Zobacz pełną wersję : Rozrząd w D16Z6 EG5 z jakiej firmy kupić części??
Witam koledzy :D Ogolnie to planuje w swojej hani EG5 D16Z6 za kilka tyś. km wymiane paska rozrządu, napinaczy no i pompe wody. Tylko od kupna swojej hani bedę to wymieniał dopiero pierwszy raz tzn. nie ja tylko mechanik. ** " I chciałbym was tutaj zapytać i poprosić zebyście mi napisali z jakiej firmy albo firm, mam kupić te nowe częsci na wymiane do tego rozrzodu, chodzi o te napinacze, pasek i pompe wody-czy jest jeszcze potrzeba wymiany czegoś w tym rorządzie oprócz tego co wymieniłem??? "** Szukalem czegos o tym ale nie doszukałem sie czegos konkretnego więc dopiszcie cośik na ten temacik jak wiecie. Z góry dziękóweczka :D:) A i doradzcie mi tez jakąs dobrą uszczeleczke pod pokrywe zaworów bo założyłem jakąs tam- nie pamiętam z jakiej firmy była i olej mi cieknie z pod tej pokrywy a bede teraz wymieniał wszystko więc założył bym coś lepszego. Więc gdzie kupić coś dobrego i z jakiej firmy- (USZCZELKA) ??
pasek mitsuboshi/gates rolka nsk/koyo/gmb, pompa gmb/aisin(?) uszczelka pod dekiel aso, tez kupilem jakis zamiennik ale byl o kant dupy potluc...
z części które wypisał wunat nie polecam firmy GMB, rolka już po 20000km w Hondzie mojej mamci nie wyglądała za ciekawie, a jeśli pasek to bardziej Gates paski tej firmy zakłada ASO. Wiadomo że ilu użytkowników tyle opinii;)
Ahaa no czaje czaje i dziękóweczka za podpowiedzi :D A nie wie ktos przypadkiem czy w okolicy Wrocławia jest jakieś ASO ?? I jeżeli wie ktoś cos jeszcze konkretniejszego co do tego rozrządu to niech coś dopisze, :D:P , za co wielkie dzięki!
A ja powiem
pasek Contitech
rolka SKF
pompa wody GMB
uszczelka ASO
Sam dopiero zmieniłem na taki zestaw (ok 2 tys km temu) i jak na razie jestem bardzo zadowolony.
A ja powiem
pasek Contitech
rolka SKF
pompa wody GMB
uszczelka ASO
Sam dopiero zmieniłem na taki zestaw (ok 2 tys km temu) i jak na razie jestem bardzo zadowolony.
Tak, tylko czy ten zestaw nie musi wytrzymać 60k km?! Więc po 2k nie wiele jest się chyba w stanie powiedzieć...
A nie wie ktos przypadkiem czy w okolicy Wrocławia jest jakieś ASO ??
1. BIELA & PILCH Wrocławska 30 A, Mirków
2. D & D Karkonoska 45, Wrocław
Wpisalem w google honda wroclaw :D
ile kosztuje uszczelka w ASO?
pasek contitech/ gates (conti drozszy lepszy na takich paskach wyjezdzaja nowe vw)
rolka skf, luk, nipparts, evr
pompa evr, aqua
uszczelka reinz, goetze, erling
pracuje w sklepie motoryzacyjnym i na te produkty nie ma raczej reklamacji
pasek contitech/ gates (conti drozszy lepszy na takich paskach wyjezdzaja nowe vw)
rolka skf, luk, nipparts, evr
pompa evr, aqua
uszczelka reinz, goetze, erling
pracuje w sklepie motoryzacyjnym i na te produkty nie ma raczej reklamacji
nie jest to całkiem wymierne...
bo np. w jednym sklepie w którym kupowałem rolka KOYO była 1 reklamacja i włąsnie na KOYO...
cóż - i tak kupiłem KOYO i założyłem bo to oryginał który zdjałem....
a z czesci to najbliżej poparłbym wersję wunata...
pasek mitsuboshi/gates rolka nsk/koyo/gmb, pompa gmb/aisin(?) uszczelka pod dekiel aso, tez kupilem jakis zamiennik ale byl o kant dupy potluc...
i "uzupełnił":
- pasek mitsuboshi/gates i UNITTA (dostępny) a idzie jako oryginał
co do gates to ostatnio podobno zawęzlili gwarancje (nie wiem ile w tym prawdy) do 60kkm ;/
ludzie też jezdzą na japońskich BONDO ale ja z nimi nie mam doswiadczeń oprócz faktu, że w moim ITR BONDO były na wieloklinach alternatoa i wspomy
- rolka nsk/koyo/gmb
- pompa gmb/aisin(?) - aisin jak najbardziej tak-ale droższa jest - Dseries 130 a Bseries 219pln
- uszczelka pod dekiel TYLKOaso
osobiście niedługo wymieniam rozrząd w EG5 z mojej stajni :) i idzie: pasek UNITTA(oryginał)+rolka KOYO+pompa AISIN
Tak, tylko czy ten zestaw nie musi wytrzymać 60k km?! Więc po 2k nie wiele jest się chyba w stanie powiedzieć...
Dokładnie tyle ma wytrzymać.
Mój poprzedni zestaw zmieniany przez poprzedniego właściciela Civica to też Contitech, SKF, pompa została OEM Honda nie wymieniana przez 150 tyś km (nie ciekła i kręciła się normalnie). Po 60 tyś km pasek Contitecha nie miał żadnych pęknięć od wewnętrznej strony a rolka SKF po wyjęciu kręciła się tak samo jako nowa nic nie szumiało.
W 2 moim aucie Avensis D4D też włożyłem rolke SKF, pompe GMB z paskiem Unita bo to akurat był OEM Toyota. Zrobione jest już na tym 30 tyś km i zero jakichkolwiek problemów.
Ja za uszczelkę w ASO do D14A4 płaciłem 60zł. Ziom ostatnio kupował do D15B7 i płacił 50zł więc tragedii nie ma.
(nie ciekła i kręciła się normalnie).
wiele osób tak pisze...
a potem żałują że muszą wymieniać koło 200kkm
pompy wytrzymują srednio do 220kkm ale rozbierając silnik często warto je zmienić wcześniej...
Ja wymieniłem od razu. I cały komplet wymienię za kolejne 60 tyś km o ile będe miał jeszcze ten silnik i to auto.
Misiekemeryt160
27-04-09, 17:03
szybkie pytanie. Ile ząbków ma rozrząd w D16Z6? 104?