PDA

Zobacz pełną wersję : Ssanie i wolne obroty w D13B2

toxic
07-05-14, 15:22
Witam,

sprawa wygląda następująco. Wydaje mi się, że silnik pracuje zbyt długo na ssaniu. Nawet teraz gdy temperaturę na zewnątrz mamy powyżej 10-15 stopni silnik każdorazowo pod odpaleniu załącza ssanie. Czy to normalne? Na ssaniu pracuje nawet do 5 minut w zależności od tego czy w między czasie dodam trochę gazu czy nie. Spalanie jest przez to też stosunkowo wysokie. Świece mam nowe obroty ssania i jałowego wyregulowane, dzisiaj regulowałem także zawory jednak w żaden sposób nie zmieniło to sytuacji. Dodam jeszcze, że przeglądałem forum w poszukiwaniu informacji na ten temat i szczerze mówiąc nie wiem na czym się teraz skupić. Doczytałem, że winowajcą może być m. in. zabrudzony gaźnik, sparciałe wężyki podciśnienia. Czasami zdarzy się również, że na wolnych obrotach trochę nie równo pracuje.

Jakieś propozycje od czego zacząć? Czy te wężyki podciśnienia można kupić w zestawie fabryczne czy jakiś konkretny wężyk z metra i docinać go według potrzeby?

Z góry dzięki za pomoc.

delek
07-05-14, 21:35
Jeśli faktycznie wyłączanie trwa za długo, to może być winny termozawór (thermovalve), taki niebieski plastikowy element z podłączonymi wężykami, wkręcony w kolektor dolotowy (#18, chyba #6 i #17). Można mu małą kropelkę oliwy wpuścić, żeby lekko chodził. Tylko ostrożnie bo bardzo łatwo wyłamać mu końcówki na które są nasunięte wężyki.

kris-cf
07-05-14, 22:13
Kiedyś jak mialem eg3 też tak miałem jak ty i ten typ po prostu tak ma,w zasadzie za każdym razem odpala na ssaniu.

toxic
07-05-14, 22:23
Dzisiaj przejechałem jakieś 1,5 km zanim ssanie wyłączył. W między czasie stanąłem na światłach to obroty wynosiły akurat jakieś 1100(po przejechaniu 1km) następne światła 500 m dalej i obroty spadły do 800. Martwić się tym i zająć zaworem czy to raczej normalny czas wyłączenia ssania? Ten zawór jest w miarę łatwo dostępny?

delek
07-05-14, 23:08
Te 1.5 km to chyba nie tak źle. W manualu jest napisane, że zawór wyłącza ssanie gdy temperatura płynu w układzie chłodzenia przekroczy ~25*C. Ja bym tego zaworu nie ruszał, ewentualnie jakby Cię to naprawdę irytowało to lepiej dołożyć w szeregowo zaworek elektryczny i mieć wtedy dodatkowo możliwość wyłączanie ręcznie z kabiny.

toxic
08-05-14, 07:32
Może sprawdzę jeszcze czy układ chłodzenia nie jest zapowietrzony.

kaczka208D
08-05-14, 10:30
U mnie w d13b2 jest tak samo. Ten typ tak ma niestety :) Jedyne wyjście to pozbycie się nieszczęsnego gaźnika i zrobienie mpfi :)

yautja
08-05-14, 11:15
Ustaw sobie drugą fazę ssania z 1500 na np. 1000 obr./min. i już Cię to nie będzie tak denerwowało.

toxic
08-05-14, 14:42
A jak tą drugą fazę ssania wyregulować?

yautja
08-05-14, 18:09
Śrubką z prawej strony z tyłu gaźnika (stojąc od przodu auta) zaraz przy mocowaniu linki gazu.

lowrider
28-02-15, 12:03
Ja mam znowu taki problem ze jak rano odpalam to wskakuje mi na 2tys obrotow a pozniej idzie do gory i zatrzymuje sie na 3200 trwa to ok. max 2min po czym opada na 750 i wszystko jest idealnie , co to moze byc?