Zobacz pełną wersję : D15B2 Problem z odpalaniem - EG4
Witam, od kilku tygodni mam civica eg4 z 1992 roku. Od jakichś dwóch tygodni zaczęła gorzej zapalać. Na początku nie chciała palić na ciepłym silniku. Kręciłem, kręciłem i zero reakcji. Słychać było, że pompa pracuje. Gdy poczekam kilka minut, zapali bez problemu. Dwa razy miałem sytuację, w której na zimnym silniku nie chciał zapalić, nawet jak stał dość długo. Kręciłem, rozładowałem akumulator i gdy podłączyłem na kable od innego auta, to zapalił od strzała. Dziś problem jest większy, nie chciał zapalić po kilku godzinach postoju, podłączyłem na kable i dalej nie chciał zapalić. Odpalił dopiero za 3 razem. Wcześniej zawsze zapalał normalnie, gdy postał dłużej niż pół godziny. Czy to wina aparatu zapłonowego? Chyba prądu nie dostaje. :) Moim drugim autem jest fiat 126p i tam robię wszystko sam, teraz kupiłem hondę i muszę pytać bardziej ogarniętych. Pozdrawiam!
Sprawdzałeś czy jest iskra jak nie chce palić?, rozebrać, zobaczyć w jakim stanie kopułka, palec, od tego proponuję zacząć
Dalej kable i świece. Może nadają się już tylko do wymiany. Wyczyścić palec i kopułkę to kilka minut. Warto to zrobić.
na początek spróbuj przelutować przekaźnik pompy paliwa,w niektórych przypadach pomaga
Matrix1480
14-05-15, 20:27
Jak bys był zainteresowany to mam kompletny silniczek d15b2. Głowica po remoncie wszystko nowe mogę ci taniutko sprzedac:D w zlotym kolorku:)
legend2211
16-05-15, 17:03
Jak bys był zainteresowany to mam kompletny silniczek d15b2. Głowica po remoncie wszystko nowe mogę ci taniutko sprzedac:D w zlotym kolorku:)
To chyba nie jest odp na pyranie... To chyba nie ten dzial jesli chcesz sprzedac to tam lub na PW. Denerwujace sa tego typu odpy
Aparat porządnie wyczyszczony, zawory ustawione. Auto odebrałem dzisiaj, jeździłem z dwie godziny. Gasilem i odpalałem z 8 razy i zawsze zapalał, aż w końcu po 5 minutach postoju nie chciał zapalić. Podłączyliśmy na kable i zapalił bez problemu. Jestem prawie pewny, że to akumulator, bo kiepsko kręci. Ładowanie jest okej. Jak podłączę na kable, to kręci dużo szybciej ;) Jak ktoś ma inne zdanie, piszcie.