Zobacz pełną wersję : D16z6 a IIGen Blos
Stalker1943
20-12-14, 21:00
Mam obecnie silnik D15z3 90km Instalacja Bingos4 z reduktorem Lovato i założony Blos+ Stożek. Często upalane do odciny na gazie i nic się nie dzieje, chodzi jak na benzynie. Planuje wrzucić d16z6, czy muszę zmieniać instalacje na sekwencyjną, czy mogę zostawić instalacje z Blosem , tylko ew założyć mocniejszy reduktor ?
Można uruchomić silnik d16z6 za pomocą w/w instalacji, nie powinno być z tym problemu, jedynie co to po prostu mało eleganckie rozwiązanie, ale działać będzie na pewno. Potrzebny będzie dodatkowo emulator wtryskiwaczy, ale to koszt kilkunastu złotych.
nie moge sie doczekc wyników z vtec'a na tym blosie
juz pomijając samą senswonosc swapu na mocniejszy silnik z wtryskiem zeby mu pozniej dołożyc gaznik lpg ...
Ja miałem w 2000r B16A2 z gazem na mieszalniku, silnik pracował bardzo ładnie...
ja jeździłem pół roku na praktycznie suchej misce i tez pracował bardzo ładnie..
Stalker1943
22-12-14, 09:22
Dzięki za odpowiedź, ważne żeby chodziło w miare ok nie musi być idealnie. Dojeżdżam samochodem do szkoły mam trochę drogi więc gaz to zbawienie. A do szybszej jazdy zawsze benzyna :)
co z tego, że do szybszej jazdy benzyna jak i i tak masz zwężkę w dolocie, która na benzynie także zabija osiągi
Blos to nie mikser i nie powoduje utraty mocy na pb.
to sprawdź jakie jest pole powierzchni w blosie w najwęższym punkcie a jakie ma przepustnica
blos ~ 16,8 cm kw
przepustnica o średnicy 56mm - ~ 24,6 cm kw
Stalker1943
22-12-14, 17:25
Wiadomo że średnica jest zmniejszona, jakoś musi ciągnąć ten gaz z reduktora. Ale jest zrobiony dolot na stożku i wydech 2" więc liczę że serie 125km zrobi.
więc liczę że serie 125km zrobi.
Pewnie po innych charakterystykach, ale powinien zrobić...
to sprawdź jakie jest pole powierzchni w blosie w najwęższym punkcie a jakie ma przepustnica
blos ~ 16,8 cm kw
przepustnica o średnicy 56mm - ~ 24,6 cm kw
Pole polem, ale w zwężce zwiększy się prędkość przepływu płynu i wyjdzie na jedno, poza drobnymi stratami na większe tarcie cząsteczek, zaburzeniem pewnych rezonansów czy zjawisk falowych w ukł. dolotowym.
arecki18is
22-12-14, 20:39
To ja coś dodam od siebie po swoim przykładzie, a mianowicie byłem użytkownikiem instalacji bingo s4 z blosem która zmieniłem na staga 300 na listwie niskomowej oval i reduktorze zaboli zeta S i nigdy więcej gazu drugiej generacji bym nie założył no chyba że do D15B2
Klepniete z Lumi 920
Stalker1943
23-12-14, 12:06
arecki18is Możesz coś więcej powiedzieć ? Warto wydać 1000zł na sekwencje ?
Pole polem, ale w zwężce zwiększy się prędkość przepływu płynu i wyjdzie na jedno, poza drobnymi stratami na większe tarcie cząsteczek, zaburzeniem pewnych rezonansów czy zjawisk falowych w ukł. dolotowym.
To samo można by napisać w stosunku do tradycyjnego mikser - zmniejsza się pole ale zwiększa prędkość przepływu i w efekcie tyle samo mieszanki zostanie dostarczonej do komory spalania a jednak tak nie jest. Blos to także mikser i także powoduje pogorszenie osiągów. Nie jest ono jednak tak drastyczne, jak w przypadku tradycyjnego miksera ale nadal występuje.
Blos to także mikser i także powoduje pogorszenie osiągów.
A czy ja napisałem, że nie powoduje pogorszenia osiągów??? Nawet w powyższym cytowanym fragmencie zaznaczyłeś, odpowiedź na to pytanie...
Ogólnie mam wrażenie, że nie wszyscy pewne rzeczy rozumieją, głównie z zapytaniem o moc maksymalną silnika, która w sumie nie mówi kompletnie nic... A wszyscy operują ciągle parametrem mocy maksymalnej przy porównywaniu silników...
To samo tyczy się zasilania gazem typu metan, propan, propan-butan, gdzie oczywistym jest, że każdy silnik zasilany w/w gazami będzie miał mniejszą moc względem benzyny i nie ważne, czy to będzie IIg., IVg., czy wtrysk bezpośredni (z wyłączeniem silnika o wtrysku pośrednim zasilanym ciekłym gazem)... A z czego to wynika, to chyba nie trudno się domyślić, oczywiście mowa o pracy na lambdzie 1...
Napisales "wyjdzie na jedno" tak wiec nie odwracaj kota ogonem. Wszyscy operuja pojeciem mocy bo silniki hondy momentu "nie maja" a napedzaja pojazd moca (czyli niejako wypadkowa momentu obrotowego i predkosci obrotowej)
Napisales "wyjdzie na jedno" tak wiec nie odwracaj kota ogonem.
Zdania nie kończy się przecinkiem, więc trzeba czytać też to po przecinku, a tam masz napisane, wszystko w temacie...
Wszyscy operuja pojeciem mocy bo silniki hondy momentu "nie maja" a napedzaja pojazd moca (czyli niejako wypadkowa momentu obrotowego i predkosci obrotowej)
Tego już nie będę komentował, bo widzę, że nie ma takowej potrzeby...
Tego już nie będę komentował, bo widzę, że nie ma takowej potrzeby...
no jak bys miał takie głupoty pisac
.. A z czego to wynika, to chyba nie trudno się domyślić, oczywiście mowa o pracy na lambdzie 1...
to lepiej nic nie pisz
to, co napisałeś po przecinku można uznać za marginalne i nieznaczące (czytając całą twoją wypowiedź)... zresztą jak napisałeś "koniec w temacie", jak zwykle dyskusja z Tobą sprowadza się do jednego....
arecki18is
24-12-14, 10:56
Jeśli będziesz miał D16z6 to warto dołożyć trochę na sekwencje.