Zobacz pełną wersję : Jak dociąć folie na maske
Witam podpowie może ktoś jak dociąć folie na maske a dokładniej chodzi mi o to aby obkleić samo przetłoczenie na masce które zweza sie ku dolowi . Ciecie foli juz przyklejonej odpada bo na stówe lakier bedzie porysowany wiec pas musze jakoś uciac na sucho tylko nie zabardzo wiem jak to dobrze zrobić .?
rozłóż folie na podłodze, dołóż np listewkę drewniana i ciachnij nożem do wykładzin :P
Najlepiej kup taśmę tnącą KNIFELESS.
sweet dreadi
13-03-15, 16:47
https://www.youtube.com/watch?v=iwOXh8rceuY
To ja mam podobne pytanie - jak obklejacie maskę (całą) to jak ze spodem? W sensie kupić tyle folii jaka jest powierzchnia maski, czy podwójną ilość? Podzielcie się doświadczeniem :)
AmsterdamSqn
16-03-15, 23:26
No ja tez bede na wiosne dzialal z folia zobacze jak sie przyjmie chyba ze jak bedzie nir ladnie to cza bedzie fundusz zbierac na lakiernika hehe
Pozwolę sobie lekko odkopać temat. Siedzę w agencji reklamy. Co prawda całych samochodów nie oklejaliśmy, ale zasada pracy z foliami jest praktycznie identyczna.
1 - trzeba porządnie umyć auto. Szczególnie z wszelkiego rodzaju dziadostwa takiego jak: owady czy zaschnięta smoła. Oraz dokładnie odtłuścić powierzchnię.
2 - zaopatrzcie się w dobrą opalarkę elektryczną lub przynajmniej w suszarkę do włosów
3 - potrzebne też są tzw. rakle czyli kawałek miękkiego plastiku, którym będziemy głaskać folię
4 - pomoc drugiej osoby lub kilka magnesów najlepiej owiniętych jakąś tkaniną
Nie powinno się naklejać folii na świeżo pastowany lakier!
Przy oklejaniu np. maski należy zakupić o jakieś 30 cm folii więcej z każdej strony czyli szerokość maski + pół metra zapasu, długość maski + pół metra zapasu.
Kładziemy arkusz takiej folii na masce i albo prosimy drugą osobę o pomoc albo mocujemy ją do maski za pomocą magnesów. Sprawdzamy czy dookoła maski jest odpowiedni nadmiar folii.
Trzeba robić to zamkniętym pomieszczeniu lub przynajmniej w czasie bezwietrznej pogody bo wiatr może nam pod folię nawalić pełno piasku czy innego syfu, a nawet mały włos będzie bardzo widoczny.
Następnie zabieramy się do klejenia. Odklejamy pasek papieru od folii (około 10 cm) przy krawędzi maski i za pomocą wspomnianej wcześniej rakli przyklejamy folię do karoserii. Jeśli będą robić się jakieś załamania należy oderwać folię do tego załamania i go wyprowadzić. Jeśli są dodatkowo jakieś przetłoczenia wykorzystujemy do tego celu opalarkę / suszarkę. Następnie znowu odklejamy pasek papieru i przyklejamy folię. I tak przez cały element. Nie należy odrywać całego papieru od folii bo będzie wtedy o wiele trudniej wyprowadzić ewentualne zagięcia i bąble. Tzw. klejenie "na mokro" raczej też nie wchodzi w grę przy dużych przetłoczeniach. Takim sposobem co najwyżej można oklejać dach, ale też nie zawsze. Generalnie przy oklejaniu samochodów stosuje się metodę "na sucho" opisaną wyżej.