Zobacz pełną wersję : Problem z odpaleniem - elektryką
ma problem
czasem mam problem z odpaleniem
przekrecam kluczyk na pierwsza pozycje na ktorej zapalaja sie kontrolki potem na druga i nic slychac jakies pykniecie i auto nie odpala, "siada cala elektryka" tzn. wylaczaja sie swiatla radio gasnie dopiero pod odpieciu klem z akumulatora i ponownym zalozeniu auto lapie i odpala normalnie
wie ktos moze w czym tkwi problem ?
ma problem
czasem mam problem z odpaleniem
przekrecam kluczyk na pierwsza pozycje na ktorej zapalaja sie kontrolki potem na druga i nic slychac jakies pykniecie i auto nie odpala, "siada cala elektryka" tzn. wylaczaja sie swiatla radio gasnie dopiero pod odpieciu klem z akumulatora i ponownym zalozeniu auto lapie i odpala normalnie
wie ktos moze w czym tkwi problem ?
Prawdopodobnie aku słaby a pomaga odpięcie i zapięcie klem bo poprawiasz w ten sposób przewodnictwo.
Weź śrubokręt, stary nóż albo coś podobnego, zdejm klemy i zedrzyj lekko wierzchnią warstwę bolców na aku a potem na zaciskach, załóż i dobrze dokręć. Jak nie pomoże to sprawdź jakie jest napięcie na aku w momencie przekręcania kluczyka (pod obciążeniem) i w ten sposób będziesz wiedział czy masz aku do naładowania (lub wywalenia jak sytuacja się nie zmieni po naładowaniu) czy to coś innego (np. zatarty rozrusznik)
Dokladnie jak Napisano. Masz problem z aku tzn kiepski styk aku z przewodami, lub po prostu aku do wymiany, albo masz problem z rozrusznikiem tzn lozyska zatarte lub szczotki Cie sie zawieszaja czasem i stad ten problem. Najpierw diagnozuj aku potem rozrusznik jesli to nie to pierwsze.
Parę miesięcy temu miałem to samo. Padło na rozrusznik.