Zobacz pełną wersję : Huczenie w tylnym kole
djhubertusss
27-03-15, 07:06
Witam. Mam taki problem, a mianowicie gdy jadę z prędkością co najmniej 50km/h lub szybciej i na łuku drogi w lewo bądź w prawo huczy mi koło tylne za kierowcą. Odgłos jest podobny do bicia koła ale nie przenosi drgań na budę. Na wprost tego nie ma. Podnosiłem auto na lewarku i kręciłem kołem oraz ruszałem na boki i nie wyczułem żadnych luzów. Czy to znaczy że łożysko się sypie?
Miałem podobną sytuacje jak Twoja, tylko mi huczało zawsze przy przekroczeniu 60-70km/h. Wymieniłem łożyska na tyle i jak ręką odjął. :)
Najpierw spróbuj podmienić opony (u mnie właśnie to był problemem).
W hondzie kręcąc kołem na lewarku nie będzie słychać jak łożysko będzie się kończyć.
djhubertusss
27-03-15, 12:41
Właśnie się zastanawiałem czy to nie opony ale na bieżniku nie widać jakiś niepokojących śladów zużycia. Dodam że czym prędkość wyższa tym głośniej
Spróbuj na próbę zamienić (jeśli nie masz jakichś innych) przednie z tylnymi, jak się huczenie przemieści to będziesz już wiedział co i jak.
djhubertusss
27-03-15, 13:26
Ok. Spróbuje to zrobić najpierw. Kolega mechanik też mi to doradził. jutro podmienie na letnie i zobaczymy
djhubertusss
27-03-15, 15:01
Właśnie wróciłem z krótkiej przejażdżki z prędkością 120km/k i większą i zauważyłem że huczy na wprost troszkę i trzęsie budą, a jak kręciłem kołami na podnośniku to nie zauważyłem aby felgi były krzywe. Obawiam się że to czas na łożyska:( Ale dla pewności podmienie przód z tyłem bo na letnie za wcześnie jeszcze.
bartek_levis
27-03-15, 18:30
łożyska jak nie mają luzu to nie ruszaj bez sensu kasę wywalać zamień opony i zobaczysz, masz półkę w bagażniku kiedyś był epizod że ktoś polkę wymontował i narzekał że mu łożyska wyją a po prostu szum kół się niósł po kabinie
djhubertusss
27-03-15, 19:59
mam półkę w bagażniku. Podmienie najpierw przód z tyłem a po świętach wrzuce letnie i zobaczę czy jest poprawa
Miałem to samo. Pierwszym objawem kończących się łożysk jest huczenie. Luzu brak. Podlewaruj i MOCNO zakręć. Dla porównania zrób to samo z drugiej strony. Przy sprawnym łożysku powinno być cicho.
vnv_nation
27-03-15, 21:27
Przeważnie jak łożysko zaczyna padać to hucczy tylko pod obciążeniem, także kręcenie kołem na lewarku mozee nic nie dac.
djhubertusss
28-03-15, 07:17
kręciłem i tylko słychać delikatne tarcie klocka hamulcowego co jakiś czas
djhubertusss
31-03-15, 07:37
Problem rozwiązany, mam nadzieje. W tym kole co mam to niby huczenie mam walnięty zacisk, tzn. na pewno zatarty ręczny i klocek nie odbija do końca i dlatego na zakrętach trze. zamówiłem zacisk i jak wymienie to dam znać czy pomogło.
tastino112
31-03-15, 18:41
Podepnę się pod temat. W hondach wymienia się całe piasty z tyłu w przypadku hamulca bębnowego czy samo łożysko?
W hondach wymienia się całe piasty z tyłu w przypadku hamulca bębnowego czy samo łożysko?
Całe piasty
bartek_levis
01-04-15, 12:07
Podepnę się pod temat. W hondach wymienia się całe piasty z tyłu w przypadku hamulca bębnowego czy samo łożysko?
i bębny i tarcze mają całe piasty z łożyskami i nie należą do tanich więc lepiej mieć pewność że łożysko jest do wymiany niz ponosić niepotrzebne koszty