Zobacz pełną wersję : Civic VI podswietlenie wnetrza, konsoli i przycisków
Witam!
Chciałbym sie dowiedzieć jak wygląda poprawnie podświetlone wnętrze w Civic VI.
Wydaje mi się ze u mnie żarówki się podpaliły ale nie wiem jak to oryginalnie powinno wyglądać. Interesuje mnie które przyciski są podświetlone (szyb, świateł p.mglowych) i cala środkowa konsola. Mile widziane jakieś fotki :)
BadElephant
19-01-15, 17:10
ze srodka to na pewno konsola http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/01/19/75bebe1bbf3f93eea7b5bc7b0337099f.jpg przyviski od elektryki szyb nie świecą u mnie i raczej tak jest :D
Przycisk przeciwmgłowych tylnych powinien świecić gdy są wyłączone(sam "symbol"), a po włączeniu także kropka czy jak to nazwać po prawej stronie przycisku.
Po za tym, przycisk awaryjnych cały czas niezależnie czy wciśnięty, podgrzewania szyby(analogicznie jak z p. mgłowymi tylko że dodatkowo powinna świecić kreska na górze przycisku).
Panel nawiewu jak na foto w poście wyżej, tyle że koledze BadElephant nie działa podświetlenie suwaka regulacji siły nawiewu.
Ja nie mam elektryki szyb, ale w każdym aucie którym miałem okazję jechać przyciski do sterowania nimi były podświetlane. W 7gen na pewno są, czy w 6 niech napiszą inni.
w 6 genie raczej przyciski na drzwiach nie:P może w ferio albo typowym jdm to może ale napewno nie europa
W coupe przyciski w drzwiach też niepodświetlone. Niby są do wymacania ale i tak mam zamiar wstawić tam delikatne ledy, żeby to jakoś wyglądało.
Rozumiem że wystarczy wymontowac panel nawiewów, przyciski itp i po prostu wymienić żarówki?
Na ktoś Tutek jak dodać podświetlenie przycisków szyb (przynajmniej przycisk auto u kierowcy, Mirrors itp)
I jeszcze pytanko - jak z przyciskiem pezeciwmglowych tylnych?
Jesli chodzi i wymiane podswietlenia to nie jest tak kolorowo jak piszesz. Trzeba zdemontowacc schowek, cala konsolepopielniczki , oslone pod kierownica potem poodczepiac linki od nawiewu i dopiero wtedy zdemontowac konsole srodkowa i wymienic zarowki. Jest gdzies na forum poradnik krok po kroku jak to zgrabnie ogarnac. Co do podswietlenia przyciskow od szyb to byl gdzies poradnik apropos civica V ale dziala to na tej samej zasadzie. Jak wroce do domu to Ci podesle link. A przycisk od przeciwmglowego tylnego jest podsswietlany ij ma kontrolke aktywnosci po prawej stronie guziczka.
Wiem z czym wiąże się wymiana podświetlenia :) Z gory dzięki za link. Tak czy tak muszę się dobrać do konsoli środkowej bo muszę zajrzeć do linki regulacji temperatury. Powiedzcie mi jeszcze jakie zaroweczki w przyciskach i panelu nawiewu?
patrick1989
22-01-15, 22:23
Podepnę się pod temat. Mam podobny problem co kolega, tylko że u mnie dodatkowo nie działa zapalniczka 12V. Jest jakieś pocieszenie, że może to być tylko jakiś konkretny bezpiecznik? :P
Wybrany tryb nawiewu się świeci (np odparowanie szyby przedniej itd). Nie mam podświetlenia niżej, czyli skala ciepłno/zimno, bieg nawiewu itd...
Podepnę się pod temat. Mam podobny problem co kolega, tylko że u mnie dodatkowo nie działa zapalniczka 12V. Jest jakieś pocieszenie, że może to być tylko jakiś konkretny bezpiecznik? :P
Wybrany tryb nawiewu się świeci (np odparowanie szyby przedniej itd). Nie mam podświetlenia niżej, czyli skala ciepłno/zimno, bieg nawiewu itd...
