Zobacz pełną wersję : Problem z CAR AUDIO
Czesc jestem nowym uzytkownikiem na civicklub .
Mam pytanie odnosnie CAR AUDIO i podlaczenia.
A wiec podlaczylem do swojego autka wzmacniacz i skrzynie basowa.
Kabel zasilajacy jest pociagniety do akumulatora,masa w bagazniku do sruby,sygnal jest pociagniety od czarnego kabla ktory idzie przy siedzeniu u pasarzera.
Moim problemem jest taki gdy np zmieniam swiatala z krotkich na dlugie to w momencie zmiany swiatel slysze takie stukniecie w skyrzni i tez jest tak czasem gdy ruszam slychac takie stukanie i po chwili przestaje.
Czasem jak wlacze np podgrzewanie szyby to rowniez to slychac.
Czy ktos ma jakis pomysl ? Jakas podpowiedz.
SorryAleNiChu
04-01-15, 23:23
Przewody z radia do wzmaka masz ekranowane czy zwykłe. Po drugie przewód masowy masz przykręcony do blachy razem z jakąś inną masą czy sam ?
Muzyk-Grzes
04-01-15, 23:47
sygnal jest pociagniety od czarnego kabla
Sygnał ? Znaczy + do włączania wzmaka bierzesz skądinąd niż z kostki radia?
Masa jest podlaczona do sruby w tylnim siedzeniu a jesli chodzi o ten sygnal ktory wlacza wzmacniacz.jest podlaczony do kabelka czarnego ktory idzie pod progiem. Tak mi podlaczyli
Jakis porady? co jest zle lub moze wina radia ?
Bardzo bede wdzieczny !
Muzyk-Grzes
06-01-15, 01:12
A kto ci to zakładał? Jakiś sklep/warsztat ze sprzętem audio czy ktoś inny? Ciężko nam tak z marszu bez oglądania tego wygdybać co i jak jest nie tak.
Jeśli zakładał to ktoś za kasę to w ramach gwarancji powinien podłączyć jak należy ,czyli sterowanie włączeniem wzmacniacza z plusa z radia, napisz też czy radio jest seryjne czy przekładałeś i co tam siedzi.
Posiadam orginalne radio , wzmacniacz JBL 1200v i skrzynia z glosnikiem sony xplode.
Podlaczal mi to pakistan(mieszkam w uk)
sygnal ktory wlacza wzmacniacz jest podpiety do czarnego kabelka ktory idzie w progu po stronie pasazera. Nie wiem tak powinno byc czy nie ?!no ale jesli wlaczam radio to wzmacniacz sie wlacza . Nie bardzo wiem.co mam robic gdzie szukac przyczyny
Wczesniej ten sprzet mialem podlaczony do grande punto i bylo ok tyle ze ten sygnal mialem podlaczony brzposrednio do radia
Warto by sprawdzić dokąd idzie ten czarny kabel bo to, że idzie w progu nic nam nie mówi, a do tego kabel może być dołożony i co nam z koloru? Nic.
Szczerze mowiac nie mam zielonego pojecia gdzie ten kabel idzie.kabelek jest doslownie pod progiem plastikowym. Na pewno idzie gdzied do tylu auta.nie mam zielonego pojecia
Postaram sie sprawdzic w weekend
Jak chodzi o VIIIgen civica to : Przewód ten jest najprawdopodobniej zasilaniem wzmacniacza antenowego (antena radiowa w szybie) ,bo innego przewodu w którym pojawia się +12V po włączeniu radia to w tym aucie nie ma. Do testu zmostkuj zasilanie wzmacniacza (+12V)z zaciskiem Remote i zobaczysz czy zakłócenia nadal są,jak znikną to podłącz Remote pod +12V po stacyjce i problem z głowy .
Sprawdze to dzieki. Wiem ze podlaczalismy tez remote bezposrednio do akumulatora o ile dobrze pamietam to tez strzelalo jak wlaczalem podgrzewanie szyby albo jak mrugalem swiatlami dlugimi. Juz mam kirde dosyc haha no ale musze cos zrobic
To teraz mi napisz to co powinieneś zrobić w pierwszym poście bo cały czas muszę się domyślać ;) 1-jakie masz dokładnie auto,2-jakie masz radio (OEM czy aftermarket),3-jak masz podłączony sygnał audio z radia do wzmacniacza (wysoki poziom czy RCA)
Honda Civic 2007r. Radio standardowe.sygnal dzwiekowy jest poprowadzony z przednich glosnikow do wzmacniacza. Remote podlaczony do kabelka ktory idzie pod listwa tuz przy soedzeniu pasazera.
Jestem teraz na telefonie i nie moge tego otworzyc
Co poszlo?
OK. wzmacniacz masz 2 kanałowy zasilający subwoofer wysterowany z przednich głośników ???
