PDA

Zobacz pełną wersję : Civic Sport 2015

Strony : [1] 2

batu
24-09-14, 09:34
uważam, że modyfikacje tego auta są do zaakceptowania:
http://motoryzacja.interia.pl/honda-civic-sport-rocznik-2015-zdjecie,iId,1567979,iAId,126011#iwa_item=2&iwa_img=1&iwa_hash=35836&iwa_block=automotive

filipfm
24-09-14, 09:37
Podoba mi sie :D a swiatla dobrze wroza dla CTRa :D bo sa podobne jak w concepcie

seb.s
24-09-14, 10:59
troche więcej zdjęć jest tu:
http://www.whatcar.com/car-news/2015-honda-civic-face-lift-sport-trim-revealed/1313862

poza stylistyką dochodzi inna tapicerka (jak w 8gen ?), radar i multimedia..

ktyl
24-09-14, 11:39
Ładna. Jeśli to jest rzeczywiście wersja produkcyjna, to szacunek. Tylne światła i przód o klasę wyżej niż w moim sporcie z 2012.

dudek_t
24-09-14, 11:53
Wygląda znacznie nowocześniej od obecnej IX gen. Podoba mi się.

Civicrob
24-09-14, 13:40
Hmm, wygląda drapieżniej, ale czy faktycznie tak będzie wyglądać zobaczymy już niedługo. Być może za jakiś czas się na taką przesiądę :) chociaż cieszyłbym się, gdyby wraz z faceliftingiem zmienił się też motor na ciut mocniejszy albo z turbinką :)

filipfm
24-09-14, 14:02
Sam jestem ciekaw, do tej pory Sport był po prostu jednym ze szczebelków wyposażenia, a tu wygląda na fajny bodykit :) w sumie w 7gen sport na naszym rynku nawiązywał stylistycznie do TypeR, tu chyba idą podobną drogą

adamkatowice
25-09-14, 20:27
wygląda na 200 koni, a ma niestety dużo mniej.... dla mnie to takie trochę oszustwo, to jak corsa 1,2 wyglądająca jak opc ;) co nie zmienia faktu, że leasing kończy się nam za 1,5 roku i będziemy pewnie ją oglądali.... jakby miała 170-200 koni i poprawione kilka dupereli nie miałaby konkurencji na rynku.

filipfm
25-09-14, 20:56
Masz racje, chociaz w sumie zawsze tak bylo. W 7gen Sport to byl tylko pakiet stylistyczny - bylo 1.4 90KM, 1.6 110KM i 1.7 100KM w sadzomiocie. I w sumie brakowalo w ofercie ogniwa miedzy cywilem a TypeR. W budzie 5D byl po lifcie 2.0 VSA (Sport w EU / TypeS w UK). W 8 gen bylo ciut blizej od 140 do 200KM, a tu znowu bedzie przepasc. 120 KM diesel, 140 (no przepraszam 142) KM benzyna i TypeR z 280+ KM. Faktycznie jakies 180-200 KM byloby dobrym dynamicznym autem.

140KM
25-09-14, 21:27
zmiany w dobrym kierunku, wygląda zdecydowanie lepiej, silnik ~ 180 KM byłby akurat ale takiego brak ...
w białej perle będzie wyglądał bdb, wg zdjęć ma czarną podsufitke :cool:

filipfm
25-09-14, 22:58
zmiany w dobrym kierunku, wygląda zdecydowanie lepiej, silnik ~ 180 KM byłby akurat ale takiego brak ...
w białej perle będzie wyglądał bdb, wg zdjęć ma czarną podsufitke :cool:

Tak

(...) black roof lining for the cabin.

daromc
30-09-14, 22:21
Dziś przeglądałem specyfikację, niestety nowy sport będzie słabiej wyposażony niż dotychczasowy.

seb.s
01-10-14, 08:22
Dziś przeglądałem specyfikację, niestety nowy sport będzie słabiej wyposażony niż dotychczasowy.

możesz podać więcej szczegółów, co odpadnie z wyposażenia ? Dochodzi radar i android, kosztem czegoś widać...

daromc
01-10-14, 10:19
możesz podać więcej szczegółów, co odpadnie z wyposażenia ? Dochodzi radar i android, kosztem czegoś widać...

wstepnie brak:
- Automatyczne wycieraczki z czujnikiem deszczu
- Automatyczne światła z czujnikiem zmroku
- Kieszeń/schowek w bagażniku
- Kieszeń na oparciu fotela pasażera
- Tylny podłokietnik
- Podświetlenie schowka od strony pasażera

płatna opcja:
- System multimedialny Honda Connect z ekranem dotykowym i CD + Navi Garmin (A-DA+)
- 2x USB/HDMI
- System automatycznych świateł drogowych (w Pakiecie ADAS)

to jest tylko wstępnie, a co fabryka i HPL jeszcze wymyśli ........

seb.s
01-10-14, 12:43
wstepnie brak:
- Tylny podłokietnik

płatna opcja:
- System multimedialny Honda Connect z ekranem dotykowym i CD + Navi Garmin (A-DA+)
- 2x USB/HDMI
- System automatycznych świateł drogowych (w Pakiecie ADAS)

to jest tylko wstępnie, a co fabryka i HPL jeszcze wymyśli ........

Honda Connect miał byc standardem w "SPORT". Jesli faktycznie okroją nowego to bez żalu kupie wersję obecną ;)

daromc
01-10-14, 13:53
Honda Connect miał byc standardem w "SPORT". Jesli faktycznie okroją nowego to bez żalu kupie wersję obecną ;)
niby ma być, ale bez " Navi Garmin (A-DA+)"
znając życie do dodaniu CTBA i A-DA cena powędruje w kosmos, niczym 1.6 diesla...a miało być tak pięknie.
wyszło jak zwykle w podobnej cenie do Civca 1.6 masz Accorda 2.0 :)

KingKong
01-10-14, 19:47
podobno w CR-V 1.6 i-dtec ma mieć 160KM. Jeśli nie wprowadzą też tego silnika to civica to ja już naprawdę zwątpię w logiczne myślenie kierownictwa tej firmy...

daromc
01-10-14, 21:22
podobno w CR-V 1.6 i-dtec ma mieć 160KM. Jeśli nie wprowadzą też tego silnika to civica to ja już naprawdę zwątpię w logiczne myślenie kierownictwa tej firmy...
160 KM ale z napędem na 4 koła zamiast 2.2
z napędem na 2 koła dalej będzie miał 120 KM

a civic z 1.6 to dla mnie bajka, malutkie spalanie przy takiej dynamice ....... ale cena.

filipfm
01-10-14, 21:50
160 KM ale z napędem na 4 koła zamiast 2.2
z napędem na 2 koła dalej będzie miał 120 KM

a civic z 1.6 to dla mnie bajka, malutkie spalanie przy takiej dynamice ....... ale cena.

Ciekawe czy beda zmiany mechaniczne czy to tylko program jak u mitsu z 1.8 DID (jedyna roznica miedzy wersjami 115 i 150KM to komp)

adamkatowice
02-10-14, 09:46
kurcze, ale 1.6 diesel 160 koni to strasznie wysilona jednostka... coś mi to pachnie jak focus 1.0 ecoboost.... i 1.4ts z vweja, na które tak psioczymy.

filipfm
02-10-14, 11:48
kurcze, ale 1.6 diesel 160 koni to strasznie wysilona jednostka... coś mi to pachnie jak focus 1.0 ecoboost.... i 1.4ts z vweja, na które tak psioczymy.

Mysle, ze Japonce nie robia lipy ;)

Nowa wersja turbodiesla generuje 160 KM mocy i 350 Nm momentu obrotowego, emitując 130 g CO2/km. Wraz z nowym silnikiem zadebiutuje dziewięciobiegowa, automatyczna skrzynia biegów.

160KM i 350Nm to lepiej niz dotychczasowy 2.2 fabrycznie. Chociaz 2.2 da sie podciagnac jeszcze sporo programem a to 1.6 przy 160KM pewnie juz niewiele. Ale za to 1.6 pali tyle co nic, przynajmniej w wersji 120KM. Ciekawi mnie za to ten automat :) bo przy obecnej gamie automatow w Hondach brzmi jak rewolucja.

semthex
02-10-14, 14:17
Ciekawi mnie za to ten automat :) bo przy obecnej gamie automatow w Hondach brzmi jak rewolucja.

6 biegów do przodu i 3 do tyłu ;)

adamkatowice
02-10-14, 21:47
Mysle, ze Japonce nie robia lipy ;)

160KM i 350Nm to lepiej niż dotychczasowy 2.2 fabrycznie. Chociaż 2.2 da sie podciagnac jeszcze sporo programem a to 1.6 przy 160KM pewnie juz niewiele. Ale za to 1.6 pali tyle co nic, przynajmniej w wersji 120KM. Ciekawi mnie za to ten automat :) bo przy obecnej gamie automatow w Hondach brzmi jak rewolucja.

no i pozostaje nam czekać co mądre głowy w centrali wymyślą za cenę.... pewnie jak inne fajne wersje i ta zostanie zabita ceną. Za wypasioną cr-v 2.2 w exec trzeba zapłacić 150-170.000zł, a to już poziom bliski samochodom klasy premium jak np. bmw 5, audi a6.

filipfm
02-10-14, 21:59
Pamietaj ze 2.2 wpada w wyzsza akcyze, to czesciowo tez buduje ta chorą cene.

adamkatowice
02-10-14, 22:18
jasne że tak, ale ostatnio Honda prowadzi dziwną politykę cenową na polskim rynku. Sam zobacz cenę diesla 1.6 w ufoludku. Uwzględniając rabaty na silnik benzynowy i diesla w pewnym momencie różnica wynosiła 20.000zł przy wersji lifestyle.

karas
03-10-14, 00:21
jasne że tak, ale ostatnio Honda prowadzi dziwną politykę cenową na polskim rynku
Nasz rynek zalany jest tanimi Skodami i Daciami przez co cena takich aut jak Honda czy Subaru wydaje sie byc za wysoka- Bo przeciez za cene nowej imprezy czy civica w dieslu mozesz kupic wypasiona oktavie w kombi... Tylko ta wypasiona oktavia kombi za 3 - 4 lata bedzie padlem a civem dalej bedziesz mogl smigac bezawaryjnie

zombie6
03-10-14, 07:23
Tylko ta wypasiona oktavia kombi za 3 - 4 lata bedzie padlem a civem dalej bedziesz mogl smigac bezawaryjnie

Buhaha, nie te czasy kolego, tak można było powiedzieć o cifie VI gen. Obecnie cif to zlepek części od podwykonawców i marka straciła znaczenie....VIII gen. to były zwłoki, a źle się zaczęło dziać od VII gena.....onanizm nad znaczkiem H pozostawiam naiwnym napaleńcom na niby japońszczyznę :)

adamkatowice
03-10-14, 09:42
za cenę civica w dieslu możesz kupić accorda w benzynie podobnie lub lepiej wyposażonego !

zombie6
03-10-14, 10:18
Beka to dopiero będzie jak się pojawi Type R za rok czy tam dwa znając Hondę, w super cenie 159.999 zł :p

semthex
03-10-14, 12:59
zombie6 przejedź się 9 genem a potem krytykuj. Akurat octavia ze wszystkimi pozostałymi VAGami też nie powala na kolana.
Co do cen diesla to fakt, przesadzone tak jak Adam napisał, wolałbym accorda - mój pali przy 2.0 i automacie średnio 8-8.5 litra w cyklu mieszanym więc gdzie ta oszczędność.

zombie6
03-10-14, 14:15
IX genem jechałem, brak traumy z VIII gena i tyle jego zalet, wadą jest to, że nadal odstaje od konkurencji pod wieloma względami, ale mnie rozbawiło to, że Octavia będzie padłem po 3-4 latach. Znajomy ma 1.6 TDI z przebiegiem 120 tys. km z czasów civica VIII gen. i jakoś nie narzeka, a w środku nic nie skrzypi jak w padle spod VIII gena i nawet klamka drzwi nie chodzi jak w starej szopie, co jest znakiem rozpoznawczym cifa VIII gen. :p

Roof
03-10-14, 16:43
.....a ja uwielbiam tę prostotę R18, którego nigdy nie zatrę, którego nie oszczędzam na zimno, ani nie studzę po przegonieniu, który mi zawsze odpala, do którego mogę wlać paliwo z każdej stacji i każdy praktycznie olej, którego jestem pewien każdego poranka i który nie wpędza mnie w stresy czy aby zarobię na mechanika i który nie pali jak smok, anie nie jest ostatni na drodze. Dzięki Ci Hondo,że się jeszcze bronisz ( choć chyba już niedługo ) przed downsaizingiem... A w Forda C-maxa w życiu nie wsiądę, jak mi stanął na autostradzie w Austrii żygajac olejem ze zdechniętej turbiny...

semthex
04-10-14, 17:27
Dobrze mowi, dac mu wodki!

martin_
05-10-14, 01:16
rozbawiło to, że Octavia będzie padłem po 3-4 latach. Znajomy ma 1.6 TDI z przebiegiem 120 tys. km z czasów civica VIII gen. i jakoś nie narzeka, a w środku nic nie skrzypi jak w padle spod VIII gena i nawet klamka drzwi nie chodzi jak w starej szopie, co jest znakiem rozpoznawczym cifa VIII gen
Dzisiaj to już chyba należy odrzucić wszelkie stereotypy, legendy i magię znaczka ... Wszystko zależy raczej od szczęścia co do konkretnego egzemplarza. Zobacz na forum O3\Leona 3 - też opisują mocne wpadki jakościowe z trzeszczeniem plastików na czele. Nie mam osobiście nic do aut z grupy VAG (przed Hondą miałem Seata), ale jak poczytałem takie rzeczy to zacząłem wątpić w jakość czegokolwiek.

.....a ja uwielbiam tę prostotę R18
Wiele osób chyba skierowało się do salonu Hondy głównie przez sprawdzone silniki. Choć po jeździe próbnej 1.4 TSI 140KM tęsknię za Nm kopiącymi w plecy, to wiem, że nie muszę martwić się o turbine i inne "bajery".
Są obroty jest impreza, a brzmieniem i chęcią wchodzenia na obroty jednak R18 wciąż może zawstydzić niektóre turbo co przestaje jechać po przekroczeniu 5k rpm.

IX genem jechałem, brak traumy z VIII gena i tyle jego zalet, wadą jest to, że nadal odstaje od konkurencji pod wieloma względami
Jakimi to wieloma względami? Z ciekawości pytam, bo mam porównanie - jeździłem wieloma kompaktami. Zarzuciłbym w zasadzie tylko:
1) mały wybór silników - w zasadzie zostaje 1.8, diesel zbyt drogi, a subiektywnie wydawał mi się słabszy, przydałaby się jakaś benzyna turbo 180-200KM i mocniejszy diesel, tutaj mam nadzieję, że Honda nie pogrąży się w jakieś 3 cyl pierdziawki w stylu 1.0 ecoboost, a zrobi coś porządnego, chociaż po tym jak wypuścili CRZ z hybrydą wszystkiego można się spodziewać,
2) brak niezależnego zawieszenia - dla mnie w zasadzie bez różnicy, ale co niektórym bardzo na tym zależy więc w wyższej wersji silnikowej\wyposażenia mogli dać podobnie jak VW w Golfie VII.

zombie6
05-10-14, 12:57
3) nadal wyciszenie - IX gen. to nadal głośne auto, a że trzeba go bez przerwy kręcić tym bardziej. Ma to kolosalne znaczenie dla komfortu w ogólności. Jest znaczący postęp jedynie w stosunku do VIII gena, gdzie była już trauma hałaśliwości...
4) made in England - angole to chyba najgorsi partacze na rynku motoryzacyjnym, wszyscy mają wpadki, ale już nawet Turcy lepiej auta składają...
Mały wybór silników + przeciętny zawias + wyciszenie - w tych ważnych aspektach nadal jest jedynie tak sobie, pod względem wyboru silników zaś - TRAGEDIA !. Całościowo więc znacząco odstaje od konkurencji.

gienio
05-10-14, 14:35
Ale śmiem twierdzić , iż nadal większość z posiadaczy IX gen. jest zadowolona z zakupu . I jak to wyjaśnić :confused:

Roof
05-10-14, 16:10
całościowo więc znacząco odstaje od konkurencji.
He, he ... Całościowo zostawiającym konkurencję daleko w tyle C-Maxem wracałem z Austrii na lawecie... Całościowo odstającym od konkurencji Civem wrócę zawsze na kołach i nie obchodzi mnie kto go robi : Angole, Turcy, czy wieśniaki w Mozambiku..... Mam Civa, bo życie jest zbyt krótkie, żeby je spędzać u mechaników...

semthex
05-10-14, 17:15
Ale śmiem twierdzić , iż nadal większość z posiadaczy IX gen. jest zadowolona z zakupu . I jak to wyjaśnić :confused:

Ludzie, jedzcie gówno - miliony much nie może się mylić ;)
ale tak na poważnie to sorry, miałem kilka różnych przygód motoryzacyjnych poza hondą i zawsze wracam do marki. Tourer to jest już mój 4 civic i mimo że w domu jest accord to nadal najchętniej jeżdżę właśnie civiciem. Gdyby to było takie padło to honda nie zrobiłaby ich w milionach sztuk i nie byłoby już 9 gen.
w 8 gen. wcale traumy hałaśliwości nie było i to ja miałem K20 pod maską. W 9 genie silnik słychać tylko na obrotach ale za to przyjemnie brzmi a nie to co kosiarki VAGa. Ogólnie to niech każdy jeździ tym co mu się podoba a zombie niech hejtuje na innym forum bo tutaj jego wywody to jak nawracanie muzułmanów na chrześcijaństwo.