W regulacji ciepła/zimna masz 2 żarówki. Tak trzeba ściągnąć całą konsolę przednią. Co do zapalniczki to pierw sprawdź może bezpieczniki? :)
Żarówki T5 bodajże:
http://allegro.pl/japonskie-zarowki-led-w1-2w-t5-5-kolorow-i5001372216.html
Jak miałem VI gen to w regulacji temp. wstawiłem 2 x białe T5 i jak dla mnie bardzo dobrze świeciły :)
patrick1989
23-01-15, 21:44
Dziękuję, obadam temat :) myślałem, że te skutki są ze sobą powiązane.
Przekichane jest wyciaganie linki od regulacji temperatury. Ogolnie robota przewalona, konstruktorzy chyba nie przewidzieli tego ze zarowki maja prawo sie czasem przepalic ...
BadElephant
24-01-15, 12:21
No juz bez przesady, ze spokojem do zrobienia dla jednej osoby w 30min max mi przynajmniej tyle zajęło
ja za pierwszym razem jak to robiłem to nawet nie wiedziałem ze mam taki zasób wulgaryzmów.
ja za pierwszym razem jak to robiłem to nawet nie wiedziałem ze mam taki zasób wulgaryzmów.
Haha i nie ma szans chyba na nie spier**** czegoś lub pogubienia śrubek. 1 raz jest najgorszy ale potem już jak się wie co i jak to zajmuje 10min. Ja dlatego u siebie w EM2 nie przykręciłem konsoli od dołu bo trzeba było ściągać plastik od zapalniczki i schowka, potem kłaść się i odkręcać 2 śrubki. Teraz jest bez i kiedy potrzebuję to wyciągam konsolę bez zabawy. Jedynie odczepiam kostki od awaryjek, przycisków itp. :)
Co do wyciągania linek od regulacji temp. w EJ9 to nie jest to konieczne do wymiany żarówek. Ja wymieniałem wszystkie, bo miałem totalną ciemność i racja, rozbierania od groma - schowek, plastik pod kierownicą, popielniczki itp., ale linek na bank nie musiałem odczepiać, żeby żarówki zmienić.
Co do wyciągania linek od regulacji temp. w EJ9 to nie jest to konieczne do wymiany żarówek. Ja wymieniałem wszystkie, bo miałem totalną ciemność i racja, rozbierania od groma - schowek, plastik pod kierownicą, popielniczki itp., ale linek na bank nie musiałem odczepiać, żeby żarówki zmienić.
Regulacje temp masz na suwaki? Zapewne nie i to właśnie dlatego :)
BadElephant
26-01-15, 23:32
Haha i nie ma szans chyba na nie spier**** czegoś lub pogubienia śrubek. 1 raz jest najgorszy ale potem już jak się wie co i jak to zajmuje 10min. Ja dlatego u siebie w EM2 nie przykręciłem konsoli od dołu bo trzeba było ściągać plastik od zapalniczki i schowka, potem kłaść się i odkręcać 2 śrubki. Teraz jest bez i kiedy potrzebuję to wyciągam konsolę bez zabawy. Jedynie odczepiam kostki od awaryjek, przycisków itp. :)
no serio serio 30 min z wymianą żarówek :D wprawne ręce i lecimy z koksem, bez przesady odkręcić naście śrubek i odczepić linkę od temp to nie jest żadna filozofia :D
Regulacje temp masz na suwaki? Zapewne nie i to właśnie dlatego :)
Mam na suwaki :p
Linka to moment, ja wypinalem u jej źródła za konsola. Co do podświetlenia - pochwałę się, u mnie tez święci cacy :) żałuje ze zalozylem ze cholerne "kapturki" OEM na zarowki. Jak ktoś widział to kojarzy.
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/02/04/88ec056960d0a0a6990cb83a3d7e60bc.jpg
BTW jak juz się rozwinęła dyskusja na temat linki od ogrzewania - od poczatku mam problem z włączeniem ciepłego bo linka nie zostaje na ustalonej pozycji tylko wraca mniej więcej do środkowej....
Siemanko
Właśnie jestem po wymianie oświetlenia w konsoli, tyle że zamiast żarówek dałem paski LED i powiem Wam że wyszlo naprawde *****iście :)
http://zapodaj.net/7848adc22ca27.jpg.html