Zobacz pełną wersję : Pomocy!!
Bartek9518
02-10-14, 17:48
witam! mam problem z moim civickiem mb2 1998r z silnikiem d14a8. kiedy wrócilem z pracy chcialem zresetowac komputer poprzez odlaczenie akumulatora gdyz dzien wczesniej nie chcacy wyciagnalem bezpiecznik od srs i go wlazylem z powrotem i zaczela swiecic konrolka. kiedy odlaczylem aku i podpiolem go spowrotem w aucie zaczely migac postojówki (nie awaryjne!). przekrecilem stacyjke i zapalilem silnik po czym za chwilke zgasl i juz nie odpalil do tej pory. sprawdzalem iskre na swiecach - jest, pompa paliwa chodzi, odlaczylem alarm bo myslalem ze to jakis tryb antywlamaniowy. kiedy otworze drzwi zaczyna cos lekko pipczec i migaja te postojowki przez chwile i gasna, kiedy zamkne to samo.. za chwilke gasna. nie jest to tez imobilaizer bo gasnie kluczyk. juz jestem zielony.. bardzo prosze o pomoc ;)
A nie popaliłeś czegoś przez złe nakładanie klem? Sprawdź wszystkie bezpieczniki. Pipczy alarm od świateł niezapominajka, a że one migają to alarm też tak działa. Coś się namieszało w elektryce.
Miałem podobnie jak odłączałem aku to przy podłączeniu nowego alarm się uzbroił i właśnie miałem disko z postojówkami i dopiero jak pilotem wyłączyłem to wróciło all do normy bo tak to głupiał, zobacz z tym alarmem jak to nie pomoże to elektryka
Bartek9518
03-10-14, 17:13
ok juz gotowe, jednak to bylo z tym alarmem. Wyciagnolem bezpiecznik od alarmu pod,kierownica i sie uspokoilo i auto odpala normalniee
:D
witam! mam problem z moim civickiem mb2 1998r z silnikiem d14a8. kiedy wrócilem z pracy chcialem zresetowac komputer poprzez odlaczenie akumulatora gdyz dzien wczesniej nie chcacy wyciagnalem bezpiecznik od srs i go wlazylem z powrotem i zaczela swiecic konrolka. kiedy odlaczylem aku i podpiolem go spowrotem w aucie zaczely migac postojówki (nie awaryjne!). przekrecilem stacyjke i zapalilem silnik po czym za chwilke zgasl i juz nie odpalil do tej pory. sprawdzalem iskre na swiecach - jest, pompa paliwa chodzi, odlaczylem alarm bo myslalem ze to jakis tryb antywlamaniowy. kiedy otworze drzwi zaczyna cos lekko pipczec i migaja te postojowki przez chwile i gasna, kiedy zamkne to samo.. za chwilke gasna. nie jest to tez imobilaizer bo gasnie kluczyk. juz jestem zielony.. bardzo prosze o pomoc ;)
A tak ogólnie to na przyszłość błędu nie kasuje się klema!
Pod maską masz bezpieczniki i wyciągasz na minimum 10s BackUp a nie odpinasz kleme.
Bartek9518
03-10-14, 17:19
a ktory tojest bezpiecznik bo i tak mi nie skasowallo tego bledu bo dalej swieci mi ten srs
a o błąd SRS można zworka skasować :)
Bartek9518
03-10-14, 17:25
mozna jasniej? :D
Masz pod maska bezpieczniki? To i masz do niej opis. 7,5A Backup się nazywa.
A zworka to inaczej samodiagnostyka.
Pod nogami pasażera masz dwie luźne kostki. Ta na dwa piny zwierasz ja np.spinaczem do papieru i miga Ci Check. Pokazuje wtedy błędy jeśl je masz. Jeśli nie to świeci ciągle.
mozna jasniej? :D
Tu masz cały opis http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?85800-SRS-%B6wiec%B1ca-kontrolka-!&p=1088319&viewfull=1#post1088319
kompendium wiedzy i tam jest temat jak skasować błąd SRS. ..nie podam bezpośredniego linku bo niewygodnie przez kom :)