PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z CAR AUDIO

lis.w
04-01-15, 22:51
Czesc jestem nowym uzytkownikiem na civicklub .
Mam pytanie odnosnie CAR AUDIO i podlaczenia.
A wiec podlaczylem do swojego autka wzmacniacz i skrzynie basowa.
Kabel zasilajacy jest pociagniety do akumulatora,masa w bagazniku do sruby,sygnal jest pociagniety od czarnego kabla ktory idzie przy siedzeniu u pasarzera.
Moim problemem jest taki gdy np zmieniam swiatala z krotkich na dlugie to w momencie zmiany swiatel slysze takie stukniecie w skyrzni i tez jest tak czasem gdy ruszam slychac takie stukanie i po chwili przestaje.
Czasem jak wlacze np podgrzewanie szyby to rowniez to slychac.
Czy ktos ma jakis pomysl ? Jakas podpowiedz.

SorryAleNiChu
04-01-15, 23:23
Przewody z radia do wzmaka masz ekranowane czy zwykłe. Po drugie przewód masowy masz przykręcony do blachy razem z jakąś inną masą czy sam ?

Muzyk-Grzes
04-01-15, 23:47
sygnal jest pociagniety od czarnego kabla
Sygnał ? Znaczy + do włączania wzmaka bierzesz skądinąd niż z kostki radia?

lis.w
04-01-15, 23:50
Masa jest podlaczona do sruby w tylnim siedzeniu a jesli chodzi o ten sygnal ktory wlacza wzmacniacz.jest podlaczony do kabelka czarnego ktory idzie pod progiem. Tak mi podlaczyli

lis.w
06-01-15, 00:04
Jakis porady? co jest zle lub moze wina radia ?
Bardzo bede wdzieczny !

Muzyk-Grzes
06-01-15, 01:12
A kto ci to zakładał? Jakiś sklep/warsztat ze sprzętem audio czy ktoś inny? Ciężko nam tak z marszu bez oglądania tego wygdybać co i jak jest nie tak.
Jeśli zakładał to ktoś za kasę to w ramach gwarancji powinien podłączyć jak należy ,czyli sterowanie włączeniem wzmacniacza z plusa z radia, napisz też czy radio jest seryjne czy przekładałeś i co tam siedzi.

lis.w
06-01-15, 02:03
Posiadam orginalne radio , wzmacniacz JBL 1200v i skrzynia z glosnikiem sony xplode.
Podlaczal mi to pakistan(mieszkam w uk)
sygnal ktory wlacza wzmacniacz jest podpiety do czarnego kabelka ktory idzie w progu po stronie pasazera. Nie wiem tak powinno byc czy nie ?!no ale jesli wlaczam radio to wzmacniacz sie wlacza . Nie bardzo wiem.co mam robic gdzie szukac przyczyny
Wczesniej ten sprzet mialem podlaczony do grande punto i bylo ok tyle ze ten sygnal mialem podlaczony brzposrednio do radia

Genax
06-01-15, 04:04
Warto by sprawdzić dokąd idzie ten czarny kabel bo to, że idzie w progu nic nam nie mówi, a do tego kabel może być dołożony i co nam z koloru? Nic.

lis.w
06-01-15, 16:25
Szczerze mowiac nie mam zielonego pojecia gdzie ten kabel idzie.kabelek jest doslownie pod progiem plastikowym. Na pewno idzie gdzied do tylu auta.nie mam zielonego pojecia

Postaram sie sprawdzic w weekend

piter7766
06-01-15, 19:55
Jak chodzi o VIIIgen civica to : Przewód ten jest najprawdopodobniej zasilaniem wzmacniacza antenowego (antena radiowa w szybie) ,bo innego przewodu w którym pojawia się +12V po włączeniu radia to w tym aucie nie ma. Do testu zmostkuj zasilanie wzmacniacza (+12V)z zaciskiem Remote i zobaczysz czy zakłócenia nadal są,jak znikną to podłącz Remote pod +12V po stacyjce i problem z głowy .

