PDA

Zobacz pełną wersję : D16z6 a IIGen Blos

Stalker1943
20-12-14, 21:00
Mam obecnie silnik D15z3 90km Instalacja Bingos4 z reduktorem Lovato i założony Blos+ Stożek. Często upalane do odciny na gazie i nic się nie dzieje, chodzi jak na benzynie. Planuje wrzucić d16z6, czy muszę zmieniać instalacje na sekwencyjną, czy mogę zostawić instalacje z Blosem , tylko ew założyć mocniejszy reduktor ?

reaktor
21-12-14, 05:26
musisz

ma1ster
21-12-14, 11:00
Można uruchomić silnik d16z6 za pomocą w/w instalacji, nie powinno być z tym problemu, jedynie co to po prostu mało eleganckie rozwiązanie, ale działać będzie na pewno. Potrzebny będzie dodatkowo emulator wtryskiwaczy, ale to koszt kilkunastu złotych.

reaktor
21-12-14, 17:13
nie moge sie doczekc wyników z vtec'a na tym blosie

juz pomijając samą senswonosc swapu na mocniejszy silnik z wtryskiem zeby mu pozniej dołożyc gaznik lpg ...

ma1ster
21-12-14, 18:49
Ja miałem w 2000r B16A2 z gazem na mieszalniku, silnik pracował bardzo ładnie...

reaktor
22-12-14, 00:51
ja jeździłem pół roku na praktycznie suchej misce i tez pracował bardzo ładnie..

Stalker1943
22-12-14, 09:22
Dzięki za odpowiedź, ważne żeby chodziło w miare ok nie musi być idealnie. Dojeżdżam samochodem do szkoły mam trochę drogi więc gaz to zbawienie. A do szybszej jazdy zawsze benzyna :)

artek0903
22-12-14, 11:03
co z tego, że do szybszej jazdy benzyna jak i i tak masz zwężkę w dolocie, która na benzynie także zabija osiągi

MarcinWL
22-12-14, 12:37
Blos to nie mikser i nie powoduje utraty mocy na pb.

artek0903
22-12-14, 13:17
to sprawdź jakie jest pole powierzchni w blosie w najwęższym punkcie a jakie ma przepustnica

blos ~ 16,8 cm kw
przepustnica o średnicy 56mm - ~ 24,6 cm kw

Stalker1943
22-12-14, 17:25
Wiadomo że średnica jest zmniejszona, jakoś musi ciągnąć ten gaz z reduktora. Ale jest zrobiony dolot na stożku i wydech 2" więc liczę że serie 125km zrobi.

ma1ster
22-12-14, 19:23
więc liczę że serie 125km zrobi.

Pewnie po innych charakterystykach, ale powinien zrobić...

to sprawdź jakie jest pole powierzchni w blosie w najwęższym punkcie a jakie ma przepustnica

blos ~ 16,8 cm kw
przepustnica o średnicy 56mm - ~ 24,6 cm kw

Pole polem, ale w zwężce zwiększy się prędkość przepływu płynu i wyjdzie na jedno, poza drobnymi stratami na większe tarcie cząsteczek, zaburzeniem pewnych rezonansów czy zjawisk falowych w ukł. dolotowym.

arecki18is
22-12-14, 20:39
To ja coś dodam od siebie po swoim przykładzie, a mianowicie byłem użytkownikiem instalacji bingo s4 z blosem która zmieniłem na staga 300 na listwie niskomowej oval i reduktorze zaboli zeta S i nigdy więcej gazu drugiej generacji bym nie założył no chyba że do D15B2
Klepniete z Lumi 920

Stalker1943
23-12-14, 12:06
arecki18is Możesz coś więcej powiedzieć ? Warto wydać 1000zł na sekwencje ?

artek0903
23-12-14, 12:22
Pole polem, ale w zwężce zwiększy się prędkość przepływu płynu i wyjdzie na jedno, poza drobnymi stratami na większe tarcie cząsteczek, zaburzeniem pewnych rezonansów czy zjawisk falowych w ukł. dolotowym.

To samo można by napisać w stosunku do tradycyjnego mikser - zmniejsza się pole ale zwiększa prędkość przepływu i w efekcie tyle samo mieszanki zostanie dostarczonej do komory spalania a jednak tak nie jest. Blos to także mikser i także powoduje pogorszenie osiągów. Nie jest ono jednak tak drastyczne, jak w przypadku tradycyjnego miksera ale nadal występuje.

ma1ster
23-12-14, 17:45
Blos to także mikser i także powoduje pogorszenie osiągów.

A czy ja napisałem, że nie powoduje pogorszenia osiągów??? Nawet w powyższym cytowanym fragmencie zaznaczyłeś, odpowiedź na to pytanie...

Ogólnie mam wrażenie, że nie wszyscy pewne rzeczy rozumieją, głównie z zapytaniem o moc maksymalną silnika, która w sumie nie mówi kompletnie nic... A wszyscy operują ciągle parametrem mocy maksymalnej przy porównywaniu silników...
To samo tyczy się zasilania gazem typu metan, propan, propan-butan, gdzie oczywistym jest, że każdy silnik zasilany w/w gazami będzie miał mniejszą moc względem benzyny i nie ważne, czy to będzie IIg., IVg., czy wtrysk bezpośredni (z wyłączeniem silnika o wtrysku pośrednim zasilanym ciekłym gazem)... A z czego to wynika, to chyba nie trudno się domyślić, oczywiście mowa o pracy na lambdzie 1...

artek0903
23-12-14, 21:01
Napisales "wyjdzie na jedno" tak wiec nie odwracaj kota ogonem. Wszyscy operuja pojeciem mocy bo silniki hondy momentu "nie maja" a napedzaja pojazd moca (czyli niejako wypadkowa momentu obrotowego i predkosci obrotowej)

ma1ster
23-12-14, 23:27
Napisales "wyjdzie na jedno" tak wiec nie odwracaj kota ogonem.

Zdania nie kończy się przecinkiem, więc trzeba czytać też to po przecinku, a tam masz napisane, wszystko w temacie...

Wszyscy operuja pojeciem mocy bo silniki hondy momentu "nie maja" a napedzaja pojazd moca (czyli niejako wypadkowa momentu obrotowego i predkosci obrotowej)

Tego już nie będę komentował, bo widzę, że nie ma takowej potrzeby...

reaktor
23-12-14, 23:42
Tego już nie będę komentował, bo widzę, że nie ma takowej potrzeby...

no jak bys miał takie głupoty pisac

.. A z czego to wynika, to chyba nie trudno się domyślić, oczywiście mowa o pracy na lambdzie 1...

to lepiej nic nie pisz

artek0903
24-12-14, 08:13
to, co napisałeś po przecinku można uznać za marginalne i nieznaczące (czytając całą twoją wypowiedź)... zresztą jak napisałeś "koniec w temacie", jak zwykle dyskusja z Tobą sprowadza się do jednego....

arecki18is
24-12-14, 10:56
Jeśli będziesz miał D16z6 to warto dołożyć trochę na sekwencje.