Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D13b2 sonda ?

R3belz
11-06-14, 20:23
Witam :)
Posiadam honda civic 5g z silnikiem d13b2. Dzisiaj podczas jazdy zgasł mi silnik na biegu jałowym, po wbiciu biegu znowu zapalił.
Po powrocie do domu zgasiłem je i po jakimś czasie ponownie odpaliłem, aby sprawdzić co sie dzieje. Silnik zaczął nierówno pracować, dźwięk z tłumika brzmiał okropnie, prychał i strzelał, zapach spalin też nie był prawidłowy. Pierwszym testem było wyciągnięcie świec które okazały się być dobre jaki i iskra. Paliwo było sprawdzone, więc żadnej wody albo innych "mend" nie było. Zacząłem sprawdzać sonde lambda przy nagrzanym silniku. Po odłączeniu jej silnik zachowywał sie tak samo jak wcześniej ( nierówne obroty, prychanie ) po wpięciu było to samo. Napięcie na niej pokazywało 0,01 / 0,03 V przy gazowaniu od 0,4 V do 1,1 V.

Moje pytanie: czy winą nierównej pracy silnika jak i prychania jest sonda lambda czy zupełnie co innego ?? :confused:

immortal3k
12-06-14, 00:09
Sonda jak by nie pracowała to by nie zmieniała napięci.. poza tym nie ma wpływu na prace silnika tylko na spalanie :P Kable zapłonowe jaki stan? Nierówna praca na biegu jałowym... to brudny silniczek krokowy może być jak i słaby styk na palec/kopułka zapłonowa(może do wymiany)... jeśli styki w kopułce białe/zaśniedziałe odczyść papierem ściernym- drobnym. Sprawdź to i napisz co i jak ;) pozdr

p.s. odpalanie z biegu ;/ ;/ nie traktuj ta swojej hondzinki ;)

yautja
12-06-14, 07:20
Masz zapchany gaźnik. Napięcie 0,1-0,3 V to uboga mieszanka. Sonda jest do 1 V, więc 1,1 V to raczej przekłamanie multimetru.
Skoro po odłączeniu sondy nic się nie zmienia, to nie jest to jej wina.

R3belz
13-06-14, 20:44
Zaglądam dzisiaj do części elektrycznych no i wychodzi że wszystko ok. Gaźnik od strony filtra spryskałem sporą ilością płynu czyszczącego jak i od strony gumowego wężyka doprowadzającego paliwo do gaźnika. Auto dalej prycha ;/
Odłączyłem silniczek krokowy z kostki i nie było żadnej reakcji na zimnym jak i na ciepłym silniku, honda chodziła tak samo. Napięcie w okolicach 0,88V