Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Parujące szyby w EU7

Javie
20-11-14, 18:11
Czołem.

Zrobiło się chłodniej i szlag mnie trafia od parujących szyb. Rok temu w podobnych warunkach i na wiosne klimatyzacji w czasie jady musiałem używać tylko sporadycznie, teraz bez klimy nie da sie jechać, bo momentalnie szyby zachodzą. Zdarzyło mi się 2 razy, że auto postało 2-3h i od środka normalnie krople wody po szybach ściekały. Auto garażowane, na noc uchylane szyby, dodatkowo nie grzeję w czasie jazdy, więc różnica temperatur w środku i na zewnątrz jest mała. Same szyby czyste jak łza. Podejrzewam, że może gdzieś być zatkany odpływ i robi się wilgoć w środku, ale gdzie szukać odpływów? Jakiś manual?

Pozdr

Genax
20-11-14, 20:15
Pierw zacznij od wymiany filtra kabinowego i odgrzybienia układu :)

lajsta
20-11-14, 21:38
Innej rady nie ma - filtr do wymiany. Jest jeszcze jedna możliwość - spindolona regulacja nawiewów i włączony na stałe obieg wewnętrzny, ale to już bardziej skomplikowane. Zacznij od wymiany filtra kabinowego, który jest nad schowkiem przed pasażerem. Otwórz schowek, ściśnij jego boczne ścianki do wewnątrz i opuść schowek całkowicie. W górnej części znajdziesz prostokątną pokrywę zaczepioną na jeden zatrzask, zdejmij ją i z wnętrza wyjmij pociągając do siebie pierwszą część filtra a następnie w lewo i do siebie drugą częśc filtra. Wymień wkłady, załóż w odwrotnej kolejności z powrotem i ciesz się rześkim powietrzem w kabinie.

Javie
20-11-14, 22:38
Nie no, panowie, nie jestem blondynką ;) Klima i filtr jest ok, obiegu wewnętrznego też nie włączam, więc to raczej nie to. Problem się zaczął ze 2 tygodnie temu, jak zaczęły się deszcze, wcześniej nie było niepokojących objawów. Dlatego pomyślałem, że może jakiś odpływ się zatkał i gdzieś woda stoi/wlewa się i szukam wskazówek, gdzie szukać.

Jeszcze żeby to było związane z wsiadaniem do auta w mokrym ubraniu - totalnie brak związku. Rok temu potrafiła czasem woda stać w gumowym dywaniku (czasem się troche śniegu naniesie), ale NIGDY nie było takiego problemu.

EDIT Dodam jeszcze, że poprzedniej jesieni/zimy auto stało pod chmurką, w tym roku mam garaż i uchylam szyby na noc.

lajsta
21-11-14, 08:58
Nie no, panowie, nie jestem blondynką Klima i filtr jest ok, obiegu wewnętrznego też nie włączam, więc to raczej nie to.
Piszą tu ludzie będący na różnych etapach znajomości tematu a tych szczegółów nie podałeś. Na forach chodzi o to aby temat był szczegółowo wyczerpany a nie zawierał niedomówienia i domysły.

1. Kiedyś w innym aucie ciekła mi nagrzewnica jednak nie na tyle, aby było to zauważalne w zbiorniku wyrównawczym. Płyn zbierał się w komorze gdzie była umieszczona i dopiero gdy wsadziłem tam rękę wyczułem płyn. Szyby parowały dość znacznie.
https://lh6.googleusercontent.com/-0Xn39a1pFWc/VG7v888ieQI/AAAAAAAAR7Y/W4_WCNFe58w/w1068-h536-no/nagrzewnica.jpg

2. Pod tylnym zderzakiem, w lewym, tylnym narożniku znajduje się otwór odpowietrzenia kabiny - może się nie otwiera - choć to mało prawdopodobne
https://lh6.googleusercontent.com/-fYFgZ0KwnlM/VG7v7Rm2rwI/AAAAAAAAR7I/xIkOIUsrmqg/w538-h492-no/TYLNA%2B%C5%9ACIANA.jpghttps://lh3.googleusercontent.com/-13UtfWTRX9U/VG7v8Phl1iI/AAAAAAAAR7Q/xCIHZLe3Ms4/w1032-h525-no/odpowietrznik.jpg

staniszk
21-11-14, 14:31
Dywaniki są suche? Może gdzieś wchodzi woda do środka, np. z podszybia.

klubowicz
21-11-14, 15:03
Piszą tu ludzie będący na różnych etapach znajomości tematu a tych szczegółów nie podałeś. Na forach chodzi o to aby temat był szczegółowo wyczerpany a nie zawierał niedomówienia i domysły.

