Zobacz pełną wersję : Dźwięk tarcia z kół
Chwalisław
14-01-15, 19:18
Od kilku dni zauważyłem, że podczas jazdy z niewielką prędkością, z okolic przednich kół dobiega dźwięk metalicznego tarcia. Wydaje się jakby klocki hamulcowe nie odbijały od tarczy i delikatnie jej dotykając powodują momentami straszny pisk(jadąc na wprost i skręcając). Klocki i tarcze były wymieniane na wiosnę i na pewno nie są na wykończeniu.
Pomożecie?
Wymontuj klocki, od razu na dzień dobry będziesz wiedział, czy tłoczek się nie przycina, chociaż wtedy raczej tarcza byłaby gorąca. Tłoczek potrafi skorodować pod gumową osłoną przeciwpyłową i wżery hamują go na uszczelniaczu. Na powierzchnie styków klocków z zaciskami daj smar miedziany, możesz delikatnie sfazować ostre krawędzie metalowych części klocka. Wydłub sprężynki podtrzymujące klocki z zacisków, sprawdź ich stan i oczyść je z osadów.
Może pomoże, na pewno nie zaszkodzi.
Kolego mam ten sam problem :) Myślałem, że to łożysko, podniosłem auto, przekręciłem kołem a tu opór ;) Trzeba się przyłożyć, żeby wprawić koło w ruch.
Wstępna diagnoza - tłoczek nie odbija. Jestem umówiony na piątek na robotę z tłoczkiem + wymianę i tarcz.
na robotę z tłoczkiem
Mały offtop - w razie problemów z wyborem tłoczka śmiało polecam zamiennik firmy Frenkit.
Chwalisław
16-01-15, 08:26
W wolnej chwili podniosę auto i się tam rozejrzę.
Dzięki za pomoc.
Klocki jak się kończą , to blaszki kontrolne zaczynają trzeć o tarczę i powodują taki dżwięk , zdejmij koła i sprawdż stan klocków .
Napisał w pierwszym poście, że wymieniał na wiosnę :cool: