PDA

Zobacz pełną wersję : Wysokość i sztywnosć zawieszenia Honda civic VII-proszę o pomoc

Arkadiusz2580
03-06-14, 20:33
Witam wszystkich użytkowników forum hondy. Stałem się posiadaczem Hondy civic VII 3d hacbak 1,4 90koni z rocznika 2003. Kupiłem ja od pierwszego własciciela w niemczech który twierdzi ze jest to wersja na 30 lecie firmy honda. Mam nawet taki napis 30th anniversary pod tylna wycieraczką i w sumie żadnej innej róznicy w wyposażeniu auta nie zauważyłem. Jedyna rzecz która mnie zdziwiła to to ze auto jest wyraznie obniżone i sztywniejsze-niemiec twierdzi ze jest to oryginalne usztywnione zawieszenie które było dodawane własnie do tej wersji 30th anniversary. W zwiazku z tym mam pytanie czy jest to możliwe zeby auto dostało usztywnione i niższe zawieszenie do zwykłej wersji (nie sport) i czy wystarczy czy wogóle można wymienic same sprężyny na wyższe i wygodniejsze ?? czy trzeba odrazu wymieniac komplet z amortyzatorami??. I tak ogólnie czym sie różni moja wersja 30th anniversary od innej z tego rocznika. Serdecznie dziękuję za odpowiedzi.

Jasiu
03-06-14, 21:56
Jedyne co może być jeśli to oryginał, to zawieszenie od EP3 type-r minimalnie niższe i sztywniejsze.
A dlaczego chcesz zmieniać na wyższe? 99% tego forum właśnie zakłada obniżanie auta a nie podwyższanie :)
Zrób najlepiej jakieś foto jaki masz prześwit ;)

bunkerites
04-06-14, 15:46
lub ma zalozonego pro-kita

Jasiu
04-06-14, 19:49
Ale niemiec twierdzi że oryginał, a fabryka nie wypuszczała na pro-kicie...

bunkerites
04-06-14, 20:10
Niemiec twierdzi wiele rzeczy :).Pytanie do autora tematu: Czy jezdzil wczesniej VII gen ?.Moze zawias jest taki jaki ma byc,.A wydaje mu sie ze jest sztywno.Civic jest sztywnieszy od wielu aut

iljash
04-06-14, 21:21
Niemiec twierdzi wiele rzeczy :).Pytanie do autora tematu: Czy jezdzil wczesniej VII gen ?.Moze zawias jest taki jaki ma byc,.A wydaje mu sie ze jest sztywno.Civic jest sztywnieszy od wielu aut

x2 to auto jest sztywne samo w sobie poprostu. Jaka felga i opona ?

Ogolnie nie bylo zadnych kombinacji w zawiasie.

Arkadiusz2580
05-06-14, 18:40
Witam ponownie..dziękuje za odpowiedzi. O to własnie chodzi ze moje zawieszenie jest delikatnie sztywniejsze i delikatnie niższe w porównaniu z inną taka hondą ( a niemiec upierał sie że takie auto kupił w salonie i nic nie zmieniał) .( zrobiłem nawet zdjecia auta ale nie potrafię ich wkleic z pulpitu-pomocy) Miałem też okazje przejechac sie taka honda kolegi i u niego auto jest faktycznie wyższe i bardziej wygodne ale to niestety przekłada sie na dosyc mocne wychyły auta na zakretach i jakoś mniej precyzyjnie sie prowadzi co powoduje utrate frajdy z samej jazdy więc po tej przejażdzce stwierdziłem ze bez sensu bedzie zmieniac to zawieszenie na wyższe..Wczesniej jezdziłem hondą civic z 97 roku w hacbaku i tamto auto prowadziło sie zupełnie inaczej..Felgi mam ,,15,, a opony 195-60-15.

bunkerites
05-06-14, 19:14
Wchodzisz np na fotosik.pl ladujesz fote na serwer i masz do wyboru pare kodow.Zaznaszasz kod ktory pokaze zdjecie np 500px.Nastepnie myszka kopiuj i wklejasz do swojej odpowiedzi na tym forum.

Co do zawiasu.Moze koles ma zajechane zawieszenie ze wychyla go na zakretach

iljash
05-06-14, 19:36
na 195/60/15 powiadasz ze jest twardo :D toz to na tym sie jedzie jak na balonowej kanapie :) Wez wejdz pod auto i zobacz czy nie masz jakiegos oznaczenia na sprezynach typu eibach HR lub tego typu firmy. Niemiec jakies pitu pitu robi, a plakal jak odjezdzales :D ? Sprawdz co to za zawias

Co do zdjec jesli chcesz wrzucic na forum to najszybciej np zahostowac tutaj: www.imgur.com , potem wybierasz "kod forum" i wklejasz kod w miejsce wiadomosci, nastepnie jak zamiescisz odpowiedz to zamiast linku bedzie juz ladowalo sie zdjecie

Arkadiusz2580
05-06-14, 19:57
Dziękuje bardzo za pomoc :) Zobaczmy czy mi się udało.
http://i.imgur.com/dHyxG1C.jpg
http://i.imgur.com/XsRVBku.jpg
http://i.imgur.com/RtyNwFe.jpg
http://i.imgur.com/UBOIFoG.jpg
http://i.imgur.com/g1reBtm.jpg
A tak na marginesie to poszukuję takiego znaczka H w grill a nigdzie nie moge znaleść..Może jakaś osoba z forum bedzie wiedziała gdzie go zdobyć..

iljash
05-06-14, 20:01
Udalo sie udalo :)

Jak szukasz uzywki ( znaczka ) to musisz polowac czy po gieldzie na forum, czy po alledrogo, albo innych tablicach. Zawias nie wyglada na jakis szczegolnie niski . Posprawdzaj jeszcze te sprezyny. Pamietaj, ze na sztywnosc zawieszenia, ogolnie mowiac tlumienia wybierania, komfortu itd ma tez duzy wplyw opona. Jedna opona bedzie "twardsza" inna "mieksza" , zakladajac , ze obie sa identycznie tak samo napompowane i sa w tych samych rozmiarach oczywiscie.

spidek
05-06-14, 20:56
Jak dla mnie to zawias standard a wersja auta zwykła a nie jakaś 30th anniversary. Nie było takich naklejek, przynajmniej ja nic o tym nie wiem no i widziałem je tylko w wyposażeniu sport.

Arkadiusz2580
06-06-14, 20:58
Dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi podpowiedzi :) Jeżeli bedę miał jeszcze jakieś pytania to się zgłoszę. Pozdrawiam