140KM
05-10-14, 20:16
stając w obronie Ufo - miałem w życiu okazje dłuższy czas jeździć kilkoma różnymi autami ( nie zawsze będąc właścicielem ) i choć trudno jednoznacznie określić słowami dlaczego ale Ufo jak dotąd jest dla mnie nie tyle najlepszym co najfajniejszym samochodem - nie chodzi przecież tylko o osiągi bo nie startuję codziennie w wyścigach jak co poniektórzy użytkownicy dróg , tylko o ogólne zadowolenie z jazdy i posiadania ; jest też kwestia dość istotna dla mnie - jadąc Hondą czuję przynależność do tej " normalnej części świata " w odróżnieniu do niektórych kierowców np. BMW i innych królów szos itp, ble ble ble :p

martin_
05-10-14, 23:40
3) nadal wyciszenie - IX gen. to nadal głośne auto, a że trzeba go bez przerwy kręcić tym bardziej.
Civic ma dość rasowe brzmienie (mnie sie przynajmniej podoba :) ) więc piłując do odcinki chyba nie oczekujesz nie wiadomo jakiej ciszy ...
Fakt faktem przy jeździe z prędkościami autostradowymi mogłoby być trochę ciszej, ale nie robiłbym dramatu z tego powodu.

) made in England - angole to chyba najgorsi partacze na rynku motoryzacyjnym
No niestety, większość narzekań na IX gen wynika właśnie z ich partactwa :) I to faktycznie jest największa wada Civica.
Zdążyłem się jednak przekonać, że nie tylko angole potrafią zmaścić to i owo przy montażu. Nawet auta z grupy VAG-a mają podobne problemy. Zaglądałeś chociaż na fora o których pisałem?
Choć montaż taki sobie, do jakości materiałów nie mam zastrzeżeń. Tylko Golf moim zdaniem tutaj jest znacznie lepszy, reszta np. Giulietta, Leon, Focus to mają może i ładne wnętrza w katalogu, w realu już czar pryska. O wygodzie foteli już nawet nie wspominam.

Zawieszenie nie jest super komfortowe, ale nie też tak twarde jak swego czasu miał Nissan Almera - dla mnie OK. Nie oczekiwałem po nim komfortu na poziomie Mondeo, nie jeżdżę na granicy przyczepności, więc że to belka to mam to gdzieś.
Jak już koledzy pisali wyżej, większość jest z IX gen. zadowolona, bo auto ma jednak więcej plusów niż minusów. Więc twoje "mocno odstaje" jest bardzo subiektywne, albo po prostu masz jakiś osobisty uraz do UFO :)

zombie6
06-10-14, 07:43
Nie mam urazu do UFO, raczej szeroki punkt odniesienia. Nie interesuje mnie awaryjność, którą UFO nie grzeszy, bo poza silnikiem który faktycznie jest zazwyczaj bezproblemowy o ile doleje się oleju na czas to w pozostałych aspektach jest ledwo przeciętnie, ale sam komfort jazdy szeroko rozumiany, nie interesuje mnie też to że użytkownicy są zazwyczaj zadowoleni, bo w dużej mierze po prostu działa na nich magia znaczka i choćby łeb pękał, skrzypiało i muliło to się do tego nie przyznają. Ja oceniam obiektywnie bez względu na markę samą jazdę danym autem.

semthex
06-10-14, 19:50
Zombie to wez nam napisz niby co jest lepszego na rynku od civica pod katem rozmowy ktora sie tutaj toczy

dzejan
06-10-14, 20:46
Zombie to wez nam napisz niby co jest lepszego na rynku od civica pod katem rozmowy ktora sie tutaj toczy

Zombie jeszcze pisze, a ja się już domyślam, że będą w jego poście wszystkie silniki TSI i EcoBosty.

Grzechuk
06-10-14, 20:56
Witam, czytam, czytam... i kolega Zombie jest strasznie krytycznie nastawiony do Civica, no ale to jego odczucia i ma do tego prawo.. nie ma co go przekonywać.. zdania nie zmieni... ale może jego krytyczne nastawienie wynika z tego, że nie kupił Civica IX, i teraz, żałując decyzji, przekonuje wszystkich jakie to jest najgorsze auto na rynku pod każdym względem... ten jego upór, krytyka civica praktycznie w każdym poście jest trochę dla mnie dziwna.. coś w tym musi być.. ale to jego problem i nie ma co w to wnikać.. Dodam, że przed decyzją zakupu civica, myślałem o takich autach, jak Astra, Octavia, Ceed, Civic, Focus, chciałem mieć rodzinne auto którego wygląd nie będzie jak przysłowiowe "flaki z olejem" , chciałem aby materiały wykończeniowe w środku auta były przyjemnie w dotyku i dobrze spasowane, chciałem mieć dobrą wygodną pozycję za kierownicą - w Civic czuję się jak bym siedział za sterami samolotu ;o, miał być duży bagażnik, niezawodny prosty i bezawaryjny silnik, dobre spalanie, osiągi ? auto z 1.8 przy 142KM ma bardzo dobre osiągi na tle aut o tej samej mocy bez turbo, chodź pewnie i z autami z turbo o podobnej mocy też by sobie poradziła.. i które kompaktowe auto jest lepsze ? Przez chwilę zastanawiałem się na Oplem Astrą bo auto też ładne, ale przeraziło mnie spalanie tego auta.. Focus ? niby ładne ale wygląda jak rozdmuchana fiesta.. Octavia ? auto z sylwetką z lat 90siątych.. Ceed ? Hmm.. ciężko powiedzieć.. Oczywiście to jest tylko moje zdanie i każdemu może podobać się coś innego, ja wybrałem Civica i nie żałuję. Pozdrawiam.

tomag
06-10-14, 21:26
Nie mam urazu do UFO, raczej szeroki punkt odniesienia.
Nie ty sobie nie wyobrażasz (lub trudno ci się z tym pogodzić), że ktoś może mieć inne zdanie na temat Civica.

zombie6
07-10-14, 08:28
Ani mniej ziębi ani grzeje inne zdanie pod warunkiem, że nie pisze się głupot, że cif nie odstaje od konkurencji skoro odstaje choćby żenującą gamą silników i wyciszeniem - konkurencja jest daleeeko z przodu, a komfort to podstawa :p Do wyboru mieć 2 silniki to wstyd i żenada, na dodatek 1.6 diesel jest wyceniony debilnie, silnika 1.4 nie liczę bo nie nadaje się do niczego. Pozostaje staroć 1.8, który powinien być jednym z wielu silników (przynajmniej 3-4), który wybieraliby konserwatywni klienci.

140KM
07-10-14, 09:04
dyskusja odbiegła od tematu przewodniego .....

wg teorii zombiego to Honda jako producent ma niebywałe szczęście ,że klienci chcą kupować jej samochody z tymi głośnymi i przestarzałymi silnikami a wybór ograniczając do koloru nadwozia :p

czyli magia znaczka :cool:

zombie6
07-10-14, 10:04
Sprzedaż H jest słaba w porównaniu z konkurencją, zresztą w ostatnich latach H straciła masę klientów, pozostali konserwatyści, którym 1.8 w civicu wystarcza, bo przemieszczają się z punktu A do B spalając 6 litrów przy eco-sreco drivingu wdychając smród z TIR-ów, są też masochiści wybierający woła pociągowego 1.4, ale to już zdecydowana mniejszość i wymierająca rasa, diesel 1.6 sprzedaje się zaś słabiuteńko z uwagi na cenę :).

140KM
07-10-14, 10:26
jeśli za miarę jakości przyjmiemy ilość to dojdziemy do wniosku ,że ( w Polsce ) najlepszymi autami są Skody ,

a najlepsze sklepy to Biedronki :p

itd ....

filipfm
07-10-14, 11:25
Sprzedaz nowych aut w PL flotami stoi. Honda nigdy nie byla dobra w te klocki bo nie miala diesli i pelnej oferty modelowej - od malych autek po klase srednia.

Ale nawet patrzac na europe, IX gen sprzedaje sie slabo, nawet bardzo slabo. Mniej niz polowe tego co VIII gen.

Honda Civic

1997 145.540
1998 132.927
1999 89.069
2000 69.475
2001 78.934
2002 73.845
2003 70.717
2004 92.192
2005 84.204
2006 99.852
2007 120.799
2008 111.206
2009 90.066
2010 66.941
2011 47.243
2012 40.999
2013 43.009

Widac, ze IX gen po premierze sprzedawal sie gorzej niz VIII schodzacy z oferty.

140KM
07-10-14, 11:45
zmieniła się moda , teraz jest czas na auta typu SUV w każdym rozmiarze i to m.in. przyczyna spadku popularności kompaktów - inne marki dlatego wprowadziły takie auta do swojej oferty w każdym segmencie - Honda w 2015 planuje nowy HR-V - zobaczymy czy będzie popularne ?

zombie6
07-10-14, 12:23
Jaka moda ? Inne kompakty sprzedają się doskonale. Gdyby IX gen. miał silnik 1.6 i-vtec turbo w dwóch wariantach mocy - np. 160 i 190 KM w sensownej cenie schodziłby wyraźnie lepiej, zdecydowanie lepiej. Ktoś kto miał muła 1.8 w VIII genie nie przesiądzie się na to samo w IX genie, chyba że mu nie zależy, bo jazda samochodem to dla niego zakupy we wspomnianej Biedronce - ma być tanio, z punktu a do b ma się przemieszczać i tyle, a jak się to toczy to nie ma znaczenia. Ktoś komu nie zależy brałby 1.8, reszta (zdecydowana większość) brałaby turbo i sprzedaż by się kręciła. A oni qrwa zamiast po liftingu dodać nowe silniki bawią się pierdołami stylistycznymi...żenada...

Grzechuk
07-10-14, 13:06
Zombie, to, że TOBIE najważniejszym argumentem przy wyborze auta jest mocny silnik z turbo to nie znaczy, że wszyscy inni też mają tym się kierować, ty cały czas tylko argumentujesz wybór auta pisząc o osiągach i silniku, wydaje mi się, że jesteś mocno zakompleksionym kierowcą...

zombie6
07-10-14, 13:12
Ja piszę o komforcie, a komfortem jest m.in. mocny silnik z płaskim przebiegiem momentu dający zapas pod stopą w każdych warunkach. Jak ktoś tego nie łapie co mnie nie dziwi, bo kupił furmankę 1.4 i pociska farmazony o kompleksach to nie mój problem, a Hondy, której fun-boye dozgonni usprawiedliwiają na siłę jej debilną politykę ....

Grzechuk
07-10-14, 13:25
Tak jak napisałeś m.in., ale są też inne cechy które decydują o komforcie auta, nie tylko silnik.

filipfm
07-10-14, 13:27
Trzeba przyznac, ze w codziennej jezdzie auto z turbo moze byc przyjemniejsze w jezdzie, bo od dolu idzie przyzwoicie. Kiedys jedzilem Leonem z 1.2 105KM i jak na gabaryty auta i moc zachowywalo sie naprawde przyzwoicie.
Nie jest jednak tak, ze te osiagi biora sie z powietrza. Jak mialem przez tydzien zastepcza Jette z wlasnie tym silnikiem, to spalanie wyszlo mi 12,5litra.

W europie raczej nie ma odwrotu od doladowanych benzyn i w zasadzie glownym bastionem, w ktorym jeszcze sa atmosferyczne silniki to japonczyki.
Zreszta, w samym doladowaniu nie ma nic zlego o ile nie jest to konstrukcja testowana na klientach, jak w zwyczaju ma VW.

seb.s
07-10-14, 13:29
Jestem tu od niedawna...może przeoczyłem, ale czy jest funkcja "ignoruj" ? Męczy mnie czytanie "zombiatych" teorii rodem z podstawówki z nutą ulicznego wyścigowca :)

Grzechuk
07-10-14, 13:44
Zombie, moją furmanką 1.4 będę dalej się przemieszczał z punktu a do b mając spalanie 5,3l /100km, kiedy ty będziesz siedział i się zastanawiał skąd wziąć kasę na naprawę swojego turbo z płaskim momentem obrotowym, kolego powiedz ile ty masz lat ? bo jeśli więcej niż 18scie to byś się wstydził tego co tutaj wypisujesz..

zombie6
07-10-14, 13:56
Zombie, moją furmanką 1.4 będę dalej się przemieszczał z punktu a do b mając spalanie 5,3l /100km, kiedy ty będziesz siedział i się zastanawiał skąd wziąć kasę na naprawę swojego turbo z płaskim momentem obrotowym, kolego powiedz ile ty masz lat ? bo jeśli więcej niż 18scie to byś się wstydził tego co tutaj wypisujesz..
Buhaha, zanim turbina padnie będę miał już 3 nowy samochód, więc nie zaimponujesz mi spalaniem tego nudno-wozu czy kosztami i nie myl mnie z wyścigowcem ulicznym w czapeczce z daszkiem, bo od tego jest inny wątek na forum, gdzie chwalą się gówniarze killami. Niektórzy myślą, że mocny samochód służy tylko do wyścigów w ruchu ulicznym - iście przedszkolne teorie....

140KM
07-10-14, 14:02
zombie - jak sam zauważasz jest inny wątek na forum , a Ty zatruwasz wszystkie swoim negowaniem Civica pod każdym względem ,

mam propozycję do admina - założymy wątek "ZOMBIE" i tam "wylejesz" wszelkie uwagi na temat tego katastrofalnego pojazdu,

nie wiem jaki cel uświęca Tobie udzielanie się na tym forum ale nasuwa mi się skojarzenie z fanatyzmem religijnym bądź politycznym wg zasady " nie jesteś z nami - jesteś przeciw nam "

a chwalenie się ,że stać Cię na kolejny samochód jest ....

zombie6
07-10-14, 14:04
Nie chwalenie, a riposta na przedszkolne docinki :p Na forum chyba każdy może pisać i wyrażać swoją opinię, więc nie wiem co tak to przeszkadza co poniektórym, auto to nie ołtarzyk.

140KM
07-10-14, 14:18
przedszkolne docinki stosujesz sam , stwierdzając za każdym razem ,że Civic to kiepski wóz ;

szanuję wolność wypowiedzi ale to forum to raczej miejsce udzielanie porad i wyrażania opinii konstruktywnych - śledząc Twoje opinie można wywnioskować ,że każdy nabywca Civica 8 - 9 gen popełnił wielki błąd a mógł kupić "prawdziwy" samochód,

ja przyzwyczaiłem się to mojego auta - wiem ,że inne są lepsze , szybsze, wygodniejsze itd ale samochód dla mnie jest zabawką a nie stylem życia :cool:

wszystkim kierowcom życzę bezpiecznej jazdy , a nie udowadniania kto "lepszy",

za dużo na co dzień mamy przykładów polskiej " ułańskiej fantazji " zamiast "solidarności" , która miała uczynić ten kraj lepszym :(

semthex
07-10-14, 17:05
ja przesiadłem się z FN2 do muła z 1.8 i to jeszcze w kombi. Wcale nie odczuwam tragedii bo po prostu jest to normalne rodzinne autko które nadal setkę robi poniżej 10 s i to mi wystarczy. Mam ponad 600 litrów bagażnika w którym zmieści się wózek i inne rzeczy które mój syn będzie chciał zabrać.

Zombie weź w końcu zrozum, że nikt nie musi gonić tirów, na siłę wyprzedzać na trzeciego i robić tysiąca innych rzeczy żeby dojechać do celu, szczególnie jak jedzie z dzieckiem. Będziesz miał swoje to będziesz wiedział jaki skarb wieziesz w aucie i wtedy powiem już brzydko ale na ch.. Ci turbo które zasuwa... Chłopie dorośnij, chcesz przekonywać miliony użytkowników civica że to jest gówno i robić to na forum civica?

Jakoś w VIII genie nic mi nie przeszkadzało i dlatego zmieniłem na IX (mimo gorszego silnika ale w IX nie ma K20 więc nie ma co dyskutować). Ilu jest podobnych do mnie, którzy z 8 na 9 przeskoczyli? Mieli fatalne auto i wywalili po 75-80 tys. na kolejne jeszcze gorsze?

marcin001984
07-10-14, 21:31
Już pisałem że Zombie powinien przesiadywać na forum Dacii Logan albo Daewoo Tico i tam szukać swoich słuchaczy.
Widział już ktoś Civica IX gen. z pakietem Mugen?
http://www.fastmotoring.com/index.php/2012/07/mugen-honda-civic-euro-concept-2012/

Rob
07-10-14, 22:31
zombie - jak sam zauważasz jest inny wątek na forum , a Ty zatruwasz wszystkie swoim negowaniem Civica pod każdym względem ,

mam propozycję do admina - założymy wątek "ZOMBIE" i tam "wylejesz" wszelkie uwagi na temat tego katastrofalnego pojazdu,

nie wiem jaki cel uświęca Tobie udzielanie się na tym forum ale nasuwa mi się skojarzenie z fanatyzmem religijnym bądź politycznym wg zasady " nie jesteś z nami - jesteś przeciw nam "

a chwalenie się ,że stać Cię na kolejny samochód jest ....

Ja stawiam na objawy paranoii , definicja pasuje jak ulał do pacjenta...

Zaburzenia urojeniowe (dawniej paranoja prawdziwa, obłęd, z grec. παρά - "obok, poza" i νους - "rozum, sens") - usystematyzowane urojenia, najczęściej prześladowcze i oddziaływania, rzadziej wielkościowe lub inne. Omamy występują sporadycznie, struktura osobowości jest zachowana.

Z psychopatologicznego punktu widzenia istotne jest, że urojenia paranoiczne są osądami, które są możliwe do zaistnienia, w przeciwieństwie do urojeń paranoidalnych. Urojenia paranoiczne są usystematyzowane, a w wyrażanych urojeniowo treściach występuje spójność. Charakterystyczną cechą paranoi prawdziwej jest to że urojenia dotyczą jednej tematyki.

...Swoją drogą ciekaw jestem ile z tych 701 postów Zombiego nie traktuje o złej polityce Hondy i słabych silnikach w Civicu...

