PDA

Zobacz pełną wersję : Klocki EBC a ich scieralnosc na tarczach Brembo...

wO_OjTaS
14-05-08, 22:01
Witam,

w grudniu zeszlego roku wymienilem klocki i tarcze w samochodzie, nakloniono mnie na zestaw klocki EBC i tarcze Brembo.
Dzis wymienialem tuleje w samochodzie i poprosilem by przy okazji sprawdzili stan klockow w aucie. Zdziwilem sie troche jak zadzwonili do mnie i poprosili o nowe klocki bo tamtych juz nie ma !
Dobrze ze mialem zapasowe w piwnicy (Valeo - made in spain), Pan z warsztatu powiedzial ze wiele ludzi sprzedaje klocki hamulcowe nie majac pojecia o ich "miekkosci" badz "twardosci" poinformowal mnie ze klocki EBC byly za miekkie na te tarcze.

Pytankio do Was, czy jego wersja jest wiarygodna ? Dziwie sie ze klocki wytarly sie tak szybko gdyz moj styl jazdy nie jest zbyt agresywny i myslalem ze jeszcze troche na nich pojezdze.

Myslalem ze marka EBC sama za siebie mowi ale troche sie przeliczylem, czy wina lezy po stronie sprzedajacego mi zestaw czy moze po stronie osoby ktora je zakladala ? A moze jednak tylko wydaje mi sie ze nie jezdze zbyt agresywnie i klocki starlem niczym dziedek w swoim BMW ?

Czekam na podpowiedzi.

Pozdrawiam
Wojtas

Lcfr
14-05-08, 22:36
Jeżeli jeździłeś na podstawowym modelu (czarne) to bardzo prawdopodobne...

Sam jeździłem jeden raz na takich czarnych EBC i:
- hamowały dobrze
- pyliły dość duzo
- wytrwały jedynie około 13-14kkm a tez nie jeździłem jakos bardzo agresywnie. Biorac pod uwage cene (wtedy to było około 160zł-170zł) to w tej cenie można śmiało znaleźć klocki równie dobrze hamujaca a połowe tańsze i starczające na średnio 30kkm..
W związku z tym jeżdze na innych :)

ps. jeździłem własnie na tarczach brembo (swieże nówki)
ps2. lepiej mieć klocki za miękkie niż za twarde :)

wO_OjTaS
14-05-08, 22:45
Hmmm... chyba byla to wersja podstawowa, chociaz jakies elementy czerwieni to na bank mialy te klocki, pamietam ze za ten zestawik niezle zaplacilem ale juz nie pamietam dokladnie ile... gdzies mam rachunek, jak znajde to napisze.

Dojezdze te Valeo i zastanowie sie co zalozyc w dalszej kolejnosci.

Lcfr
14-05-08, 22:52
Dojezdze te Valeo i zastanowie sie co zalozyc w dalszej kolejnosci.

http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=34276&highlight=remsa

wO_OjTaS
14-05-08, 22:58
Swoje juz wiem

Dzieki za pomoc :)