Zobacz pełną wersję : Biegi ciężko wchodzą
Mam problem ze zdiagnozowaniem przyczyny ciężkiego wrzucania biegów. Na zgaszonym silniku jest normalnie a po odpaleniu samochód sobie sam rusza, mimo wciśniętego sprzęgła a wrzucenie biegu jest bardzo trudne. Mniej więcej do połowy wciśnięty pedał sprzęgła nie powoduje ruchu wysprzęglika. Od połowy pedał twardnieje i wysprzęglik pracuje. Myślałem, że to zapowietrzony układ, ale odpowietrzanie nic nie dało. Samochód jest rozebrany, wiec moge zrobić zdjęcia sprzęgła, jeśli to potrzebne :)
Pompka sprzegla nie cieknie ?
wciskając ręcznie wysprzęglik biegi biegi również nie wchodzą, także problem po stronie układu hydraulicznego odpada...
a olej w skrzyni kiedy wymieniales?
Samochód niedawno kupiony. Oleju nie wymieniałem. To może mieć znaczenie ?
wciskając ręcznie wysprzęglik biegi biegi również nie wchodzą,
?
Przeciez wysprzęglik chodzi w drugą strone, "wyciska sie" pod wpływem ciśnienia płynu, po naciśnieciu pedału sprzęgła.
To jak go wciskałeś?
Wymieniaj olej albo chociaz sprawdz ile go jest:) mozesz zalac jakims 10w40- mam tak zalane i wszystko pieknie:)
Olej tu nic nie da, bo albo kończy się sprzęgło, wysprzęglik lub pompa.
?
Przeciez wysprzęglik chodzi w drugą strone, "wyciska sie" pod wpływem ciśnienia płynu, po naciśnieciu pedału sprzęgła.
To jak go wciskałeś?
tzn. chodzi o tą łapke. Źle napisałem, nie chodziło mi o wysprzęglik. Wysprzęglanie po pominięciu układu hydraulicznego również nie działa prawidłowo.
Kupie sprzęgło, bo chyba nic innego to nie może być.
raczej nie dociśniesz sprężyny talerzowej tak mocno jak układ hydrauliczny...
No ale sprzęgło możesz wyciągnąć i sprawdzić jak sie ma...
sprzęgło wyciągnięte. Zmierzyłem grubość tarczy. Według manuala minimalna wartość to 5,5mm. U mnie jest ponad 7mm. Jak sprawdzić, czy docisk jest ok ?
Michalll_1991
14-04-14, 23:04
-czy nie jest przypalony
- czy jest równomiernie zużyta powierzchnia ca całej powierzchni
- sprawdzic "słoneczko"
jak dla mnie tyle :)
Jak sprawdzić, czy docisk jest ok ?
http://i.imgur.com/qZFJ9oL.jpg
Nie mam szczelinomierza, ale przykładając płaskownik powierzenia wydaje się być równa.
Tak to jest jak człowiek się nie zna a w okolicy brak rzetelnych mechaników i muszę kombinować ze znajomym :/
Nie jestem pewien, czy dobrze sprawdziliśmy wysprzęglik i pompę. Może rzeczywiście tak jak mówisz pablo nie da rady ręcznie tego docisnąć i bieg też nie chciał wejść. Jak pisałem wcześniej, wciskanie pedału sprzęgła, nie powodowało ruchu wystrzęglika. Dopiero od połowy zaczynał się przesuwać.
przykładając płaskownik powierzenia wydaje się być równa.
Bez szczelinomierza nie jesteś w stanie sprawdzić różnicy 0,3 mm...
Nie wiem w sumie czy wysprzęglik powienien reagować odrazu, nie zwracałem na to uwagi, może jutro sprawdzę jak bede miał drugą osobę pod ręką.
Ale wydaje mi się, że raczej odrazu powinno to działać.
Nie wiem w sumie czy wysprzęglik powienien reagować odrazu, nie zwracałem na to uwagi, może jutro sprawdzę jak bede miał drugą osobę pod ręką.
Daj znać, jeśli sprawdzisz :)
a ja może pożycze od kogoś szczelinomierz.
Nagrałem filmik jak zachowuje sie u mnie pedał sprzęgła:
https://www.youtube.com/watch?v=KG0DP5mksD8&feature=youtu.be
Sa tam trzy etapy:
1. Jest całkowicie lużny przez chwile, nie stawia żadnego oporu.
2. Jest opór, taki jak normalnie przy wciskaniu sprzegła.
3. Znowu jest troche luźniejszy czuć taki jak by "przeskok"
Wysprzęglik zaczyna działać w drugim etapie i odrazu sie wysywa, tak jak myślałem, skąś ten opór musi sie brać.
Diagnoze zaczyna sie od rzeczy najprostrzych, wskocz pod kiere i zobaczy czy sa wycieki z pompki, sprobuj wymusic szybsza prace tloczka pompki za pomoca gwintu na jej popychaczu przy pedale sprzegla.
http://forum.samnaprawiam.com/silnik-benzyna-sprzeglo-regulacja-pedalu-oraz-popychacza-vt890.htm
Potem trzeba sprawdzic czy funkcjonuje wysprzeglik prawidlowo i czy rowniez nie ma wyciekow. Jak to dziala to mozna dotykac dopiero sprzeglo:]
Dzięki pablo :)
u mnie chyba druga faza zaczynała się później, ale nie jestem pewien :confused:
teraz by wypadało poskładać sprzęgło i sprawdzić, czy jest tak samo...