Grzechotnik
07-10-14, 23:14
na moje oko jak chodzi o civica to hondzie lepiej wychodzi co druga generacja (parzyste numerki)
także X powinna byc rewelacja, pytanie tylko czy nowe turbo silniki choć trochę zbliżą się wytrzymałością do dotychczasowych n/a
XI jest spoko ale brakuje jej hondowskiego pazura

marcin001984
07-10-14, 23:30
Spokojna Twoja rozczochrana... już japońskie inżynierki o to zadbają żeby silniki były trwałe. Mieli na to dużo czasu żeby go dopracować. Idąc Twoim tokiem myślenia, sugerujesz ze VII gen. jest do bani?

zombie6
08-10-14, 08:28
Zombie weź w końcu zrozum, że nikt nie musi gonić tirów, na siłę wyprzedzać na trzeciego i robić tysiąca innych rzeczy żeby dojechać do celu, szczególnie jak jedzie z dzieckiem.

Ale o czym ty do mnie mówisz ??? jakie wyprzedzanie na trzeciego i gnanie ??? To nie o to chodzi, chodzi o zapas pod nogą w każdych warunkach, ciche, spokojne przemieszczanie się zawsze z zapasem mocy w razie czego.

Widział już ktoś Civica IX gen. z pakietem Mugen?
http://www.fastmotoring.com/index.php/2012/07/mugen-honda-civic-euro-concept-2012/

Nie ma to jak ten pakiet i 1.8 pod maską ;) Z.ajeb.ioza, niczym Corsa 1.2 w pakiecie OPC :D Jeden już nawet montował mega lotkę do 1.4 w VIII genie :D

Spokojna Twoja rozczochrana... już japońskie inżynierki o to zadbają żeby silniki były trwałe. Mieli na to dużo czasu żeby go dopracować. Idąc Twoim tokiem myślenia, sugerujesz ze VII gen. jest do bani?
I jeszcze im trochę zejdzie - dobrych kilka latek :D, bo nawet Type R-kę nie potrafią wpuścić na rynek, o mniejszych silnikach uturbionych nawet nie wspomnę, może 2020r. ? buhaha....

Ja stawiam na objawy paranoii , definicja pasuje jak ulał do pacjenta...

Zaburzenia urojeniowe (dawniej paranoja prawdziwa, obłęd, z grec. παρά - "obok, poza" i νους - "rozum, sens") - usystematyzowane urojenia, najczęściej prześladowcze i oddziaływania, rzadziej wielkościowe lub inne. Omamy występują sporadycznie, struktura osobowości jest zachowana.

Z psychopatologicznego punktu widzenia istotne jest, że urojenia paranoiczne są osądami, które są możliwe do zaistnienia, w przeciwieństwie do urojeń paranoidalnych. Urojenia paranoiczne są usystematyzowane, a w wyrażanych urojeniowo treściach występuje spójność. Charakterystyczną cechą paranoi prawdziwej jest to że urojenia dotyczą jednej tematyki.

...Swoją drogą ciekaw jestem ile z tych 701 postów Zombiego nie traktuje o złej polityce Hondy i słabych silnikach w Civicu...

Na pewno żaden z tych postów nie spamuje psychologicznym bełkotem rozhisteryzowanego fun-boya, któremu ktoś zawalił ołtarzyk, który sobie całe życie stawiał z wyrytym w łepetynie napisem "H" wysadzanym diamencikami :D

Grzechuk
08-10-14, 09:31
Zombie, ulżyło tobie ? Co jeszcze napiszesz ? Chętnie poczytamy twoje mądrości. Bardzo prosimy. Może założymy oddzielny dział poświęcony koledze Zombie? Pochwali się tam jakim autem jeździ, jaki ma silnik, ile ma do setki, jaką osiągnął największą prędkość w życiu, pokaże jaką ma lotkę w swoim turbo 1.2 czy tam 1.4 a może 1.0 ? Zrobi zestawienie plusy i minusy honda civic vs. coś tam.. To może być konstruktywny dział :p

zombie6
08-10-14, 10:15
Kolego nie pisz głupot, posłuchaj lepiej świsto-wycia w swoim nowym cifie 1.4, może ci przejdzie chęć trollingu na forum :p

140KM
08-10-14, 10:15
cześć Zombie,

czy to Ufo zrobiło z Ciebie "zombie" ? jeśli tak to współczuję , ten okropny samochód zrujnował Twój sposób postrzegania świata,
nie możesz się pogodzić ,że pozostali użytkownicy tych aut opierają się złu jakim jest Honda ? że jesteśmy nieświadomi jakim złym / złem jeździmy ?
a może próbujesz nas nawrócić na dobrą drogę ? chyba zły sposób wybrałeś - postaraj się dobrym słowem coś zbudować .... :o

zombie6
08-10-14, 10:20
Dobre słowo to będzie jak Honda się w końcu obudzi, choć już straciłem nadzieję....ja nie najeżdżam na użytkowników, a na to co stało się z fajną marką....

140KM
08-10-14, 10:28
w takim razie polecam pisać wprost do Honda Motor Europe - tutaj marnujesz czas,

a tak na poważnie - świat się zmienia , samochody też , zastanawiam do czego doprowadzą wymogi UE i marketingowcy ? czy odbiorą kierowcom przyjemność z prowadzenia samochodu na rzecz nowoczesnych smartfonów na kołach ?
czy Honda się obudzi ? myślę że nie śpi , ale to nie moje zmartwienie ,"ślubu" z Hondą nie brałem i następny mój pojazd może być innej marki :)

Grzechotnik
08-10-14, 10:51
Na pewno zadbają żeby były trwałe, ale silnik z turbo z natury jest bardziej wysilony i pewne rzeczy ciężko przeskoczyć
Tak samo jak w iCDTI, doświadczenia w dieslach nie mieli a zrobili jeden z lepszych i wytrzymalszych silników, aczkolwiek wciąż ma typowe problemy nowoczesnych dieslów (chociaż bardziej się one tyczą osprzętu) na szczęście w ograniczonym stopniu. Kiedyś słowo diesel było synonimem długowieczności. Ta sama ewolucja dzieje się teraz z benzyniakami. Do przodu trzeba iść, tylko że teraz już nie inżynierowe a ekonomiści projektują. Bynajmniej nie twierdze że turbo jest złe bo zalet mam masę, ale zamiast iść w bezsensowny downsizing i wyciąganie supermocy z 1 litra to lepiej by było dla użytkowników aby producenci skupili się nad dopracowaniem wszystkiego a nie wyścigiem który silnik spali mniej na papierze, ale im się to nie opłaci bo za mało osób by auta wymieniało :P
A co do VII gen nie twierdze że jest zły, jest dobry ale w niczym nie porywa (poza typ-r), no może wygląd to jego słaba strona wq mnie ale o gustach się nie dyskutuje :)
Co do mojej teorii to V gen się w nią chyba nie wpisuje ;)

140KM
08-10-14, 11:03
niestety wmawiany nam galopujący postęp technologiczny wymusza ciągłe wymienianie wszystkiego co się da na nowy model - absurdem jest fakt ,że coraz lepsze wytwory ludzkiej pracy są coraz mniej trwałe ale to tajemnica sprzedaży - widać to szczególnie w elektronice - kreuje się potrzeby konsumentów zamiast na nie odpowiadać lepszą jakością - jakość ( trwałość ) jest pomijana gdyż za rok i tak mamy kupić nowy model ,
w motoryzacji jest podobnie i tylko niektóre marki próbują spowolnić ten proces a gdy tak czynią to się im zarzuca ,że śpią :)

zombie6
08-10-14, 11:16
1.9 TDI 130 KM był pierwszym dynamicznym dieslem, w porównaniu z takim wiecznym W124 200 D był rakietą i wolałbym nim jeździć niż furmanką 200D 500.000 km :). Tak samo jest z benzyniakami wolnossącymi vs. turbo. Najzabawniejszy jest fakt, że ludzie nieraz robią max. 10 tys. km rocznie, kupują nowe auto i nadal boją się turbo.
Honda niczego nie spowalnia, ona autentycznie chrapie od wielu lat, nie można mieć praktycznie jeden silnik - 1.8 wolnossący w ofercie w obecnych czasach (1.4 nie liczę, a 1.6 diesel jest chorobliwie drogi), bo po prostu jest się na szarym końcu i to się nie może dobrze sprzedawać....

140KM
08-10-14, 11:29
jest w tym trochę racji , ale gdy widzę w ofercie producenta silniki 3 cyl . 1.0 + turbo i marketingowcy, którzy zachwalają jakie to dobre to mam wątpliwości kto się myli ,
czas pokaże .... Mazda podobnie jak Honda opiera się downsizingowi :cool:

jak zauważyłeś mała oferta silników słabo się sprzedaje ,ale to wg mnie raczej kwestia aktualnej polityki marketingu która ma tworzyć złudzenie bogatej oferty ,
podobnie oferta wyposażenia dodatkowego , która liczy czasem wiele stron i wcale nie ułatwia wyboru a tylko wyciąga kasę z kieszeni - to mój punkt widzenia :cool:

Grzechuk
08-10-14, 12:15
Silnik z turbo jest dobry, daje dużo frajdy z jazdy jak ktoś lubi, że tak powiem pocisnąć, ale silnik który ma pojemność 1.0 i ponad 100 KM moim zdaniem nie osiągnie takich przebiegów, bez remontu, jak stare tradycyjne benzyniaki, takie auto jest dobre dla osób które kupują samochód na 3-4 lata i potem zmieniają.. Nie ma co ukrywać, że w naszym Kraju większość ludzi nie stać jest kupować nowe rodzinne auto co 3-4 lata, tak więc patrząc z tej perspektywy Honda jest bdb samochodem na tle konkurencji. Mogłem kupić skodę czy WV z super silnikiem 1.4 TSI czy 1.2 TSI ale po prostu bałem się tych aut, dla mnie auto jest wtedy dobre gdy jeździ bezawaryjnie a nie stoi co chwilę w serwisie... i wole jeździć bezawaryjną "furmanką" Civic 1.4 który bez problemu osiąga prędkości autostradowe, niż jakimś downsizingowym Vagiem, czy Fordem, poza tym Civic IX moim zdaniem jest ładniejszy :)

140KM
08-10-14, 12:31
Honda wyrosła na światową markę motoryzacyjną za sprawą bdb silników, aż do wczoraj nikt tego nie negował ale dzisiaj za sprawą głupich norm spalin , zmuszani są do zmian , dlatego wycofano CTR 8gen. ,
dla przykładu silnik 1.8 jest sprawdzoną, trwałą i uniwersalną konstrukcją która jest w stanie sprostać oczekiwaniom różnych klientów ale dzisiaj klienci są przyzwyczajani to bogatej oferty ( niczym w salonie smartfonów ) a także do tego ,że co nowe to lepsze ...

z ciekawości sprawdziłem ofertę Focusa - dwa silniki benzynowe do wyboru 1.0 i 1.5 w dwóch wariantach mocy = 4 opcje ??? parametry tych silników wcale nie oferują znacznie więcej niż Hondy ( niewielkie różnice mocy , przyśpieszenia , spalania ) czas pokaże jak długo :p

zombie6
08-10-14, 13:00
Jakie dwa silniki benzynowe ? A 2.0 to co ? Parametry tych silników są o lata świetlne przed Hondą - w jeździe, a nie na papierze, lata świetlne - też kultura pracy i wyciszenie....po liftingu zaś Focusa jest jeszcze lepiej pod względem komfortu, bo nie ogranicza się do stylistyki, a są lepsze materiały, lepsza ergonomia, zmiany w zawieszeniu i jeszcze lepsze wyciszenie, choć już było i tak 2 razy ciszej niż w Hondzie....Moc na papierze ma się nijak do zachowania auta w warunkach drogowych, gdzie rządzi moment obrotowy, to on kształtuje dynamikę i bezproblemową jazdę w każdych warunkach bez piłowania obrotami....zaś jakieś armagedony awaryjności w przypadku ecoboosta można włożyć między bajki, podobnie nowe TSI są przekonstruowane....jak ktoś się boi to może oczywiście się męczyć z 1.4 i-vtec, który w porównaniu z 1.2 TSI jest przedpotopowym dinozaurem - było nawet kiedyś porównanie w Auto-Szmacie tych silników, tak przeogromna różnica silników porównywalnej mocy dała przykład tego co znaczy NM.... Oferta silnikowa nie musi być mega-bogata, ale nie może też być tak żenująca jak u Hondy obecnie.....

140KM
08-10-14, 13:13
po liftingu zaś Focusa jest jeszcze lepiej pod względem komfortu, bo nie ogranicza się do stylistyki, a są lepsze materiały, lepsza ergonomia, zmiany w zawieszeniu i jeszcze lepsze wyciszenie, ..

domyślam się ,że przytaczasz opis z katalogu... ale nie neguję że tak uczynili i jest lepiej ,
zajrzałem w cennik nowego focusa i tam widziałem dwa eccoboosty 1.0 + 1.5 , 2.0 na razie brak ,

mnie bardziej " bawi " spokojna jazda niż dynamiczna dlatego mamy odmienne podejście do tego co lepsze , ja Ufola nie kupowałem dla osiągów tylko dla stylu ( jak go potocznie określają UFO) gdybym chciał auta lepiej wykonanego wybrałbym pewnie inne choć i w tym przypadku wrażenia mogą być rózne ,

jeśli mowa o porównaniach silników to też czytałem takie gdzie w testach wyszło ,że eccoboost jest ekonomiczny tylko przy lekkim traktowaniu a osiągi wcale nie są tak różne

Grzechuk
08-10-14, 13:22
Zombie, to ty chyba nie jeździłeś IX.. o jakiej ty ergonomii piszesz ? o jakim wyciszeniu ? albo materiałach wykończeniowych ? Oglądałem focusa i dla mnie civic był o wiele ciekawszym i przyjemniejszym autem, a o wyglądzie to już nie wspomnę... Za Civicem IX ludzie się oglądają, za focusem- wątpię.. wygląd jak rozdmuchana fiesta - bez polotu.. A te twoje teorie o bezawaryjności ecoboosta albo TSI to możesz wciskać komuś kto nie ma pojęcia o silnikach..

zombie6
08-10-14, 13:24
Silnik z turbo jest dobry, daje dużo frajdy z jazdy jak ktoś lubi, że tak powiem pocisnąć, ale silnik który ma pojemność 1.0 i ponad 100 KM moim zdaniem nie osiągnie takich przebiegów, bez remontu, jak stare tradycyjne benzyniaki, takie auto jest dobre dla osób które kupują samochód na 3-4 lata i potem zmieniają..
Przez 4 lata zrobisz 240-350 tys. km ? Bo tyle ma zrobić 1.0EB - co najmniej 240 tys. km.
Chcesz jednym autem jeździć co najmniej 10 lat ? Furmanką 1.4 ? :D Wow ! :D

Zombie, to ty chyba nie jeździłeś IX.. o jakiej ty ergonomii piszesz ? o jakim wyciszeniu ? albo materiałach wykończeniowych ? Oglądałem focusa i dla mnie civic był o wiele ciekawszym i przyjemniejszym autem, a o wyglądzie to już nie wspomnę... Za Civicem IX ludzie się oglądają, za focusem- wątpię.. wygląd jak rozdmuchana fiesta - bez polotu.. A te twoje teorie o bezawaryjności ecoboosta albo TSI to możesz wciskać komuś kto nie ma pojęcia o silnikach..
Jeździłem....ja jeżdżę nie oglądam ;) Ja wiem, że wolisz furmankę 1.4, ale sorry o silnikach z turbo nie masz bladego pojęcia....

jeśli mowa o porównaniach silników to też czytałem takie gdzie w testach wyszło ,że eccoboost jest ekonomiczny tylko przy lekkim traktowaniu a osiągi wcale nie są tak różne

To nie czytaj, a sam próbuj. Oczywiście, że jak turbo żyje to turbo pije, można spalić litr mniej lub litr więcej od 1.8, ale przy totalnie innej jeździe....

140KM
08-10-14, 13:29
jeśli ktoś lubi to jeździ i 10 lat ,
1.4 furmanką nie jest, bo co powiesz o innych autach z silnikami ~100KM ?

"wow !" ? dlaczego to Cię irytuje ?

próbować czegoś nie będę gdy mi się nie podoba -

Grzechuk
08-10-14, 13:32
Zombie, teraz potwierdziłeś tylko, że nie masz żadnych argumentów i że twoje posty są płytkie jak.. nie powiem co... Nie warto z tobą dyskutować. Kiedy ty się bawiłeś w piaskownicy to ja pomykałem Astrą 2.0 rozbierając ją od góry do dołu... więc jeśli nie wiesz to się nie wypowiadaj kto o czym ma pojęcie bo robisz z siebie pośmiewisko... Płytki z ciebie gość.

zombie6
08-10-14, 13:34
mnie bardziej " bawi " spokojna jazda niż dynamiczna dlatego mamy odmienne podejście do tego co lepsze

Niby spokojna, a dynamiczna, godzi się sprzeczności i to jest właśnie piękne.

Zombie, teraz potwierdziłeś tylko, że nie masz żadnych argumentów i że twoje posty są płytkie jak.. nie powiem co... Nie warto z tobą dyskutować. Kiedy ty się bawiłeś w piaskownicy to ja pomykałem Astrą 2.0 rozbierając ją od góry do dołu... więc jeśli nie wiesz to się nie wypowiadaj kto o czym ma pojęcie bo robisz z siebie pośmiewisko... Płytki z ciebie gość.

To wracaj do tej piaskownicy, bo coś niedawno chyba z niej wyszedłeś....jak nie widzisz argumentów to znaczy że sam nie masz pojęcia o czym piszę....
P.S. Rozwaliła mnie ta Astra 2.0 :D

140KM
08-10-14, 13:37
?

ja zazwyczaj na drodze się nie śpieszę bo stać mnie na to aby mieć czas , dlatego " spokojna "

zombie6
08-10-14, 13:37
jeśli ktoś lubi to jeździ i 10 lat ,
1.4 furmanką nie jest, bo co powiesz o innych autach z silnikami ~100KM ?

