PDA

Zobacz pełną wersję : Bębny hamulcowe

pepe
20-05-08, 17:53
Postanowiłem sprawdzić stan klocków hamulcowych i po zdjęciu tylnych kół zamurowało mnie :coo2: ponieważ byłem przekonany że powinny tam być tarcze hamulcowe a okazało się że są bębny, auto to wersja z USA, czy wszystkie modele tak mają czy tylko te z USA

zyga502
20-05-08, 18:09
Nie wiem czy wszystkie ,ale ja mam tył i przód tarczowe i myslę ,że tak mają wszystkie wersje europejskie.
Nie chcę wsadzać "kija w mrowisko",ale wersje amerykańskie są od europejskich sporo do tyłu np hamulce ,nagrzewnice i jeszcze kilka elementów.

Milek
20-05-08, 21:29
Nie chcę wsadzać "kija w mrowisko",ale wersje amerykańskie są od europejskich sporo do tyłu np hamulce ,nagrzewnice i jeszcze kilka elementów

nie masz racji, wersja Si technologicznie jest lepsza niz Type-R FN2

Co do amerykanskiego 1.8 to takze nie jest tak do konca, ze europejczyk jest lepszy. Kolega od bebnow ma zapewne podstawowa wersji LX i dlatego tak jest. Wersja EX ma z tylu tarcze (tak jest w coupe i pewnie w sedanie podobnie)

zyga502
21-05-08, 09:27
Tak jak napisałem nie chcę moją odpowiedzią wzbudzić dyskusji czy lepsza ameryka czy europa.Ale faktem jest ,że poza jakimiś wyjątkami wersje amerykańskie są dużo gorsze "jakosciowo".Mają słabsze hamulce ,słabsze zawieszenie i poza tym ,że są najczęściej lepiej wyposażone ,niezbyt nadaja się na "nasze drogi czytaj zakręty".

Mam w firmie 2 subaru forester.Jeden z 2000r kupiony w polsce 2l i sciągany z usa 2,5XT z 2006r.I ten "polak" ma o niebo lepsze hamulce i tak jak napisałem wczesniej o wiele wydajniejszą nagrzewnicę i jak pojechałem z tym do serwisu (bo szefowej było "zimno") zapytali najpierw jaka wersja usa czy polska i jeśli usa to tak ma być !
Mamy też Audi A4 1,8T z usa i mimo ,że jest "wypasiony" to hamulce ma tragiczne.
Nie chcę oceniać całej motoryzacji usa ,ale piszę to co znam z własnych doświadczeń

Pozdrawiam