lis.w
06-01-15, 21:07
Sprawdze to dzieki. Wiem ze podlaczalismy tez remote bezposrednio do akumulatora o ile dobrze pamietam to tez strzelalo jak wlaczalem podgrzewanie szyby albo jak mrugalem swiatlami dlugimi. Juz mam kirde dosyc haha no ale musze cos zrobic

piter7766
06-01-15, 21:44
To teraz mi napisz to co powinieneś zrobić w pierwszym poście bo cały czas muszę się domyślać ;) 1-jakie masz dokładnie auto,2-jakie masz radio (OEM czy aftermarket),3-jak masz podłączony sygnał audio z radia do wzmacniacza (wysoki poziom czy RCA)

lis.w
06-01-15, 22:01
Honda Civic 2007r. Radio standardowe.sygnal dzwiekowy jest poprowadzony z przednich glosnikow do wzmacniacza. Remote podlaczony do kabelka ktory idzie pod listwa tuz przy soedzeniu pasazera.

piter7766
06-01-15, 22:09
Poszło PW

lis.w
06-01-15, 22:11
Jestem teraz na telefonie i nie moge tego otworzyc

Co poszlo?

piter7766
06-01-15, 22:13
OK. wzmacniacz masz 2 kanałowy zasilający subwoofer wysterowany z przednich głośników ???
Czekam 5 min. bo idę spać ;)

lis.w
06-01-15, 22:18
Wzmacniacz jest dwu kanalowy

piter7766
06-01-15, 22:24
I przednie głośniki Ci grają? No to pakistan nieźle nakręcił ;)
Powinieneś podłączyć sygnał z tylnych głośników jednocześnie je odłączając (nie mogą grać jednocześnie i być podłączone do wzmacniacza jako sygnał wysokopoziomowy) i to tyle w tym temacie. Aha, dostęp do przewodów tylnych głośników masz pod podłokietnikiem Tylny lewy + Żółty
Tylny lewy - brązowy
Tylny prawy + Niebieski
Tylny prawy - pomarańczowy łatwo je znaleźć w wiązce bo są parami skręcone ze sobą

lis.w
06-01-15, 22:30
Probowalismy z kumplem podlaczyc do tylnych glosnikow. Zdjelismy panel z tylnich drzwi i wypielismy kostke z glosnika zeby podlaczyc kabel dzwiekowy (odlaczylismy jeden glosnik)wpielismy kabel ktory.mialem luzem (zeby nie wyciagac kabla czincz ktory byl schowany) no i bylo tak samo

piter7766
06-01-15, 22:36
Ale jaja macie w tym UK ;) to teraz mi napisz czy wzmacniacz ma wejście wysokopoziomowe,czy podłączasz przez konwerter RCA ???

lis.w
06-01-15, 22:37
Jak moge wyslac Ci zdjecie? Zrobil bym zdjecie wzmacniacza

piter7766
06-01-15, 22:44
Napisałeś coś o czinczach że podłączałeś do sygnału głośnikowego więc tak robić nie wolno , albo masz wzmacniacz z wejściem wysokoprądowym to bezpośrednio sygnał głośnikowy, albo masz tylko RCA (czincz) we wzmacniaczu, to musisz sygnał głośnikowy puścić przez konwerter do gniazd RCA (czincz) we wzmacniaczu . Taki np. http://www.sklep.axel2.pl/index.php?products=product&prod_id=908

lis.w
06-01-15, 22:48
Mam cos podobnego bo pakosz kazal mi kupic. Jest jakas szansa zebym wyslal Ci zdjecia? Email ?