"wow !" ? dlaczego to Cię irytuje ?

próbować czegoś nie będę gdy mi się nie podoba -

95 KM w Mitsubishi Colt jest ok, podobnie w starym Yarisie I 1.3 86 KM było ok, ale nie w cifie IX gen ;)
Nie irytuje mnie, ja podziwiam, że można czymś takim jeździć - stąd wow ! ;)

Grzechuk
08-10-14, 13:38
Widzisz nawet nie umiesz czytać ze zrozumieniem... Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem.

140KM
08-10-14, 13:38
To wracaj do tej piaskownicy, bo coś niedawno chyba z niej wyszedłeś....jak nie widzisz argumentów to znaczy że sam nie masz pojęcia o czym piszę....

tak się zombie zdenerwował ,że nie zrozumiał kto był w piaskownicy

" podziwiam" znaczy wyrażać uznanie , a nie kpinę :p

zombie6
08-10-14, 13:39
?

ja zazwyczaj na drodze się nie śpieszę bo stać mnie na to aby mieć czas , dlatego " spokojna "

Spokojna z kulturą i zapasem pod stopą, a nie bezradnością 1.8 na niskich obrotach - ot co ;)

tak się zombie zdenerwował ,że nie zrozumiał kto był w piaskownicy
Każdy kiedyś był, niektórzy jednak z niej nie wychodzą co widać w postach pana - furmanki ;)

Grzechuk
08-10-14, 13:40
Szkoda na niego czasu...

zombie6
08-10-14, 13:43
Szkoda, szkoda...w końcu furmanka wyje ;)

Witam, nie chcę już zakładać nowego tematu odnośnie dziwnych dźwięków, ale chciałem zapytać użytkowników civiców 1.4 o pewną rzecz, otóż jadąc swoim autem z prędkością obrotową silnika coś około 2500 do 3000, na 4,5,6 begu słyszę jakby taki cichy gwizd, wycie o wysokim tonie, mam wrażenie, że jest to dźwięk wydobywający się z układu napędowego, jakieś koła zębate, bądź mechanizm różnicowy... gdy zwiększam obroty lub zmniejszam ten dźwięk znika, występuje on tylko przy tych mniej więcej obrotach silnika, czy u was też tak jest ? czy coś jest nie tak z moim autem, zastanawiam się czy jechać z tym do serwisu. Wiem, że podobny problem występował w toyotach avensis (nowy model), tam było coś z mechanizmem różnicowym. Trochę mnie to zaniepokoiło, bo auto jest nowe i ma zaledwie 1700 km przebiegu.

Grzechuk
08-10-14, 13:48
hehe zabawny jesteś Zombie :) to może ty mi odpowiesz na to pytanie jak już je tutaj wkleiłeś ? chodź nie jest to ten temat...

140KM
08-10-14, 13:53
moje UFO nie wydaje prawie żadnych takich dźwięków ( wycie , gwizdy , świsty itp ) , jak to możliwe ? ano normalnie - Deep Purple z cd zagłusza :)

semthex
08-10-14, 19:01
bezradnością 1.8 na niskich obrotach - ot co ;)

czyli jednak nie jeździłeś żadnym 1.8. Przesiadłem się do 1.8 z FN2 czyli powinienem umrzeć z nudów ale co się okazuje? Autko jest całkiem sprawne do normalnego poruszania się, na trasie wcale nie odczuwam braków mocy. Nie muszę mieć zapasu bo i tak go nie wykorzystuję.
A do szaleństw jest subaru albo crx. Nie kompromituj się szczególnie z fordem i jego zabawkową deską rozdzielczą - że o pyrkaniu 1.0 turbo nie wspomnę... Kompromitujesz się tylko.

martin_
08-10-14, 19:37
po liftingu zaś Focusa jest jeszcze lepiej pod względem komfortu, bo nie ogranicza się do stylistyki, a są lepsze materiały, lepsza ergonomia, zmiany w zawieszeniu i jeszcze lepsze wyciszenie, choć już było i tak 2 razy ciszej niż w Hondzie....Moc na papierze ma się nijak do zachowania auta w warunkach drogowych, gdzie rządzi moment obrotowy
Materiały jak były tak są do kitu, pełno udawanego aluminium - wygląda jak obudowa lodówki, ale w dotyku nawet gorsze. Czytelność wyświetlacza klimatyzacji niczym w pełnoletnim boomboxie no i tragiczne fotele na tle konkurencji. Zaraz nie wspominałeś coś o komforcie - i wygodnie ci w takich kanapowych fotelach? Ja bym 100km w tym nie wytrzymał....
Jest jeszcze rewelacyjny wyświetlacz radia, który wygląda gorzej niż ten z mojej starej Nokii.
Silnik - moment obrotowy niby na papierze, w rzeczywistości nie umywa się do 1.4 TSI 140. Jechałem jednym i drugim więc mam porównanie.
Focus IV z 1.5 Ecoboostem jest jeszcze wolniejszy - 150KM i 8.9s do 100km\h (Leon TSI 150 KM robi setke w 8s), a to już raptem tylko 0,5s szybciej niż stary wolnossak 1.8 w Civicu...

ciekawości sprawdziłem ofertę Focusa - dwa silniki benzynowe do wyboru 1.0 i 1.5 w dwóch wariantach mocy
Jechałem 1.0 w Focusie III zarówno 100KM i 125KM. Słabszy w ogóle nie jechał :), 125 KM też za bardzo nie czuć - nie umywało sie do mojego 1.8, a spalanie podobne.
Stare 1.6 150 miało wystarczające osiągi i fajne brzmienie. Szkoda, że ludzie nabierają się na ten 1.0 litrowy niewypał, który ani jeździ ani pali ...

zombie6
09-10-14, 07:31
Dalej jarajcie się papierowymi osiągami :) Ten 1-litrowy niewypał moduje się za 1500 zł na 160 KM i robi wiatrak z 1.8 hondziny :p To samo robi się z 1.6 EB jak komuś mało - wypluwa wtedy ok. 210 KM i 333 NM.....choć to i tak nie ma znaczenia, bo do setki mógłby mieć i 10,5 s, a w jeździe dzięki momentowi jest kolosalna różnica...Fotele w Focusie są rewelacyjne na długich trasach, choć nie wyglądają.....jak ktoś woli 1.4 TSI Seata czy Golfa ja mu nie wróg, nie jestem jakimś fanatykiem Forda i koło du.py mi lata marka auta w obecnych czasach :p Mnie bawi zacietrzewienie fun-boy-ów Hondy, w której dusisz gaz przy 120 km/h na V-tce a to padło nie reaguje.....a taka popierdółka 1.0 EB i owszem, na dodatek brzmi jak bokser czego oczywiście fanatycy nie słyszą, ale jakby tą popierdółkę 1.0 wypuściła hondzina mlaskaliby z zadowolenia, zresztą może wypuści w 2020 r., hi hi, wtedy pomlaskają :cool:

Grzechuk
09-10-14, 08:57
A mnie bawi chłopcze twoje zacietrzewienie na punkcie mini silniczków z wiatraczkiem, ile ci ktoś przytoczy konkretny argument to ty dalej klepiesz to samo... Zmoduj sobie 1.0 na 160KM to zobaczysz ile pojeździsz.. no ale ty zmieniasz auto co 3 lata więc tobie nie zależy... a tak na prawdę to pewnie jeździłeś w życiu hondą rodziców ( a może i to nie ) i się mądrzysz, bo w IX na pewno nie siedziałeś, nie mówiąc już o jeździe, patrząc co piszesz na temat komfortu, wykończenia i wyciszenia w IX, nie masz o tym zielonego pojęcia bajkopisarzu! fun-boy-u płaskiego momentu obrotowego..

140KM
09-10-14, 09:26
ze strony autokult : test Focusa polift 1.5 ecoboost 182 KM

cyt "Podczas prezentacji w Hiszpanii miałem okazję jeździć dwiema wersjami silnikowymi o pojemności 1,5 litra. To nowe jednostki spełniające normę emisji spalin Euro 6 i według zapewnień producenta bardziej wydajne od poprzedników o pojemności 1,6 litra. Na pierwszy ogień poszedł benzyniak o mocy 182 KM. To poza wersją ST najmocniejsza jednostka w gamie i kto wie czy nie najbardziej rozczarowująca. Liczby to jedno, ale pod prawą stopą czuć najwyżej 150 KM. Moment obrotowy też nie imponuje. 240 Nm dostępne w zakresie 1600-5000 obr/min to wyraźnie za mało. 140-konna jednostka 1,4 TSI Volkswagena oddaje w węższym zakresie 250 Nm i sprawia lepsze wrażenie. Może się podobać za to szeroki zakres obrotów, choć na rozkręcenie się turbosprężarka ze stałą geometrią Focusa potrzebuje minimum 1800 obr/min., a moc czuć dopiero po przekroczeniu 3500 obr/min. Jednak wciąż nie jest to 182 KM. Inna sprawa, że motor ten odznacza się bardzo wysoką kulturą i niemal bezszelestną pracą."

zombie6
09-10-14, 09:49
Silnik 1.5 EB jest gorszy od 1.6 EB choćby dlatego, że 1.6 EB moc max. uzyskiwał niżej przy 5700 obr/min, a nie 6000, na papierze też miał lepsze dane, co nie zmienia faktu że z 1.8 i-vteca i tak robi wiatrak :cool: Na hamowni też zawsze 1.6 EB 182 KM ma ok. 190 KM i 290 NM i to wystarcza z zapasem. Zresztą rozwijanie mocy przy prędkościach powyżej 100 km/h ma się nijak do wolnossaka 1.8.....że o kulturze pracy i ciszy nie wspomnę....

A mnie bawi chłopcze twoje zacietrzewienie na punkcie mini silniczków z wiatraczkiem, ile ci ktoś przytoczy konkretny argument to ty dalej klepiesz to samo... Zmoduj sobie 1.0 na 160KM to zobaczysz ile pojeździsz.. no ale ty zmieniasz auto co 3 lata więc tobie nie zależy... a tak na prawdę to pewnie jeździłeś w życiu hondą rodziców ( a może i to nie ) i się mądrzysz, bo w IX na pewno nie siedziałeś, nie mówiąc już o jeździe, patrząc co piszesz na temat komfortu, wykończenia i wyciszenia w IX, nie masz o tym zielonego pojęcia bajkopisarzu! fun-boy-u płaskiego momentu obrotowego..

Buhaha, ten świst źle na ciebie wpływa :p No cóż współczuje, w takim emerytowozie jak twój człowiek sfrustrowany do szpiku kości i plecie co mu ślina na język przyniesie :p

Grzechuk
09-10-14, 10:06
Pleść to ty pleciesz porównując silnik z turbo który ma ma 182KM do silnika 1.8 142KM bez turbo.. i nie musisz mi współczuć bo bardzo komfortowo i przyjemnie podróżuje mi się moim nowym Civic-em 1.4. Nadal twierdze, że nie jeździłeś IX bo nie masz pojęcia o tym aucie. Piszesz o czymś z czym nigdy nie miałeś przyjemności się zetknąć.. pewnie podobnie jest ze wszystkim o czym tutaj piszesz.. chłopcze. PS. Ale mógłbyś pisać dobrze bajki dla dzieci o samochodach, hmm chociaż też nie do końca bo byś pisał ciągle tylko o płaskim momencie hahaha!

zombie6
09-10-14, 10:19
Do wszystkiego można się przyzwyczaić, nawet do wycia 1.4 100 km w 1300 kg aucie - przecież tego nie neguję :cool:

Pleść to ty pleciesz porównując silnik z turbo który ma ma 182KM do silnika 1.8 142KM bez turbo..
Oczywiście, porównuje auta w zbliżonej cenie, które dzieli komfortowa przepaść....

Nadal twierdze, że nie jeździłeś IX bo nie masz pojęcia o tym aucie.
Buhaha, tak sobie to tłumacz, jakoś pocieszać się musisz :) Reszty przedszkolnych przytyków nie skomentuję :cool:

ktyl
09-10-14, 10:25
Czy leci z nami moderator? 11 stron bezsensownych przepychanek godnych rozchwianych emocjonalnie nastolatek... Litości...

Grzechuk
09-10-14, 10:25
Jak zwykle nic konkretnego Zombie ! :) ale u ciebie to już norma... Czemu nie komentujesz ? Rozmowa z tobą daje mi niezły ubaw hahaha !

zombie6
09-10-14, 10:27
Czy leci z nami moderator? 11 stron bezsensownych przepychanek godnych rozchwianych emocjonalnie nastolatek... Litości...

Nie moja wina, że fun-boye płaczą, że ktoś im burzy ołtarzyk ;)

Grzechuk
09-10-14, 10:41
Oczywiście, porównuje auta w zbliżonej cenie, które dzieli komfortowa przepaść....

Zrozum, silnik w aucie nie jest jedynym wyznacznikiem komfortu auta..

140KM
09-10-14, 10:48
fun-boye płaczą , burzą im ołtarzyk, furmanka, wyje, wiatrak, przepaść ... merytorycznie słabo to wypada :p

zombie6
09-10-14, 11:07
fun-boye płaczą , burzą im ołtarzyk, furmanka, wyje, wiatrak, przepaść ... merytorycznie słabo to wypada :p

Jak ktoś nie ma pojęcia co znaczy 3 db różnicy w poziomie hałasu, co to znaczy kultura pracy silnika czy reakcja na gaz przy każdych obrotach to trzeba posługiwać się prostym słownictwem :p

Zrozum, silnik w aucie nie jest jedynym wyznacznikiem komfortu auta..
Możemy przejść na zawieszenie, wcale nie chodzi o silnik tylko, zawias w Hondzie też jest jedynie poprawny, a amory szybciuteńko tracą sprawność, silnik zaś to nie tylko osiągi, ale też hałas i kultura pracy :)

Grzechotnik
09-10-14, 11:21
to wychodzi na to że zostaje nam jedynie popełnić zbiorowe harakiri :D

semthex
09-10-14, 12:04
a taka popierdółka 1.0 EB i owszem, na dodatek brzmi jak bokser czego oczywiście fanatycy nie słyszą

ze co? nie rozwalaj mnie. Slyszales kiedys boxera? Napisz to chlopakom na forum subaru :D wystarczy tych bredni, kosiarka o odglosie boxera... dziecko idz i nie grzesz!

140KM
09-10-14, 12:05
mam świadomość ,że jazda Ufem komfortowa nie jest ale mnie to odpowiada ( póki co )

dres jest wygodniejszy od garnituru ale ja w tym pierwszym nie chodzę :p czyli co kto lubi , a ja swojego Civica lubię mimo ,że to takie kiepskie auto :cool:

zombie6
09-10-14, 12:35
ze co? nie rozwalaj mnie. Slyszales kiedys boxera? Napisz to chlopakom na forum subaru :D wystarczy tych bredni, kosiarka o odglosie boxera... dziecko idz i nie grzesz!

Jak nie masz pojęcia to się nie wypowiadaj fanatyku. Eksperci nawet przyrównują do V6, więc takimi dyletanckimi tekstami możesz co najwyżej brylować w piaskownicy :p Kosiarka 3 cyl. to była kiedyś w Cinquecento. Jakby 1.0 EB wypuściła hondzina to byś się spuszczał nad rasowym klangiem tego silnika :p

semthex
09-10-14, 12:39
cinquecento mialo 2 cyl w 700ccm i 4 w przypadku 900 ccm.
Eksperci...

zombie6
09-10-14, 12:41
Chodziła jak kosiarka 700-tka, wydawało mi się że były to 3 cyl., ale nie będę się kłócił :p

semthex
09-10-14, 12:44
Tobie sie wydawalo a sa tacy co jezdzili i naprawiali... ale ja sie wg Ciebie nie znam. Tak samo jak na boxerach

zombie6
09-10-14, 12:45
Nie znasz się na klangu 1.0EB :p

140KM
09-10-14, 13:43
zombie - zarzucasz nam ,że chwalimy gó_no jakim jest Civic a sam to czynisz w przypadku Focusa , nie bierzesz tylko pod uwagę że większości nam nie podoba się F auto a argumenty od wyższości technicznej to nie wszystko - nie jest ładne to co ładne tylko co się ludziom podoba :cool:

zombie6
09-10-14, 14:01
O wyglądzie nie dyskutuję. Ja nie chwalę tylko Forda i daleko mi do fanatyzmu hondo-maniaków, alternatyw jest mnóstwo - auta innych marek w podobnej cenie do wyboru i koloru, a nie jedna wersja na krzyż. Life is too short for boring 1.8 i-vtec ;) Co do wyglądu to Honda daje jeszcze coś w pakiecie - najgorszy lakier jaki można sobie wyobrazić, nieporównywalnie gorszy od europejskich - odpryskujący i rysujący się od patrzenia i takie same gó.wniane miękkie szyby rysujące się od wszystkiego, nawet od nowych wycieraczek.....w Mitsubishi jest ten sam shit....wszystko to można oczywiście pokochać dokonując odpowiedniego przetasowania w główce :cool:

140KM
09-10-14, 14:14
jako użytkownicy Civica jesteśmy świadomi jego mankamentów ale jednocześnie zalet - kto kupił i nie zrezygnował z użytkowania mimo wad jest zadowolony z jego unikalnego charakteru,
niedawno miałem okazję jeździć nową Mazdą3 120 KM i ogólnie podobało mi się i mógłbym się przesiąść pomimo kilku jakościowych niedoróbek w nowym modelu 3 - ale liczy się przyjemność jazdy i taką Mazda 3 zapewnia pomimo niezbyt mocnego silnika :) może w przyszłości zdradzę Hondę ...

