Zobacz pełną wersję : Problem z przepustnica- gaz sie zacina
Hej, mam problem z moja przepustnica z H22, ktora mam do d16z6, gaz sie zacina, jakby byla minimalnie niespasowana, nie ma to ogromnego wplywu i nic z tym nie robilam, ale milo by bylo gdyby sie nie zacinala :) jakis pomysl co z tym zrobic? papierem sciernym potraktowac? mial ktos podobny problem? pozdrawiam! :)
Zacina się tzn? Po odpuszczeniu gazu ma np. 1500obr i stale się utrzymuje? Czy może problem chwilowo ustępuje po kopnięciu pedału gazu?
Problemem może być zbyt mocno napięta linka gazu lub uszkodzone łożysko motylka. W pierwszym przypadku - regulacja, w drugim - wymiana łożyska lub całej przepustnicy.
Oczywiście jest jeszcze szansa, że przepustnica jest mocno zabrudzona, i to właśnie od czyszczenia można zacząć.
Po nacisnieciu pedalu gazu problemu w ogole nie ma, przycina sie lekko jak sie odpusci calkowicie gaz i chce sie go znow wcisnac. Ostatnio ja czyscilam przy okazji malowania farba vht i zadnego brudu juz tam nie ma na stowe
Rozumiem, że po czyszczeniu wszystko zostało złożone poprawnie (motylek, sprężyna itd) lub wcale nie było rozbierane?
Możesz jeszcze dla pewności wyjąć linkę gazu z wszystkich pomocniczych mocowań, ale obawiam się że jednak czeka Cię zmiana przepustnicy albo chociaż wspomnianego wcześniej łożyska.
skolopendra
31-08-14, 17:06
podkręć delikatnie śrubką ogranicznika klapki przepustnicy i powinno być ok
Nie bylo rozbierane, wiec nie ma mowy o zlym zlozeniu ;p zobaczymy, mam nadzieje ze to samo lozysko, dzieki chlopaki :)