PDA

Zobacz pełną wersję : D15B2 Problem z odpalaniem - EG4

bialy56
12-05-15, 16:49
Witam, od kilku tygodni mam civica eg4 z 1992 roku. Od jakichś dwóch tygodni zaczęła gorzej zapalać. Na początku nie chciała palić na ciepłym silniku. Kręciłem, kręciłem i zero reakcji. Słychać było, że pompa pracuje. Gdy poczekam kilka minut, zapali bez problemu. Dwa razy miałem sytuację, w której na zimnym silniku nie chciał zapalić, nawet jak stał dość długo. Kręciłem, rozładowałem akumulator i gdy podłączyłem na kable od innego auta, to zapalił od strzała. Dziś problem jest większy, nie chciał zapalić po kilku godzinach postoju, podłączyłem na kable i dalej nie chciał zapalić. Odpalił dopiero za 3 razem. Wcześniej zawsze zapalał normalnie, gdy postał dłużej niż pół godziny. Czy to wina aparatu zapłonowego? Chyba prądu nie dostaje. :) Moim drugim autem jest fiat 126p i tam robię wszystko sam, teraz kupiłem hondę i muszę pytać bardziej ogarniętych. Pozdrawiam!

spoon83
12-05-15, 20:50
Sprawdzałeś czy jest iskra jak nie chce palić?, rozebrać, zobaczyć w jakim stanie kopułka, palec, od tego proponuję zacząć

toxic
13-05-15, 18:47
Dalej kable i świece. Może nadają się już tylko do wymiany. Wyczyścić palec i kopułkę to kilka minut. Warto to zrobić.

marcin82
14-05-15, 20:04
na początek spróbuj przelutować przekaźnik pompy paliwa,w niektórych przypadach pomaga

Matrix1480
14-05-15, 20:27
Jak bys był zainteresowany to mam kompletny silniczek d15b2. Głowica po remoncie wszystko nowe mogę ci taniutko sprzedac:D w zlotym kolorku:)

legend2211
16-05-15, 17:03
Jak bys był zainteresowany to mam kompletny silniczek d15b2. Głowica po remoncie wszystko nowe mogę ci taniutko sprzedac:D w zlotym kolorku:)

To chyba nie jest odp na pyranie... To chyba nie ten dzial jesli chcesz sprzedac to tam lub na PW. Denerwujace sa tego typu odpy

bialy56
19-05-15, 20:39
Aparat porządnie wyczyszczony, zawory ustawione. Auto odebrałem dzisiaj, jeździłem z dwie godziny. Gasilem i odpalałem z 8 razy i zawsze zapalał, aż w końcu po 5 minutach postoju nie chciał zapalić. Podłączyliśmy na kable i zapalił bez problemu. Jestem prawie pewny, że to akumulator, bo kiepsko kręci. Ładowanie jest okej. Jak podłączę na kable, to kręci dużo szybciej ;) Jak ktoś ma inne zdanie, piszcie.