PDA

Zobacz pełną wersję : Pomóżcie dobrać amortyzatory do civica 92r. HB D16Z6 1.6 16V

Cracus
20-05-08, 22:53
Koledzy mam mały problemik otóż to posiadam w swoim civicu 92r. 1.6 16V V-tec bodajrze seryjne amortyzatory i chciałbym je wymienić na nowe bo te juz mi siadły. Znacie może jakiejś dobrej marki amortyzatory do mojej civiczki i czy spręzyny tez musiałbym wymienić na nowe?? Pomóżcie w doborze zawieszenia, kasta to EG5 :)

slafko
21-05-08, 08:35
Witam. Z amorkow polecilbym Tobie Sachs`a. Troche kosztuja ale wg mnie sa najlepsze. Koszt przednich to okolo 390zl szt (nr katalogowy: prawy 230 016; lewy 230 017), na tyl koszt okolo 180zl (nr katalogowy 290 226). Jezeli nie masz peknietych sprezyn to nie musisz ich wymieniac. Pozdrawiam.

rafalcrx150
21-05-08, 09:40
sachs są dobre ale kayaby im nie ustepuja i są wiele tansze.ja polecam kayaby

Cracus
21-05-08, 14:49
z góry wielkie dzieki za pomoc :) A te amortyzatory firmy Sachs'a to sa jakieś sportowe, obnizające furke czy to cos podobnego do tych co seryjne były montowane w civice?? Bo szczerze powiem że nawet nie słyszałem nic o firmie Sachs'a ani o Kayaby ale może to tylko dlatego że to moja pierwsza furka i nie miałem wczesniej z tym stycznosci. A Ty "slafko" posiadasz w swojej civice te amortyzatorki o których mi napisałeś, sprawują sie one dobrze?? I takie samo pytanko miałbym do kolegi "rafalcrx150" - jak Ci sie kolego spisuja te amortyzatorki firmy Kayaby ?? To macie jakieś amortyzatory obnizające furke i sportowe ?? Jak możecie to odpiszcie bo naprawde mam z tym doborem amorków problemik hehe :) bo nigdy nie wymieniałem i musze sie troszke podpytac co jest dobre a co złe hee:) Z góry wielka dziękóweczka i pozdróweczka!!

jacek_bp
21-05-08, 19:04
Witam. Z amorkow polecilbym Tobie Sachs`a. Troche kosztuja ale wg mnie sa najlepsze. Koszt przednich to okolo 390zl szt (nr katalogowy: prawy 230 016; lewy 230 017), na tyl koszt okolo 180zl (nr katalogowy 290 226). Jezeli nie masz peknietych sprezyn to nie musisz ich wymieniac. Pozdrawiam.

Za cene tych przednich sachsow na przod (390 pln.) mozna pokusic sie i kupic juz prawie Koni. Tyl jest drozszy bo w listopadzie ja placilem po 390 pln. Co do wlascowosci jezdnych - zmiana na plus kolosalna w porownaniu do standardowych. Koni maja krotszy skok wiec mozesz smialo zakladac pozniej sprezyny obnizajace (przy seryjnych musisz sie liczyc z tym ze skrocisz ich zywotnosc). Po za tym Koni maja regulacje twardosci czego prozno szukac w seryjnym sachsie np. Kayaby z tego co czytalem to byly zakladane do civicow jako seryjne i dedykowane amortyzatory.
Jezeli masz jakies dalsze plany co do samochodu warto dac te pare zlotych wiecej i zalozyc "rozwojowe" amortyzatory.

Cracus
22-05-08, 01:51
Kolego a te Koni to jakaś firma amortyzatorów czy jakichś rodzaj? Wyczytałem gdzies tam na forum dzisiaj i preferują jednak założyć amortyzatorki firmy Kayab, że podobno są dobre i w miare niedrogi.. a wiec teraz sam juz nie wiem co tu założyć. I problem mam teraz jeszcze z tym że nie wiem jak to jest z tymi obnizającymi amorkami. Nie wiecie może jak mocno obnizają furke te seryjne amortyzatory i jakie są w sprzedazy te sportowe-jakie są zestawy obnizające furke i czy można to jakoś regulować?? Bo nie mam pojecia o obnizaniu a nie chciałbym kupić jakichs takich które za mocno obnizą mi fure i jak pózniej ktoś mi siądzie na tył to będą opony o błotniki (od środka) ocierać bo mój ziomek tak miał za mocno obnizona furke i mu ocierało jak wiózł komplet ludzi :)