Grzechuk
09-10-14, 14:27
O wyglądzie nie dyskutuję. Ja nie chwalę tylko Forda i daleko mi do fanatyzmu hondo-maniaków, alternatyw jest mnóstwo - auta innych marek w podobnej cenie do wyboru i koloru, a nie jedna wersja na krzyż. Life is too short for boring 1.8 i-vtec Co do wyglądu to Honda daje jeszcze coś w pakiecie - najgorszy lakier jaki można sobie wyobrazić, nieporównywalnie gorszy od europejskich - odpryskujący i rysujący się od patrzenia i takie same gó.wniane miękkie szyby rysujące się od wszystkiego, nawet od nowych wycieraczek.....w Mitsubishi jest ten sam shit....wszystko to można oczywiście pokochać dokonując odpowiedniego przetasowania w główce

Większych głupot to nie czytałem, człowieku! Skąd ty wiesz jakie są szyby i jaki jest lakier w nowej hondzie ? Skąd wiesz jakie są szyby i lakier w skodzie, albo WV czy oplu ? Robiłeś testy drapania szyby ? albo rzucania kamykami w lakier ? Żeby dojść do takich wniosków trzeba każdym autem jeździć przynajmniej z 5 lat ! A ty co najwyżej mogłeś jeździć przez ostatnie 5 lat rowerem, patrząc na twoje pisane farmazony. PS. gang 1.0 jak boxer ? hahahahaha ! Ty chyba sam nie czaisz co piszesz. Istne pośmiewisko...

filipfm
09-10-14, 14:47
gosc nie moze zrozumiec, ze ogromna wiekszosc uzytkownikow 8 i 9 gen tutaj kupila to auto z wyboru a nie przymusu, bedac swiadomym wad i zalet tego auta, charaketerystyki silnikow itp. Za podobne pieniadze mogla kupic cos z placu koncernu VW, Forda, Renaulta, Peugeota ... czy innej Toyoty. Ale kupila Honde i w wiekszosci jest zadowolona ze swojego wyboru.

Sa tez tacy, ktorzy kupili TypeSa myslac ze to oznacza sportowe emocje (przypominam, ze TypeS zawsze byl oznaczeniem wersji wyposazenia ze sportowym stylem a nie wersji silnikowej. W Accordzie byl TypeS 2.0 a w Civicu 1.4 83KM), emocji zabraklo, przesiedli sie na Ecoboosta i psiocza jaka to Honda zla, bo wolnossace 1.8 140KM w 1300kg kompakcie nie daje emocji jak jazda Ferrari. Chyba wiemy o kogo chodzi ...

http://bi.gazeta.pl/im/ea/9c/e0/z14720234Q.jpg

140KM
09-10-14, 15:40
użytkownicy 9 gen. to wiedzą a 8 gen. mogą sprawdzić sami ,że skok jakościowy np. wnętrza 9 gen do 8 jest duży - na pewno nie odstaje od konkurencji ; miałem okazję wielokrotnie to namacalnie sprawdzić , tak więc wspomnienia z Ufo nie odpowiadają chwili obecnej .

filipfm
09-10-14, 16:22
użytkownicy 9 gen. to wiedzą a 8 gen. mogą sprawdzić sami ,że skok jakościowy np. wnętrza 9 gen do 8 jest duży - na pewno nie odstaje od konkurencji ; miałem okazję wielokrotnie to namacalnie sprawdzić , tak więc wspomnienia z Ufo nie odpowiadają chwili obecnej .

To jest akurat dyskusyjne. Bylem na premierze 9gena na Torwarze i o ile o samej ergonomii nie ma co dyskutowac, bo jeden lubi to, inny tamto, ale np rezygnacja z pokretel na rzecz klawiszy w klimie jest mocno dyskusyjna, ale np kierownica mi duzo lepiej lezala w dloni niz 8 genowa ... ale wracajac do jakosci ... boczki drzwi rysowaly sie od przejechania paznokciem :( natomiast podczas jazdy jest zdecydowanie ciszej w srodku.

adamkatowice
09-10-14, 16:47
zobaczcie sobie ile stron zeszło Wam na przekonywanie nieprzekonywalnego ;) to jak rozmowy o polityce, każdy ma trochę racji, ale nikt nikogo nie przekona. Każdy swoje chwali i każdy powinien mieć w dupie co myśli o tym osoba postronna... to już większy sens widzę w wątku o olejach i płynach do spryskiwaczy, chociaż też są zabawne ;)
Honda jest chyba serio mało awaryjna, skoro na forach jest tyle śmiesznych wątków... sobaczcie forum vw tam mają dużo tematów do rozmowy ;)
miłego !

140KM
09-10-14, 18:06
To jest akurat dyskusyjne. Bylem na premierze 9gena na Torwarze i o ile o samej ergonomii nie ma co dyskutowac, bo jeden lubi to, inny tamto, ale np rezygnacja z pokretel na rzecz klawiszy w klimie jest mocno dyskusyjna, ale np kierownica mi duzo lepiej lezala w dloni niz 8 genowa ... ale wracajac do jakosci ... boczki drzwi rysowaly sie od przejechania paznokciem :( natomiast podczas jazdy jest zdecydowanie ciszej w srodku.
oczywiście to nadal nie jest klasa premium ale jest lepiej pod względem tw szt kokpitu i lepszy montaż, dół zachował twarde plastiki , to co jest "pod ręką" jest lepszej jakości a szczególnie lewarek biegów idealnie usytuowany, kierownica lepiej leży w dłoniach bo ma grubszy wieniec, czy klima ma przyciski czy pokretla to rzecz gustu-wiadomo ,ale ogólnie lepiej i przede wszystkim ciszej, zawieszenie lepiej tłumi, wygluszenie lepsze co sprawia wrażenie ,że jest wolniejszy, fotele nadal wygodne, reszta podobnie, czyli położono nacisk na komfort.
nie jest to wrażenie nabyte przy jednym podejściu, sprawdzalem wielokrotnie.... taki fach

semthex
09-10-14, 18:45
Panowie co tu pisac. Posiadacze 9-ki ja chwala a Ci co widzieli w salonie albo autoswiecie krytykuja. Ktora opinia jest bardziej miarodajna?

martin_
09-10-14, 21:22
Fotele w Focusie są rewelacyjne na długich trasach, choć nie wyglądają
To, że są lepsze niż w Pandzie, nie znaczy, że są rewelacyjne :) A to że wyglądają jak te z Focusa 1 to inna sprawa ...
Focus zawsze odstawał wnętrzem i wygodą foteli, być może IV generacja coś tu poprawi, bo III niestety wygląda słabo na tle konkurencji ...

Podczas prezentacji w Hiszpanii miałem okazję jeździć dwiema wersjami silnikowymi o pojemności 1,5 litra. To nowe jednostki spełniające normę emisji spalin Euro 6 i według zapewnień producenta bardziej wydajne od poprzedników o pojemności 1,6 litra. Na pierwszy ogień poszedł benzyniak o mocy 182 KM. To poza wersją ST najmocniejsza jednostka w gamie i kto wie czy nie najbardziej rozczarowująca. Liczby to jedno, ale pod prawą stopą czuć najwyżej 150 KM. Moment obrotowy też nie imponuje. 240 Nm dostępne w zakresie 1600-5000 obr/min to wyraźnie za mało. 140-konna jednostka 1,4 TSI Volkswagena oddaje w węższym zakresie 250 Nm i sprawia lepsze wrażenie.
Nie chcę być złym prorokiem, ale coś mówi mi, że 150KM TSI zrobi z tej fordziny wiatrak :)

Pleść to ty pleciesz porównując silnik z turbo który ma ma 182KM do silnika 1.8 142KM bez turbo..
Oczywiście musi porównywać z wolnossakiem, bo każdy inny silnik turbo o podobnej mocy zostawia EB daleko w tyle. Inna sprawa, że w testach nie osiągają nawet czasów przyspieszeń deklarowanych przez producenta.
A odczucie mocy - takie sobie. 1.6 150 odczuwalnie słabszy od TSI 140, o 150 KM TSI\TDI nawet nie ma co wspominać.

Dalej jarajcie się papierowymi osiągami
Pisałem o odczuciach z jazdy - czytaj dokładnie, a tu 1.0 EB może się schować przy moim 1.8. A ile można z niego wyciągnąć po chipie to mam to gdzieś :)

1.0 EB i owszem, na dodatek brzmi jak bokser czego oczywiście fanatycy nie słyszą
Brzmi i jeździ jak 3cyl, no ale to taki "boxer" dla biedoty...
BTW. Czy poza odgłosem pracy boxera w 1.0 EB słyszysz jeszcze jakieś inne głosy? :)

semthex
09-10-14, 21:47
martin inaczej miałeś sformułować pytanie: czy kiedykolwiek słyszał prawdziwego boxera na żywo a nie tylko na PS3;)

1.0 3 cylindrowe jak boxer - ja p... to się moje niebieskie z boxerem w grobie przewraca;) Dawno się tak nie uśmiałem. To nie brzmi jak boxer tylko jak matiz.

Grzechotnik
09-10-14, 22:12
jak 1.0 3cyl brzmi jak bokser to pewnie fiatowski 0.9 2cyl ma gang V8 :D

martin_
09-10-14, 22:14
To nie brzmi jak boxer tylko jak matiz.
Dokładnie, właściwe porównanie :)

pewnie fiatowski 0.9 2cyl ma gang V8
Nie, gang V8 będzie miał 2 cyl EB. Tak powiedzą eksperci - jedna osoba w to uwierzy, tzn. da sobie to wmówić :)

Roof
10-10-14, 10:51
Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy: Mamy przestarzałe, trzeszczące i rozlatujące sie toczydła, tylko przes pomyłke nazywane samochodami. To nic, że silniki nie chca sie w nich psuć i to pomimo brutalnego traktowania na zimno i nie studzenia po ostrej jeździe. NIc, to, że elektronika też za bardzo się nie psuje i te samochody ( o pardon: wozidła jeżdżą ). Nie mamy niestety mocy pod butem i silniki R18 trzeba wkręcac na obroty, co doprowadza nas do szewskiej pasji. Odnotowano setki kolizji na skutek zbyt małej mocy w civicach VIII i IX generacji 1,4 i 1.8. Wciąż zdarzają się przypadki, kiedy kierowca takiego civica staje nagle na drodze, otwiera drzwi i wymiotuje, nie mogąc patrzeć na swój obrotomierz i znieść hałasu silnika... Sprzedaż tych samochodów ratują tylko fun-boye, którzy ubrani w czerwone czapeczki z logo "Hondy" z 8 tyś obrotów i niemiłosiernym wyciem silnika usiłują wyprzedzać TIR-y na autostradzie, ale niestety okupione to jest wymiotowaniem na każdym parkingu... Wielu z nabywców tych hondzin popełnia samobójstwa nie mogąc znieść swoich samochodów.... Proponuję zamknąć to forum, aby nie epatowac Hondą i nie pisac o tych... tych.... toczydłach sprzed epoki kamienia łupanego i przenieść się na fora Forda, Wieś- Vagena, czy innej zacnej marki...

Grzechuk
10-10-14, 12:16
Zombie, powiedz mi jedną rzecz, jak możesz oceniać coś czego nigdy nie miałeś ? mam namyśli nową hondę IX... To jest tak jak ja bym się zapisał na forum Golfa i pisał o nim jakie ma miękkie szyby, jaki ma odpryskujący lakier, jakie ma słabe amortyzatory, jakie ma kiepskie materiały w środku... itp.. itd.. powiedz skąd ty jesteś w stanie pisać takie rzeczy ? naczytałeś się tego co inni piszą i powtarzasz ? ktoś kto chce kupić civica poczyta te twoje wypociny i się zrazi do niego, a może tobie o to właśnie chodzi ? a może ty masz taką pracę, powiedz jaki masz w tym cel pisać takie głupoty ? bo oczerniasz to auto od góry do dołu... Myślisz, że inne auta są idealne ? pytam jeszcze raz ! jaki masz w tym cel ? Bo osoby tutaj piszące nie twierdzą w żaden sposób, że nowa honda civic jest najlepszym samochodem na rynku.. jesteśmy posiadaczami tego auta i dyskutujemy o nim ! a ty ?

140KM
10-10-14, 12:20
Grzechuk zapytał - umiesz odpowiedzieć ?

...ale gentelmeni zawsze są gentelmenami i nie muszą przybierać "tonu" innych rozmówców

chyba ,że brakuje argumentów

dawniej pozywało się kogoś na pojedynek , bo honor był najwyższą wartością a dzisiaj opluwa na forum :p
to taki znak czasów, brrrrr
http://wyborcza.pl/duzyformat/5,127471,15010237,Polska_mistrzem_Polski.html?i=0

zombie6
10-10-14, 12:40
Zombie, powiedz mi jedną rzecz, jak możesz oceniać coś czego nigdy nie miałeś ? mam namyśli nową hondę IX... To jest tak jak ja bym się zapisał na forum Golfa i pisał o nim jakie ma miękkie szyby, jaki ma odpryskujący lakier, jakie ma słabe amortyzatory, jakie ma kiepskie materiały w środku... itp.. itd.. powiedz skąd ty jesteś w stanie pisać takie rzeczy ? naczytałeś się tego co inni piszą i powtarzasz ? ktoś kto chce kupić civica poczyta te twoje wypociny i się zrazi do niego, a może tobie o to właśnie chodzi ? a może ty masz taką pracę, powiedz jaki masz w tym cel pisać takie głupoty ? bo oczerniasz to auto od góry do dołu... Myślisz, że inne auta są idealne ? pytam jeszcze raz ! jaki masz w tym cel ? Bo osoby tutaj piszące nie twierdzą w żaden sposób, że nowa honda civic jest najlepszym samochodem na rynku.. jesteśmy posiadaczami tego auta i dyskutujemy o nim ! a ty ?
Po prostu miałem to auto na dłuuuuuugiej jeździe próbnej, a z cifem VIII generacji męczyłem się 5,5 roku, wcześniej miałem znacznie lepsze cify VI oraz VII gen. (gorszy od VI gen., ale bez traumy VIII gena), a ojciec jeździ Accordami, o Hondach wiem więc b. dużo i wiem też, że obecnie odstają od konkurencji znacząco...a że ktoś je kupił to mnie nie obchodzi, ja daleki jestem od stawiana ołtarzyków jakiemukolwiek auto. Pewnie, że każde auto ma wady, ale też jest możliwość wyboru i jak się przed nim stanie alternatyw się mnóstwo, ja co najwyżej walczę z fanatyzmem jedynie słusznej marki, bo te czasy kiedy Honda naprawdę wybijała się na tle konkurencji dawno minęły......a forum jest po to by dyskutować, a nie tylko klepać się po pleckach ;) Wszystko co piszę jest moje i są to obiektywne odczucia, a nie subiektywna niechęć do Hond, ja bym chciał by z Hondą było lepiej, ale niestety jest coraz gorzej, a lata lecą....

Grzechuk
10-10-14, 12:54
To, że ty przeżyłeś traumę jeżdżąc hondami to nie znaczy, że wszyscy inni też ją przeżywają, widać skoro mają te auta to znaczy, że im odpowiadają, osobiście kupiłem IX bo mi się podobała i akurat dla mnie najlepiej się nią jechało w porównaniu do innych nowych kompaktów którymi jeździłem na jeździe próbnej... na tą chwilę nie staram się oceniać IX, ocenie je za kilka lat bo wtedy tak na prawdę będę widział coś o tym aucie.. pisząc, że miałeś to auto na długiej jeździe próbnej nie znaczy, że jesteś w stanie teraz wytknąć jego wszystkie wady typu rysujące się szyby czy kiepski lakier i amortyzatory, możesz tylko spekulować.. nie prawda ? a technologii nie znasz bo nie pracujesz w hondzie... ja jeżdżę nowym civicem już prawie 2 miesiące i póki nie mogę go ocenić bo jest to dla mnie za krótki czas.. mogą go ocenić forumowicze którzy mają ją od początku produkcji... Czytałeś co piszą ? PS. Skoro z ciebie taki znawca aut na rynku - tak porównujesz nowego civica do innych- to znaczy, że musiałeś jeździć wszystkimi nowymi kompaktami na bardzo dłuuuuuuuuuuuuuuugich jazdach próbnych... ciekawe ! nie prawda ? :)

Grzechotnik
10-10-14, 12:58
Zombiee gdzieś Ty dorwał te resoraki Civica?? daj namiar też sobie sprawie i postawie na półce :D

semthex
10-10-14, 15:43
Jak się kupuje hondy za kilka tys. zł tak jak zombie to faktycznie można traumy dostać gdy się kupi "igłę" z niemiec choć też nie zawsze. Ja wszystkie moje dotychczasowe hondy miałem prosto z salonu (oprócz FN2): civic sedan 98, jazz 06, accord 2010, civic tourer 2014 - i jakoś żadna mnie nie zwiodła. Miałem też w swojej historii motoryzacyjnej przygody z francuskimi autami i tam też wcale nie było źle ale tylko z jednego powodu: nowe auta.

Zombie, to forum civica i sorry ale jak Ci się nie podoba to możesz zmienić forum bo tutaj są użytkownicy i dyskutują o swoich świadomych wyborach. Tutaj nikt nikomu nie dał służbówki i teraz się żalimy, zapłaciliśmy pieniądze świadomie. Kupiliśmy nowe auta czego oczywiście z całego serca Ci życzę żeby Cię było kiedyś na takie auto stać...

buri
10-10-14, 16:22
z ciekawości sprawdziłem ofertę Focusa - dwa silniki benzynowe do wyboru 1.0 i 1.5 w dwóch wariantach mocy = 4 opcje ??? parametry tych silników wcale nie oferują znacznie więcej niż Hondy ( niewielkie różnice mocy , przyśpieszenia , spalania ) czas pokaże jak długo

jesli juz przytaczamy fakty to badzmy rzetelni:
focus po lifcie oferuje dla silnikow benzynowych 3 pojemnosci (1,0, 1,5 i 1,6) oraz 6 wariantow mocy 85, 100, 105, 125, 150 i 182KM wiec jest w czym wybierac
zwolennicy oldskulu moga wybrac wolnossace 1,6 a 1,0 i 1,5 sa uturbione. wszystkie silniki ze zmiennymi fazami rozrzadu.

ale co z tym sportem, bo nie o focusie mial byc temat ale sie daliscie podpuscic naczelnemu krzykaczowi tego forum:p

ja tam bym sie chetnie przesiadl do takiego 1,6 idtec 160KM...

semthex
10-10-14, 16:25
sport 2015 zapowiada się ciekawie jeżeli chodzi o stylistykę z zewnątrz - ledy dodają wyglądu temu auto. Moim zdaniem system multimedialny to też krok w dobrą stronę.

filipfm
10-10-14, 17:07
sport 2015 zapowiada się ciekawie jeżeli chodzi o stylistykę z zewnątrz - ledy dodają wyglądu temu auto. Moim zdaniem system multimedialny to też krok w dobrą stronę.

