Zobacz pełną wersję : Większe koła,a co z licznikiem prędkości?
bednar_skc
13-07-08, 14:27
Mam Pytanko,
czy jak zaloze 15ki zamiast 14... to czy licznik bedzie mi inaczej wskazywał predkosc??
czy Koła 195/50/15 beda mialy wplyw na wolniejsze przyspieszanie lub czy beda inne jakies niewielkie zmiany??
Wszystko zależy od tego jakie opony założysz na te 15-tki. W internecie jest mnóstwo kalkulatorów opon więc szukaj...
bednar_skc
13-07-08, 15:22
chodzi o 195/50/15
nie chodzi o rozmiar. chodzi o to, ze jestes *****iscie leniwy.
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp
czy Koła 195/50/15 beda mialy wplyw na wolniejsze przyspieszanie lub czy beda inne jakies niewielkie zmiany??
W moim przypadku po zamianie z seryjnych 14" 185/60/14 na 15" 195/50/15 niestety wzrosło zużycie paliwa o jakieś 0,5L na 100km :/
michalm320
13-07-08, 22:54
Nie ma znaczenia jakie założysz koła, mogą być nawet 20 cali a i tak licznik będzie wskazywał tyle samo. ja nie zauważyłem żeby auto mi więcej paliło po założeniu 195/50/15 jedynie co zauważyłem to to że się lepiej po naszych dziurach jeździ.
Nie ma znaczenia jakie założysz koła, mogą być nawet 20 cali a i tak licznik będzie wskazywał tyle samo. ja nie zauważyłem żeby auto mi więcej paliło po założeniu 195/50/15 jedynie co zauważyłem to to że się lepiej po naszych dziurach jeździ.
bzdura.
Zastanawiam się jak do tego doszłeś :confused: Nie, no teoria jest niezła :mad:
Po pierwsze rozmiar felgi swoją drogą, najważniejsza jest opona którą na te felgi założysz, tak żeby mniej-wiecej odpowiadała średnicy oryginalnego koła, wtedy wskazania licznika bedą podobne.
Po drugie licznik prędkości w haniach polega właśnie na kołach, więc wielkość ma tu dużo do znaczenia.
bednar_skc
14-07-08, 07:37
tak samo podaja stronki i te "kalkulatory" ze predkosc sie zmieni licznika .ale to niewiele.
dzieki za pomoc ;)
chodzi o 195/50/15
Ten rozmiar będzie najbardziej odpowiadał oryginalnemu.
Tak jak pisalem markos, poszukaj w kalkulatorach, to naprawde proste.