Zobacz pełną wersję : Układ chłodzenia
Witam, przeczytałem dużo tematów na forum i niestety dalej nie wiem co zrobić.
Problem polega w tym że nie mam ciepłego nawiewu. ( problem trwa już z 2 tygodnie )
Po przekręceniu nawiewu z zimnego na ciepłe leci lekko cieplej. Sprawdziłem chłodnice, nic nie ucieka. Układ chłodzenia odpowietrzony . Dwa węże są gorące od chłodnicy; sprawdziłem także linki- steruje ona tym kranikiem pod silnikiem dobrze. Próbowałem przeczyścić nagrzewnice ( odkręciłem od niej oba wężyki i przeczyściłem ją ciepłą wodą pod ciśnieniem ). Proszę o pomoc ponieważ niby lato się zbliża, lecz auto powinno się sprawować ; )
DamianPietras
18-04-14, 07:57
Rozumiem że oba węże od nagrzewnicy są gorące. Chyba pozostaje zająć się samą nagrzewnicą prawdopodobnioe masz zapchane kanaliki. masz 2 wyjscia : wymiana na nową lub czyszczenie . Czyszczenie mozę ją rozszczelnić , ale może niech sie wypowie ktoś kto już to robił. Wymiana też jest nie fajna a uwagi na fakt rozebrania calej konsoli. Pozdr.
Ale jeżeli była by zapchana to normalnie woda by przez nią przelatywała ? .
Jeśli jest zapchana, to woda może pojedynczymi kanalikami przepływać i trochę powietrze grzać, jednak ze względu na zbyt mały przepływ nie będzie bardzo ciepłe.
aha ;/. A dużo roboty z wykręceniem jest nagrzewnicy .?
Deske trzeba całą wykręcić .?
DamianPietras
18-04-14, 16:19
niestety:eek:
MisieK1989
18-04-14, 17:19
mi to zajęło jakieś 12 h :D
bartek_levis
18-04-14, 22:04
Wyjmij filtr kabiny i zajrzyj czy nie ma tam smieci lub lisci ew wymacaj reka jest sporo miejsca. Druga sprawa jak krecisz pokretlem od temp to linka sie porusza bo mi np peklo mocowanie linki ja pokretle i linka nie otwierala zaworu i dlatego brak ogrzewania wtedy trzeba demontowac konsole srodkowa i wymienic panel sterowania nawiewami, na alledrogo za 50 zyla dostaniesz tylko uwazaj na angielskie bo nie podejda latwo rozruznic zewnetrzne pokretla sa zamienione miejscami. Powodzenia
Filtr kabinowy wymieniony . Linka działa poprawnie .
A jak temperatura silnika? Dogrzane auto jest dobrze do roboczej? Ile km robione dystanse i "sprawdzana" temp?
bartek_levis
21-04-14, 19:02
To moze faktycznie nagrzewnica mi pomysly sie skonczyly
Można by ją spróbować przedmuchać, w hondzie nie próbowałem, ale w lagunie (tam nisko jest i syfu naciąga) robiliśmy kiedyś takie coś sprężarką (ewentualnie demontaż, w lagunie robiło się to banalnie, i później płukanie) i pomagało (no chyba że się zakamieniła, ale to trzeba by na wodzie zamiast płynu jeździć)
bartek_levis
22-04-14, 08:56
W hondzie to sporo roboty trzeba zdjac deske nawiewy i dopiero jest dostep do nagrzewnicy roboty na caly dzien dla niewprawionych
no tak, ale sprężarką czyściliśmy przez węże (tam gdzie zawór jest, można zdemontować węże ze ściany grodziowej), więc dało by się bez demontażu nagrzewnicy.
bartek_levis
22-04-14, 15:32
Musisz sprobowac zawsze to mniej roboty jak wymieniac moze pomorze
no okej, dzięki wam za pomoc . Będe kombinował ; )