PDA

Zobacz pełną wersję : Problem: Co rzęzi?

kubens
26-03-15, 10:48
Witam serdecznie!
Jestem szczęśliwym posiadaczem Hondy Civic MB '99, z silnikiem 1.4iS i z przebiegiem 390 000 km. Od jakiegoś czasu z przedniej części samochodu zaczął dochodzić niepokojący dźwięk tj połączenie rzężenia, drapania i skrawania (bardziej skrawania), na tyle głośny, że zagłusza radio. Dźwięk pojawia się różnie - raz przy przekroczeniu 60 km/h, innym razem przy 80 lub 120, a znika też różnie - raz przy zwolnieniu do 20, raz przy przekroczeniu 140 lub dopiero przy całkowitym zatrzymaniu. Ponadto niezależnie od tego czy auto jedzie na którymkolwiek biegu, czy toczy się na luzie lub na wyłączonym silniku to ww dźwięk jest w miarę jednostajny. Samochód na bieżąco serwisowany i wszystkie naprawy wykonywane na czas. Mechanik szukał i nie znalazł. Może ktoś z Was miał podobny problem. Z góry dziękuję za pomoc.

Dodaję link do pliku z dźwiękiem: https://www.sendspace.com/file/93eem8

fełtek
26-03-15, 12:28
Nagraj film z dźwiękiem..

zawadzio
27-03-15, 21:26
Sprawdź pompe wspomagania. U mnie auto zaczęło wczoraj wydawać podobne dźwięki, otworzyłem maskę i wyskoczył mi pasek klinowy od pompy. W poniedziałek odstawiam Hanie do mechanika :(

kubens
28-03-15, 13:24
Po wyłączeniu silnika w czasie jazdy drapie dalej, także dźwięk nie pochodzi od silnika i jego osprzętu.

Marecki
28-03-15, 13:40
Nagraj film z dźwiękiem..
X2. Nagraj, to mozna bedzie osądzić

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

kubens
28-03-15, 13:47
X2. Nagraj, to mozna bedzie osądzić

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

https://www.sendspace.com/file/93eem8

kubens
02-04-15, 16:31
Pozwolę sobie odświeżyć temat. Wymieniłem łożyska w przednich kołach, olej w skrzyni, rozrząd i kilka innych rzeczy. Rzęzi dalej. Dzisiaj przy jeździe próbnej zaczęło rzęzić przy przekroczeniu 120 km/h i przestało po około 10 minutach. Pomału zaczynam się bać, że wymienię pół samochodu i będzie rzęzić dalej. Naprawdę nikt na forum nie miał podobnego problemu?

Dodaję link do nagrania z rzężenia: https://www.sendspace.com/file/93eem8

Bartko
03-04-15, 08:49
A może po prostu hamulce? Klocki się kończą...?

arthi
03-04-15, 15:41
A może po prostu hamulce? Klocki się kończą...?
Na twoim miejscu sprawdziłbym hamulce jak sugeruje kolega. Prowadnice jarzma.... czy po hamowaniu dźwięk znika, czy podczas hamowania ustaje.

kubens
04-04-15, 03:36
Niestety jak się okazuje nie jest to takie proste. Łożyska przód - wymienione. Tarcze, klocki - wymienione. Jestem już umówiony na kolejny etap poszukiwań w postaci demontażu skrzyni biegów. Zabrnąłem już tak daleko i przy okazji wpakowałem tyle pieniędzy, że muszę znaleźć przyczynę i ją usunąć. Jeden kolega powiedział mi nawet, że jak wymienię już wszystko, to z tym przebiegiem kupi ją ode mnie za 1500. Na chwilę obecną temat uznaję za zamknięty. Odświeżę go dopiero wtedy, gdy znajdę przyczynę i trwale ją usunę.

MikeFoto
05-04-15, 00:37
Sprawdz blaszane osłony tarcz hamulcowych przednich (za tarczami).

kubens
05-04-15, 01:21
Obie zgubiłem już dawno temu. 90 000km przekonało mnie, że są średnio potrzebne. Także to nie to. Wszytko wskazuje na demontaż skrzyni i wymianę sprzęgła. Może nity na tarczy, morze sprężyny. Dodam, że sprzęgło jest nowe, czyli nie ruszane od nowości, czyli 390 000km. Wymienimy, zobaczymy.

a i zapomniałem dodać, że będziemy jeździli do samego końca...