PDA

Zobacz pełną wersję : Halogeny przednie zapalające sie przy skręcie

Pabloss
24-06-08, 10:58
Koledzy czy jest mozliwe aby halogeny przednie zapalał sie przy skręcie kierownicy i doświetlały nam zakręt, oczywiście tylko do określonej prędkości np. 20 km/h później juz nie. Widzialem to w nowych fitach brawo i zastanawiam sie czy u nas mozna cos takiego zamontować.

Rikoo
24-06-08, 11:07
andmall mial takie w swoim civicu ale to calkiem inny system jest

ygor
24-06-08, 11:17
w passacie np działa to na zasadzie włączonego kierunku plus do tego ruch kierownicy - o ile to pierwsze dosc latwo zalatwisz to z drugim juz problem

Pabloss
24-06-08, 18:34
to znaczy ze nie ma mmm jekiegoś przekaznika ktory mozna by zamontować. Ciekawe jak jest to zrobione w fiacie brawo. Tam też trzeba włączać kierunkowskaz czy nie ???

semri
24-06-08, 19:11
z tego co widać na ulicach, to w bravo włącza się przy załączeniu kierunku. Jakie inne zależności są to nie wiem

Mayek
28-06-08, 10:02
W VW jest to zalezne od ruchu kierownicy, nie od kierunkowskazu. Funkcja jest dostepna we wszystkich nowych samochodach (Passat B6, Golf A5, Touran, Tiguan i in.) ale nie we wszystkich aktywowana - doplata :) Funkcja jest obslugiwana przez BSG - sterownik sieci elektrycznej/elektronicznej samochodu. Jesli jest gdzies ukryta w Hondzie to po podpieciu porzadnego komputera diagnostycznego daloby sie ja wlaczyc.

4gotten
28-06-08, 14:10
Koledzy czy jest mozliwe aby halogeny przednie zapalał sie przy skręcie kierownicy i doświetlały nam zakręt, oczywiście tylko do określonej prędkości np. 20 km/h później juz nie. Widzialem to w nowych fitach brawo i zastanawiam sie czy u nas mozna cos takiego zamontować.
Coś takiego ma w swojej ofercie firma HELLA. nazywa się to Dynaview Evo 2 i można to montować praktycznie do każdego pojazdu. Działa to jako światła doświetlające przy skręcie i na zakrętach do prędkości 40km/h. Światła te mogą też pracować jako przeciwmgielne (tryb załączany manualnie).
Więcej http://dynaview.hella-online.com/EN/site/index.html

s0seN
29-06-08, 09:46
A jak wygląda sytuacja taka: stoję na pasie do skrętu i mam już skręcone koła ? Czy przeciwmgielne będzie świeciło cały czas ?

4gotten
29-06-08, 10:20
A jak wygląda sytuacja taka: stoję na pasie do skrętu i mam już skręcone koła ? Czy przeciwmgielne będzie świeciło cały czas ?
Nie wiem. Prawdopodobnie tak. Przejrzałem stronę w necie dotyczącą tych świateł i nic nie znalazłem.
Ogólna zasada działania: aktywują sie po włączeniu kierunkowskazu, bądź po tym jak czujnik wykryje, że auto zaczyna skręcać (wszystko to do ptędkości max 40km/h). Po wykonaniu manewru te światła ściemnają sie aż do całkowitego wyłączenia (nie ma nagłego wyłaczenia). Swiatła te włączają się również przy po wrzuceniu wstecznego biegu. Stosowanie tych świateł jest dozwolone tylko w połączeniu ze światłami mijania.

Pabloss
29-06-08, 10:27
Fajnie to wyglada, ale troche mnie przeraża montowanie predkościomierza. Ogolnie uwazam że to fajna sprawa doświetlanie zakrętów.

sunnboy
29-06-08, 10:37
ciekawa opcja ,jak ktos to ogarnie to niech da cynka ;)

4gotten
29-06-08, 10:42
Fajnie to wyglada, ale troche mnie przeraża montowanie predkościomierza. Ogolnie uwazam że to fajna sprawa doświetlanie zakrętów.
Co masz na myśli z tym montowaniem prędkościomierza? Przy instalacji tych świateł nie robi sie nic takiego. Trzeba tylko podłączyć sterownik tych świateł do obwodu prędkościomierza z sygnałem prędkości.

Pabloss
29-06-08, 18:21
ale trzeba --- chyba rozbierac kokpit a to mnie troche nipokoii bo zawszew poznie jak wszystkiego sam nie dopatrzysz to źle poskrecaja i zacznie sie trzeszczenie plastików
heheheh

adambombel
05-04-09, 15:41
ale trzeba --- chyba rozbierac kokpit a to mnie troche nipokoii bo zawszew poznie jak wszystkiego sam nie dopatrzysz to źle poskrecaja i zacznie sie trzeszczenie plastików
heheheh

Najprościej to chyba podczepić się pod impulsy prędkości idące do radia do funkcji sterowania głośnością w zależności od prędkości jazdy. ALe żeby się do niego dostać i tak trzeba chyba rozkręcać...

A tak przy okazji, to czy do doświetlania zakrętów nie jest potrzebna jakaś homologacja lamp? I czy lampy przeciwmgielne w VIII gen. ją posiadają? Wie ktoś coś na ten temat? W sumie można zrobić taki automat do sterowania światłami...

maciek070188
05-04-09, 22:33
w mercedesie nowym c kalsa tez to jest

cbr1100xx
06-04-09, 12:46
Jeżeli mogę dołożyć swoje 3grosze, jak patrzę na tą funkcję doświetlania zakrętu np. w fiatach to zastanawia mnie czemu nie ma czujnika zmierzchu ... tylko załączają się te halogeny w dzień - trochę śmiesznie to wygląda

Dobi
06-04-09, 15:45
Widoczne konstruktorzy nie przewidzieli że można jeździć w dzień na światłach :)

Ca$h
07-04-09, 17:56
co do Helli to te reflektory skręcaja w pełnym znaczeniu tego słowa a fiaty mercedesy i vw maja doświetlanie zakrętów czyli po prostu zapala sie halogen, znajomy ma to w A klasie i pewnego razu mu sie to zwisiło i jezdzil caly czas z jednym halogenem:P

jak by ktos chciał...

http://allegro.pl/item598590768_halogeny_dyna_view_oryginal_hella.ht ml

Pabloss
07-04-09, 22:51
mmm no tak ale to nie wykorzystuje naszych swiatel tylko te od hellli i tu znowy klopot gdzie je zamontować ehhhhhhhhhhhh