotnisko ok 100km z czego 80km to autostrada i express droga. Średnia moja prędkość 140,160 km/h i jakieś kilka km w korku na autostradzie bo był wypadek i zolwie tempo. Gdy dojechalem na lotnisko, wychodząc z auta słyszałem bulgotanie,ssyczenie, otwieram maskę i widzę jak płyn w zbiorniku się gotuje. Włączyłem zapłon i wiatrak od razu się włączył, poczekalem aż się wyłączy i poszedłem odebrać szwagierki. Temp na zegarkach była jak zwykle ok 1/3. W drodze powrotnej zjechałem na pierwszą stację, kupiłem wodę i wlalem w chłodnice 2l. Cała drogę powrotną pilnowalem czy wszystko ok, sprawdzałem węże przed i za termostatem i ok węże ciepłe, wentylator się włączył gdy była potrzeba. W domu zrobiłem test i po włożeniu wezyka do butelki z woda wylatuja bąbelki.

Dziś powtorzylem test z wężykiem i na początku po rozegrzaniu auta nic nie leciało, po kilkudziesięciu sek zaczęły pokazywać się babelki, gdy włączył się wentylator bąbelki ustały i znów po kilkudziesięciu sek się pokazaly ale tym razem dużo mniejsze tak jakby piana.

Dodam, że auto działa normalnie, nie traci mocy, nie przerywa, oleju nie przybywa, płyn w chłodnicy to jakiś koncentrat do wody i może on ma hu...we właściwość

felootno
05-07-15, 13:17
Nagrałem film
Bąbelki w zbiorniku wyrównawczych: https://youtu.be/4Rker832NN0

Mlody11
06-07-15, 19:45
Kup tester na allegro i zobacz co wyjdzie, teraz to w sumie wróżenie z fusów

Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

kruczekvu
07-07-15, 19:12
Felek identyczny problem miał mój brat.Po zmianie korka w chłodnicy jak ręką odjął i ponad rok spokój.
Niby korek wyglądał ok ale jak się przypatrzyło to uszczelka od niego już miała dość
Zmieniłem na używkę inną i jak mówiłem bajka do dziś z tym że teraz tym autem znajomy śmiga i nie zgłasza żadnych akcji
Zobacz może u Ciebie to samo
Z tego filmiku nie wiele można powiedzieć na tą chwilę

felootno
07-07-15, 19:25
Codziennie od momentu zagotowania wody w zbiorniczku robię ten test z bąbelkami i bez zmian, korek chciałem zmienić od kumpla z ek i nie pasował..sądzisz że korek łapie powietrze?
Jak odkrecilem korek i dodałem gazu to też bąbelki były w chłodnicy

Labed2007
08-07-15, 22:59
Felek identyczny problem miał mój brat.Po zmianie korka w chłodnicy jak ręką odjął i ponad rok spokój.
Niby korek wyglądał ok ale jak się przypatrzyło to uszczelka od niego już miała dość
Zmieniłem na używkę inną i jak mówiłem bajka do dziś z tym że teraz tym autem znajomy śmiga i nie zgłasza żadnych akcji
Zobacz może u Ciebie to samo
Z tego filmiku nie wiele można powiedzieć na tą chwilę

Mi rosła temperatura przy dłuższej ostrej jeździe na 1/2 skali, chłodnica nowa,płukanie,termostat też nowy i nic nie pomogło.
Bałem się, że to UPG bo remont nastoletniego gnijącego auta po takiej awarii jest nieopłacalny.....
Wczoraj założyłem nowy korek i jak ręką odjął. Popsuty korek nie trzyma odpowiedniego ciśnienia - jego brak oznacza wolniejszy obieg płynu i co za tym idzie wzrost temperatury - chyba że ktoś zna się lepiej ode mnie i jak nie mam racji niech poprawi. Pozdrawiam.

felootno
09-07-15, 02:58
U mnie temp była ok, cały czas wskazówka była na 1/3. Jak odkrecilem korek od chłodnicy i dodałem gazu to bąbelki się pokazywały,a jak robiliśmy tak i kolegi to takiego nie było. Właśnie zwalilem głowice i chyba na 1 cylindrze był malutki przedmuch do kanału wodnego

http://images70.fotosik.pl/1030/aca8d86c76e432dfmed.jpg

http://images68.fotosik.pl/1031/cf55ea96f1737a32med.jpg

fełtek
10-07-15, 07:46
To ci się narobilo. Ogarniete juz? Wszystko ok?

felootno
10-07-15, 12:45
Właśnie wstałem i idę po uszczelkę pod korektor i będę składał.

felootno
17-07-15, 23:30
Pany, kilka dni temu złożyłem auto i wszystko ładnie pięknie, zalalem woda destylowana by wyplukac układ,pojezdzilem kilka dni, wczoraj spuscilem i zalalem płynem,odpowiedzialne z godz chyba...wszystkie węże dusilem by trochę pomóc. No ale żeby nie było tak pięknie to jak robię ten test ze zbiorniczkiem to bąbelki się pojawiają,a czasem ich nie ma...ręce opadają.wczoraj trochę wstawiłem Hani i od razu sprawdzałem to zero bąbelkow, dziś trochę jeździłem spokojne, sprawdzałem i lecą bąbelki, dodam jeszcze że żeby bąbelki się pojawiły muszę dodać gazu

Wysłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk 2

wiesko1261
18-07-15, 15:01
planowana głowica była ?

mati1207
18-07-15, 15:11
U mnie UPG robione niedawno i to samo, wywala mi płyn przez zbiorniczek jak latam na wyższych obrotach ale nie za każdym razem i bąbelki lecą ciągle tak jakby nie chciał się odpowietrzyć :/

felootno
18-07-15, 20:22
planowana głowica była ?

Oczywiście, że była, nawet sprawdzanie szczelności dla spokoju ducha

Wysłane z mojego GT-I9505 za pomocą Tapatalk 2

Lukaszemko
18-07-15, 22:26
Uszczelka jakiej firmy
Dokraść śruby od głowicy

felootno
19-07-15, 00:13
Uszczelka oem z haparts, śruby dokrecone na 75nm