Zobacz pełną wersję : Wysokość ustawienia xenonów...?
Byłem dziś u kuzyna w stacji diagnostycznej, bo wg mnie xenony za nisko świeciły.
Po ok. 100-150m już nie oświetlały "drogi", tylko kończyły się na asfalcie.
Lewy świecił niewiele pod kreską na jego sprzęcie, a prawy dużo niżej.
Ustawił wg sprzętu i teraz wydaje mi się że świecą za wysoko- przy przejezdżaniu innego samochodu bokiem świeci kierowcy w facjate. Poza tym na ulicy oświetla znaki.
Czy xenony mają zatem być niżej od zwykłych świateł? czy ustawiać to bez maszyny empirycznie?
mmm u mnie nie ma regulacji wysokosci swiatem bo w xenonach jest automat, ale kiedys wydawalo mi sie za 1 swieci za nisko i juz chcialem jechac do serwisu ale wszystko wrocilo do normy i teraz juz mam ok. Caly problem trwal 5 min. i obecnie nie widze zadnych odchylen od oswitlania drogi. a co do ustawienia samych lamp to powinno by normalnie jak w autkach bez xenonów
Pabloss ja też mam xenony i jest regulacja.
Ustawia się imbusami góra-dół i drugim prawo-lewo przy każdej z lamp.
Na plastiku są oznaczenia a śruby hexy są białe.
Wczoraj ustawiłem auto na drodze i patrzyłem na kumpla auto. Ustawiłem tak aby światło świeciło do wysokości szyb innych aut i jest git. Lepej niż po regulacji na stacji (nie oślepia) i troszkę wyżej niż przed tym. Nikogo nie oślepia i trochę dalej świeci więc wg mnie jest dobrze.
a ten automat to tylko na dziurach mi głupieje, a przy przyspieszaniu nie widać żeby obniżał strumień światła.
nie pomyslalem o regulowaniu calej lampy, wychodze z założenia ze jest ustawiona dobrze. Zreszta zawsze mozna podjechac do warsztatu i tam ustawiaja to na podstawie tego przyżądu (nie wiem jak sie nazywa) co stawiaja go przed lampą -- koszt pewnie około 10 zł. U mnie w każdym razie jest raczej dobrze ustawione.