Zobacz pełną wersję : Zamiennik oryginalnego radia
Hejka. Moje radio/cd chyba dogorywa - objawy to np. gdy jest gorąco przeskakują stacje lub tracą ustawiony kanał. Cd potrafi nagle podczas grania wydać głośny strzał i cisza - zresztą podczas używania samego radia też się tak zdarza - głośne ****iecie, wyłącza się i potem samo włącza itd. Generalnie jak już pisałem dzieje się to raczej przy upałach, no ale już miarka przebrana. Przyzwyczaiłem się też do tego że wyświetlacz od radia/klimy czasami ma taki powidok wszystkich ikon - znika to w końcu ale wnerwia czasem. Zastanawiam się czy inwestować w takie samo ale zdrowe radio + wyświetlacz (mechanik po objawach sugerował wymianę) czy może ktoś walczył z takimi objawami i się udało. Już kiedyś podpytywałem ale odzew był słaby. Druga sprawa to olanie oemowych gratów i zainwestowanie w przyzwoity sprzęt grający - proszę o sugestie co tam u siebie implementowaliście. Nie jestem audiofilem, ale z racji tego ze słucham sporo muzy w aucie zależy mi na czymś dobrym, trwałym i nie masakrującym portfela :)
butler.gdansk
17-06-14, 23:26
Dwa razy mi się zdarzył strzał w głośnikach i własne życie radia. Samo się włączało by po chwili znowu się wyłączyć...
W tym roku się to (jeszcze) nie zdarzyło. Mam wersję z navi więc ten bug także jej dotyczy.
Co ciekawe radio się wysypało także w trakcie odsłuchiwania poprzez AUX (xCarLink) więc myślę że problem dotyczy sekcji wzmocnienia.
Heh najlepsze jest to "własne życie radia: :D bo nie możesz wyłączyć, strzela , znowu się włącza i tak w kółko :) Czyli to bug do wszystkich wersji bez navi i z.
A wie może ktoś jakiej marki radia montuje Honda w swoich autach?
A wie może ktoś jakiej marki radia montuje Honda w swoich autach?
Cały sprzęt audio wraz z dodatkami takimi jak zmieniarka, bass works system to Panasonic.
Grzesiek_P
19-06-14, 00:03
Nieczytelny wyświetlacz to prawdopodobnie zimne luty na nóżkach łączących ekran z płytką. Można to naprawić.
Cały sprzęt audio wraz z dodatkami takimi jak zmieniarka, bass works system to Panasonic.
To dobra marka.Dzięki.:)
Jacku u nas w sedanach jest Alpine.
Radia jak radia, bez dobrego wzmacniacza, wymienionych głośników i przyzwoitej skrzynki w bagażniku nawet alpine nie zagra.
Zresztą gorszego seryjnego audio niż w ufo chyba nie słyszałem w żadnym aucie.
Bo po co komuś wzmacniacz 4x40W jak ma radio 4x50…
Jacku u nas w sedanach jest Alpine.
Oj,to gorzej.:(A już myślałem że mam lepszy sprzęt.:rolleyes:
Oj,to gorzej.A już myślałem że mam lepszy sprzęt.
dlaczego gorzej ???
dlaczego gorzej ???
A co to za firma ta Alpine?:confused: Nie słyszałem o takim sprzęcie audio.:( W poprzednim aucie miałem np.Sony.To wiadomo co to jest.:)
A co to za firma ta Alpine?:confused: Nie słyszałem o takim sprzęcie audio.:( W poprzednim aucie miałem np.Sony.To wiadomo co to jest.:)
http://www.alpine.com.pl/
A co to za firma ta Alpine? Nie słyszałem o takim sprzęcie audio.
No to ładnie,nie wiem co powiedzieć :confused:
Panasonic to była dobra marka teraz to..... made in taiwan itd... chyba że trafisz na sprzęt MADE IN OSAKA
No to ładnie,nie wiem co powiedzieć
jak odpisywałem Jackowi to myślałem,że jakiś żart czy coś :confused:
Ja miałem coś podobnego u siebie. Z tym że w przypadku wyświetlacza to miałem nie dość że prześwietlenia "nieaktywnych" elementów to jeszcze czasem nie wyświetlało mi całości np cyfry. Po wymianie radia (które też się wyłączało) efekt z prześwietleniem nieaktywnych elementów całkowicie zniknął, został tylko z niewyświetlaniem całości cyfry czy litery - ale jak docisnę ręką dolną część wyświetlacza to wyświetla całość - myślę że to coś ze stykami (nie mam czasu zająć się tym dokładnie - z wyjęciem tego wyświetlacza jest sporo zachodu...). Więc jeśli macie tylko prześwietlenia proponował bym zacząć od wymiany radia - myślę że w większości przypadków wymiana wyświetlacza nie będzie potrzebna.
Panasonic to była dobra marka teraz to..... made in taiwan itd... chyba że trafisz na sprzęt MADE IN OSAKA
Ja wiem że wszystko jest produkowane obecnie w Chinach lub Tajwanie.Choć np.w Chinach produkuje się też dobre rzeczy.Zależy kto co chce i ile zapłaci.To już nie te "chińczyki" z lat 90-tych na targu.Choć i jeszcze taki bywa,oczywiście mocno tani.Co do Alpine to nigdy nie miałem sprzętu tej marki.Więc jej nie znam.A i mało się o niej mówi i reklamuje.W przeciwieństwie do np.Sony,Samsung czy Kenwood.Owszem stronę mają fajną,ale inne niskobudżetowe firmy też je mają.Jeżeli jest o'k to w porządku.Bardzo się cieszę.:)Może się psuć nie będzie.:rolleyes: A z firmy Alpine to znam sprzęt narciarski.:D
Grzesiek_P
24-06-14, 17:02
Ja miałem coś podobnego u siebie. Z tym że w przypadku wyświetlacza to miałem nie dość że prześwietlenia "nieaktywnych" elementów to jeszcze czasem nie wyświetlało mi całości np cyfry. Po wymianie radia (które też się wyłączało) efekt z prześwietleniem nieaktywnych elementów całkowicie zniknął, został tylko z niewyświetlaniem całości cyfry czy litery - ale jak docisnę ręką dolną część wyświetlacza to wyświetla całość - myślę że to coś ze stykami (nie mam czasu zająć się tym dokładnie - z wyjęciem tego wyświetlacza jest sporo zachodu...). Więc jeśli macie tylko prześwietlenia proponował bym zacząć od wymiany radia - myślę że w większości przypadków wymiana wyświetlacza nie będzie potrzebna.
Dojście do tego wyświetlacza jest dosyć proste jak na Civica. Winne są luty na stykach miedzy wyświetlaczem a płytką (zimne luty).
Dzięki Grzesiek za cynk - muszę to powiedzieć mechanikowi bo sugerował wymianę, a może da się to jakoś ogarnąć.