1. Kiedyś w innym aucie ciekła mi nagrzewnica jednak nie na tyle, aby było to zauważalne w zbiorniku wyrównawczym. Płyn zbierał się w komorze gdzie była umieszczona i dopiero gdy wsadziłem tam rękę wyczułem płyn. Szyby parowały dość znacznie.
https://lh6.googleusercontent.com/-0Xn39a1pFWc/VG7v888ieQI/AAAAAAAAR7Y/W4_WCNFe58w/w1068-h536-no/nagrzewnica.jpg

2. Pod tylnym zderzakiem, w lewym, tylnym narożniku znajduje się otwór odpowietrzenia kabiny - może się nie otwiera - choć to mało prawdopodobne
https://lh6.googleusercontent.com/-fYFgZ0KwnlM/VG7v7Rm2rwI/AAAAAAAAR7I/xIkOIUsrmqg/w538-h492-no/TYLNA%2B%C5%9ACIANA.jpghttps://lh3.googleusercontent.com/-13UtfWTRX9U/VG7v8Phl1iI/AAAAAAAAR7Q/xCIHZLe3Ms4/w1032-h525-no/odpowietrznik.jpg

Pierwsza sprawa - mam identyczne objawy w EP - również parują szyby, i również o tej porze roku, dżdżystej porze. Oczywiście filtra kabinowy wymieniony, aktualnie mam nowy filtr, który ma 2 tygodnie i również parują szyby. Klima czyszczona w sierpniu. W zeszłym roku, 2 lata temu było to samo.

Druga sprawa to małe sprostowanie: odpowietrzenie kabiny jest po obu stronach pod zderzakiem, po bokach. Wiem, bo ściągałem zderzak w zeszłą zimę i sprawdzałem stan tych odpowietrzników. Są w bardzo dobrym stanie i działają jak należy. Tam są takie gumowe klapki, po 3 na każdy odpowietrznik. Jak zamkniesz którekolwiek drzwi to ciśnienie klapki podnosi, po czym jak nadmiar powietrza wyleci to opadają.

Do dziś dnia nie rozwiązałem problemu parowania wnętrza. W środku, po największej ulewie jest sucho jak pieprz. Przekopałem dosłownie całe wnętrze, dywaniki i przestrzeń pod nimi (wyjąłem fotele i zdjąłem progi, podniosłem wykładzinę) - wszędzie jest sucho.

Moje prywatne zdanie n/t/t jest takie, że konstrukcyjnie jest coś spieprzone z cyrkulacją powietrza w kabinie. Słaby przepływ zarówno do środka jak i ze środka na zewnątrz.
Moja rada jest taka, by jak paruje nie używać pod żadnym pozorem klimy, tylko dać ogrzewanie. Klima pomoże w mgnieniu oka ale temat powróci ze zdwojoną siłą za parę minut. Natomiast po ogrzaniu wnętrza, para z szyb znika, powoli ale jak zniknie to na dobre.

Javie
21-11-14, 17:35
lajsta - dzięki, właśnie o takie info mi chodziło :)

Co do samej wentylacji - jak już mówiłem, poprzedniej jesieni problemu nie było, tzn nie wykraczało to poza normę i nie było w żaden sposób upierdliwe. Wiadomo, mocno pochylona przednia szyba sprzyja parowaniu, ale nie do tego stopnia. Wewnątrz sucho, zmacałem nawet dokładnie pod kołem zapasowym. Trzeba się będzie też przyjrzeć tej nagrzewnicy.