PDA

Zobacz pełną wersję : Huczenie w tylnym kole

djhubertusss
27-03-15, 07:06
Witam. Mam taki problem, a mianowicie gdy jadę z prędkością co najmniej 50km/h lub szybciej i na łuku drogi w lewo bądź w prawo huczy mi koło tylne za kierowcą. Odgłos jest podobny do bicia koła ale nie przenosi drgań na budę. Na wprost tego nie ma. Podnosiłem auto na lewarku i kręciłem kołem oraz ruszałem na boki i nie wyczułem żadnych luzów. Czy to znaczy że łożysko się sypie?

LK90
27-03-15, 08:59
Miałem podobną sytuacje jak Twoja, tylko mi huczało zawsze przy przekroczeniu 60-70km/h. Wymieniłem łożyska na tyle i jak ręką odjął. :)

Endrju1
27-03-15, 11:44
Najpierw spróbuj podmienić opony (u mnie właśnie to był problemem).
W hondzie kręcąc kołem na lewarku nie będzie słychać jak łożysko będzie się kończyć.

djhubertusss
27-03-15, 12:41
Właśnie się zastanawiałem czy to nie opony ale na bieżniku nie widać jakiś niepokojących śladów zużycia. Dodam że czym prędkość wyższa tym głośniej

Endrju1
27-03-15, 13:14
Spróbuj na próbę zamienić (jeśli nie masz jakichś innych) przednie z tylnymi, jak się huczenie przemieści to będziesz już wiedział co i jak.

djhubertusss
27-03-15, 13:26
Ok. Spróbuje to zrobić najpierw. Kolega mechanik też mi to doradził. jutro podmienie na letnie i zobaczymy

djhubertusss
27-03-15, 15:01
Właśnie wróciłem z krótkiej przejażdżki z prędkością 120km/k i większą i zauważyłem że huczy na wprost troszkę i trzęsie budą, a jak kręciłem kołami na podnośniku to nie zauważyłem aby felgi były krzywe. Obawiam się że to czas na łożyska:( Ale dla pewności podmienie przód z tyłem bo na letnie za wcześnie jeszcze.

bartek_levis
27-03-15, 18:30
łożyska jak nie mają luzu to nie ruszaj bez sensu kasę wywalać zamień opony i zobaczysz, masz półkę w bagażniku kiedyś był epizod że ktoś polkę wymontował i narzekał że mu łożyska wyją a po prostu szum kół się niósł po kabinie

djhubertusss
27-03-15, 19:59
mam półkę w bagażniku. Podmienie najpierw przód z tyłem a po świętach wrzuce letnie i zobaczę czy jest poprawa

generał
27-03-15, 21:07
Miałem to samo. Pierwszym objawem kończących się łożysk jest huczenie. Luzu brak. Podlewaruj i MOCNO zakręć. Dla porównania zrób to samo z drugiej strony. Przy sprawnym łożysku powinno być cicho.

vnv_nation
27-03-15, 21:27
Przeważnie jak łożysko zaczyna padać to hucczy tylko pod obciążeniem, także kręcenie kołem na lewarku mozee nic nie dac.

djhubertusss
28-03-15, 07:17
kręciłem i tylko słychać delikatne tarcie klocka hamulcowego co jakiś czas

djhubertusss
31-03-15, 07:37
Problem rozwiązany, mam nadzieje. W tym kole co mam to niby huczenie mam walnięty zacisk, tzn. na pewno zatarty ręczny i klocek nie odbija do końca i dlatego na zakrętach trze. zamówiłem zacisk i jak wymienie to dam znać czy pomogło.

tastino112
31-03-15, 18:41
Podepnę się pod temat. W hondach wymienia się całe piasty z tyłu w przypadku hamulca bębnowego czy samo łożysko?

cien3d
31-03-15, 19:28
W hondach wymienia się całe piasty z tyłu w przypadku hamulca bębnowego czy samo łożysko?

Całe piasty

bartek_levis
01-04-15, 12:07
Podepnę się pod temat. W hondach wymienia się całe piasty z tyłu w przypadku hamulca bębnowego czy samo łożysko?

i bębny i tarcze mają całe piasty z łożyskami i nie należą do tanich więc lepiej mieć pewność że łożysko jest do wymiany niz ponosić niepotrzebne koszty