Zgadzam sie stylistycznie jest duzy krok do przodu, a z 1.6 160/350 powinien juz byc fajnym autem. Pytanie czy ten silnik trafi do Civica, jezeli tak to czy nie bedzie kosztowal 120k.

Chyba, ze w praniu wyjdzie, ze 16 120 i 160 roznia sie tylko softem to bedzie mozna samemu zrobic taka operacje :D

martin_
10-10-14, 19:51
Co do zostawania w tyle, to z TSI EB też robi wiatrak Chociaż to i tak nie ma żadnego znaczenia, bo z killi dawno wyrosłem - liczy się jazda na tych bardzo wygodnych fotelach czy się komuś podobają czy nie
Najmocniejszy EB zrobi wiatrak tylko z dużo słabszych TSI, chyba że EB jest po chipie. Przy podobnej mocy w serii nie ma czym startować do TSI. A co do siedzeń - garba masz czy co? Chyba każda marka ma lepsze wyprofilowanie ...

Ja wiem, że qrwica cię bierze przy wyciu 1.8 i-vteca, ale bez przesady....trudno, że popierdółka 3-cylindrowa brzmi tak rasowo, no cóż....życie...pogódź się z tym
Ja do 1.8 nic nie mam, brzmi fajnie, jeździ lekko i mało pali. Osiągi ma lepsze niż się spodziewałem.
Dlatego nie widzę sensu wprowadzania do kompakta pierdziawki w stylu 1.0 EB. Muszą wokół tego bubla zrobić jakąś reklame i pociskają bajki o brzmieniu V6. Co naiwni to się nabierają, albo sobie wmawiają.

idź pomasuj swojego syfika po masce z odpryskami od razu dostaniesz orgazmu
Moja Honda nie ma odprysków. Kolejny raz trafiłeś jak kulą w płot :)
Pokazałeś właśnie jaki masz poziom - zero ....
Jak już brakuje ci sensownych argumentów zaczynasz obrażać. No cóż prawda w oczy kole, argumentów brak to w grę wchodzą emocje.
Zawsze jak myślę, że to już jest dno to zombie wyciąga kilof i zaczyna kopać.

140KM
10-10-14, 19:57
Civic 2015 wg mnie będzie wyglądaćtak jak powinien wyglądać 9 gen od początku, chyba obawiali się trochę krytyki po ufo i zrobili grzeczny wygląd aby zainteresować szersze grono klientów, ale po czasie doszli chyba do wniosku ,że potrzeba troche pazura,

czekam na pierwsze sztuki na żywo :)

semthex
10-10-14, 20:15
a tutaj macie słynny i reklamowany przez zombie dźwięk podobny do boxera: https://www.youtube.com/watch?v=sroDxB7MLEo

sorry ale ja tu słyszę matiza. Więc albo to ja nigdy nie miałem i nie jeździłem imprezą albo nasz szanowny kolega nigdy nie słyszał tego silnika.

Grzechuk
10-10-14, 20:30
O koledze Zombim to już nie piszmy.. myślę, że temat się wyczerpał... nie wiem czy w ogóle miał do czynienia z którymkolwiek, z tych aut które tutaj tak przywoływał... A ten ten 3 cylindrowy 1.0 EB pracuje tak jak na 3-cylindrowca przystało, wiem bo mój tato ma opla agilę 1.0 -3 cylindry i miałem przyjemność nie raz go słuchać :)

semthex
10-10-14, 20:34
Ja z kolei wiem jak rano brzmi boxer - szczególnie w zimny i nieprzyjemny dzień jak się człowiekowi bardzo do pracy nie chce jechać po odpaleniu ciarki na plecach... ;)
Ale masz rację, to tak jest jak się swoją wiedzę czerpie z onetu i autoświata albo "bo tata taki ma"

Grzechuk
10-10-14, 20:41
Dokładnie :) A co do Civica sport 2015, to podoba mi się szczególnie przód, światła z ledami zintegrowanymi, żebym wiedział wcześniej, że tak będzie wyglądał to poczekałbym z zakupem jeszcze rok..

semthex
10-10-14, 20:43
Ładnie to zrobili, lampy też - nasze dzienne ledy nie wyglądają tak dobrze. Ciekawe czy w łatwy sposób będzie można te multimedia do naszych przeszczepić

Grzechuk
10-10-14, 20:49
Tak, te nasze ledy to czasem jak popatrzę to przypominają mi trochę takie doczepiane, no ale idzie z tym żyć, jeszcze nie jest tak tragicznie, szkoda, że w naszych nie dali ledów zintegrowanych z lampami ;/ hmm z tym przeszczepem to może się uda komuś tak za 2-3 lata...

_posen
11-10-14, 15:42
Te swiatelka zintegrowane z przodu to powinny byc od poczatku :) fajne są .. z tylu moj mi sie osobiscie podoba bardziej (fajny czarny dyfuzor mam na dole, a ten jakis taki jajowaty). Czarne felgi tez powinny byc od razu do wyboru przy zakupie (w koncu nie wszyscy kupuja czarna auta, kupujemy tez białe, a na kazdym kolorze inne felgi roznie wygladaja), a nie jeden jedyny mozliwy wzor w komplecie plus ewentualnie inne za DOPŁATĄ. Wiekszosc producentow ma w serii do wyboru ze 2-3 wzory felg w tym samym rozmiarze w tej samej cenie. W srodku nic kompletnie widze sie nie zmienilo w stosunku do 2014 poza przyciskiem do awaryjnych - ja mam czerwony oraz przyciskiem do econa - ja mam zielony :) Spojrzcie tez na taki detal - pokazuja wersje SPORT, a nie ma skladanych lusterek na lewej konsoli drzwi kierowcy...Tapicerka w 2014 tez jest ladniejsza (z bialymi przeszyciami) niz to cos co teraz pokazali. Reszta zmian na plus :))))

KingKong
11-10-14, 19:19
ja nie wiem co wam się podoba w tych nowych ledach, strasznie gejowe są, takie delikatne, a cała lampa kształtem przypomina mi skodę (tfu!). mi osobiście podobają się te 4 duże lampki w modelu przed liftingiem, dzięki temu auto ma swój styl, nie przypomina całej reszty jeżdżącej po ulicach...

_posen
11-10-14, 20:29
Powoli zaczyna wlasnie przypominac te wsiurskie ledowe tasiemki doklejane do starych rupieci, a ktos kto kompletnie na autach sie nie zna nie rozrozni takich seryjnych od aftermarketowego badziewia. Imho lepiej jak sa z kloszami. Chociaz z drugiej strony reflektory do ix na h7 sa tanie, te dolne ledy tez - przy stluczce niewatpliwa zaleta.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

adamkatowice
11-10-14, 20:41
lampa ledowa do IX w ASO ok. 1050zł za sztukę, goły ksenon 2200zł ;)

Grzechuk
11-10-14, 21:21
Ten dolny pasek ledów kosztuje 1050zł ? :eek:

_posen
12-10-14, 00:23
Na allegro widzialem lampy po 350 (h7), a paski ledowe z bitych ix'tek za 200

semthex
12-10-14, 13:12
No to jest szansa że w ASO będą po 1000zł bo do citroena c4 picasso swego czasu koledzy kupowali nowe LEDy za 800zł.

W naszych przedliftach te LEDy z daleka trochę śmierdzą audi a ja za tą marką nie przepadam...

_posen
12-10-14, 13:53
Lampami sie nie przejmuje, bo od tego jest ubezpieczenie ale zaczynam sie juz martwic o lakier, bo po 10kkm mam juz pierwsze odpryski :/ pod klapa bagaznika zderzak pedzelkiem juz jechalem. Ciekaw jestem jak rozwiazali okablowanie do tych nowych kloszy, bo zakladam ze zamontowanie za pare lat takiego poliftiwego bedzie wymagalo troche przerobek ;)

Grzechuk
12-10-14, 13:58
po 10kkm mam juz pierwsze odpryski :/ pod klapa bagaznika zderzak pedzelkiem juz jechalem.

Poważnie ? jak to możliwe w tak nowym aucie ? od czego te odpryski ?

gienio
12-10-14, 14:30
Ja swoim przejechałem ponad 30 tys. i nie mam nawet odprysku na masce :) . Ciekawi mnie skąd u ciebie "_posen " odpryski w takim miejscu . Dziwne .

_posen
12-10-14, 15:35
Ja swoim przejechałem ponad 30 tys. i nie mam nawet odprysku na masce :) . Ciekawi mnie skąd u ciebie "_posen " odpryski w takim miejscu . Dziwne .

Z tylu klapa widocznie za mocno ktos trzasnal i sie posypaly dwa odpryski duze na zderzaku pod klapa (mimo ze jedno drugiego nie powinno raczej dotknac), a na przednim zderzaku mam juz pierwsze kropki - ot tak bez powodu. Poza tym lakier wyglada ok- myje tylko recznie - raz na tydzien/dwa. Czasami wosk.

gienio
12-10-14, 15:53
A ja myślałem że masz odpryski na tyl. zderzaku np. od kamieni ;) i to wydawało mi się dziwne :)

Grzechuk
12-10-14, 19:26
Kur.cze, od walnięcia klapą odpadł lakier ? Pierwsze słyszę, żeby w prawie nowym aucie takie rzeczy się działy.. Jeszcze nigdy coś takiego mi się nie zdarzyło a miałem już ze 4 auta i to nie takie nowe :eek: Nie reklamowałeś tego w ASO ?

_posen
12-10-14, 20:21
Nie chcialo mi sie z tym jechac specjalnie. Ubytki spore bo tak z 0,5 cm kawalki odlecialy dwa - juz sobie przemalowalem farbkami z ebay w moim kolorze lakieru plus druga warstwa perly, a na to klar ale pogody nie ma to mi sie nie chce ... Generalnie nie bedzie widac ale w****a mialem. Obawiam sie, ze po 2 latach to caly bedzie w kropki w tym tempie tak jak kumpla lancer (po 2,5 roku to jest caly w odpryskach razem z dachem)

Grzechuk
12-10-14, 20:34
Dziwna sprawa, ale jak dla mnie, to wygląda na jakąś wadę fabryczną lakieru.. Do tej pory jeździłem Oplami i tam w życiu nie było odprysku - od tak oo.., chyba, że od kamieni.. Raz nawet miałem taką sytuację, że jadąc moim starym autkiem, lecący ptak trzymał sobie kamyk w pazurkach i traf chciał, że upuścił mi go z góry prosto na dach, to zrobiła się wgniotka ale lakier był cały :eek:

zombie6
13-10-14, 08:21
Dziwna sprawa, ale jak dla mnie, to wygląda na jakąś wadę fabryczną lakieru.. Do tej pory jeździłem Oplami i tam w życiu nie było odprysku - od tak oo.., chyba, że od kamieni.. Raz nawet miałem taką sytuację, że jadąc moim starym autkiem, lecący ptak trzymał sobie kamyk w pazurkach i traf chciał, że upuścił mi go z góry prosto na dach, to zrobiła się wgniotka ale lakier był cały :eek:

To teraz lepiej nie spotykaj takich ptaków ;) Nie tylko lakier jest tak słaby, szyby podobnie, byle kamyczek robi poważny ślad, nie wspomnę już o rysach na szybie od nowych wycieraczek....wszędzie są eco-lakiery, ale u Hondy i Mitsubishi chyba jakieś Special Edition ;) Szyby to też nie wiem skąd biorą tak beznadziejne....

Ja swoim przejechałem ponad 30 tys. i nie mam nawet odprysku na masce :)

To jeździsz chyba na pustych niebiańskich autostradach ;)

semthex
13-10-14, 08:50
jasne a fordy są pancerne i nic im się nie dzieje... szkoda tylko że gniją na potęgę tak jak mazdy. No ale brzmią jak boxery :D

zombie6
13-10-14, 09:21
Akurat z rdzą to jak kulą w płot, Hondy gniły na potęgę od zawsze...a tylna klapa w VII genie czy dach w VIII genie były normą nawet po roku....Odpryski są nawet w Audi, ale na pewno nie tyle i nie od samego patrzenia jak w Hondach czy Mitsubishi....a tak miękkich, rysujących się szyb to chyba nigdzie nie ma....

140KM
13-10-14, 10:03
Best Global Brands 2014 : Honda poz.20 , Ford poz. 42

zombie6
13-10-14, 10:16
Best Global Brands 2014 : Honda poz.20 , Ford poz. 42

Ranking FIFA - Niemcy -1, Polska - 70, wynik meczu 2:0 dla Polski :D

Grzechuk
13-10-14, 11:02
Zombie, a jaki twoim zdaniem jest teraz najlepszy samochód z kompaktów ? :) PS. czemu się nie odzywałeś w weekend ? brakowało nam ciebie... :) Mecz to się udał naszym chłopakom :)

zombie6
13-10-14, 11:07
Nie ma najlepszego, kwestia gustu, z japońskich - Mazda 3 - przynajmniej coś zrobili - nowe silniki, odchudzenie, sensowna stylistyka, a nie chrapią jak Honda ;)

Grzechuk
13-10-14, 11:22
A europejczyki ?

zombie6
13-10-14, 11:47
Poza premium: Golf, Scirocco, Focus. Najlepsze prowadzenie przy zachowaniu komfortu z dobrym tłumieniem nierówności + ogólna lekkość jazdy - Focus.

semthex
13-10-14, 12:57
Akurat z rdzą to jak kulą w płot, Hondy gniły na potęgę od zawsze...

Szkoda tylko że focus też gnił na potęgę tak samo jak poprzednia mazda 3 i 6. Nie wiem co się szyb uczepiłeś ale u mnie z szybami w hondzie nigdy nie miałem problemów. Jest coś takiego jak spryskiwacz szyby a poza tym szyby się myje. Tu się nie zgodzę, drapią się dokładnie tak samo jak grupa VAG. Czemu nie wspomnisz o wycierającej się, srebrnej farbie na przyciskach w fordzie? Mondeo miał tę przypadłość - wyciera się ładnie do białego tworzywa?

zombie6
13-10-14, 13:25
Znaczki Forda też się wycierają - wymieniają na nowe za darmo, takie pierdoły to nie szyba czy lakier, zresztą w UFO-ku wycierało się wszystko - boczki drzwi, gałka zmiany biegów, okolice mieszka itd., wszystko też stukało i skrzypiało - nie dało się zlokalizować nawet co, zresztą wycie silnika skutecznie zagłuszało inne hałasy :) . Ważniejszą sprawą są jednak szyby i lakier, a tu w Hondach i Mitsu jest gorzej niż źle....żaden spryskiwacz nie pomaga...., ale co poniektórzy nie widzą odprysków i rys więc jest git ;)

Roof
13-10-14, 13:26
Jedna maluteńka uwaga: koncerny samochodowe nie produkują same szyb. Kupują je od firm zewnętrznych ( np. Saint-Gobain Sekurit HanGlas, AGC Splintex, Pilkington Automotive...itd ), które robią szyby dla wielu marek. Twierdzenie, że w jednej marce są one gorsze, a w drugiej lepsze jest bez sensu. Można by się jedynie pokusić o ocenę wyrobów poszczególnych producentów szyb. Szyby rysują się we wszytskich samochodach i jest wiele narzekań na róznych forach. Wrzycić prosze w googla hasło: "rysujące sie szyby samochodowe:....

zombie6
13-10-14, 13:27
Są gorsze i nie ma co do tego wątpliwości, nie wiem od kogo Mitsu i Honda bierze szyby, ale wybrali najgorszy syf....

Grzechuk
13-10-14, 13:30
A mi się wydaje, że teraz wszystkie nowe samochody są "cienkie" - w końcu ta ekologia..., a honda ma tą wadę, że nie wprowadziła jeszcze super dynamicznych silników turbo z płaskim momentem obrotowym jak to Zombie określa, chodź moim zdaniem 9 sek. do setki to i tak jest dobrze na tle konkurencji, a żeby dynamicznie wyprzedzić, można wrzucić sobie niższy bieg... Poza tym honda ma spory bagażnik który dyskwalifikuje mazdę i focusa, no i ten unikatowy wygląd, chodź mazda też jest ładna.. Moja propozycja - nie zaczynajmy od nowa tych przepychanek, każde auto ma swoje + i -.

Roof
13-10-14, 13:41
Jak nie urok to sraczka. Można mieć twarde szyby, ale.... http://www.mondeoklubpolska.pl/showthread.php/67768-mkII-Uszczelki-szyb-rysuj%C4%85-szyby

Grzechuk
13-10-14, 13:44
hehe, Zombie, wygląda na to, że w fordzie też jest syf...

zombie6
13-10-14, 13:44
Zredukować można i o 3 biegi, tyle tylko, że aby dynamicznie wyprzedzić 1.8 trzeba przy 100 km/h wrzucić trójkę....albo wlec się za TIR-em i czekać na dłuuugi odcinek wolnej drogi.....na długiej trasie jak ktoś chce dynamicznie jechać (co nie znaczy wyprzedzać na 3-ego !) to cały czas lawiruje w granicach odcinki....

hehe, Zombie, wygląda na to, że w fordzie też jest syf...
Wszędzie jest - ale szyby i lakier są nieporównywalne do Hondy....ja za....alam na autostradzie 200-237 km/h wg. GPS i nie mam odprysków na klapie czy błotnikach po 33 tys. km, w Hondzie miałem po takim przebiegu całą masę ubytków....

