PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzęgło Honda Civic VII 3D

marcin1510
03-04-15, 22:16
Witam Serdecznie mam mały problem, potrzebuje wymienić sprzęgło w mojej Hondzie Civic VII 3D 90km zastanawiam się jakie są najlepsze zamiennik do Hondy słyszałem ze całkiem dobre są firmy EXECEDY ?? posiadam auto dopiero pół roku;) proszę o pomoc:confused:. Pozdrawiam

mlawa85
03-04-15, 22:22
bierz Exedy i sie nie zastanawiaj :) dobre ceny ma sivy :)

marcin1510
03-04-15, 22:27
Czyli Exedy jest dobrą firmą jako zamiennik do Hond, tak się właśnie zastanawiam jaka firma robi najlepsze zamiennik do Hond

mlawa85
03-04-15, 22:33
ja mialem u siebie wlasnie Exedy, jakosc wzgledem ceny bardzo dobra :) przez 20 tys km nic sie nie działo a po wyjeciu sprzegla wygladalo bardzo dobrze. Nowe sprzeglo w ASO kosztowało wtedy kolo 1200 zł... wybor wydaje sie byc prosty.

marcin1510
03-04-15, 22:35
Dzięki za Pomoc, mam jeszcze pytanie co wchodzi w kompletne sprzęgło ?? I mam do ciebie pytanie jak ruszam czasami gwałtownie albo z takim szarpnięciem słyszę takie klikniecie z dwa razy, czy może to być wina sprzęgła czy wina poduszki pod silnikiem albo nie wiem końcowki drązków się kierowniczy wyrobiły

mlawa85
03-04-15, 23:08
tarcze docisk lozysko :)

Klikniecie?? przerabialem urwana poduszke, slyszalbys ja przy ruszaniu ale nie nazwałbym tego kliknieciem. Najlepiej podjechac na kanal i obejrzec poduszki czy nie sa urwane, czesto leci ta z przodu od skrzyni. Jakby co mam taka na sprzedaz :)

marcin1510
04-04-15, 13:53
`ja mam takie zgrzytniecie czy coś w tym stylu, myślisz ze to jest poduszka pod silnikiem ???. A to nową?? na sprzedaż masz do tego akurat modelu???

lajsta
04-04-15, 14:36
Może też odzywać się łożysko za kołem zamachowym (poz.13) (http://japancars.ru/index.php?route=catalog/honda&hmodtyp=17304&nplgrp=1&cmodnamepc=CIVIC&xcardr=5&dmodyr=2005&carea=KG&ctrsmtyp=5MT&xgrade=1.4LS&nplblk=E__1800). W Acordach zamiast łożyska jest tam tulejka (cena 25zł) i ona powoduje czasem takie lekkie zgrzytnięcie w zależności od tego jak puści się sprzęgło. Wymieniać tego w zasadzie nie ma potrzeby jeśli nic innego nie dzieje się ze sprzęgłem np. szarpanie, ślizganie itp. Jeśli jednak zdecydujesz się na wymianę sprzęgła to też polecam EXEDY TUTAJ MAJĄ (http://www.sprzegla24.pl/) niezłe ceny.

marcin1510
05-04-15, 22:35
Panwoie.czy mozecie mi cos jeszcze poradzic w tym temacie?

mlawa85
06-04-15, 09:19
kolego, skad jestes?? objawy ktore opisujesz dosc ciezko zdiagnozowac nie slyszac ich. Mysle ze najlepszym rzwiazaniem jest podjechac do sprawdzonego warszatu, ktory bedzie w stanie to ocenic. Dlatego tez pytam o to gdzie urzedujesz bo moze ktos bedzie Ci w stanie polecic dobrego mechanika :)

marcin1510
06-04-15, 13:44
Warszawa i szukam jakiegos mechanika do Hond

mlawa85
07-04-15, 00:27
Pw :)

bartaz86
07-05-15, 13:27
Witam
chciałbym doradzić sie was otóż w moim civicu d16v1 pojawia sie czasami problem podczas ruszania, auto zaczyna szarpac z 1 biegu..domyslam sie ze moze to być docisk ..ale czy istnieje fizyczna możliwość podkręcenia tego ...lub pedału....czy w grę wchodzi tylko wymiana?? Kolejne pytanie mam w tym małym zbiorniczku wyciskowym sprzęgła (obok zbiorniczka hamulcowego) zauważyłem że wewnatrz na ściankach pojawia się czarny osad, sam płyn jest ciemniejszy, poziom płynu jest dobry. Taki osad i barwa jest rzeczą normalną?? (domyślam sie ze osad moze byc powodem tego że wewnatrz znajduje sie guma czarna i poprostu barwi) czy jest możliwość spuszczenia tego płynu (jak juz to w jaki sposób) i uzupełnieniem nowym (jakim?)...w instrukcji jest napisane że można dolewać płyn hamulcowy do niego...proszę o radę

mlawa85
08-05-15, 07:29
plyn hamulcowy wlewasz normalnie do tego zbiorniczka wysprzeglika, pamietam ze jak u mnie był juz ciemny to nadawal sie jedynie do wymiany. Wysłałem Ci PW :)

picasso2000
09-05-15, 19:04
Płyn hamulcowy w układzie sprzęgła często ulega mocnemu zasyfieniu. Nie ma on mieć koloru herbaty. Jeśli jest ciemny to należy go wymienić.
Trzeba przepłukać cały układ wspomagania sprzęgła, w sensie wymienić cały w nim znajdujący się płyn.

Stary płyn ze zbiorniczka odessać i dolać nowy, odsysa się po to by nie trzeba było całego tego syfu przepychać przez pompę sprzęgła i wyprzęgnik. Następnie trzeba odpowietrzyć układ i co za tym idzie wymienić cały płyn w tymże układzie na świeży, tak pisząc w skrócie.
Na forum cała procedura była gdzieś opisana musisz poszperać.

bartaz86
29-05-15, 18:58
na forum znalazłem cała procedure zmiany płynu w układzie sprzęgła, i po wymianie jest znaczaca poprawa tzn. szarpanie pozostało ale bardzo minimalne, także polecam każdemu który ma problemy z tym. Na dole znajduje sie link do zmiany płynu
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?205731-p%B3yn-uk%B3adu-hydraulicznego-sprz%EAg%B3a/page2&highlight=p%B3yn+hamulcowy

Genax
29-05-15, 19:27
Tak w ogóle to jakie są objawy starego płynu? i co jeśli nie odpowietrzyło się układu? :)

bartaz86
30-05-15, 10:22
nowy płyn jest koloru żółtego a mój miał czarny ... ;)jeśli nie odpowietrzysz układu to pedał sprzęgła wpada do środka ;)