Zobacz pełną wersję : sprzeglo d15z6
witam wszystkich , male pytanie i rozkmina teoretycznie zdrowe sprzeglo lapie czesto poslizg przy checi ostrzejszej jazdy ,
,mianowicie seryjne sprzeglo 200mm grubosc tarczy okolo 8 mm
na pierwszy rzut oka sprzeglo wyglada mi identycznie jak takie z (d13b2 fabryczne)
1 pytanie czy te sprzegla sa rzeczywiscie takie same wlozone od nowosci :?1,5 1,3 i poprotu nie daje rady przenisc mocy i niutkow na kola/?
2 czy w efekcie wymiany nawet na nowe sprzeglo bedzie mi podnosic cisnenie ze znow sie slizgnie,?(200mm)
3 czy ma ktos sprzeglo 200mm w podobnym silniku ktore nie lapie poslizgu przy dopitalaniu do odciecia:?
4 jesli jest tak jak mysle ze sprzeglo 200 mm moze nie dac rady nawet nowe to jaka tarcze wlozyc do 210m jakiej firmy moze ktos ma jakas zdrowa uzywke ? na zbyciu ? prosilbym o info na pw bo nie moge jeszcze korzystac z gieldy
dziekuje za wyrozumialosc i pomoc pozdrawiam milego upalania ;D
sprzegła 212 i 200 nie sa wymienne inne dociski inne mocowanie na kole zamachowym
1,5 i 1,3 nie ma zadnej mocy wiec nie ma szans zeby sie slizgało
albo docisk zrypany albo tarcza zalana albo co innego
Sprawdź czy czasem nie masz śrubki odbojowej na pedale za mocno skręconej ;) ja miałem tak jak luz na pedale niwelowalem ^^
problm w tym ze dwa sprzegla mi sie uslizguja fakt nowe nie sa ale grubosci tarcz dosc spore a przy przepieciu z biegu na bieg na odcieciu potrafi przepuscic i zawyc jak automat
wiesko1261
29-11-14, 06:58
bardziej coś z dociskiem :)
a zamach masz seryjny czy przetaczany :confused:
kumpel ma założony nowy komplet sprzęgła i ma wadliwy docisk od nowego(bardzo lekko się wciska,jest miękki pedał sprzęgła )
a jeszcze jedno ,nie masz przecieku oleju i mokrego sprzęgła :)
kup nowy komplet sprzegla -tarcze docisk i lozysko, sprawdz dzialnie wysprzeglika-odpowietrz uklad. Przy sprawnym sprzegle 200mm nie ma prawa byc uslizgu zreszta czy to 1,3 czy 1,5 czy nawet 1,6 sohc moca ani momentem nie imponuja. Kazdy uzytkownik sprawnego d15z6 w tym ja nie ma problemu z uslizgujacym sie sprzeglem czy to przy dynamicznych startach z kreceniem do odciny czy nawet paleniem laka z zaciagnietym recznym.
ok dzieki za porady tak czy siak to chyba zloze to na 212mm tylko jeszcze musze cos pokombinowac zeby sprawdzic sile docisku bo mam kilka uzywek a nie chcicialbym rozbierac tego 5 razy , tylko tarcze bym nowa wlozyl i powinno teoretycznie grac
tylko zastanawia mnie jeszcze jaka tarcze kupic
mialem waleo tarcza po 10tkm dostala porcje i sie rozsypala okladzina
mialem tez nkk to znow nity te ktore trzymaja piaste i sprezynki w srodku sie rozdupcyly swoja droga orientuje sie ktos ile tarcza w aso moze kosztowac:?
ok dzieki za porady tak czy siak to chyba zloze to na 212mm tylko jeszcze musze cos pokombinowac zeby sprawdzic sile docisku bo mam kilka uzywek a nie chcicialbym rozbierac tego 5 razy , tylko tarcze bym nowa wlozyl i powinno teoretycznie grac
tylko zastanawia mnie jeszcze jaka tarcze kupic
mialem waleo tarcza po 10tkm dostala porcje i sie rozsypala okladzina
mialem tez nkk to znow nity te ktore trzymaja piaste i sprezynki w srodku sie rozdupcyly swoja droga orientuje sie ktos ile tarcza w aso moze kosztowac:?
bez sensu kupowanie nowego a juz napewno stawiane na nowa tarcze jeśli jest sucha i ma okładzinę to raczej nie jest źródłem problemu
kup uzywke od kogos kto zrobił xx tys km te sprzęgła sie nie rozsypują od tak