Zobacz pełną wersję : Halogeny przednie zapalające sie przy skręcie
Koledzy czy jest mozliwe aby halogeny przednie zapalał sie przy skręcie kierownicy i doświetlały nam zakręt, oczywiście tylko do określonej prędkości np. 20 km/h później juz nie. Widzialem to w nowych fitach brawo i zastanawiam sie czy u nas mozna cos takiego zamontować.
andmall mial takie w swoim civicu ale to calkiem inny system jest
w passacie np działa to na zasadzie włączonego kierunku plus do tego ruch kierownicy - o ile to pierwsze dosc latwo zalatwisz to z drugim juz problem
to znaczy ze nie ma mmm jekiegoś przekaznika ktory mozna by zamontować. Ciekawe jak jest to zrobione w fiacie brawo. Tam też trzeba włączać kierunkowskaz czy nie ???
z tego co widać na ulicach, to w bravo włącza się przy załączeniu kierunku. Jakie inne zależności są to nie wiem
W VW jest to zalezne od ruchu kierownicy, nie od kierunkowskazu. Funkcja jest dostepna we wszystkich nowych samochodach (Passat B6, Golf A5, Touran, Tiguan i in.) ale nie we wszystkich aktywowana - doplata :) Funkcja jest obslugiwana przez BSG - sterownik sieci elektrycznej/elektronicznej samochodu. Jesli jest gdzies ukryta w Hondzie to po podpieciu porzadnego komputera diagnostycznego daloby sie ja wlaczyc.
Koledzy czy jest mozliwe aby halogeny przednie zapalał sie przy skręcie kierownicy i doświetlały nam zakręt, oczywiście tylko do określonej prędkości np. 20 km/h później juz nie. Widzialem to w nowych fitach brawo i zastanawiam sie czy u nas mozna cos takiego zamontować.
Coś takiego ma w swojej ofercie firma HELLA. nazywa się to Dynaview Evo 2 i można to montować praktycznie do każdego pojazdu. Działa to jako światła doświetlające przy skręcie i na zakrętach do prędkości 40km/h. Światła te mogą też pracować jako przeciwmgielne (tryb załączany manualnie).
Więcej http://dynaview.hella-online.com/EN/site/index.html
A jak wygląda sytuacja taka: stoję na pasie do skrętu i mam już skręcone koła ? Czy przeciwmgielne będzie świeciło cały czas ?
A jak wygląda sytuacja taka: stoję na pasie do skrętu i mam już skręcone koła ? Czy przeciwmgielne będzie świeciło cały czas ?
Nie wiem. Prawdopodobnie tak. Przejrzałem stronę w necie dotyczącą tych świateł i nic nie znalazłem.
Ogólna zasada działania: aktywują sie po włączeniu kierunkowskazu, bądź po tym jak czujnik wykryje, że auto zaczyna skręcać (wszystko to do ptędkości max 40km/h). Po wykonaniu manewru te światła ściemnają sie aż do całkowitego wyłączenia (nie ma nagłego wyłaczenia). Swiatła te włączają się również przy po wrzuceniu wstecznego biegu. Stosowanie tych świateł jest dozwolone tylko w połączeniu ze światłami mijania.
Fajnie to wyglada, ale troche mnie przeraża montowanie predkościomierza. Ogolnie uwazam że to fajna sprawa doświetlanie zakrętów.
ciekawa opcja ,jak ktos to ogarnie to niech da cynka ;)
Fajnie to wyglada, ale troche mnie przeraża montowanie predkościomierza. Ogolnie uwazam że to fajna sprawa doświetlanie zakrętów.
Co masz na myśli z tym montowaniem prędkościomierza? Przy instalacji tych świateł nie robi sie nic takiego. Trzeba tylko podłączyć sterownik tych świateł do obwodu prędkościomierza z sygnałem prędkości.
ale trzeba --- chyba rozbierac kokpit a to mnie troche nipokoii bo zawszew poznie jak wszystkiego sam nie dopatrzysz to źle poskrecaja i zacznie sie trzeszczenie plastików
heheheh
adambombel
05-04-09, 15:41
ale trzeba --- chyba rozbierac kokpit a to mnie troche nipokoii bo zawszew poznie jak wszystkiego sam nie dopatrzysz to źle poskrecaja i zacznie sie trzeszczenie plastików
heheheh
Najprościej to chyba podczepić się pod impulsy prędkości idące do radia do funkcji sterowania głośnością w zależności od prędkości jazdy. ALe żeby się do niego dostać i tak trzeba chyba rozkręcać...
A tak przy okazji, to czy do doświetlania zakrętów nie jest potrzebna jakaś homologacja lamp? I czy lampy przeciwmgielne w VIII gen. ją posiadają? Wie ktoś coś na ten temat? W sumie można zrobić taki automat do sterowania światłami...
maciek070188
05-04-09, 22:33
w mercedesie nowym c kalsa tez to jest
Jeżeli mogę dołożyć swoje 3grosze, jak patrzę na tą funkcję doświetlania zakrętu np. w fiatach to zastanawia mnie czemu nie ma czujnika zmierzchu ... tylko załączają się te halogeny w dzień - trochę śmiesznie to wygląda
Widoczne konstruktorzy nie przewidzieli że można jeździć w dzień na światłach :)
co do Helli to te reflektory skręcaja w pełnym znaczeniu tego słowa a fiaty mercedesy i vw maja doświetlanie zakrętów czyli po prostu zapala sie halogen, znajomy ma to w A klasie i pewnego razu mu sie to zwisiło i jezdzil caly czas z jednym halogenem:P
jak by ktos chciał...
http://allegro.pl/item598590768_halogeny_dyna_view_oryginal_hella.ht ml
mmm no tak ale to nie wykorzystuje naszych swiatel tylko te od hellli i tu znowy klopot gdzie je zamontować ehhhhhhhhhhhh