Zobacz pełną wersję : Pasek i rolka napinacza - UFO 2.2
Witajcie,
mam proste pytanie, a mianowicie jak mam się zabrać do ściągania paska, abym mógł sprawdzić stan rolki przy napinaczu, gdyż z pod maski wydostają się niepokojące dźwięki przy postoju? Pozdrawiam.
To nie jest prosta sprawa :) , sporo siły , dobre narzędzia , sporo improwizacji.
Zacznij od ściągnięcia serwisówki i zapoznania się z nią, następnie znajdz rolkę napinacza , dopasuj klucz który da się włożyć w tą szparę na nakrętkę tej rolki:D (klucz 16 oczkowy, poprawka jest to 14-tka)
Jak już uda ci się go dopasować, to : , znajdź przedłużkę do klucza tak do 75 centymetrów :)
Jak już to ci się uda , to zapewnij sobie pomoc drugiej osoby , zdejmij na kanale osłonę pod silnikiem i działaj :)
Podpowiem - łatwiej założyć klucz od dołu, ale wtedy trzeba wykombinować jak zablokować częściowo naciągniety napinacz w celu przełożenia klucza w drugie położenie.
Przyda się do tego 50 centymetrowy płaskownik :).
To nie jest prosta sprawa :) , sporo siły , dobre narzędzia , sporo improwizacji.
Zacznij od ściągnięcia serwisówki i zapoznania się z nią, następnie znajdz rolkę napinacza , dopasuj klucz który da się włożyć w tą szparę na nakrętkę tej rolki:D (klucz 16 oczkowy)
Jak już uda ci się go dopasować, to : , znajdź przedłużkę do klucza tak do 75 centymetrów :)
Jak już to ci się uda , to zapewnij sobie pomoc drugiej osoby , zdejmij na kanale osłonę pod silnikiem i działaj :)
Podpowiem - łatwiej założyć klucz od dołu, ale wtedy trzeba wykombinować jak zablokować częściowo naciągniety napinacz w celu przełożenia klucza w drugie położenie.
Przyda się do tego 50 centymetrowy płaskownik :).
Pane a nie byla to jednak 14, co ja tak trudno bylo w te szparkie wpasowac?;)
Pane a nie byla to jednak 14, co ja tak trudno bylo w te szparkie wpasowac?;)
A masz rację :)
Pomyłka , to była 14 tka :) , już to poprawiłem.
Dokładnie to była : Jonnesway Klucz oczkowo-gięty 14 x 15 W231415 - w której to zrobiliśmy 14 tkę na rurkę poprzez profesjonalne ucięcie 15 tki :).
Nie ma to jak fachowe chlasniecie diaxem z kolecji:cool:
Ale zeby nie bylo ot, to moze sama wymiana paska pomoze, bo u mnie jak sie okazalo pasek byl juz krotszy i dodatkowa rolka z napedu wywalona, a od jakiegos czasu po uruchomieniu slyszalem piski, ktore pozniej cichly
Pasek, ktory udalo nam sie z wielkim trudem zalozyc to conti 7pk1642
Teraz juz nic nie piszczy:)
u mnie jak zalacza sie klima to slychac piszczenie trzeszczenie ale jak potraktuje pasek silikonem w spreju to robi sie cicho,tez myslalem ze to rolka. Sprobuj zrobic to samo,byc moze halasuje sam pasek
Dzięki, udało mi się ściągnąć pasek. Do klucza nasadowego 14 dospawałem kawałek pręta (50cm) o średnicy 14mm i na spokojnie odciągnąłem napinacz. Wszystko udało mi się zrobić bez wjeżdżania na kanał, bezpośrednio od góry. Teraz pojawia się pytanie - rolka napinacza przykręcona jest gwintem lewym, czy prawym (najlepiej jakby ktoś wytłumaczył łopatologicznie, w którą stronę kręcić aby ją odkręcić)? Z góry dzięki za pomoc.
Skoro podczas napinania napinacza ciągnołeś klucz w kierunku przodu samochodu, to od razu możesz założyć że to powodowało dokręcanie śruby :) - inaczej było by to bez sensu.
Czyli aby ją odkręcić należy popchnąć w kierunku tyłu samochodu ? :)
Mam nadzieję że rozjaśniło to trochę.
Przy czym w serwisówce moment dokręcający to 120 Nm , czyli całkiem solidnie - jak dla mnie
A pomysł z dospawaniem do nasadowego klucza pręta bardzo pomysłowy.
Potrzebuje kupić rolkę napinacza. Ciągle mi hałasowała któraś z rolek. Dziś przy wymianie rozrusznika napomknąłem o tym mechanikowi. Miał bardzo dziwne narzędzie taki pręt z dziwną końcówka a z drugiej strony słuchawki (takie jak lekarskie) posłuchał i stwierdził, ze hałasuje rolka napinacza. Teraz pytanie czy kupie zaminnik czy tylko ASO. I ile takka przyjemność :D :cool:
Teraz pytanie czy kupie zaminnik czy tylko ASO. I ile takka przyjemność
Kupisz zamiennik,najtaniej wyjdzie sama rolka (bo tylko ona hałasuje) --> http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3219203419150-E24002BTA-O19242-napinacz-paska-wielorowkowego.html
Lub jak chcesz cały napinacz--> http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3119321717330-EVR57430-O19242-napinacz-paska-wielorowkowego.html
Możesz poszukać w innych tańszych sklepach.
Kupisz zamiennik,najtaniej wyjdzie sama rolka (bo tylko ona hałasuje) --> http://e-katalog.intercars.com.pl/#/...rowkowego.html
Lub jak chcesz cały napinacz--> http://e-katalog.intercars.com.pl/#/...rowkowego.html
Możesz poszukać w innych tańszych sklepach.
Ok dzięki zamówiłem 88 zł. Mechanik chcę za wymianę 30 dychy nie wiem czy warto bym sam się z tym grzebał.