PDA

Zobacz pełną wersję : Wycieraczki - problem nietypowy

Javie
04-06-14, 19:51
Czołem. Mam problem mało spotykany, ale może ktoś podpowie. Z racji braku różnicy w cenie wycieraczek (zwykłe vs płaskie) nabyłem płaskiego Boscha. I mam kłopot, bo o ile zbierają rewelacyjnie w jedną stronę, to w drodze powrotnej na ostatnich 20 cm wycieraczka kierowcy zostawia mi niewytarty pasek o szerokości 10 cm, w miejscu swojego mocowania. Domyślam się, że problem leży w zbyt słabym docisku ramienia do szyby. I tu pytanie: czy ktoś miał taki problem i mu zaradził, albo czy można kupić sprężynę ramienia wycieraczki osobno?

Pozdr

cwiro2000
05-06-14, 11:38
Czołem. Mam problem mało spotykany, ale może ktoś podpowie. Z racji braku różnicy w cenie wycieraczek (zwykłe vs płaskie) nabyłem płaskiego Boscha. I mam kłopot, bo o ile zbierają rewelacyjnie w jedną stronę, to w drodze powrotnej na ostatnich 20 cm wycieraczka kierowcy zostawia mi niewytarty pasek o szerokości 10 cm, w miejscu swojego mocowania. Domyślam się, że problem leży w zbyt słabym docisku ramienia do szyby. I tu pytanie: czy ktoś miał taki problem i mu zaradził, albo czy można kupić sprężynę ramienia wycieraczki osobno?

Pozdr

Miałem coś podobnego jak miałem 6 gena, spróbuj zdjąć wycieraczke dobrze ją ułożyć i pożadnie dokręcić, w starej Hani ten zabieg pomógł. Ewentualnie kolega miał coś takiego że wycieraczka była lekko wygięta i dlatego nie równo ścierała, może masz możliwość na chwile pożyczyć od kogoś wycierake i podmienić żeby i tą opcje sprawdzić :)

Javie
05-06-14, 16:15
No właśnie wycieraczka jest prosta, problemem jest docisk jej do szyby. Myślę, żeby wymienić tą sprężynę, albo ją skrócić.

spidek
05-06-14, 20:59
Ja mam płaskie wycieraczki bosha aero i nie mam tego problemu. Może nie zaskoczyła dobrze ?

iljash
06-06-14, 01:23
czesto sie mowi jak ludzie sie skarza na tego typu problemy, badz podobne, aby ustawic jakas tam aparatura kat przylegania piora wycieraczki do szyby. Nie moge teraz zalapac o jakim urzadzeniu mowa, ale moze google pomoze. Ewentualnie ocenic wzrokowo jak sytuacja wyglada i samemu recznie sprobowac podgiac, jesli cos wzbudzi nasze podejrzenia . Nie musi to byc powod, ale bym to sprawdzil w 1 kolejnosci

Javie
06-06-14, 16:51
czesto sie mowi jak ludzie sie skarza na tego typu problemy, badz podobne, aby ustawic jakas tam aparatura kat przylegania piora wycieraczki do szyby. Nie moge teraz zalapac o jakim urzadzeniu mowa, ale moze google pomoze. Ewentualnie ocenic wzrokowo jak sytuacja wyglada i samemu recznie sprobowac podgiac, jesli cos wzbudzi nasze podejrzenia . Nie musi to byc powod, ale bym to sprawdzil w 1 kolejnosci
Kąt był ok, mechanik mi dziś dogiął ramię wycieraczki i dalej kupa... Po dokładnym zmacaniu nakazał zawieźć do reklamacji wycieraczkę - krzywa guma, na początku nie do zauważenia. Jak wróci za 2 tygodnie, to dam znaka.

Javie
26-06-14, 16:26
No i problem rozwiązany:cool:

Właśnie zbytnie pochylenie wycieraczki było przyczyną, że źle sie składała w drodze powrotnej. Na początku odrzucałem ten pomysł, bo przecież nie skakała, ale po pół godziny leżenia na szybie i macania wycieraczki stwierdziłem, że to chyba to. No i faktycznie, naprawa trwała 5 min :)

Dzięki!

iljash
26-06-14, 19:22
:) to git git