Zobacz pełną wersję : Potrzebny rzeczoznawca.
witam
z góry przepraszam jeśli to nie ten dział
więc tak jak w temacie poszukuje rzeczoznawcy bo niestety miałem wypadek nie z mojej winy a firma ubezpieczeniowa wyceniła Honde Civic 95 MB 1,6 na 8400 a szkody na 15522 i proponuje mi 5200 a ja sie tym nie zgadzam i chciałbym uzyskać opinie nizalerznego rzeczoznawcy i sie odwołać od tego (autko jest w sosnowcu)
trzeba zapłacić rzeczoznawcy za opinię.
to ja wiem tylko gdzie takiego znaleść z okolic Dąbrowy lub sosnowca
Nie wiem czy koniecznie potrzebny jest Ci ten rzeczoznawca - pamiętaj, że raczej nikt Ci za niego nie zwróci kasy.
tu masz link do porad na forum w tym zakresie
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=31916
Ja bym na Twoim miejscu pojechał do ASO lub innego dobrego zakładu, któremu chcesz zlecić naprawę i porozmawiać z nimi o kosztach naprawy, jesli chcesz naprawiać oczywiście. Następnie wybrać wariant bezgotówkowy rozliczenia szkody. Wtedy zakład naprawiający dochodzi swojej nalezności od zakładu ubezpieczeń.
Pamiętaj! Zakład ubezpieczeń musi Ci wypłacić 100% wartości samochodu, niezależnie czy naprawiasz samochód, czy też samochód nie nadaje się już do naprawy (zbyt duże koszty), jednakże wtedy mogą odliczyć od odszkodowania wartość uszkodzonego samochodu - ta sprawa też jest do załatwienia.
Po drugie nie mogą obniżać Ci kwoty odszkodowania z uwagi na wiek samochodu i amortyzację części - masz prawo do 100% odszkodowania!
Po trzecie, w razie naprawy masz prawo do części nowych i oryginalnych - jednakze będzie to miało wpływ na wartość naprawy i trzeba uważać, żeby nie przekroczyć progu wartości samochodu.
Na zkończenie dodam jeszcze, że w grę może wchodzić odszkodowanie i zadośćuczynienie za szkody na osobie czyli Tobie. Poczytaj dokładnie temat z linka i będziesz wiedział o co chodzi.
Kolego wiesz gdzie w D.G jest szkoła nr 18 ? na przeciwko tej szkoły jest rzeczoznawca.
Al. Piłsudskiego. Jeśli nie wiesz i chcesz żeby Ci wytłumaczyć dokładniej to pisz na GG.