Zobacz pełną wersję : wymiana sprzęgła
thomason87
07-04-14, 03:06
Witam, nadeszła chwila na wymianę sprzęgła w mojej Hani jest to model civic VII z 2002 roku 5 d o oznaczeniu silnika D16V1 i moja prośba jest następująca.. czy ktoś chciał by się ze mną podzielić informacjami jak samemu krok po kroku dokonać czynności wymiany sprzęgła? bylbym bardzo wdzięczny ;)za dwa dni bedę w posiadaniu nowego sprzęgła i wybór padł na firmę exedy. pozdrawiam Tomek
thomason87
08-04-14, 14:09
widzę ze nikt jeszcze tego wyzwania się nie podejmował , szkoda ...
kermid 102
08-04-14, 15:05
Czego oczekujesz,że ktoś Ci pokażę każdą śrubkę którą trzeba odkręcić? Wymiana jest podobna czy to w vw,skodzie,czy audi, mało kto się tego podejmuję sam bo to nie jest takie łatwe.Trzeba zdemontować wysprzęglik, linki od biegów,rozrusznik do tego jeszcze odczepienie półosi napędowych,podejrzewam że silnik trzeba będzie podwieszać od góry bo chyba dwie poduchy są do samej skrzyni przymocowane.Same wymiana sprzęgła to już pikuś,przy zakładaniu musisz tarczę wycętrować bo nie założysz potem skrzyni
http://www.youtube.com/watch?v=zeo_Rm0O3gs
picasso2000
10-04-14, 02:43
Szczerze? Nie baw się w to sam, ja wiem, że często chce się wiele samemu zrobić, bywa, że to kwestia ambicjonalna, bywa, że to kwestia sknerstwa :)
To nie jest wyzwanie tylko przekalkulowania czasu i sensu robienia tego samodzielnie, o nerwach nie wspominając.
Ale do wymiany sprzęgła wymagane są odpowiednie narzędzia by to zrobić dobrze. Do tego czas, warunki... Oddaj to jakiemuś zaufanemu mechanikowi zamiast rozgrzebywać samemu.
Co można samemu zrobić to można ale wiele rzeczy lepiej oddać komuś kto się na tym zna.