Czekam 5 min. bo idę spać ;)
Wzmacniacz jest dwu kanalowy
I przednie głośniki Ci grają? No to pakistan nieźle nakręcił ;)
Powinieneś podłączyć sygnał z tylnych głośników jednocześnie je odłączając (nie mogą grać jednocześnie i być podłączone do wzmacniacza jako sygnał wysokopoziomowy) i to tyle w tym temacie. Aha, dostęp do przewodów tylnych głośników masz pod podłokietnikiem Tylny lewy + Żółty
Tylny lewy - brązowy
Tylny prawy + Niebieski
Tylny prawy - pomarańczowy łatwo je znaleźć w wiązce bo są parami skręcone ze sobą
Probowalismy z kumplem podlaczyc do tylnych glosnikow. Zdjelismy panel z tylnich drzwi i wypielismy kostke z glosnika zeby podlaczyc kabel dzwiekowy (odlaczylismy jeden glosnik)wpielismy kabel ktory.mialem luzem (zeby nie wyciagac kabla czincz ktory byl schowany) no i bylo tak samo
Ale jaja macie w tym UK ;) to teraz mi napisz czy wzmacniacz ma wejście wysokopoziomowe,czy podłączasz przez konwerter RCA ???
Jak moge wyslac Ci zdjecie? Zrobil bym zdjecie wzmacniacza
Napisałeś coś o czinczach że podłączałeś do sygnału głośnikowego więc tak robić nie wolno , albo masz wzmacniacz z wejściem wysokoprądowym to bezpośrednio sygnał głośnikowy, albo masz tylko RCA (czincz) we wzmacniaczu, to musisz sygnał głośnikowy puścić przez konwerter do gniazd RCA (czincz) we wzmacniaczu . Taki np. http://www.sklep.axel2.pl/index.php?products=product&prod_id=908
Mam cos podobnego bo pakosz kazal mi kupic. Jest jakas szansa zebym wyslal Ci zdjecia? Email ?
Mialem podobny konwerter. Z jednej strony wychodzily wyjscie czincz a z drugiej strony wychodzilo 5 kabelkow dwa pod glosniki i jeden czarny ktory nie byl podlaczony
Chyba wiem jaka jest przyczyna.... problem jest chyba zwiazany z sygnalem dzwiekowym.... tylko teraz nie wiem czy jest to wina radia czy np converter.... podlaczylem dzisiaj nie orginalne radio do akumulatora + wszystko od wzmacniacza i problemu nie bylo ...
lepiej jest brać sygnał z tylnych głośników. W ufo żeby nie rozbebeszać tylnych drzwi wystarczy zdjac podłokietnik i pod nim poszukać w wiązce przewodów od tylnych drzwi. Ja mam tak zrobione i podpięte bezposrdnio do wejścia wysokopoziomowego w wzmaku, wzmak zmostkowany i wszysko gra elegancko, zero stuków, zakłuceń. Do tego też grają tylne głośniki.
Z tymi konwerterami i chinchami jest taki problem ze łapią wszystkie zakłócenia, chyba z ezainwestujesz w lepszy ekranowany kabel lub sam sobie zrobisz ekranowanie:)- wystarczy przewód owinac folią alumininową ktora musi mieć styk z aluminiową obudową wzmaka i stalową obudową jednostki
Podlaczylem nowy konwerter i jest ok zadnych zaklucen teraz tylko chcem sie wpiac w tylsne glosniki ale nie wiemm dokladnie gdzie sa te kable.czy to sa te kable pod tylnim soedzeniem ktore ide w peszli? Jak by ktos mogl dokladnie napisac jak sie wpiac.
zdejmujesz podłokietnik i pod nim tam gdzie widać linki od ręcznego bedzie gruba wiazka kabli w czarnym peszlu i bedzie sie rozchodzić na lewo i prawo. Przed tym rozgałezieniem "otwierasz" peszel i szukasz 2 par przewodów które są zaplecione ze sobą czyli 4 przewody zaplecione w 2 -to są przewody które idą do głośników.
Tam bylo wiecej zoltych i brazowych... Przeciolem i chyba zle... Poznien pojawila mi sie kontrolka vsa i check system. Zlaczylem kable to vsa zniklo a poducha dalej swieci.jutro jade na komputer zeby mi zresetowal.
Na kablach powinno być chyba napisane, który kabel od, którego głośnika?
W tej wiązce są tylko zaplecione przewody od głosników reszta jest prosta. Chodziło mi o taką plecionke jek jest w kablach ethernetowych
https://www.google.pl/search?q=plecionka+przewod%C3%B3w&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=tFK0VOX9H5L67QayiIHIBg&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1280&bih=900#tbm=isch&q=przew%C3%B3d+ethernet&imgdii=_&imgrc=aGxA0SIVcix5hM%253A%3BNj6g623k4W8bXM%3Bhttp% 253A%252F%252Fsatteam.pl%252Fgalerie%252Fp%252Fprz ewod-skretka-drut-utp_408.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fsatteam.pl%252Fp2 33%252Cprzewod-skretka-drut-utp-kat-5e-1m-cu.html%3B640%3B480
Mam zrobione zdjecie twj wiazki tylko nie wiem czy da rade tutaj dodac
musisz wstawic fote na jakiś serwer np imageshack i daćtutaj linka
https://imageshack.com/i/exO2oWQuj .
Z ttlu pod siedzeniem idzie peszel z kablami czy tam tez znajde kabel od glosnikow?
głośnikowe to te owiniete jeden w drugi, dla pewnosci sprawdz czy za rozgałezieniem rozchodzą sie czyli jedna para w lewo i druga para w prawo
Juz podlaczone :))) wszystko gra i nie buczy. Teraz.chcialbym zrobic podswietlenie pod,nogami wiesz moze jak najlatwiej podlaczyc? Chcialbym zeby.sie.zapalalo przy otwieraniu drzwi
to
powinno pomóc
http://www.trafo.za.pl/honda/