Grzechuk
13-10-14, 13:48
Zredukować można i o 3 biegi, tyle tylko, że aby dynamicznie wyprzedzić 1.8 trzeba przy 100 km/h wrzucić trójkę....albo wlec się za TIR-em i czekać na dłuuugi odcinek wolnej drogi.....na długiej trasie jak ktoś chce dynamicznie jechać (co nie znaczy wyprzedzać na 3-ego !) to cały czas lawiruje w granicach odcinki....

Zombie, nie przesadzaj, teraz to już piszesz brednie, honda 1.8 bez problemu się wyprzedza bez żadnej odcinki, ja swoim 1.4 sobie radzę bez problemu.. tylko wiesz.. trzeba umieć jeździć...

zombie6
13-10-14, 13:51
Zombie, nie przesadzaj, teraz to już piszesz brednie, honda 1.8 bez problemu się wyprzedza bez żadnej odcinki, ja swoim 1.4 sobie radzę bez problemu.. tylko wiesz.. trzeba umieć jeździć...
Jasne :D Najlepiej przy wyprzedzaniu Hondą kręcić do 4000 obr/min max.....;)

Grzechuk
13-10-14, 13:58
ja za....alam na autostradzie 200-237 km/h wg. GPS i nie mam odprysków na klapie czy błotnikach po 33 tys. km,

Zombie, a gdzie ty tyle za.....alasz ? EB 1.0 tyle pójdzie ? :eek:

zombie6
13-10-14, 14:04
W Niemczech ;) EB 1.0 pójdzie max. 200 w serii ;) EB 1.6 182 KM 200 jedzie na luziku (205 na budziku to 200 wg GPS i ok. 4200 obr/min na VI-tce, a więc lajcik i cisza) i żeby osiągnąć tą prędkość nie trzeba piłować, można nawet VI-tkę przy setce zapodać i sprawnie kulnąć się do prędkości podróżnej w ciszy i komforcie bez straszenia pasażerów ;)

Grzechuk
13-10-14, 14:12
W Niemczech EB 1.0 pójdzie max. 200 w serii EB 1.6 182 KM 200 jedzie na luziku (205 na budziku to 200 wg GPS i ok. 4200 obr/min na VI-tce, a więc lajcik i cisza) i żeby osiągnąć tą prędkość nie trzeba piłować, można nawet VI-tkę przy setce zapodać i sprawnie kulnąć się do prędkości podróżnej w ciszy i komforcie bez straszenia pasażerów

Zombie, ty uważaj, bo jak będziesz tak szybko jeździł to nic, po pewnym czasie, nie będziesz widział... tak ci szyby porysuje, bo wiesz, że w fordzie to też z tymi szybami to nie za ciekawie ;)

140KM
13-10-14, 14:13
zombie , otrzymujesz ode mnie tytuł " najzabawniejszego " bywalca tego forum :)

zombie6
13-10-14, 14:16

Pewnie rozbawiło to 4200 obr/min, bo w Hondzie jest wtedy coś w okolicach 140 ;)

Roof
13-10-14, 14:19
znaczy się "Eco-Bost Fun-Boya" :o

_posen
13-10-14, 14:21
Bedzie chwalil dopoki focus nie narobi pod siebie... Ciekawe czy wtedy sie przyzna. Na forum Forda mozna poczytac jego wpisy o tym, ze ma obawy co bedzie po 100tys z 1,6eb, a sa i userzy w tym topicu, ktorzy pisali o problemach z silnikiem po 15tys, 30tys itd. Tutaj przylazi hejtowac niesmiertelne wolnossace motory, bo tam jest grobowa atmosfera. Oblukajcie wujka google - ubaw po pachy ;)

Roof
13-10-14, 14:26
Tu właśnie robi w gacie: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=169826

semthex
13-10-14, 14:27
ja za....alam na autostradzie 200-237 km/h wg. GPS

prędkościomierz Ci nie działa? Poza tym sorry z tym 200km/h i 4200rpm że masz ciszę, hałas który będzie wytwarzał wiatr spowoduje, że ciszy na pewno nie będziesz miał.

A co do szyb to chyba Cię zmartwię bo i honda i ford montują Pilkington.

Grzechuk
13-10-14, 14:28
hahaha, Panowie! ale się uśmiałem! Zombie wesoły gość, ale za to w swoim turbo ma 4200 obrotów przy 205 km/h! nieźle co ? nie to co my w naszych hondach... :p

semthex
13-10-14, 14:34
To jednak musi być naprawdę dobre auto ten focus. Ja w accordzie przy 200 km/h mam sporo więcej rpm i wcale aż tak cicho nie jest bo wiatr i opony swoje robią.
Z tego co poczytałem to on nawet na tamtym forum musi mieć swoje na wierzchu. Focus to zwykły kompakt tam samo jak nasze civici i ja tutaj bym go aż tak nie demonizował. A turbopierdziawki zawsze będą miały to do siebie że więcej osprzętu to większa szansa że coś padnie.

semthex
13-10-14, 17:41
a swoją drogą: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2033460

polecam post #15

zombie6
13-10-14, 18:40
To jednak musi być naprawdę dobre auto ten focus. Ja w accordzie przy 200 km/h mam sporo więcej rpm i wcale aż tak cicho nie jest bo wiatr i opony swoje robią.
Z tego co poczytałem to on nawet na tamtym forum musi mieć swoje na wierzchu. Focus to zwykły kompakt tam samo jak nasze civici i ja tutaj bym go aż tak nie demonizował. A turbopierdziawki zawsze będą miały to do siebie że więcej osprzętu to większa szansa że coś padnie.

Oczywiście, że coś może paść, ale następnemu właścicielowi, ja sprzedaję auto po 80-100 tys. km, a tyle ecoboosty robią bez problemu, chyba że jednostkowe przypadki debilnej eksploatacji się trafią ;) Pewnie, że zwykły kompakt, tyle że przy 200 km/h o 4 db cichszy i czy się podoba czy nie ma te 4200 obr/min przy tej prędkości ;)

polecam post #15

Problem wyeliminowany, nie dotyczy mojego nr VIN ;)

hahaha, Panowie! ale się uśmiałem! Zombie wesoły gość, ale za to w swoim turbo ma 4200 obrotów przy 205 km/h! nieźle co ? nie to co my w naszych hondach... :p
No niestety....

prędkościomierz Ci nie działa? Poza tym sorry z tym 200km/h i 4200rpm że masz ciszę, hałas który będzie wytwarzał wiatr spowoduje, że ciszy na pewno nie będziesz miał.

A co do szyb to chyba Cię zmartwię bo i honda i ford montują Pilkington.

Działa, ale przekłamuje 3-5 km/h ;) Oczywiście, że jest szum, tyle że cichuteńki w porównaniu z civiciem, jest nawet ciszej niż w Accordzie 2.0, a Fordzina na zimno odpala jakby rozgrzana była, ale tyle OT, bo to wątek o Civicu 2015 - rydwanie z przedpotopową techniką ;)

semthex
13-10-14, 18:51
jasne accord za ponad 100 tys jest gorszy od focusa...
To moj ostatni post w tym temacie bo szkoda na Ciebie klawiatury. Kup kiedys nowego accorda i porownaj z kompaktem jakim jest focus. Na razie piszesz moim zdaniem glupoty.

zombie6
13-10-14, 19:11
jasne accord za ponad 100 tys jest gorszy od focusa...
To moj ostatni post w tym temacie bo szkoda na Ciebie klawiatury. Kup kiedys nowego accorda i porownaj z kompaktem jakim jest focus. Na razie piszesz moim zdaniem glupoty.

A kto napisał, że gorszy ? Ojciec ma Accorda 2.0 z 2009r. - znam dobrze to auto - ładne stylistycznie, ciasne w środku, duże z zewnątrz i trzeba go spałować by leciał te 2 paki :p

Grzechuk
13-10-14, 19:21
Zombie, przejrzałem katalog focusa i powiem ci, że cienki jest ten 1.6 EB 182 KM... Ma tyle koni a leci tylko 222km/h... to civic ma 142 KM a jest raptem o 7km/h wolniejszy.. tak samo z przyspieszeniem, focus ma 7,9 a civic 9,1, raptem 1,1 sek. różnicy... Civic pewnie jak by miał ze 150KM by objechał swoim wolnossącym 1,8 tego 1.6EB 182KM :) oj słaby ten focusik.. jednak honda to honda.. a mój 1.4 by objechał tego 1.0 EB 100KM z turbo..

tomag
13-10-14, 19:30
chyba ten civic nie jest taki zły, bo jakoś daje radę na zakrętach
http://player.pl/programy-online/automaniak-odcinki,139/odcinek-1,S09E01,15585.html

...no tak ale to chyba tendencyjny test :), a i przetpotopowa technika, to musi być gorszy

Grzechuk
13-10-14, 19:51
jeszcze raz napiszę! jednak honda to honda !!! :) Zombie, żałuj, że nie kupiłeś civica IX :p super test !

Roof
13-10-14, 20:49

polecam post #15
Tam też mają gościa dość. To mitoman;)

semthex
13-10-14, 21:13
żałuj, że nie kupiłeś civica IX

co tu dużo mówić, kolega który ma służbowego, nowego focusa kombi jak zobaczył bagażnik w moim tourerze to po: o k..a stwierdził: myślałem że focus ma duży kufer. A cenowo pewnie wypada to podobnie.

A sam test obejrzałem z przyjemnością. Przedpotopowa technika wygrała? I te błękitne wskazówki w fordzie... Tak jak Grzechu napisał: honda to honda. Utwierdził mnie w tym przekonaniu kiedyś CRX i wszystkie następne. Do dzisiaj jak wsiadam do CRX'a to nie żałuję żadnej złotówki którą wpakowałem już w 22 letnie auto. Tak samo w accordzie i civicu.

zombie6
14-10-14, 07:36
Zombie, przejrzałem katalog focusa i powiem ci, że cienki jest ten 1.6 EB 182 KM... Ma tyle koni a leci tylko 222km/h... to civic ma 142 KM a jest raptem o 7km/h wolniejszy.. tak samo z przyspieszeniem, focus ma 7,9 a civic 9,1, raptem 1,1 sek. różnicy... Civic pewnie jak by miał ze 150KM by objechał swoim wolnossącym 1,8 tego 1.6EB 182KM :) oj słaby ten focusik.. jednak honda to honda.. a mój 1.4 by objechał tego 1.0 EB 100KM z turbo..

Wzruszyła mnie twoja historia :D

chyba ten civic nie jest taki zły, bo jakoś daje radę na zakrętach
http://player.pl/programy-online/automaniak-odcinki,139/odcinek-1,S09E01,15585.html

...no tak ale to chyba tendencyjny test :), a i przetpotopowa technika, to musi być gorszy

Test jak test, mnie interesują moje odczucia za kierownicą, a nie testy dziennikarzyn, focus zawias ma rewelacyjny - pewny i mega -komfortowy z ogromną frajdą jazdy na rondach i jeszcze na dodatek trwały :) Civ IX jest jedynie lepszy (znacznie) od żałosnego zawiasu w VIII genie, ale nadal czuć belkę.....

jeszcze raz napiszę! jednak honda to honda !!! :) Zombie, żałuj, że nie kupiłeś civica IX :p super test !

W 2000 r. bym się zgodził, obecnie są znaaaaaacznie ciekawsze auta konkurencji......

Grzechuk
14-10-14, 10:13
Zombie, ta kosiarka to bardziej pasuje do focusa, zbliżona pojemność silnika i dźwięk haha :)

focus zawias ma rewelacyjny - pewny i mega -komfortowy z ogromną frajdą jazdy na rondach

Wzruszyła mnie twoja historia :D

PS. jak będziesz chciał dogonić civica na rondzie to uważaj, bo możesz nie dać rady :D

semthex
14-10-14, 10:40
Grzesiu zostaw, test pokazał jak auta jadą i nawet jeżeli to robota tzw. dziennikarzyn to jednak fizyki nie da się oszukać. Moim zdaniem ciekawy test bo pokazujący normalne sytuacje z życia.
Swoją drogą w X genie zawieszenie będzie zupełnie inne ale więcej powiedzieć nie mogę.

filipfm
14-10-14, 10:50
Takie cos znalazlem :)

http://lolbot.net/pix/3915.jpg

https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xaf1/v/t1.0-9/p526x296/1908390_704842052920324_52222292230129607_n.jpg?oh =a7409f79d09d16001efd1b7e4e7f9bef&oe=54817BE1&__gda__=1416853235_29e5e01c4cd56aee88d36b3f76b7ab2 a

butler.gdansk
14-10-14, 11:31
Zjeżdzajcie sobie na HydePark. Moja córka w gimnazjum prezentuje wyższy, choc także mało wyrafinowany poziom.

semthex
14-10-14, 11:36
Co nie zmienia faktu że Sport 2015 stylistycznie to krok do przodu i to duży ale za to kosztem wyposażenia w pewnych kwestiach

filipfm
14-10-14, 12:13
Co nie zmienia faktu że Sport 2015 stylistycznie to krok do przodu i to duży ale za to kosztem wyposażenia w pewnych kwestiach

To jest niestety smutne, jezeli sie potwierdzi. Ale taka polityke juz pokazywali w Accordzie, ze TypeS byl ubozszy niz Exec w kilka fajnych elementow.
Nie znalazlem tez wzmianki czy do Tourera po lifcie trafi szklany dach

semthex
14-10-14, 12:25
obawiam się że na nasz rynek nie ale mogę się mylić

filipfm
14-10-14, 12:45
obawiam się że na nasz rynek nie ale mogę się mylić

A gdzies w ogole byl szklany dach w tourerze? chyba nie

_posen
14-10-14, 18:27
Nie ma takiej opcji w tourerze - nawet okna dachowego w opcji nie dali.

jeremy5
15-10-14, 11:08

A gdzie można sprawdzić specyfikację nowego wyposażenia ? Co zniknie względem obecnej wersji Sport ?

semthex
15-10-14, 11:37
na drugiej stronie tego tematu kolega już podał wstępne różnice

de125
15-10-14, 13:52
wstepnie brak:
- Tylny podłokietnik
........

Przykre... oprócz świateł resztę pozycji miał nawet przedliftowy Sport z VIII gen...

Zresztą i tak najważniejsze są nowe silniki benzynowe. Ktoś coś wie o tych turbo v-tecach? Kiedy wejdą, jakie moce itd...?

_posen
15-10-14, 14:30
Skladanych luster tez nie ma

semthex
15-10-14, 14:41
Zresztą i tak najważniejsze są nowe silniki benzynowe. Ktoś coś wie o tych turbo v-tecach? Kiedy wejdą, jakie moce itd...?

Tego w Sport2015 raczej nie będzie

filipfm
15-10-14, 14:44
To jest jakis bezsens. Wychodzi na to ze civic ma albo wygladac albo miec fajne wyposazenie :/
Czasem chcialoby sie jak w BMW, dobrac sobie wyposazenie i silnik wg preferencji :) u mnie w firmie sluzbowki w zaleznosci od preferencji np 320 ze wszystkim albo 328 z korbami z tylu ;)

Przykre... oprócz świateł resztę pozycji miał nawet przedliftowy Sport z VIII gen...

Pierwszym Turbo VTEC bedzie 2.0 w CTR. Mial byc tez 1.5 i 3cyl 1.0.
Ale na razie rodzinę Earth Dream zasilily nowe atmosferyczne 1.3 i 1.5

_posen
15-10-14, 17:58
To 1,5 jest nawet niezle dla hrv. 126hp, 154nm, bezposredni wtrysk i dwa wałki. To juz chyba ostatni wolnossacy silnik hondy do samochodow jaki wprowadzają.

zombie6
15-10-14, 18:30
To 1,5 jest nawet niezle dla hrv. 126hp, 154nm, bezposredni wtrysk i dwa wałki. To juz chyba ostatni wolnossacy silnik hondy do samochodow jaki wprowadzają.

No zaj.eb.isty, na hamowni ma pewnie całe 115 KM i 135 NM :p

Grzechuk
15-10-14, 19:01
Prowokator Zombie, patrz lepiej na ten swój 1.6EB, bo pewnie na hamowni ma ze 150KM a nie tyle co piszą :p i popraw zwieche w swoim focusie bo wypadniesz z ronda :p

_posen
15-10-14, 19:14
Czemu tak uwazasz daj jakis racjonalny argument. Bedzie oszczedniejszy niz 1,4 tsi 122, do tego prostsza konstrukcja mniej sie sp.ier.do.li, a do setki pojdzie znajac zycie lepiej albo tak samo - wystarczy przypilowac (kazdy przecietny kierowca - raz na ruski tok). Dla dziada albo kobity na codzien duzo lepsze rozwiazanie do miasta, a po miescie glownie te male suvy jezdza... Jak sobie postoisz w korkach 15 kilometrow w jedna strone codziennie tak jak ja to zrozumiesz o co chodzi ale co ja tam moge wiedziec...1,4 tsi w takich warunkach mi spalalo 9 w gore jak bym sie nie staral, civic 1,8 jakies 8,5-9, a takie 1,5 by wzieli gora 7. Rozumiem ze jak sie tym nie nakutwia 200kmh dzien w dzien przy 4000 obr to juz silnik nie ma sensu?

