PDA

Zobacz pełną wersję : Dźwięk tarcia z kół

Chwalisław
14-01-15, 19:18
Od kilku dni zauważyłem, że podczas jazdy z niewielką prędkością, z okolic przednich kół dobiega dźwięk metalicznego tarcia. Wydaje się jakby klocki hamulcowe nie odbijały od tarczy i delikatnie jej dotykając powodują momentami straszny pisk(jadąc na wprost i skręcając). Klocki i tarcze były wymieniane na wiosnę i na pewno nie są na wykończeniu.
Pomożecie?

delek
14-01-15, 20:45
Wymontuj klocki, od razu na dzień dobry będziesz wiedział, czy tłoczek się nie przycina, chociaż wtedy raczej tarcza byłaby gorąca. Tłoczek potrafi skorodować pod gumową osłoną przeciwpyłową i wżery hamują go na uszczelniaczu. Na powierzchnie styków klocków z zaciskami daj smar miedziany, możesz delikatnie sfazować ostre krawędzie metalowych części klocka. Wydłub sprężynki podtrzymujące klocki z zacisków, sprawdź ich stan i oczyść je z osadów.
Może pomoże, na pewno nie zaszkodzi.

yarOo_krk
15-01-15, 08:34
Kolego mam ten sam problem :) Myślałem, że to łożysko, podniosłem auto, przekręciłem kołem a tu opór ;) Trzeba się przyłożyć, żeby wprawić koło w ruch.
Wstępna diagnoza - tłoczek nie odbija. Jestem umówiony na piątek na robotę z tłoczkiem + wymianę i tarcz.

delek
15-01-15, 20:59
na robotę z tłoczkiem
Mały offtop - w razie problemów z wyborem tłoczka śmiało polecam zamiennik firmy Frenkit.

Chwalisław
16-01-15, 08:26
W wolnej chwili podniosę auto i się tam rozejrzę.
Dzięki za pomoc.

CRX1
16-01-15, 16:36
Klocki jak się kończą , to blaszki kontrolne zaczynają trzeć o tarczę i powodują taki dżwięk , zdejmij koła i sprawdż stan klocków .

delek
16-01-15, 20:06
Napisał w pierwszym poście, że wymieniał na wiosnę :cool: