Zobacz pełną wersję : Jak kupić żeby nie wpaść.
Gwynbleidd
03-06-14, 09:23
Siema. Planuje kupić sobie Em2. I tu pojawia się problem bo nie wiem na co mam uwarzac. Proszę was o rade na co zwracać szczególną uwagę przy oglądaniu auta. Może wy mieliscie jakieś przygody jak szukaliście swoją emke ;-)
1. Sprawdź stan nadkoli
2. Sprawdź miernikiem lakier
3. Sprawdź dokładnie bagażnik czy nie rdzewieje od wody, czy łączenia są fabryczne
4. Przy otwieraniu drzwi zwróć uwagę czy progi czy nie są pordzewiałe
5. Jeżeli szukasz VTECa sprawdź Solenoid
6. Sprawdź pracę silnika czy równo chodzi
7. Zrób większą rundkę w totalnej ciszy czy czasem nie ma dziwnego pstrykania, stukania, pyrkania, jeżeli jest może to być maglownica,
8. Zwracaj szczególną uwagę na zmianę biegów czy wchodzą płynnie
9. Jeżeli ktoś nie zrobił zderzaka na gładko i masz w zderzaku spryskiwacze sprawdź czy działają (lub czy bezpiecznik jest wyjęty niektórzy wuyciągają żeby auta nie brudzić, lub dlatego że spryskiwacz jest zepsuty)
10. Jeżeli auto jest na alusach zobacz czy są pierścienie centrujące (znajomy miał taka sytuację, że miał 2 pierścienie z czego 1 na lewym przednim 2 na prawym tylnim :) )
Innych rad nie pamiętam :P
11. W ciszy sprawdź czy łożyska w skrzyni się nie odzywają najlepiej poprzez wciśnięcie sprzęgła. Jeśli po wciśnięciu zrobi się ciszej to znaczy, że za jakiś czas będzie trzeba wymienić łożyska lecz nie przesadzajmy też z tym szumem. Lekkie może być bo wątpię, żeby ktoś sprzedawał VII gen. ze skrzynią po regeneracji.
12. Sprawdź pod maską czy wszystkie śruby są oryginalne.
13. Jeżeli auto było po swapie sprawdź czy poprzedni właściciel ma udokumentowany taki zabieg ja mam wersję hamerykańską ze swapem na silnik europa, pełna dokumentacja łącznie z rachunkami za części sprawdzenie na kompie przebiegu i inne z tym tematem związane czynności.
14. Woda w bagażniku
15. Uszczelka głowicy (czy nie ma żadnych objawów typu olej w płynie albo płyn w oleju )
Zobacz czy nie kopci na różne kolory, u mnie kopcił na czarno a potem na ostro biało i panewka jebła po 400km :cool:
Generalnie jeżeli chodzi o zadbaną EM2 to powiem szczerze, że ciężko znaleźć ładną sztukę... nie licz na to, że znajdziesz ładny egzemplarz za 1 czy 2 razem :) najeździsz się naszukasz ale jak już trafisz to będziesz zadowolony powodzenia :)
Gwynbleidd
05-06-14, 07:32
Znalazłem jedna ładna Em2: rocznik 2001, nie całe 150k na liczniku,sprowadzana z Niemiec gdzie była serwisowana. Z moich oględzin wygląda super jak na ten wiek ale bez mechanika po nią nie pojade bo na silnik musi popatrzeć profesjonalista.
Mam pytanko- dowiedziałem się ze wersja z 2001r tez wychodziła fabrycznie po lifcie, wie ktoś cos o tym?
2001 po lift? Jest wersja type-r ale produkowana tylko w Malezji z okazji jakiegoś rajdu chyba 250 szt czy jakoś tak :P marne szanse żeby dojechała jakaś do europy :P
Gwynbleidd
08-06-14, 20:48
Cóż... Hania dziś znalazła się w swoim nowym domu. Długo szukałem aż trafiła się okazja, tanio nie było (moim zdaniem) ale po przejechaniu 200km sadze że warto. Jutro jade załatwić rejestracje i ubezpieczenie, we wtorek autko leci do znajomego mechanika który zrobi zmianę opon (obecnie są zimowe/wielosezonowe) i pełną diagnostyke. W czasie jazdy zdawało mi się że coś hmm... stuka lekko w przednim zawieszeniu, ale to w końcu 13 letnie auto. Widać że był malowany przedni i tylny zderzak. Sprzedawca dał mi na piśmie że auto jest nie bite więc coś jest na wszelki wypadek. Ale wszystko wyjdzie w praniu po kontroli u mechanika, mam nadzieje że jeśli już coś będzie to nic poważnego i będę mógł spokojnie lać i jeździć :) Dzięki wielkie za rady i pomoc, jeśli wsio będzie dobrze to wstawię tu foty autka :)
Cóż... Hania dziś znalazła się w swoim nowym domu. Długo szukałem aż trafiła się okazja, tanio nie było (moim zdaniem) ale po przejechaniu 200km sadze że warto. Jutro jade załatwić rejestracje i ubezpieczenie, we wtorek autko leci do znajomego mechanika który zrobi zmianę opon (obecnie są zimowe/wielosezonowe) i pełną diagnostyke. W czasie jazdy zdawało mi się że coś hmm... stuka lekko w przednim zawieszeniu, ale to w końcu 13 letnie auto. Widać że był malowany przedni i tylny zderzak. Sprzedawca dał mi na piśmie że auto jest nie bite więc coś jest na wszelki wypadek. Ale wszystko wyjdzie w praniu po kontroli u mechanika, mam nadzieje że jeśli już coś będzie to nic poważnego i będę mógł spokojnie lać i jeździć :) Dzięki wielkie za rady i pomoc, jeśli wsio będzie dobrze to wstawię tu foty autka :)
Stukanie z przodu problem nr 1 w tej Hani :) Gratuluje zakupu bez awaryjności :)
Stukanie... jedyna wada przez, którą będziesz wyrywać sobie włosy z głowy i miał koszmary :D
Stukanie... jedyna wada przez, którą będziesz wyrywać sobie włosy z głowy i miał koszmary :D
hehe co racja to racja prawdziwy ból tego modelu, który od 4 mcy nie został rozwiązany :D