Grzechuk
15-10-14, 19:19
Nie warto z nim zaczynać i tak ciągle będzie wałkował to samo, przeżył traume z civicem, już to przerabialiśmy tutaj.. niech lepiej jedzie stąd swoim 1.6EB 237 km/h wg. GPS i nie wraca :p Swoją drogą ten 1.5 będzie takim uniwersalnym silnikiem do miasta jak i poza miasto, szkoda, że teraz takiej alternatywy nie ma w IX..

semthex
15-10-14, 22:09
jakbyscie mieli po 22 lata to tez byscie pyskowali ;)
te nowe 1.5 bedzie calkiem nieglupie. Toyota tez ma bazowe silniki okolo 115 km i jakos aurisy i corolle zawalidrogami nie sa. A zaden ford bezawaryjnoscia nie dogoni toyoty... hondy zreszta tez

zombie6
16-10-14, 09:07
Prowokator Zombie, patrz lepiej na ten swój 1.6EB, bo pewnie na hamowni ma ze 150KM a nie tyle co piszą :p i popraw zwieche w swoim focusie bo wypadniesz z ronda :p

I tu się mylisz :) Seria ma ok. 190 KM i ponad 280 NM.

http://vtech.pl/katalog/chip-tuning-Ford-Focus-MK3-1.6-SCTi-EcoBoost-134kW-182KM

Zhamuj swojego, hi hi....może wypluje 110 NM i 95 KM w porywach....:p

_posen
16-10-14, 09:08
To samo masz masz w bazowym juke i asx, ale slabsze - Honda ma akurat tutaj przewage z tym silnikiem. Kobity jezdza glownie z tymi bazowymi silnikami.

filipfm
16-10-14, 09:46
I tu się mylisz :) Seria ma ok. 190 KM i ponad 280 NM.

http://vtech.pl/katalog/chip-tuning-Ford-Focus-MK3-1.6-SCTi-EcoBoost-134kW-182KM

Zhamuj swojego, hi hi....może wypluje 110 NM i 95 KM w porywach....:p

Mialem juz nic nie pisac ...
Hamownia hamowni nie rowna. Ja mialem tym samym autem na dwoch roznych hamowniach i na tej drugiej - i to po zalozeniu FMIC bylo 5KM i 20Nm ... mniej. Co to oznacza? Ano dokladnie nic.
Tak samo jak TypeRy. Kiedys na hamowniach serie (zarownio EP3 jak i FN2) wychodzily w okolicy 190KM. Teraz wszyscy co mierza dostaja wyniki 200+. Czy to oznacza, ze Hondy nabieraja mocy wraz z wiekiem? No i to, ze wszyscy sie chwala, jakie to "gratisy" maja w turbodoladowanych silnikach w stosunku do deklarowanej. Wychodzi na to, ze producenci sa idiotami, dajac cos gratis, podczas gdy doplata do wyzszych mocowo wersji czesto jest astronomiczna.

Naprawde nikt Cie nie namawia na kupno kolejnej Hondy, po co masz przezywac traume. Jezdzij sobie swoim EcoBoostwem a innym daj jezdzic Hondami, moze lubia sie katowac "wyciem, skrzypieniem" i innymi opisami, ktorymi nas tu raczysz.

Grzechuk
16-10-14, 10:06
I tu się mylisz Seria ma ok. 190 KM i ponad 280 NM.

http://vtech.pl/katalog/chip-tuning-...st-134kW-182KM

Zhamuj swojego, hi hi....może wypluje 110 NM i 95 KM w porywach....

I co z tego, że masz taką moc, jak i tak wypadniesz z ronda, a ja swoją 100-konną maszyną nie! :p poza tym słaby ten focusik bo wyciąga przy takiej mocy tylko 222km/h katalogowo, a honda z 142 KM tylko o 7km/h mniej.. za darmo go bym nie chciał... bym wypadł, jadąc trochę szybciej, na pierwszym lepszym zakręcie.. porażka.. :D ..nie mówiąc o wyglądzie... rozdmuchana fiesta... Zombie co ty kupiłeś ? pewnie żałujesz teraz.. ale jeszcze możesz sprzedać i kupić nową IX - to jest samochód! ;)

_posen
16-10-14, 10:54
Wracajac do dyskusji (nie o trollu, a o aucie z tematu) Honda prowadzi bardzo konserwatywny i konsekwentny marketing, ktory jest dopasowany do targetu idealnie... Klienci, ktorzy to zamierzaja kupic nie chca 5 silnikow do wyboru, nie potrzebuja byc moze skladanych lusterek, a wola ledy w kloszach, nowe kolory do wyboru, fajne felgi w serii i mocniejszego diesla... To przeciez bylo wybadane milion razy i strategia, rozwoj oferty, zmiany w ofercie, jest skrupulatnie pałowane dlugofalowo, planowane wczesniej etc. To nie jest tak jak kolega zombie pisze, ze cytuje "honda nie umie zrobic silnikow" tylko nie chce i nie potrzebuje, bo jak sie okazuje to co jest i to nad czym pracuja sie doskonale im sprawdza (tak jak 1,6 we wspomnianej toyocie - auris z tym motorem niby kijowyn bije rekordy sprzedazy). Oni swoje zalozenia finansowe osiagaja i sprzedaja tego tyle ile zaplanuja wyprodukowac etc. To nie sa firmy na levelu Pana kazia z podworka i nie nalezy tego splycac i analizowac na takim levelu. Oni caly czas balansuja pomiedzy tym czego klient chce i ile za to jest w stanie zaplacic, a ile to kosztuje w developmencie, produkcji i dystrybucji... Zrobili civica na europe, zaklad produkcyjny ma co robic i zarabia na siebie i corpo, na auto jest wybadany popyt i tyle. Ten lift 2014 i 2015 to nie sa wymysly, czy poprawki bledow (bo auto sie nie spodobalo) tylko zaplanowane wczesniej dzialania juz pewnie w 2011 roku - wiedzieli, ze wyjda jakies bledy i zaplanowali sobie lifty wczesniej zeby przy okazji wdrazania czegos co i tak mialo byc wprowadzone naprawic bledy i dostosowac oferte do zmieniajacych sie potrzeb, trendow etc.

filipfm
16-10-14, 10:58
Ja sie tylko zastanwiam czy ten 160KM diesel trafi do Civica. W CR-V wystepuje tylko z napedem 4x4 jako nastepca 2.2, ktory zniknal z Civica juz jakis czas temu. Zobaczymy ...

semthex
16-10-14, 10:59
Dokładnie tak jak napisałeś, my już dawno policzyliśmy zawieszenie do X gen i obecnie jest na etapie testów przedprodukcyjny - kwestie spawania i tłoczenia elementów.

de125
16-10-14, 13:40
Pierwszym Turbo VTEC bedzie 2.0 w CTR. Mial byc tez 1.5 i 3cyl 1.0.
Ale na razie rodzinę Earth Dream zasilily nowe atmosferyczne 1.3 i 1.5

Tak wiem, też słyszałem o tych 3 silnikach. Interesują mnie jakieś szczegóły, których chyba narazie brak (z wyjątkiem 2.0, który ma mieć ok 280 km).

Co do silników wolnossących to uważam, że powinny zostać w ofercie, szczególnie te o mniejszych mocach. Wiadomo, że takie silniki montowane są głównie w autach typowo miejskich (a więc głównie wolna, szarpana jazda w korkach) i tutaj turbo nie tylko w zasadzie się nie przydaje a tylko może generować dodatkowe koszty (szczególnie przy takiej właśnie jeździe).
Z drugiej strony mam nadzieje, że silniki turbo będą miały nieco większe moce niż obecne wolnossaki (np. 1.5 160 - 180 km) i wtedy oferta będzie kompletna - do miasta i dla spokojnych kierowców proste i bezawaryjne wolnossaki, dla tych co potrzebują więcej mocy bardziej skomplikowane ale pewnie równie bezawaryjne (wiadomo, Honda, noblesse oblige...) turbobenzyny. :)
No i liczę, że Honda nie przesadzi z cenami...
Żeby jeszcze tylko poprawili fotele a raczej ich zbyt wysokie zamocowanie. Gdzie te Hondy, w których siedziało się 'na asfalcie'...?
Już w VIII gen jest za wysoko a IX gen to już przesada...
Swoją Hondą jeżdzę ponad 5 lat i ani razu nie użyłem magic seats (nie licząc odkurzania). Proponuje przestawić zbornik paliwa w stare miejsce i przywrócić niską pozycję za kierą :P

dzejan
16-10-14, 21:30
Swoją Hondą jeżdzę ponad 5 lat i ani razu nie użyłem magic seats (nie licząc odkurzania). Proponuje przestawić zbornik paliwa w stare miejsce i przywrócić niską pozycję za kierą :P

A ja lubię z kolei wyższą pozycję za kierownicą, bo to lepsza widoczność i nie siedzi się jak w misce (np.Fiat Bravo). Co do magic seats, to ja używam, np. kiedyś przewoziłem butlę z gazem propan-butan, innym razem gdy rowerek dziecka zajmował bagażnik w miejscu części tylnej kanapy miałem skrzynkę i bagaże. Poza tym pod tylną kanapą jest zawsze miejsce na jakieś rzeczy.

martin_
16-10-14, 22:14
Mi tam pozycja za kierownicą odpowiada, choć przypuszczam, że dla wysokich osób może być mało miejsca nad głową.
Wracając do Civica, jakoś nie chce mi się wierzyć, by wyposażenie było uboższe, większość producentów ładuje tego nawet nadmiar, np. ekrany dotykowe, sterowanie głosem itp itd. Ceny pewnie pójdą do góry więc gorsze wyposażenie tylko pogrąży model na tle konkurencji. Fajnie jakby przy okazji liftingu dali jeszcze nawiewy na tył, czy inne pierdoły o jakich pisaliśmy (chłodzony schowek, przednie lampki w podsufitce połączone z czujnikami w drzwiach, czy też ożywili nieco wnętrze - obecnie są dobre materiały ale dominują ciemne barwy).
Przód z lampami ledowymi wygląda świetnie. Mi jeszcze podobały się te ledy w miejscu przeciwmgielnych (jak w reklamie TYPE R 00:10). To już w ogóle byłby wypas :)
http://www.youtube.com/watch?v=_5nPmjVlHc0

_posen
17-10-14, 08:47
Przydala by sie jeszcze kieszonka za fotelem kierowcy, w sporcie, nawiewy z tylu i szyberdach chociaz w opcji. Ja osobiscie mam perfekt pozycje za kierownica przy 182cm ale mam fotel najnizej jak sie da bo inaczej sobie glowe urwe przy wysiadaniu (a i tak na najnizszym siedzi sie wysoko bardzo). Siedzisko jest krotkie ale traktuje to troche angazujaco - nie jest akurat dla mnie za krotkie ale wyobrazam sobie, ze ktos kto ma 2 metry moze byc niezadowolony. Tak poza tym to nad glowa i tak jest miejsca w kosmos. Aha i kamera cofania powinna miec lepsza jakosc obrazu i te kreski przy skrecaniu - to by malzonce pomoglo ;))) to wszystko sa zmiany, ktore by mogli z luzem w lifcie tanim kosztem zrobic ale ich nie bedzie - zakladam, ze to wiekszosci nie przeszkadza po prostu.

martin_
17-10-14, 14:55
Przydala by sie jeszcze kieszonka za fotelem kierowcy
Jak pisałeś, czasami ogólnie jest to bzdet i można zrobić tanim kosztem, ale suma takich drobnych zmian mogłaby wiele poprawić.

Aha i kamera cofania powinna miec lepsza jakosc obrazu
Dla mnie jakość jest dobra, masz z tym jakieś problemy czy też to po prostu taka subiektywna opinia bądź wniosek z porównania rozwiązań w innych modelach?
btw. W niektórych markach kamera "wyjeżdża" spod znaczka przy wrzucaniu wstecznego, to rozwiązałoby problem brudzenia się.

_posen
17-10-14, 14:57
Hej - zupelnie subiektywna ocena - generalnie w wiekszosci aut, ktore mialem okazje przetestowac tez z kamera jest lepiej - honda stosuje jakis tani badziew ale przynajmniej jest w serii co trzeba pochwalic :)

seb.s
04-11-14, 10:37
Czołem,
sie dowiedziałem nieoficjalnie, że zubożenie wersji sport będzie spowodowane wprowadzeniem kolejnej wersji wyposażenia. Bedzie Civic Elegance ;)
Modele 2015 maja sie pojawic na testach u dealerów w listopadzie a sprzedaz ruszy w lutym. Co do cen to żadnych konkretów niestety. Decyzja bedzie pewno w ostatniej chwili.
Ja tam sobie wszystko przemyslałem ;) i zdecydowałem ze ze względu na wyposażenie i obnizki kupuję przedlifta. IMHO nowy sport wygląda za agresywnie jak na swoje możliwości i mój image hehe

pozdr.

jeremy5
04-11-14, 12:05
i zdecydowałem ze ze względu na wyposażenie i obnizki kupuję przedlifta.

A będzie jeszcze obniżka na obecną wersję Sport ?
Teraz jest oficjalnie rabat 6k + to co dealer dorzuci od siebie, ale w tym roku dochodzi jeszcze wprowadzona dopłata za lakier 2k.
W zeszłym roku było 7.5k, więc w praktyce w tym roku rabat jest mniejszy o 3.5k.
A ta wersja Elegance to będzie wyższa od Sporta i wyposażona podobnie ?

seb.s
04-11-14, 12:26
A będzie jeszcze obniżka na obecną wersję Sport ?
Teraz jest oficjalnie rabat 6k + to co dealer dorzuci od siebie, ale w tym roku dochodzi jeszcze wprowadzona dopłata za lakier 2k.
W zeszłym roku było 7.5k, więc w praktyce w tym roku rabat jest mniejszy o 3.5k.
A ta wersja Elegance to będzie wyższa od Sporta i wyposażona podobnie ?

Elegance bedzie wyżej niż sport i przejmie część wyposażenia ze sporta (patrz wyżej co ubędzie). Co do cen to uważam że napewno cos jeszcze spadnie. Obecnie 71900+2000lakier to standard. Wyżej to już ceny dla łosi, a nuz zapłaci :)
Ja sie dobrze rozejrzysz po kraju to w zaleznosci od koloru kupisz już poniżej 70000.
Oczywiscie nie bedzie taki tani jak wyprzedaz rocznika 2013 bo doszły nowe elementy wyposażenia ale mysle ze będzie można spokojnie kupic w okolicach 69000.

_posen
04-11-14, 13:49
Troche kombinuja. Rozumiem idee, bo sporty sie najlepiej sprzedaja i chca zrzucic na nich cene. Imho lepiej jak by do sporta dorzucili sub, ksenony i nowe navi z lcd i sprzedawali za pare groszy wiecej, a z obecnego sporta zrobili jakies elegance.

Grzechuk
04-11-14, 13:59
A dadzą jakiś większy wybór silników w nowym civicu ? Gdzieś już czytałem tutaj na forum o 1.5 ? Wiadomo coś ?

_posen
04-11-14, 14:01
Nowe 1,5 wolnossace tylko w hrv. Turbo benzyn jeszcze nie oglosili poza jednym press releasem z 2013 roku - watpliwe zeby go dali, bo juz przy premierze 2015 na targach by to info dali z pewnoscia.

zombie6
04-11-14, 14:14
A dadzą jakiś większy wybór silników w nowym civicu ?

Może w przyszłym wcieleniu się doczekasz :cool:

_posen
04-11-14, 15:36
Może w przyszłym wcieleniu się doczekasz :cool:

Spoko znowu sranie gdybanie. Napisz cos co wiesz albo chociaz myslisz, ze wiesz bo znowu ani nie myslisz ani nie wiesz i piszesz tylko po to zeby cokolwiek napisac... Tyle w temacie.

Ad silnikow- nikt na 100 proc. nie wie czy nie wsadza turbo do ix ale marketingowo to by byl strzal w kolano, bo chociazby straca mocny argument przy launchu x gena. Diesel po roku to byl brak wyboru, bo musieli wycofac 2,2 ze wzgl. na cło i eco oszolomow, na turbo benzyne cisnienia nie widac poki co. Predzej wrzuca 1,5t do nowego accorda na start, a wczesniej 2,0t do ctr'a . Nie sadze zeby ludzie bili po 3 latach od premiery drzwiami i oknami po 170-180 konny silnik benzynowy, ktory raczej bazowym nie bedzie, tylko na topie opcji. Szczegolnie, ze luke w performance ma wypelnic ctr to po co kanibalizowac sobie sprzedaz.

filipfm
04-11-14, 16:33
Diesel po roku to byl brak wyboru, bo musieli wycofac 2,2 ze wzgl. na cło i eco oszolomow,

To nie tak.
W IX gen w normalnych krajach byl na poczatku 2.2 iDTEC w ofercie. W Polsce nie bylo ale nie ze wzgledu na clo czy ekooszolomow tylko na akcyze. W innych krajach 1.6 po prostu zastapil 2.2 w gamie - jako silnik bardziej pasujacy do kompakta, bo 2.2 zarowno w VIII jak i IX gen nie prowadzil sie zbyt dobrze, z uwagi na wage jednostki napedowej.
U nas wprowadzenie 1.6 byl premiera, bo 2.2 nie bylo dostepnego - nawet jakby byl sprzedalby sie pewnie w liczbie kilku egzemplarzy bo kosztowalby pewnie w okolicy 130 tys ;)

2.2 z oferty w ogole znika dopiero w 2015 bo nie spelnia EURO6. Wiec w CRV beda dwa warianty 1.6 (120 i 160) a w accordzie nie ma problemu, bo tez znika z oferty.

_posen
04-11-14, 16:59
Thz za info ja slyszalem historie, ze 2,2 byl montowany w Japonii i tylko skladany w eu przez co wysokie clo dobijalo cene do nieakceptowalnej na pl rynku.

filipfm
04-11-14, 17:25
2.2 podobnie jak 1.8 jest robiony w EU.
Taka historia byla z EP3. Sporo podzespolow silnika (albo nawet sam silnik na poczatku) bylo z JP i stanowilo to tak duzy % wartosci auta, ze wpadal w clo ;)

zombie6
05-11-14, 10:44
Spoko znowu sranie gdybanie. Napisz cos co wiesz albo chociaz myslisz, ze wiesz bo znowu ani nie myslisz ani nie wiesz i piszesz tylko po to zeby cokolwiek napisac... Tyle w temacie.

Jaja sobie robisz ? Przecież oni nawet niewiadomo czy Type R-a w 2015 r. wprowadzą, a słychać o nim od kilku dobrych lat, o innych motorach nawet nie słychać, a na dodatek Accorda już w Europie ma nie być, oferta tej firmy była uboga, a robi się jeszcze bardziej uboga, a wam się marzą nowe silniki w cifie, ha ha.