Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zamiennik oryginalnego radia

kvas
17-06-14, 22:10
Hejka. Moje radio/cd chyba dogorywa - objawy to np. gdy jest gorąco przeskakują stacje lub tracą ustawiony kanał. Cd potrafi nagle podczas grania wydać głośny strzał i cisza - zresztą podczas używania samego radia też się tak zdarza - głośne ****iecie, wyłącza się i potem samo włącza itd. Generalnie jak już pisałem dzieje się to raczej przy upałach, no ale już miarka przebrana. Przyzwyczaiłem się też do tego że wyświetlacz od radia/klimy czasami ma taki powidok wszystkich ikon - znika to w końcu ale wnerwia czasem. Zastanawiam się czy inwestować w takie samo ale zdrowe radio + wyświetlacz (mechanik po objawach sugerował wymianę) czy może ktoś walczył z takimi objawami i się udało. Już kiedyś podpytywałem ale odzew był słaby. Druga sprawa to olanie oemowych gratów i zainwestowanie w przyzwoity sprzęt grający - proszę o sugestie co tam u siebie implementowaliście. Nie jestem audiofilem, ale z racji tego ze słucham sporo muzy w aucie zależy mi na czymś dobrym, trwałym i nie masakrującym portfela :)

butler.gdansk
17-06-14, 23:26
Dwa razy mi się zdarzył strzał w głośnikach i własne życie radia. Samo się włączało by po chwili znowu się wyłączyć...
W tym roku się to (jeszcze) nie zdarzyło. Mam wersję z navi więc ten bug także jej dotyczy.
Co ciekawe radio się wysypało także w trakcie odsłuchiwania poprzez AUX (xCarLink) więc myślę że problem dotyczy sekcji wzmocnienia.

kvas
17-06-14, 23:38
Heh najlepsze jest to "własne życie radia: :D bo nie możesz wyłączyć, strzela , znowu się włącza i tak w kółko :) Czyli to bug do wszystkich wersji bez navi i z.

Jacek65
18-06-14, 20:14
A wie może ktoś jakiej marki radia montuje Honda w swoich autach?

andkas
18-06-14, 23:53
A wie może ktoś jakiej marki radia montuje Honda w swoich autach?

Cały sprzęt audio wraz z dodatkami takimi jak zmieniarka, bass works system to Panasonic.

Grzesiek_P
19-06-14, 00:03
Nieczytelny wyświetlacz to prawdopodobnie zimne luty na nóżkach łączących ekran z płytką. Można to naprawić.

Jacek65
19-06-14, 21:08
Cały sprzęt audio wraz z dodatkami takimi jak zmieniarka, bass works system to Panasonic.

To dobra marka.Dzięki.:)

jockow
21-06-14, 10:08

Jacku u nas w sedanach jest Alpine.

mitusm
22-06-14, 12:00
Radia jak radia, bez dobrego wzmacniacza, wymienionych głośników i przyzwoitej skrzynki w bagażniku nawet alpine nie zagra.
Zresztą gorszego seryjnego audio niż w ufo chyba nie słyszałem w żadnym aucie.
Bo po co komuś wzmacniacz 4x40W jak ma radio 4x50…

Jacek65
22-06-14, 14:28
Jacku u nas w sedanach jest Alpine.

Oj,to gorzej.:(A już myślałem że mam lepszy sprzęt.:rolleyes:

zyga502
22-06-14, 14:30
Oj,to gorzej.A już myślałem że mam lepszy sprzęt.

dlaczego gorzej ???

Jacek65
23-06-14, 20:20
dlaczego gorzej ???

A co to za firma ta Alpine?:confused: Nie słyszałem o takim sprzęcie audio.:( W poprzednim aucie miałem np.Sony.To wiadomo co to jest.:)

andkas
23-06-14, 20:36
A co to za firma ta Alpine?:confused: Nie słyszałem o takim sprzęcie audio.:( W poprzednim aucie miałem np.Sony.To wiadomo co to jest.:)

http://www.alpine.com.pl/

piter7766
23-06-14, 20:41
A co to za firma ta Alpine? Nie słyszałem o takim sprzęcie audio.

No to ładnie,nie wiem co powiedzieć :confused:

Kasio
23-06-14, 21:17
Panasonic to była dobra marka teraz to..... made in taiwan itd... chyba że trafisz na sprzęt MADE IN OSAKA

zyga502
23-06-14, 22:40
No to ładnie,nie wiem co powiedzieć

jak odpisywałem Jackowi to myślałem,że jakiś żart czy coś :confused:

Ingtar
24-06-14, 11:16
Ja miałem coś podobnego u siebie. Z tym że w przypadku wyświetlacza to miałem nie dość że prześwietlenia "nieaktywnych" elementów to jeszcze czasem nie wyświetlało mi całości np cyfry. Po wymianie radia (które też się wyłączało) efekt z prześwietleniem nieaktywnych elementów całkowicie zniknął, został tylko z niewyświetlaniem całości cyfry czy litery - ale jak docisnę ręką dolną część wyświetlacza to wyświetla całość - myślę że to coś ze stykami (nie mam czasu zająć się tym dokładnie - z wyjęciem tego wyświetlacza jest sporo zachodu...). Więc jeśli macie tylko prześwietlenia proponował bym zacząć od wymiany radia - myślę że w większości przypadków wymiana wyświetlacza nie będzie potrzebna.

Jacek65
24-06-14, 16:09
Panasonic to była dobra marka teraz to..... made in taiwan itd... chyba że trafisz na sprzęt MADE IN OSAKA

Ja wiem że wszystko jest produkowane obecnie w Chinach lub Tajwanie.Choć np.w Chinach produkuje się też dobre rzeczy.Zależy kto co chce i ile zapłaci.To już nie te "chińczyki" z lat 90-tych na targu.Choć i jeszcze taki bywa,oczywiście mocno tani.Co do Alpine to nigdy nie miałem sprzętu tej marki.Więc jej nie znam.A i mało się o niej mówi i reklamuje.W przeciwieństwie do np.Sony,Samsung czy Kenwood.Owszem stronę mają fajną,ale inne niskobudżetowe firmy też je mają.Jeżeli jest o'k to w porządku.Bardzo się cieszę.:)Może się psuć nie będzie.:rolleyes: A z firmy Alpine to znam sprzęt narciarski.:D

Grzesiek_P
24-06-14, 17:02
Ja miałem coś podobnego u siebie. Z tym że w przypadku wyświetlacza to miałem nie dość że prześwietlenia "nieaktywnych" elementów to jeszcze czasem nie wyświetlało mi całości np cyfry. Po wymianie radia (które też się wyłączało) efekt z prześwietleniem nieaktywnych elementów całkowicie zniknął, został tylko z niewyświetlaniem całości cyfry czy litery - ale jak docisnę ręką dolną część wyświetlacza to wyświetla całość - myślę że to coś ze stykami (nie mam czasu zająć się tym dokładnie - z wyjęciem tego wyświetlacza jest sporo zachodu...). Więc jeśli macie tylko prześwietlenia proponował bym zacząć od wymiany radia - myślę że w większości przypadków wymiana wyświetlacza nie będzie potrzebna.

Dojście do tego wyświetlacza jest dosyć proste jak na Civica. Winne są luty na stykach miedzy wyświetlaczem a płytką (zimne luty).

kvas
24-06-14, 21:43
Dzięki Grzesiek za cynk - muszę to powiedzieć mechanikowi bo sugerował wymianę, a może da się to jakoś ogarnąć.