PDA

Zobacz pełną wersję : Góra dymu po postoju 2 tygodniowym

Genax
13-01-15, 17:03
Wczoraj po postoju 2-tygodniowym zawiozłem hanie do pralni, aby wyprać środek. Dzisiaj pojechałem odebrać samochód, wszystko lśni lecz po wyjeździe z warsztatu poczułem szarpnięcie i spadek mocy na moment więc odruchowo spojrzałem w lusterko, a za mną góra szarego dymu. Stanąłem na poboczu i poszedłem się zapytać do tej pralni czy aby na pewno prali mi tylko kanapę i fotele. Przez 3-4min po gazowaniu wylatywał z wydechu szary dym i chlapało czymś. Benzyna to nie była i spalony olej również. Przynajmniej tak mi się wydaje. Zadzwoniłem więc do swojego mechanika, opowiedziałem wszystko przez telefon i podobno mogłem mieć wodę w tłumiku lub coś z katalizatorem i po prostu przepchało mi przez wydech. Pod domem sprawdziłem czy leci woda z tłumika lecz na szczęście nic takiego nie było i autko normalnie już jeździ lecz chciałbym mniej więcej wiedzieć czy mam się martwić czy to normalne, że po postoju akurat w najzimniejsze dni przytrafiło mi się to? Wszystkie płyny w normie. Dodam, że po praniu foteli i kanapy suszyli mi samochód z klimatyzacją z zamkniętym obiegiem jeśli to w ogóle coś może pomóc.

#edit

Po jeździe w mieście zauważyłem, że po zgaszeniu silniku jest lekko więcej płynu w zbiorniczku wyrównawczym. Auto chodzi tak jak wcześniej i nie mam żadnych problemów. Temperatura w normie. Masła pod korkiem oleju nie ma.

bunkerites
14-01-15, 18:57
Byc moze umyli silnik i zaczelo ci szarpac bo zalali elektryke.Dziwny dym z wydechu obstawiam na wode z detergentem.Nalecialo przez tlumik i gotowalo sie.Tak ja to widze.

Genax
14-01-15, 19:01
Myli tylko w środku kabiny. To nornalne, że po jeździe po mieście i zgaszenii silnika am troszkę więcej płyni w zb. wyrównawczym? Po postoju płyn wrócil do normalnego stanu.

Poll
14-01-15, 19:12
Normalne z płynem. Ciecz się rozszerza pod wpływem temepratury. A jak myślisz - po co korek wyrównawczy ciśnieniowy? ;]

Genax
14-01-15, 19:27
Ok dzięki :) macie jakiś sposób jak wyciagnąć trochę płynu z wyrównawczego?

Michał102
14-01-15, 19:31
Nie wiem jak w EM2, ale w EJ9 zbiorniczek się normalnie wysuwa z uchwytu i płyn możesz odlać.

Poll
14-01-15, 19:44
A po co chcesz go wyciągać - 10 mm ponad max to normalne zjawisko. Poziom max odnosi się do zimnego płynu ;]

Genax
14-01-15, 21:45
Ok, czyli nie muszę się martwić. Góra dymu zapewne spowodowana zakładem od prania? Też tak myślałem, że może czymś polali ale po co? Nie dowiem się :p

bunkerites
15-01-15, 20:10
macie jakiś sposób jak wyciagnąć trochę płynu z wyrównawczego

idziesz do apteki i kupujesz duza strzykawke plus wezyk do kroplowek i plyn odciagasz:)

Genax
16-01-15, 17:35
Sprawdziłem błędy i chyba pada sonda przy katalizatorze?

1 - Błąd co oznacza? Szeregowe łącze komunikacyjne? Co to jest? :D
2 - Sonda przy katalizatorze?

http://iv.pl/images/75728539951168099116.jpg