Mialem podobny konwerter. Z jednej strony wychodzily wyjscie czincz a z drugiej strony wychodzilo 5 kabelkow dwa pod glosniki i jeden czarny ktory nie byl podlaczony

lis.w
10-01-15, 23:50
Chyba wiem jaka jest przyczyna.... problem jest chyba zwiazany z sygnalem dzwiekowym.... tylko teraz nie wiem czy jest to wina radia czy np converter.... podlaczylem dzisiaj nie orginalne radio do akumulatora + wszystko od wzmacniacza i problemu nie bylo ...

uniu1
11-01-15, 23:29
lepiej jest brać sygnał z tylnych głośników. W ufo żeby nie rozbebeszać tylnych drzwi wystarczy zdjac podłokietnik i pod nim poszukać w wiązce przewodów od tylnych drzwi. Ja mam tak zrobione i podpięte bezposrdnio do wejścia wysokopoziomowego w wzmaku, wzmak zmostkowany i wszysko gra elegancko, zero stuków, zakłuceń. Do tego też grają tylne głośniki.
Z tymi konwerterami i chinchami jest taki problem ze łapią wszystkie zakłócenia, chyba z ezainwestujesz w lepszy ekranowany kabel lub sam sobie zrobisz ekranowanie:)- wystarczy przewód owinac folią alumininową ktora musi mieć styk z aluminiową obudową wzmaka i stalową obudową jednostki

lis.w
12-01-15, 01:02
Podlaczylem nowy konwerter i jest ok zadnych zaklucen teraz tylko chcem sie wpiac w tylsne glosniki ale nie wiemm dokladnie gdzie sa te kable.czy to sa te kable pod tylnim soedzeniem ktore ide w peszli? Jak by ktos mogl dokladnie napisac jak sie wpiac.

uniu1
12-01-15, 16:09
zdejmujesz podłokietnik i pod nim tam gdzie widać linki od ręcznego bedzie gruba wiazka kabli w czarnym peszlu i bedzie sie rozchodzić na lewo i prawo. Przed tym rozgałezieniem "otwierasz" peszel i szukasz 2 par przewodów które są zaplecione ze sobą czyli 4 przewody zaplecione w 2 -to są przewody które idą do głośników.

lis.w
12-01-15, 19:18
Tam bylo wiecej zoltych i brazowych... Przeciolem i chyba zle... Poznien pojawila mi sie kontrolka vsa i check system. Zlaczylem kable to vsa zniklo a poducha dalej swieci.jutro jade na komputer zeby mi zresetowal.

Genax
12-01-15, 21:56
Na kablach powinno być chyba napisane, który kabel od, którego głośnika?

uniu1
13-01-15, 00:05
W tej wiązce są tylko zaplecione przewody od głosników reszta jest prosta. Chodziło mi o taką plecionke jek jest w kablach ethernetowych
https://www.google.pl/search?q=plecionka+przewod%C3%B3w&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=tFK0VOX9H5L67QayiIHIBg&ved=0CAgQ_AUoAQ&biw=1280&bih=900#tbm=isch&q=przew%C3%B3d+ethernet&imgdii=_&imgrc=aGxA0SIVcix5hM%253A%3BNj6g623k4W8bXM%3Bhttp% 253A%252F%252Fsatteam.pl%252Fgalerie%252Fp%252Fprz ewod-skretka-drut-utp_408.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fsatteam.pl%252Fp2 33%252Cprzewod-skretka-drut-utp-kat-5e-1m-cu.html%3B640%3B480

lis.w
13-01-15, 21:20
Mam zrobione zdjecie twj wiazki tylko nie wiem czy da rade tutaj dodac

uniu1
14-01-15, 12:46
musisz wstawic fote na jakiś serwer np imageshack i daćtutaj linka

lis.w
15-01-15, 17:10
https://imageshack.com/i/exO2oWQuj .
Z ttlu pod siedzeniem idzie peszel z kablami czy tam tez znajde kabel od glosnikow?

uniu1
18-01-15, 21:32
głośnikowe to te owiniete jeden w drugi, dla pewnosci sprawdz czy za rozgałezieniem rozchodzą sie czyli jedna para w lewo i druga para w prawo

lis.w
20-01-15, 02:34
Juz podlaczone :))) wszystko gra i nie buczy. Teraz.chcialbym zrobic podswietlenie pod,nogami wiesz moze jak najlatwiej podlaczyc? Chcialbym zeby.sie.zapalalo przy otwieraniu drzwi

uniu1
25-01-15, 20:33
to
powinno pomóc
http://www.trafo.za.pl/honda/