Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic VI podswietlenie wnetrza, konsoli i przycisków

mrrafkow
19-01-15, 17:00
Witam!
Chciałbym sie dowiedzieć jak wygląda poprawnie podświetlone wnętrze w Civic VI.
Wydaje mi się ze u mnie żarówki się podpaliły ale nie wiem jak to oryginalnie powinno wyglądać. Interesuje mnie które przyciski są podświetlone (szyb, świateł p.mglowych) i cala środkowa konsola. Mile widziane jakieś fotki :)

BadElephant
19-01-15, 17:10
ze srodka to na pewno konsola http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/01/19/75bebe1bbf3f93eea7b5bc7b0337099f.jpg przyviski od elektryki szyb nie świecą u mnie i raczej tak jest :D

Labed2007
19-01-15, 17:29
Przycisk przeciwmgłowych tylnych powinien świecić gdy są wyłączone(sam "symbol"), a po włączeniu także kropka czy jak to nazwać po prawej stronie przycisku.
Po za tym, przycisk awaryjnych cały czas niezależnie czy wciśnięty, podgrzewania szyby(analogicznie jak z p. mgłowymi tylko że dodatkowo powinna świecić kreska na górze przycisku).
Panel nawiewu jak na foto w poście wyżej, tyle że koledze BadElephant nie działa podświetlenie suwaka regulacji siły nawiewu.
Ja nie mam elektryki szyb, ale w każdym aucie którym miałem okazję jechać przyciski do sterowania nimi były podświetlane. W 7gen na pewno są, czy w 6 niech napiszą inni.

Tomash89
19-01-15, 19:45
w 6 genie raczej przyciski na drzwiach nie:P może w ferio albo typowym jdm to może ale napewno nie europa

delek
19-01-15, 19:59
W coupe przyciski w drzwiach też niepodświetlone. Niby są do wymacania ale i tak mam zamiar wstawić tam delikatne ledy, żeby to jakoś wyglądało.

mrrafkow
20-01-15, 06:34
Dziękować bardzo:)

mrrafkow
20-01-15, 08:20
Rozumiem że wystarczy wymontowac panel nawiewów, przyciski itp i po prostu wymienić żarówki?
Na ktoś Tutek jak dodać podświetlenie przycisków szyb (przynajmniej przycisk auto u kierowcy, Mirrors itp)

I jeszcze pytanko - jak z przyciskiem pezeciwmglowych tylnych?

jarosekk
20-01-15, 12:20
Jesli chodzi i wymiane podswietlenia to nie jest tak kolorowo jak piszesz. Trzeba zdemontowacc schowek, cala konsolepopielniczki , oslone pod kierownica potem poodczepiac linki od nawiewu i dopiero wtedy zdemontowac konsole srodkowa i wymienic zarowki. Jest gdzies na forum poradnik krok po kroku jak to zgrabnie ogarnac. Co do podswietlenia przyciskow od szyb to byl gdzies poradnik apropos civica V ale dziala to na tej samej zasadzie. Jak wroce do domu to Ci podesle link. A przycisk od przeciwmglowego tylnego jest podsswietlany ij ma kontrolke aktywnosci po prawej stronie guziczka.

mrrafkow
20-01-15, 22:06
Wiem z czym wiąże się wymiana podświetlenia :) Z gory dzięki za link. Tak czy tak muszę się dobrać do konsoli środkowej bo muszę zajrzeć do linki regulacji temperatury. Powiedzcie mi jeszcze jakie zaroweczki w przyciskach i panelu nawiewu?

patrick1989
22-01-15, 22:23
Podepnę się pod temat. Mam podobny problem co kolega, tylko że u mnie dodatkowo nie działa zapalniczka 12V. Jest jakieś pocieszenie, że może to być tylko jakiś konkretny bezpiecznik? :P
Wybrany tryb nawiewu się świeci (np odparowanie szyby przedniej itd). Nie mam podświetlenia niżej, czyli skala ciepłno/zimno, bieg nawiewu itd...

Genax
22-01-15, 23:07
Podepnę się pod temat. Mam podobny problem co kolega, tylko że u mnie dodatkowo nie działa zapalniczka 12V. Jest jakieś pocieszenie, że może to być tylko jakiś konkretny bezpiecznik? :P
Wybrany tryb nawiewu się świeci (np odparowanie szyby przedniej itd). Nie mam podświetlenia niżej, czyli skala ciepłno/zimno, bieg nawiewu itd...

