PDA

Zobacz pełną wersję : olej w kolektorze ssącym ... po co ? dlaczego ?

elartoro
27-03-15, 21:05
Historia zaczęła się we wrześniu tamtego roku....silnik d14a4

zaczęło mi śmierdzieć olejem w kabinie auta...zacząłem szukać przyczyny. Okazało się że z separatora wypadł wężyk, który idzie do kolektora ssącego. (nie mam pojęcia jak to się stało, że wypadł).
W okolicach ów separatora było nawalone troooche oleju. wszystko wytarłem, wyczyściłem, po czym włożyłem wężyk na swoje miejsce.
Jakieś 2tyg temu zdejmowałem przepustnice, po czym zauważyłem że w kolektorze ssacym jest olej....co za tym idzie -->> zaczęło go ubywać w silniku, ubytki są dosyć spore. (od września właściwie nic nie dolewałem bo nie było potrzeby)
Nigdy wcześniej silnik nie pobierał oleju, nigdy nie był katowany, płyny wymieniane na czas, nie był też przegrzany.

pytanie jest następujące... Czy winny może być separator? zabrudził się czy cokolwiek?.... czy ni z tego ni z owego nagle kończy się silnik ?

Kriss91
28-03-15, 18:04
W zasadzie dołączam się do pytania, bo nie znalazłem informacji czemu dokładnie tak działa odma i kiedy nie jest sprawna.

delek
29-03-15, 12:09
Nie wiem czy to cos da ale obejrzec i przeczyscic zaworek pcv zawsze warto. W d14a4 to nie wiem gdzie jest, w d16y7 jest wcisniety w puszke odmy z lewej strony.

elartoro
29-03-15, 21:00
ktoś jeszcze coś poradzi doradzi ? :)

--Devil--
30-03-15, 23:31
Silnik b16a2 oleisty nalot w ssącym co może być przyczyną ??

rooter666
31-03-15, 08:45
to samo co we wszystkich, zasysa drobinki oleju przez odme i osiadają na ssacym ;]

wiesko1261
31-03-15, 17:52
Nie wiem czy to cos da ale obejrzec i przeczyscic zaworek pcv zawsze warto. W d14a4 to nie wiem gdzie jest, w d16y7 jest wcisniety w puszke odmy z lewej strony.

najlepiej to wyczyścić , zaworek i puszkę odmy (czarna puszka w bloku ) :D
ja w starym silniku jak zobaczyłem olej w ssącym i brudną przepustnicę ,odpiłem przewód odmy z dekla i dałem mały filter na dekiel ,a przewód przed przepustnicą zaślepiłem
potem był mały remont (pierścienie i uszczelniacze ) i nie było tego problemu :) pewnie winne były pierścienie olejowe zapieczone

--Devil--
31-03-15, 20:36
to samo co we wszystkich, zasysa drobinki oleju przez odme i osiadają na ssacym ;]

Mam zaślepioną :)

rooter666
01-04-15, 09:15
Mam zaślepioną :)

górną czy dolną? ;]

Kriss91
01-04-15, 10:25
Czy zaworek odmy jest wymienny między silnikami (np. D i B seria)? W jaki sposób można go sprawdzić, tak by mieć 100% pewność, że jest w pełni sprawny?

--Devil--
01-04-15, 17:41
górną czy dolną? ;]

Górną a dolną muszę sprawdzić.