PDA

Zobacz pełną wersję : Błędy 41, 54, 61

Wzdęciak
21-07-08, 12:56
Witam,
szukałem odpowiedzi ale nie znalazłem dlatego ten temat

Ostatnio podczas jazdy zapalił mi się check eng. wyłączyłem silnik i spróbowałem go odpalić bez skutku.

Po sprawdzeniu kodów wywaliło mi na check eng kod

41 Primary oxygen sensor heater

Na ABS kody

5-4 Right hand rear wheel lock

6-1 Front fail safe relay

Czy to oznacza żę Sonda padła ? Proszę o pomoc co z tym faktem dalej zrobić :) . Pozdrawiam

ygor
21-07-08, 13:24
41 - to zapewne grzałka sondy lambda

alamakota
21-07-08, 14:30
Witam,
szukałem odpowiedzi ale nie znalazłem dlatego ten temat

Na ABS kody

5-4 Right hand rear wheel lock

kilka postów nizej ;-)

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=23864

--
art

Wzdęciak
21-07-08, 15:11
co z tą grzałeczką zrobić ? czy może to być przyczyną że Hania nie odpala ?

hehehe a kody z ABS później znalazłem :) dzięki

ygor
21-07-08, 15:29
co do odpalania to chyba nie - sonda informuje kompa o tym czy mieszanka jest zbyt bogata czy zbyt uboga, ale nawet bez sondy powinienes bez problemu chyba odpalic auto - moze to spowodowac za duze spalanie i emisje spalin, bez sondy tez auta jezdza ...

Wzdęciak
23-07-08, 09:57
Nowe fakty,

Kolektory wydechowy pęknięty od gniazda sondy aż do dołu łączenia

Nie ma iskry na świecy, dlatego pewnie też nie zapalał - cewka, kopułka ?

jak podłączyłem nową sondę tylko tak na sprawdzenie to teraz silnik jakoś inaczej kręci, nie równo.....

Teraz na pewno zmienię te kolektory, może na jakieś fajniejsze tylko nie wiem jak to będzie z podłączeniem lambdy, no i co z tą iskrą jak sprawdzić który element układu jest nie sprawny.....

wlo
23-07-08, 10:45
mi tez wywalalo blad 41 raz odpalal raz nie ,
przyczyna byl komputer !!

Wzdęciak
23-07-08, 13:37
Powiedz coś dokładniej co z tym komputerem ?
U mnie jest tak że nie odpala.

wlo
23-07-08, 21:51
wyciagnij kompa daj go na serwis albo do kogos kto sie zna !!,niech go poprostu sprawdza czy wysyla wszystkie sygnaly i bedzie wiadomo co '5' !!
jak padl komp a ty masz immo i nie masz czerwonego kluczyka to juz wiekszy problem.!!
pozdro !!

Sławek
23-07-08, 22:40
wyciagnij kompa daj go na serwis albo do kogos kto sie zna !!,niech go poprostu sprawdza czy wysyla wszystkie sygnaly i bedzie wiadomo co '5' !!
jak padl komp a ty masz immo i nie masz czerwonego kluczyka to juz wiekszy problem.!!
pozdro !!
Odpuść sobie takie rady.
Komputer zostaw w spokoju, jak sygnalizuje błędy, to jest sprawny na 99%
To że nie odpala, czy pracuje nierówno jest wynikiem braku iskry. Sprawdź kopułkę, palec, przewody WN.
Uszkodzona grzałka sondy nie ma wpływu na pracę silnika- po prostu sonda dłużej się będzie nagrzewała.

Wzdęciak
24-07-08, 10:55
Sprawdziłem wczoraj kopułkę na krótko, iskry praktycznie nie ma. Dzisiaj wykręcam cały badziew i daje do elektryka co robi ładną przeróbkę i już nie będzie z tym problemu w przyszłośći.
Dzięki za pomoc.