PDA

Zobacz pełną wersję : sprzeglo d15z6

romekex
25-11-14, 22:01
witam wszystkich , male pytanie i rozkmina teoretycznie zdrowe sprzeglo lapie czesto poslizg przy checi ostrzejszej jazdy ,
,mianowicie seryjne sprzeglo 200mm grubosc tarczy okolo 8 mm
na pierwszy rzut oka sprzeglo wyglada mi identycznie jak takie z (d13b2 fabryczne)
1 pytanie czy te sprzegla sa rzeczywiscie takie same wlozone od nowosci :?1,5 1,3 i poprotu nie daje rady przenisc mocy i niutkow na kola/?

2 czy w efekcie wymiany nawet na nowe sprzeglo bedzie mi podnosic cisnenie ze znow sie slizgnie,?(200mm)

3 czy ma ktos sprzeglo 200mm w podobnym silniku ktore nie lapie poslizgu przy dopitalaniu do odciecia:?

4 jesli jest tak jak mysle ze sprzeglo 200 mm moze nie dac rady nawet nowe to jaka tarcze wlozyc do 210m jakiej firmy moze ktos ma jakas zdrowa uzywke ? na zbyciu ? prosilbym o info na pw bo nie moge jeszcze korzystac z gieldy

dziekuje za wyrozumialosc i pomoc pozdrawiam milego upalania ;D

reaktor
27-11-14, 14:16
sprzegła 212 i 200 nie sa wymienne inne dociski inne mocowanie na kole zamachowym

1,5 i 1,3 nie ma zadnej mocy wiec nie ma szans zeby sie slizgało

albo docisk zrypany albo tarcza zalana albo co innego

kuster
27-11-14, 16:28
Sprawdź czy czasem nie masz śrubki odbojowej na pedale za mocno skręconej ;) ja miałem tak jak luz na pedale niwelowalem ^^

romekex
28-11-14, 19:44
problm w tym ze dwa sprzegla mi sie uslizguja fakt nowe nie sa ale grubosci tarcz dosc spore a przy przepieciu z biegu na bieg na odcieciu potrafi przepuscic i zawyc jak automat

wiesko1261
29-11-14, 06:58
bardziej coś z dociskiem :)
a zamach masz seryjny czy przetaczany :confused:
kumpel ma założony nowy komplet sprzęgła i ma wadliwy docisk od nowego(bardzo lekko się wciska,jest miękki pedał sprzęgła )
a jeszcze jedno ,nie masz przecieku oleju i mokrego sprzęgła :)

karas
29-11-14, 14:58
kup nowy komplet sprzegla -tarcze docisk i lozysko, sprawdz dzialnie wysprzeglika-odpowietrz uklad. Przy sprawnym sprzegle 200mm nie ma prawa byc uslizgu zreszta czy to 1,3 czy 1,5 czy nawet 1,6 sohc moca ani momentem nie imponuja. Kazdy uzytkownik sprawnego d15z6 w tym ja nie ma problemu z uslizgujacym sie sprzeglem czy to przy dynamicznych startach z kreceniem do odciny czy nawet paleniem laka z zaciagnietym recznym.

romekex
30-11-14, 16:49
ok dzieki za porady tak czy siak to chyba zloze to na 212mm tylko jeszcze musze cos pokombinowac zeby sprawdzic sile docisku bo mam kilka uzywek a nie chcicialbym rozbierac tego 5 razy , tylko tarcze bym nowa wlozyl i powinno teoretycznie grac
tylko zastanawia mnie jeszcze jaka tarcze kupic
mialem waleo tarcza po 10tkm dostala porcje i sie rozsypala okladzina
mialem tez nkk to znow nity te ktore trzymaja piaste i sprezynki w srodku sie rozdupcyly swoja droga orientuje sie ktos ile tarcza w aso moze kosztowac:?

reaktor
30-11-14, 17:11
ok dzieki za porady tak czy siak to chyba zloze to na 212mm tylko jeszcze musze cos pokombinowac zeby sprawdzic sile docisku bo mam kilka uzywek a nie chcicialbym rozbierac tego 5 razy , tylko tarcze bym nowa wlozyl i powinno teoretycznie grac
tylko zastanawia mnie jeszcze jaka tarcze kupic
mialem waleo tarcza po 10tkm dostala porcje i sie rozsypala okladzina
mialem tez nkk to znow nity te ktore trzymaja piaste i sprezynki w srodku sie rozdupcyly swoja droga orientuje sie ktos ile tarcza w aso moze kosztowac:?

bez sensu kupowanie nowego a juz napewno stawiane na nowa tarcze jeśli jest sucha i ma okładzinę to raczej nie jest źródłem problemu
kup uzywke od kogos kto zrobił xx tys km te sprzęgła sie nie rozsypują od tak