Zobacz pełną wersję : centralny zamek - sygnalizacja
Od jakiegoś czasu nie działa sygnalizacja kierunkowskazami zamknięcia i otwarcia samochodu. Czy wiecie jaka może być przyczyna takiego zachowania.
Ja kiedyś tak miałem... Była nie domknięta maska... Możliwe że Ty też masz może wskazanie że coś jest nie zamknięte
Ja kiedyś tak miałem... Była nie domknięta maska... Możliwe że Ty też masz może wskazanie że coś jest nie zamknięte
Dokładnie,kierunkowskazy nie migają jak coś jest niedomkniete.Np.jakieś drzwi lub bagażnik.Ale wtedy też i centralny zamek się nie zamknie.Czy w ogóle słychać dzwięk zamykania zamka?
Już nie pamiętam ale wydaje mi się że zamki się mimo niedomknietej maski zamykał jedyna różnica była taka że kierunki nie migały
Opcje są dwie;
1. Jak pisze ManRay - problem z klapą; albo niedomknięta albo coś nie tak z zamkiem - trzeba go pomierzyć woltomierzem.
2. Problem ze stykiem potwierdzającym zamknięcie siłowników zamków w jednych z drzwi - tu można albo spróbować naprawy, albo zostanie wymiana.
Dla obydwu przypadków problemem może być też brak ciągłości przewodów albo jakaś niestykająca złączka gdzieś po drodze.
Proponuję
a) odpiąć akumulator a potem wypiąć i z powrotem wpiąć wszystkie złączki od MICU, po wszystkim znowu podłączyć aku. i zobaczyć czy coś się zmieniło.
b) pomierzyć zamek pod klapą
Zamek działa normalnie, a wydaje mi się, że przestało działać po wymianie żarówek postojowych, także maskę otwierałem i może wtedy coś się uszkodziło.
Mówiąc o działaniu zamka nie myślałem o tym czy zamyka i otwiera klapę, tylko czy styki wewnątrz niego prawidłowo podają sygnały do MICU.
Pisząc o zamku myślałem o centralnym, nie w klapie, mój błąd. Ale problem rozwiązany, wyjąłem zamek i okazalo się że blaszka która wciska krańcówkę podwineła się pod zapadkę zamka i dlatego nie było sygnału że maska jest zamknięta. Dziękuję za pomoc, bez Was bym tego nie ogarnął.