Zobacz pełną wersję : Brak możliwości przekręcenia kluczyka w zamku EJ9
Dwa dni temu kupiłem sobie EJ9 i juz mam maly problem. Wczoraj po przyjechaniu do domu chciałem zamknąć samochód z kluczyka i co? I nie moge, kluczyk wsadzam i w żadną stronę go nie mogę przekręcić. Zauważyłem tez, że gdy wsadzę kluczyk w zamek i ruszam góra -dół i na boki to caly zamek bardzo lata. Czy to może być przyczyną problemu? Dodam, ze mam niesprawny zamek w klapie bagażnika i od pasażera i muszę jakoś to dziś ogarnąć bo w poniedziałek na uczelnie :/ Będę bardzo wdzięczny za pomoc :)
Wcześniej było ok? Najprostszym sposobem na początek będzie zapuszczenie środka smarnego do zamków do wnętrza bębenka.
Tzn wiesz co tak po trochu miałem od początku problem, że kilka razy musiałem próbować. Wlałem już mu WD40 i nic.
WD40 na dłuższą metę nie jest dobre. Próbowałeś innym kluczykiem?
Masz na myśli ogólnie inny kluczyk od byle czego czy od tej Hondy? Bo jak od Hondy to mam jeden tylko na razie :( To czym polecasz tam przesmarować?
Od tej konkretnej Hondy naturalnie.
No to mamy problem. Jeśli czujesz się na siłach to możesz wyjąć bębenek zamka, wymoczyc go w benzynie ekstrakcyjnej i przesmarować specjalnym środkiem do zamków (niestety nie jestem w stanie podać Ci żadnego konkretnego).
Jest też niestety szansa, że masz uszkodzony bębenek i w ostateczności czeka Cię wymiana go.
Jaki specjalny środek do zamków? Chodzi głównie o to że blaszki pokrywają się nalotem i ciężko pracują w metalowej obudowie. WD można zalać ale najprościej wysunąć bębenek rozebrać wyczyścić i złożyć. Ja robiłem tak w klapie i wyszło tylko żeby sobie opisać blaszki po kolei.
Dobra zamek wyjąłem,przejrzałem, złożyłem na nowo i działa. Ale okazalo sie ze uszkodzony jest element od centralnego zamka, ten taki biały z kabelkami. Przy ruszaniu kabelkami w przód i tym zamek czasem sam sie zamykał i otwierał, albo w ogóle nie działał. Wie ktos czy takie cos jest do dostania? Czy musze kupować caly zamek?
piotreek23
19-04-15, 21:59
Tak musisz kupić uniwersalny siłownik (dla kierowcy Master a dla pasażera slave) i przerobić. Oryginał zapomnij ;-) koszt uniwersalnego koło 10zł.
Hmm a jakbym kupił cały zamek z ori siłownikiem? I mógłby ktoś zalinkować mi taki siłownik do przeróbki?
Po prostu kluczyk masz dorabiany i musisz sie nauczyc gdy wsadzisz kluczyk to delikatnie go cofajac przekrecaj az natrafi i po jakims czasie wczujesz sie i bd wiedzial jak zamykac i otwierac ;p mialem tak samo kiedys, jeszcze masz opcje zmienic zamka i kluczyka lecz pamietaj ze bys musial zmienic wszystkie zamki.
Kluczyk właśnie mam oryginalny raczej, bynajmniej na taki wygląda.
Jak ogarniesz juz silownik załóż nawet najtańsza centralke central zamka z pilota i problem z kluczykiem minie :)
Rozumiem ze mówisz o tym juz podmienionym siłowniku? Mam do kupienia cały zamek sprawny z siłownikiem za 25zl. Kosz takiej centralki to ile mniej więcej? I ciężko się montuje?
piotreek23
20-04-15, 20:19
Wiesz co cały zestaw kupisz za mniej niż 100zł :) jak nie mniej..siłowniki to grosze..tylko jak byś szukał to patrz w elektronicznych :)
Ale mowa o siłownikach dedyk do tej Hondy czy o tych takich do przeróbki?
Mowa z tego co sie orientuje w zamiennikach [emoji14] kup podstawowy zestaw za 100-120zl "bloker" z silownikami i pilotami (komplet).
Jak umiesz w kabelkach grzebać to godzina moze dwie czasu wolnego i masz ogarniete na tip top :) instrukcja zawsze jest w zestawie :) najgorszy problem to chyba puszczenie kabli przez ten "peszel" z drzwi do środka, ale można to zostawić też w drzwiach (potem tylko problem bo np do przeprogramowania pilota albo zmiany bezpiecznika na "+" musisz zdjac boczek...
Wysłane z mojego Nexus 7
Elektronika to najmniej lubiana przeze mnie kategoria w samochodach :D Z czasem sobie zakupię taki zestawik, na razie jednak chciałem zrobić jakoś tylko to żeby mi z kluczyka centralny banglał. Także na razie potrzebuję albo ori siłownika, albo tego uniwersalnego, będę wdzięczny jak ktoś podrzuci jakiegoś linka do takiego siłownika uniwersalnego :)
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5129273481
Cuś takiego będzie wystarczające :) Jednak proszę ewentualnie kolegów o poprawienie bo sam tego nie montowalem w hondzie więc nie jestem pewien...
Kurczę jak to w tych drzwiach tam sie pomieści to ja nie wiem. Gdzieś moze jakiś poradnik jest jak ktoś to montował?
pierwsze lepsze foto z gugla ;]
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/406/p1903121107.jpg (http://imageshack.com/f/bap1903121107j)
Hmm i to normalnie bez żadnych kombinacji pod boczek włazi?
Dokładnie. Boczek jest wypukłą formą za to pustą w srodku więc wszystko się mieści [emoji14]
No dobra to będę kombinował, dzięki wielkie za pomoc :)