W regulacji ciepła/zimna masz 2 żarówki. Tak trzeba ściągnąć całą konsolę przednią. Co do zapalniczki to pierw sprawdź może bezpieczniki? :)

Żarówki T5 bodajże:

http://allegro.pl/japonskie-zarowki-led-w1-2w-t5-5-kolorow-i5001372216.html

Jak miałem VI gen to w regulacji temp. wstawiłem 2 x białe T5 i jak dla mnie bardzo dobrze świeciły :)

patrick1989
23-01-15, 21:44
Dziękuję, obadam temat :) myślałem, że te skutki są ze sobą powiązane.

kaszo
24-01-15, 01:57
Przekichane jest wyciaganie linki od regulacji temperatury. Ogolnie robota przewalona, konstruktorzy chyba nie przewidzieli tego ze zarowki maja prawo sie czasem przepalic ...

BadElephant
24-01-15, 12:21
No juz bez przesady, ze spokojem do zrobienia dla jednej osoby w 30min max mi przynajmniej tyle zajęło

kaszo
24-01-15, 14:42
ja za pierwszym razem jak to robiłem to nawet nie wiedziałem ze mam taki zasób wulgaryzmów.

Genax
24-01-15, 16:09
ja za pierwszym razem jak to robiłem to nawet nie wiedziałem ze mam taki zasób wulgaryzmów.

Haha i nie ma szans chyba na nie spier**** czegoś lub pogubienia śrubek. 1 raz jest najgorszy ale potem już jak się wie co i jak to zajmuje 10min. Ja dlatego u siebie w EM2 nie przykręciłem konsoli od dołu bo trzeba było ściągać plastik od zapalniczki i schowka, potem kłaść się i odkręcać 2 śrubki. Teraz jest bez i kiedy potrzebuję to wyciągam konsolę bez zabawy. Jedynie odczepiam kostki od awaryjek, przycisków itp. :)

Jacek1983
24-01-15, 21:05
Co do wyciągania linek od regulacji temp. w EJ9 to nie jest to konieczne do wymiany żarówek. Ja wymieniałem wszystkie, bo miałem totalną ciemność i racja, rozbierania od groma - schowek, plastik pod kierownicą, popielniczki itp., ale linek na bank nie musiałem odczepiać, żeby żarówki zmienić.

Genax
24-01-15, 21:32
Co do wyciągania linek od regulacji temp. w EJ9 to nie jest to konieczne do wymiany żarówek. Ja wymieniałem wszystkie, bo miałem totalną ciemność i racja, rozbierania od groma - schowek, plastik pod kierownicą, popielniczki itp., ale linek na bank nie musiałem odczepiać, żeby żarówki zmienić.

Regulacje temp masz na suwaki? Zapewne nie i to właśnie dlatego :)

BadElephant
26-01-15, 23:32
Haha i nie ma szans chyba na nie spier**** czegoś lub pogubienia śrubek. 1 raz jest najgorszy ale potem już jak się wie co i jak to zajmuje 10min. Ja dlatego u siebie w EM2 nie przykręciłem konsoli od dołu bo trzeba było ściągać plastik od zapalniczki i schowka, potem kłaść się i odkręcać 2 śrubki. Teraz jest bez i kiedy potrzebuję to wyciągam konsolę bez zabawy. Jedynie odczepiam kostki od awaryjek, przycisków itp. :)

no serio serio 30 min z wymianą żarówek :D wprawne ręce i lecimy z koksem, bez przesady odkręcić naście śrubek i odczepić linkę od temp to nie jest żadna filozofia :D

Jacek1983
31-01-15, 19:59
Regulacje temp masz na suwaki? Zapewne nie i to właśnie dlatego :)

Mam na suwaki :p

mrrafkow
05-02-15, 00:00
Linka to moment, ja wypinalem u jej źródła za konsola. Co do podświetlenia - pochwałę się, u mnie tez święci cacy :) żałuje ze zalozylem ze cholerne "kapturki" OEM na zarowki. Jak ktoś widział to kojarzy.

http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/04/88ec056960d0a0a6990cb83a3d7e60bc.jpg

BTW jak juz się rozwinęła dyskusja na temat linki od ogrzewania - od poczatku mam problem z włączeniem ciepłego bo linka nie zostaje na ustalonej pozycji tylko wraca mniej więcej do środkowej....

Kayo
21-03-16, 02:08
Siemanko

Właśnie jestem po wymianie oświetlenia w konsoli, tyle że zamiast żarówek dałem paski LED i powiem Wam że wyszlo naprawde *****iście :)

http://zapodaj.net/7848adc22ca27.jpg.html