PDA

Zobacz pełną wersję : Pasek i rolka napinacza - UFO 2.2

aaddiixx
01-09-14, 18:30
Witajcie,
mam proste pytanie, a mianowicie jak mam się zabrać do ściągania paska, abym mógł sprawdzić stan rolki przy napinaczu, gdyż z pod maski wydostają się niepokojące dźwięki przy postoju? Pozdrawiam.

szczepar
01-09-14, 20:40
To nie jest prosta sprawa :) , sporo siły , dobre narzędzia , sporo improwizacji.
Zacznij od ściągnięcia serwisówki i zapoznania się z nią, następnie znajdz rolkę napinacza , dopasuj klucz który da się włożyć w tą szparę na nakrętkę tej rolki:D (klucz 16 oczkowy, poprawka jest to 14-tka)
Jak już uda ci się go dopasować, to : , znajdź przedłużkę do klucza tak do 75 centymetrów :)
Jak już to ci się uda , to zapewnij sobie pomoc drugiej osoby , zdejmij na kanale osłonę pod silnikiem i działaj :)

Podpowiem - łatwiej założyć klucz od dołu, ale wtedy trzeba wykombinować jak zablokować częściowo naciągniety napinacz w celu przełożenia klucza w drugie położenie.
Przyda się do tego 50 centymetrowy płaskownik :).

buri
01-09-14, 21:39
To nie jest prosta sprawa :) , sporo siły , dobre narzędzia , sporo improwizacji.
Zacznij od ściągnięcia serwisówki i zapoznania się z nią, następnie znajdz rolkę napinacza , dopasuj klucz który da się włożyć w tą szparę na nakrętkę tej rolki:D (klucz 16 oczkowy)
Jak już uda ci się go dopasować, to : , znajdź przedłużkę do klucza tak do 75 centymetrów :)
Jak już to ci się uda , to zapewnij sobie pomoc drugiej osoby , zdejmij na kanale osłonę pod silnikiem i działaj :)

Podpowiem - łatwiej założyć klucz od dołu, ale wtedy trzeba wykombinować jak zablokować częściowo naciągniety napinacz w celu przełożenia klucza w drugie położenie.
Przyda się do tego 50 centymetrowy płaskownik :).

Pane a nie byla to jednak 14, co ja tak trudno bylo w te szparkie wpasowac?;)

szczepar
01-09-14, 21:47
Pane a nie byla to jednak 14, co ja tak trudno bylo w te szparkie wpasowac?;)

A masz rację :)
Pomyłka , to była 14 tka :) , już to poprawiłem.

Dokładnie to była : Jonnesway Klucz oczkowo-gięty 14 x 15 W231415 - w której to zrobiliśmy 14 tkę na rurkę poprzez profesjonalne ucięcie 15 tki :).

buri
01-09-14, 22:23
Nie ma to jak fachowe chlasniecie diaxem z kolecji:cool:

Ale zeby nie bylo ot, to moze sama wymiana paska pomoze, bo u mnie jak sie okazalo pasek byl juz krotszy i dodatkowa rolka z napedu wywalona, a od jakiegos czasu po uruchomieniu slyszalem piski, ktore pozniej cichly
Pasek, ktory udalo nam sie z wielkim trudem zalozyc to conti 7pk1642
Teraz juz nic nie piszczy:)

kobert
02-09-14, 03:49
u mnie jak zalacza sie klima to slychac piszczenie trzeszczenie ale jak potraktuje pasek silikonem w spreju to robi sie cicho,tez myslalem ze to rolka. Sprobuj zrobic to samo,byc moze halasuje sam pasek

aaddiixx
02-09-14, 19:33
Dzięki, udało mi się ściągnąć pasek. Do klucza nasadowego 14 dospawałem kawałek pręta (50cm) o średnicy 14mm i na spokojnie odciągnąłem napinacz. Wszystko udało mi się zrobić bez wjeżdżania na kanał, bezpośrednio od góry. Teraz pojawia się pytanie - rolka napinacza przykręcona jest gwintem lewym, czy prawym (najlepiej jakby ktoś wytłumaczył łopatologicznie, w którą stronę kręcić aby ją odkręcić)? Z góry dzięki za pomoc.

szczepar
02-09-14, 20:58
Skoro podczas napinania napinacza ciągnołeś klucz w kierunku przodu samochodu, to od razu możesz założyć że to powodowało dokręcanie śruby :) - inaczej było by to bez sensu.
Czyli aby ją odkręcić należy popchnąć w kierunku tyłu samochodu ? :)

Mam nadzieję że rozjaśniło to trochę.
Przy czym w serwisówce moment dokręcający to 120 Nm , czyli całkiem solidnie - jak dla mnie

A pomysł z dospawaniem do nasadowego klucza pręta bardzo pomysłowy.

shrek565
07-05-15, 20:40
Potrzebuje kupić rolkę napinacza. Ciągle mi hałasowała któraś z rolek. Dziś przy wymianie rozrusznika napomknąłem o tym mechanikowi. Miał bardzo dziwne narzędzie taki pręt z dziwną końcówka a z drugiej strony słuchawki (takie jak lekarskie) posłuchał i stwierdził, ze hałasuje rolka napinacza. Teraz pytanie czy kupie zaminnik czy tylko ASO. I ile takka przyjemność :D :cool:

piter7766
07-05-15, 23:34
Teraz pytanie czy kupie zaminnik czy tylko ASO. I ile takka przyjemność

Kupisz zamiennik,najtaniej wyjdzie sama rolka (bo tylko ona hałasuje) --> http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3219203419150-E24002BTA-O19242-napinacz-paska-wielorowkowego.html
Lub jak chcesz cały napinacz--> http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3119321717330-EVR57430-O19242-napinacz-paska-wielorowkowego.html
Możesz poszukać w innych tańszych sklepach.

shrek565
08-05-15, 15:16
Kupisz zamiennik,najtaniej wyjdzie sama rolka (bo tylko ona hałasuje) --> http://e-katalog.intercars.com.pl/#/...rowkowego.html
Lub jak chcesz cały napinacz--> http://e-katalog.intercars.com.pl/#/...rowkowego.html
Możesz poszukać w innych tańszych sklepach.

Ok dzięki zamówiłem 88 zł. Mechanik chcę za wymianę 30 dychy nie wiem czy warto bym sam się z tym grzebał.