[ Dodano: Czw 22 Maj, 2008 ]
wogole jaka jest norma seryjnych amorków do hondki tej w kascie EG5 z silnikiem 1,6 16V 92KW 92-95r. chodzi mi o obnizenie i jakie są normy amorków sportowych?? Prosze jak wiecie cos na ten temat to napiszcie hehe :D bo musze sie w miare szybko z tym uporać :) Z góry wielkie dzięki!! Pozdro

stashek
22-05-08, 09:49
Samochód nie obniżają amortyzatory, lecz krótsze sprężyny. Samo założenie amorka sportowego nic Ci nie obniży. Nie polecam zakładania amorów Koni do seryjnych sprezyn (szybko wykoncza sie amorki ze wzgledy na to iz są przystosowane do pracy w krótszym zakresie). Mozesz sobie kupić Kayaby AGX, jest to amor do serii ale z regulacją chyba z tego co wiem. Generalnie polecam Kayaby. Jesli chcesz kupic sprezyny obnizajace to napewno takowe bede miał gdyż kupiłem cały kit Koni, chyba ze bede miał na sprzedaż ten kit, zależy czy wyjde z hajsem na prostą.

Cracus
22-05-08, 15:05
:D No to powiedzmy jakbym kupił sobie te amorki z firmy Kayaba bo takie tutaj na forum preferujecie i podobno są one dobre, a do tego chciałbym wymienić sobie sprężyny , teraz prawdopodobnie mam seryjne to myśle ze moze tak obnizyjbył sobie furke jakimiś sportowymi sprężynami tak na -30--40mm bo nie chce mieć zabardzo obnizone bo jak załaduje ludzi na tył to potem mogą mi oponki przycierać . To jakie polecilibyście mi te sprężyny, z jakiej firmy byłyby najlepsze do tych amorków Kayaba, JAK ZNACIE SIĘ NA TYM TO POMÓZCIE bo ja nie mam pojecie jak narazie w tych sprawach :D bo jesteś nowicjuszem hehe :) Jak mozecie to wklejcie jakieś linki do stronek tak żebym mógł zerknąc sobie na te rzeczy! ;)

stashek
22-05-08, 15:21
Bez sensu. Do sprezyn -30, -40 szkoda dawać amortyzatory przeznaczone do serii(Kayaba, Kayaba AGX). Szybko się wykoncza. Wiec jesli chcesz obnizyc samochód to kup cały zestaw lub osobno sprezyny i odpowiednie do nich amortyzatory. Pozdrawiam

Cracus
22-05-08, 15:53
ahaa no rozumiem Cie kolego :) Więc jezeli wiesz coś o tym kolego to podpowiedz mi chociaz jak bym już chciał obnizyć tak na -30, -40 to w jakich markach i gdzie mam szukać tych amortyzatorów i spręzyn, jakich firmy są bardzo dobre zestawy(raczej ze sportowych prawda?) albo odzzielnie bym kupił ?? To czyli te amorki firmy Kayaba sa seryjne i do obnizających sprezyn nie nadawają sie, bo szybko sie zajada..?? :) W sumie felgi mam 15stki i jest nawet duża szpara miedzy kasta a nimi więc raczej juz jak zmienić to troszke bym obnizył.. :D czy jakie zdanie mielibyście o tym obnizeniu??

slafko
23-05-08, 08:29
Witam. U mnie te amorki spisuja sie bardzo dobrze. Niestety nie wiem jak sie spisuja przy obnizonym aucie. Jestem zwolennikiem serii, ze wzgledu na nasze "polskie" krawezniki i drogi :djablek:

eVok
23-05-08, 09:54
Cracus, widzę że jesteś od niedawna na forum.sugerowałbym przeglądnięcie działu Nasze Hondy :dalej: http://www.civicklub.pl/fi/viewforum.php?f=60 tam możesz zobaczyć jak wyglądają po obniżeniu i na jakich sprężynach i amorkach są.
oprócz tego proponuję skorzystać z opcji szukaj w celu zdobycia informacji na temat amorków i sprężyn różnych firm,było o tym sporo już napisane.
:locked: