Zobacz pełną wersję : Problem z oliwą
Silnik po remoncie, porusza się na Mobilu 5w/40, nie bierze go tzn. nie pali go ale leci za ssącym, nie moge zlokalizować przyczyny, skrzynia tzn półoś od kierowcy i kawałek skrzyni ujeeeee....na w oleju i troche miski. Co obstawiacie Panowie, filtr Filtrona uszczelka po michą nowa z niej nie cieknie ale brudna zostawiła Honda dziś kleksa u kumpla w garażu. Proszę o pomoc
Moze odma nie dopieta, obroty trzyma rowno?
Trzyma równiutko jak dobrze kojarze to odma jest przykrecona
piotreek23
26-03-15, 23:43
Oring między wałem a skrzynią nie puszcza czasem?
Uszczelkę pokrywy sprawdż, czy nie leje z niej.
umyj benzyną ekstrakcyjną, albo sprayem do odtłuszczania hamulców, odpal silnik i obserwuj gdzie się oliwa pokazuje
Prastara metoda to umyc silnik, opruszyc talkiem czy z braku laku sproszkowana kreda, przejechac sie kilkanascie km zeby rozgrzac olej i wtedy ladnie widac, gdzie wycieka. Jak skrzynia mokra to moze oring pod aparatem zaplonowym puszcza. Poloska od kierowcy to z oslony paska rozrzadu moze wyciekac.
od skrzyni wymieniona była, od aparatu też, uszczelka (kpl) na pokrywie również
Umyj i patrz gdzie leci olej
Do góry nie poleci więc wielkiej filozofii nie powinno być
Byłem u mechanika dokręcił filtr chodź go dokręcałem sam i wiem że mocno był dokręcony stwierdził że na nim widział krople oleju i że go dokrecił jeszcze pół obrotu ;/ niechce mi sie w to wierzyć że to pomoże, choć po Filtronie wszystkiego mogę się spodziewać
Miałem kiedyś przypadek że leciało jak z wiadra bo ktoś wcześniej uszczelki starej ze starego filtra nie zdjął jak się przykleiła do podstawy
po zdjęciu i dokręceniu ręką filtra spokój
wiesko1261
02-04-15, 16:51
z tamtej strony tylko przeciekać może - ( u mnie w starym silniku z pod czarnej puszki odmy)oring puszki odmy ,przewód odmy ,
filtr oleju ,czujnik ciśnienia oleju,aparat zapłonowy ,misa i pokrywa zaworów