PDA

Zobacz pełną wersję : problem z podlaczeniem elektrycznej szyby kierowcy 5d

meteorstorm
06-05-14, 21:50
Dobry wieczór,

prośba o pomoc. Kupilem civica z niedzialajaca elektryczna szyba kierowcy. Rozebralem boczek i zastalem kolek podpierajacy szybe. Kupilem wiec mechanizm-podnosnik szyby i ochoczo przystapilem do montazu. Okazalo sie jednak, ze kostka silniczka nie pasuje do kostki wystajacej z drzwi.
JAK PODLACZYC KABLE

Odlaczylem kable z kostki w drzwiach, jest ich 5:
- bialo-czarny
- niebieski
- zielono-czarny
- czarny
- zolto czarny

Natomiast na kostce w silniczku sa 4 kable:
- niebieski
- czerwony
- czarny
- zolty

Ktore kable polaczyc z ktorymi?????? H I L F E

Jak podlacze DrzwiCzarny do SilniczekCzerwony oraz DrzwiZoltoczarny do SilniczekNiebieski to szyba dziala w jedna strone, po zamianie szyba dziala w druga strone. Probujac bawic sie pozostalymi kablami osiagnalem efekt spalenia bezpiecznikow.

bartek_levis
07-05-14, 08:17
brakuje Ci takiej skrzyneczki sterownika w drzwiach nie wiem jak to fachowo nazwać w każdym bądź razie wtyczki pod nią podłączasz i zadziała. i chyba mam coś takiego jak będziesz potrzebował pisz pw poszukam

Endrju1
07-05-14, 08:26
Jak dobrze pamiętam:
biało-czarny to stałe zasilanie,
czarny to masa
żółto-czarny to sygnał z włącznika dla szyby w górę
zielono-czarny jak wyżej tylko w dół
niebieski to dół auto

z tym, że te kable powinny iść do modułu, a dopiero potem do silnika i wtedy zgadzały by ci się kolory (czerwony i niebieski do sterowania silnikiem, zaś czarny i żółty to masa odpowiednio stała i skrajna).

meteorstorm
07-05-14, 11:09
Rozumiem, ze bez modulu nie ma mozliwosci podlaczenia?

Nie dziala rowniez lewe lusterko elektryczne....

Szczur[R]
07-05-14, 12:02
Rozumiem, ze bez modulu nie ma mozliwosci podlaczenia?

Nie dziala rowniez lewe lusterko elektryczne....

nie

bartek_levis
07-05-14, 13:43
co do lusterka to zprawdz czy jest prąd w kostce jak nie to przeczyść styki w kostce drzwi

meteorstorm
07-05-14, 21:26
kupilem modul i szyby juz dzialaja - prozaiczna sprawa

jedno z praw Murphy'ego mowi - gdy nie wiesz o czym mowa to wszystko jest mozliwe. Dzieki Waszej pomocy sprawa stala sie prosta.

Co do lusterek, to nie mam juz wolnych kabelkow w wiazce wychodzacej z drzwi! :) Prawe lustero dziala a lewego nie ma do czego podpiac.

Zle powiedzialem - jest jeszcze jedna wolna kostka ale ona jest blisko zamka drzwi - jest mala i ma dwa kabelki. Nie wiem do czego sluzy. W prawych drzwiach ta kostka jest pod cos podpieta. Jestem elektrycznym zerem!

bartek_levis
07-05-14, 22:09
ta kostka z dwiema żyłami jest od siłownika centralnego zamka w wersji z pilotem centalnego a do lusterka musi być chyba 3 żyłowa chyba że ktoś obciął powinna wychodzić koło modułu od szyb

IWAN
07-05-14, 23:21
3 zylowa chyba ze sa podgrzewane to 5

Szczur[R]
08-05-14, 10:14
jak wyżej - może miałeś auto fabrycznie z manualnymi lusterkami i dlatego brak przewodów, potrzebował byś wiązkę z drzwi z elektryką, przy okazji siłownik byś podłączył bo teraz centralny Ci nie działa zapewne nawet z kluczyka