PDA

Zobacz pełną wersję : Jak dociąć folie na maske

arko1233
11-03-15, 15:53
Witam podpowie może ktoś jak dociąć folie na maske a dokładniej chodzi mi o to aby obkleić samo przetłoczenie na masce które zweza sie ku dolowi . Ciecie foli juz przyklejonej odpada bo na stówe lakier bedzie porysowany wiec pas musze jakoś uciac na sucho tylko nie zabardzo wiem jak to dobrze zrobić .?

sensej
11-03-15, 16:05
rozłóż folie na podłodze, dołóż np listewkę drewniana i ciachnij nożem do wykładzin :P

yendrek
11-03-15, 17:37
Najlepiej kup taśmę tnącą KNIFELESS.

sweet dreadi
13-03-15, 16:47
https://www.youtube.com/watch?v=iwOXh8rceuY

To ja mam podobne pytanie - jak obklejacie maskę (całą) to jak ze spodem? W sensie kupić tyle folii jaka jest powierzchnia maski, czy podwójną ilość? Podzielcie się doświadczeniem :)

AmsterdamSqn
16-03-15, 23:26
No ja tez bede na wiosne dzialal z folia zobacze jak sie przyjmie chyba ze jak bedzie nir ladnie to cza bedzie fundusz zbierac na lakiernika hehe

Ledres
12-06-15, 20:52
Pozwolę sobie lekko odkopać temat. Siedzę w agencji reklamy. Co prawda całych samochodów nie oklejaliśmy, ale zasada pracy z foliami jest praktycznie identyczna.
1 - trzeba porządnie umyć auto. Szczególnie z wszelkiego rodzaju dziadostwa takiego jak: owady czy zaschnięta smoła. Oraz dokładnie odtłuścić powierzchnię.
2 - zaopatrzcie się w dobrą opalarkę elektryczną lub przynajmniej w suszarkę do włosów
3 - potrzebne też są tzw. rakle czyli kawałek miękkiego plastiku, którym będziemy głaskać folię
4 - pomoc drugiej osoby lub kilka magnesów najlepiej owiniętych jakąś tkaniną

Nie powinno się naklejać folii na świeżo pastowany lakier!

Przy oklejaniu np. maski należy zakupić o jakieś 30 cm folii więcej z każdej strony czyli szerokość maski + pół metra zapasu, długość maski + pół metra zapasu.
Kładziemy arkusz takiej folii na masce i albo prosimy drugą osobę o pomoc albo mocujemy ją do maski za pomocą magnesów. Sprawdzamy czy dookoła maski jest odpowiedni nadmiar folii.
Trzeba robić to zamkniętym pomieszczeniu lub przynajmniej w czasie bezwietrznej pogody bo wiatr może nam pod folię nawalić pełno piasku czy innego syfu, a nawet mały włos będzie bardzo widoczny.
Następnie zabieramy się do klejenia. Odklejamy pasek papieru od folii (około 10 cm) przy krawędzi maski i za pomocą wspomnianej wcześniej rakli przyklejamy folię do karoserii. Jeśli będą robić się jakieś załamania należy oderwać folię do tego załamania i go wyprowadzić. Jeśli są dodatkowo jakieś przetłoczenia wykorzystujemy do tego celu opalarkę / suszarkę. Następnie znowu odklejamy pasek papieru i przyklejamy folię. I tak przez cały element. Nie należy odrywać całego papieru od folii bo będzie wtedy o wiele trudniej wyprowadzić ewentualne zagięcia i bąble. Tzw. klejenie "na mokro" raczej też nie wchodzi w grę przy dużych przetłoczeniach. Takim sposobem co najwyżej można oklejać dach, ale też nie zawsze. Generalnie przy oklejaniu samochodów stosuje się metodę "na sucho" opisaną wyżej.